Jay-Z - The Blueprint 3 (2009)

Label: Roc Nation

1. What We Talkin' About (4:04)

met Luke Steele

2. Thank You (4:10)
  3. D.O.A. (Death of Auto-tune) (4:15)
  4. Run This Town (4:27)

met Rihanna en Kanye West

5. Empire State of Mind (4:36)

met Alicia Keys

6. Real as It Gets (4:12)

met Young Jeezy

7. On to the Next One (4:17)

met Swizz Beatz

8. Off That (4:06)

met Drake

9. A Star Is Born (3:48)

met J. Cole

10. Venus Vs. Mars (3:10)
  11. Already Home (4:29)

met Pharrell

15. Young Forever (4:13)

met Mr. Hudson

X-man schreef:
Dat heeft dan te maken met smaak, maar qua kwaliteit (diepgang, lyrics, producties, sfeer) zijn die albums toch echt stukken beter. Dit album is gewoon slecht...

Alles heeft te maken met smaak. Daarom is het vreemd om je mening neer te zetten als een feit.

Ik benader muziek doorgaans niet zo analytisch (muziek = geen wetenschap). Ik maak een optelsom van kwaliteit en waar ik het meeste van geniet. En dan komt BP3 hoger te staan in mijn lijstje dan Us of In the Ruff.

X-man
Daar heb je gelijk in, heb het verkeerd geformuleerd.

No offence

Relax
Toch vind ik dit album beter dan Us.

Niet kwa inhoud, maar gewoon de professionaliteit van de rapper zelf.
Jay-Z vind ik overtuigender en gewoon sterker overkomen dan een Brother Ali.

Rene1979
Tja dat zijn de meningen...
Ik denk als je je gaat verdiepen in Ali..
Maar goed.. ieder zijn ding.

Relax schreef:
Toch vind ik dit album beter dan Us.

Niet kwa inhoud, maar gewoon de professionaliteit van de rapper zelf.
Jay-Z vind ik overtuigender en gewoon sterker overkomen dan een Brother Ali.

Ik vind de producties op dit album gewoon dramatisch slecht. Als je dan kijkt naar de eerdere 2 Blueprints, die waren op dat vlak van beduidend hoger niveau. Met uitzondering van Venus vs. Mars.

Jay-Z zelf vind ik tekstueel (dus qua lyrics!) hetzelfde overkomen als in '96, maar voor mij is zijn overtuiging, zijn inspiratie weg.

De een is meer underground de ander mee upperground

Wat wil dat zeggen? Dat je een artiest meer apprecieert omdat die maar 5000 exemplaren verkoopt? Voor mij zijn populariteit of verkoopcijfers in ieder geval niet relevant.

X-man schreef:

Ik ben het met je eens dat de producties op BP1 & 2 van een hoger niveau zijn. Maar de producties van tracks als Run This Town, D.O.A, Already Home, de Intro en Thank You vind ik zeker niet verkeerd, die eerste twee vind ik zelfs top.

Relax
Rene1979 schreef:
Tja dat zijn de meningen...
Ik denk als je je gaat verdiepen in Ali..
Maar goed.. ieder zijn ding.
De een is meer underground de ander mee upperground

Ik geef mezelf liever geen naam als underground of upperground....

Ik luister muziek.. als ik het mooi vind, dan vind ik dat.

Rene1979
Nee ben meer underground omdat ik dar de indruk heb (kwaliteit muziek) dat er aandacht aan is besteed.

Rene1979 schreef:

Dan beoordeel je de muziek toch net zoals ik op kwaliteit en niet op verkoopcijfers of populariteit?
Ben het met je eens dat er in de 'underground' (ik heb niks met dat woord) hiphop vaker meer kwaliteit zit dan de mainstream hiphop.

Rene1979
Ik beoordeel inderdaad totaal niet op cijfers of populariteit.
Puur op wat ik hoor..

SSS
Jay-Z zei dat deze drie keer beter was dan de vorige Blueprint(s), bij David Letterman. Opzich was 't wel een vermakelijk interview maar ik ben niet overtuigd geraakt dat ik deze moet horen.

SSS schreef:

Dan zal ik je ook maar gelijk zeggen dat dat absoluut NIET het geval is. Ik denk dat iederen die dit een goed album vindt, het daar ook mee eens is. De eewrste Blueprint blijft gewoon de beste (vind ik ) en dan nog is The Blueprint 2 beter dan deze..

Dit soort uitspraken maken hem gewoon ongeloofwaardig. Een grote persoonlijkheid als Jay-Z zou zich niet moeten verlagen tot dit soort commerciële uispraken die nergens op zijn gebaseerd.

P-DawG
Alsof Jay-Z zich drukt maakt om geloofwaardigheid... It's the moneyyy

X-man schreef:

De eerste is voor mij een classic. BP2 zet ik op gelijke hoogte als BP3.
Maar natuurlijk meende Jay-Z dat niet.

Hier is het interview, classic trouwens: YouTube - Letterman - Jay-Z and Dave-Z

avatar van MurryMusic
Blueprint 1 en 2 was ook gewoon een (gehypte) middelmatige boel.

Frostyx

Hij was iig beter als deze

avatar van Kill_illuminati

Nou ja classic...
Hij was iig beter als deze

Blueprint 1 staat bekend als een klassieker binnen de Hiphop wereld.

Frostyx
Kill_illuminati schreef:

Blueprint 1 staat bekend als een klassieker binnen de Hiphop wereld.

Yaknowwhatimsayin

BP1 = classic imo.

Jay-Z is gewoon té upperground voor Rene1979

Rene1979
ok als jullie dat zo zien als ik over classics praat is dat zoals illmatic of paid in full

bp1 is goed maar geen all time hip hop classic.....

avatar van MJ_DA_MAN
Ok, bericht verwijderd dan maar.

Rene1979 schreef:

bp1 is goed maar geen all time hip hop classic.....

Mijn opmerking was niet serieus bedoeld. Ik gun je gerust een eigen mening.

Maar: dat album had The Takeover, Song Cry, U Don't Know, Renegade, Heart of the City, Mama Loved Me.. Hoort tot het beste werk van Just Blaze & Kanye IMO.

avatar van Stapler
Even in het algemeen: Een heel goed album is nog niet perse een klassieker, daar komt meer bij kijken: Is het vernieuwend? Heeft het voor vooruitgang gezorgd in de muziek? etc.

avatar van Kill_illuminati
Nevermind (Nirvana) is ook een klassieker maar niet bepaald echt vernieuwend.

avatar van Niek
Dit gaat weer ontzettend offtopic en eigenlijk wil ik me er niet in mengen, maar een opmerking steekt dusdanig dat ik dit toch even kwijt wil: Er bestaat geen vooruitgang in de muziek. Ja, wellicht betekende de uitvinding van de gitaar vooruitgang. Nu, dezer dagen, rest ons slechts vernieuwing, geen vooruitgang. Bij nieuwe tijden hoort nieuwe muziek, geen betere muziek. Dat zou namelijk betekenen dat Beatles minder zijn dan, pak em beet, Arctic Monkeys. Muziek ontwikkeld zich mee met de tijd. Is het ene jaar beter dan het andere? Nee. Zo ook muziek. Het gaat misschien wat ver maar de kwaliteit van muziek word bijna gedefineerd door de mate waarin het in zijn tijdsbeeld past en niet zozeer door de muzikale klasse zelf. Paid In Full legt het in muzikale zin af tegen bv Be van Common. Beide goede platen maar Paid In Full was nieuw. Het album heeft niet voor vooruitgang gezorgd, maar voor een nieuwe richting. De op dat moment beste richting. Be was in 2004 een klapper van jewelste, maar zou in 87 ws niet eens zijn uitgebracht.

Maargoed, het klassieker zijn of niet staat en valt met de impact van een cd. Dat kan zijn door de vernieuwing, maar ook door de kwaliteit, maar ook door randtaferelen zoals beefs of andere controverses. Of zelfs het overlijden van de artiest in kwestie kan ergens een klassieker van maken. Blueprint en Stillmatic hebben samen de gemoederen flink bezig gehouden in die tijd. Beide supermc's hadden het flink aan de stok en dreven elkaar tot een nieuwe piek in hun carrieres want de platen die eraan vooraf gingen waren erbarmelijk slecht. Beide platen staan symbool voor een terugkeer aan de top en een legendarische beef tussen twee legendarische MC's. In dat licht zijn het beiden klassiekers. Kwalitatief en qua vernieuwing zijn ze beiden niet meer dan doorsnee imo.

avatar van Stapler
Tuurlijk zit er wel vooruitgang in (pop)muziek, je zegt het zelf al met de gitaar bijv. het heeft voornamelijk met techniek te maken. Nu is de technologie zo ver dat we makkelijker een voller geluid kunnen creëren en sinds bijv. Rakim flowen de rappers gewoon gevarieerder (is ook techniek) en dat noem ik dus wel vooruitgang.

En lees ik het nou goed? Je vind Illmatic erbarmelijk slecht?

Kill_illuminati schreef:
Nevermind (Nirvana) is ook een klassieker maar niet bepaald echt vernieuwend.

Op een ander vlak dan muziek toch wel: Het is samen met Ten van Pearl Jam de eerste commercieel succesvolle Grunge plaat.
En dat is voor de Rockscene vernieuwend geweest.

Check dit allemaal nog over Jay-Z - The Blueprint 3 gaan he .
Moet je na gaan hoe interessant dit album is .

Social_Mask
Stapler schreef:

En lees ik het nou goed? Je vind Illmatic erbarmelijk slecht?

Vandaar ook de Top10 notering.

Btw, klassieker is natuurlijk gwn een soort van statussymbool.

avatar van Stapler
Ja maar dit snap ik dan niet:

"Blueprint en Stillmatic hebben samen de gemoederen flink bezig gehouden in die tijd. Beide supermc's hadden het flink aan de stok en dreven elkaar tot een nieuwe piek in hun carrieres want de platen die eraan vooraf gingen waren erbarmelijk slecht."