Vampire Weekend - Contra (2010)

Label: XL

1. Horchata (3:27)
  2. White Sky (2:59)
  3. Holiday (2:18)
  4. California English (2:30)
  5. Taxi Cab (3:56)
  6. Run (3:53)
  7. Cousins (2:25)
  8. Giving Up the Gun (4:46)
  9. Diplomat's Son (6:01)
  10. I Think Ur a Contra (4:26)
  11. Giant * (2:50)
  12. California English, Pt. 2 * (2:57)
  13. Contramelt A * (6:11)
  14. Contramelt B * (4:36)
  15. Cousins [Toy Selectah Mex-More Remix] * (3:20)
  16. Ottoman * (4:02)
avatar van Don Cappuccino
Het klopt dat de autotune vaak gebruikt wordt bij slechte zangers en ik weet dat Ezra Koenig een hele goede zanger is, maar die autotune vind ik echt niks. Het nummer zelf wel.Ik vind dat de samples in Diplomate Son erg goed zijn gebruikt.

avatar van blur8
Matthijs72 schreef:
Er was zelfs een (winnend) songfestivalnummer wat daar gebruik van maakte, grijze mannen met baarden, eeuwige roem voor degene die band en titel hier post.

Bedoel je: [Fly on the Wings of Love] van the Olsen Brothers uit Denemarken
Eurosong 2000. Wat een dieptepunt.

avatar van JahLex
Wat een coole plaat is dit!!
Veel energie, afrikaanse invloeden die me heir en daar aan Paul Simon doen denken, miss is het het gitaarwerk? Weet niet.
Dit is wel een blijvertje in mijn mp3spelert! Lekker stuiteren!

Btw, beetje veel offtopic geneuzel hier.. niet een review achtige post op de 1e blz. Nou blink ik ook niet uit, maar ben deze cd nu aant luisteren en moet ff me enthousiasme kwijt!

avatar van Paalhaas
Een solide vervolg op hun eersteling. Wellicht dat deze zelfs een tikkeltje beter (lees: aanstekelijker) is, maar daar ben ik nog niet helemaal uit na een enkele luisterbeurt. Vooralsnog een voorzichtige 3,5/5, al kan die (net als bij het debuut overigens) gerust nog een halfje omhoog binnenkort. Fijne band!

avatar van midnight boom
Ik vind hem toch echt heel leuk

UnknownPleasure
Giving up the gun , cousins en in midere mate California english hadden en echt niet op gehoeven wat mij betreft..

avatar van barrett
Paalhaas schreef:

Beter zullen we hier maar als toegankelijker verstaan wsl?

avatar van Matthijs72
blur8 schreef:

Bedoel je: [Fly on the Wings of Love] van the Olsen Brothers uit Denemarken
Eurosong 2000. Wat een dieptepunt.

Eeuwige roem voor blur8. Dieptepunt inderdaad. Is destijds nog officieel protest tegen aangetekend door Polen ofzo.

terug on-topic

barrett schreef:

Beter zullen we hier maar als toegankelijker verstaan wsl?

Ik denk dat je me goed genoeg kent om te weten dat ik die twee termen niet bepaald synoniem stel normaal gesproken. Nou ja, ik ga er verder nog geen uitspraken over doen welke beter is, maar hij viel prima gisteren.

Vampire Weekend doet het 'm toch maar weer hoor.
Cousins is écht weer een soort van 2-minutewonder zoals over A-Punk gezegd werd. Wat mij betreft dan. Tja, leuk hoor.

Lange tijd heb ik Vampire Weekend aan me voorbij laten gaan: hele snelle luisterbeurten deden mij denken aan Arctic Monkeys.
What was I thinking??? Deze 'Paul Simon-Graceland-huppeldepup-pop' is dermate aanstekelijk dat ik elke keer als ik dit hoor in een zeer goede bui beland terwijl ik dat met die apen nog nooit heb gehad.
Voor mij valt dit een beetje in de huidige originele categorie pop/rock bandjes waar ook een jj in zit.
Wat ook knap is is het feit dat ik telkens nieuwe dingen hoor en beleef, terwijl een term als 'aanstekelijk' dat in eerste instantie niet zou doen vermoeden.
Fijne piano-loopjes, ingenieus verwerkte strijkers, warme zang en grappige tegendraadse ritmes. En als het dan allemaal nog klopt ook dan mogen we toch echt spreken van een zeer goed album en dat is een kwalificatie die ik Contra van Vampire Weekend toch heel erg graag mee wil geven.

aERodynamIC schreef:

Was dat maar waar! Dat was pas een interessante richting geweest voor Contra: hun debuutalbum maar dan meer in de richting van AM.

Dit Contra is nu helaas een slap aftreksel van hun sterke self titled debuutalbum geworden. Voorzichtigheid troef: voor mij een teleurstelling. Wat meer peper en Arctic Monkeys' zout, dat zou wel wat zijn geweest.

Op zoek naar iets vergelijkbaars, maar beters? Raad ik je the Local Natives aan met Gorilla Manor. Dat vind ik toch wel even van een ander niveau dan dit album. Ook met veel meer lef gemaakt en dat hoor je.

Dat is ook een erg leuke plaat, maar de vergelijking snap ik niet zo. Op dit album hoor je reggaeton, Afrikaanse muziek, caribische muziek ed. terug, bij Local Natives heb ik dat helemaal niet.

Heb dit album nu een keer of 10 gedraaid en ik ga hem alleen maar beter vinden. Heb de eerste ook weer eens gedraaid en heb gemerkt dat ik Contra toch wel een grote vooruitgang vind.

Ik heb geen voorkeur voor deze of de vorige maar ik ben blij dat Arctic Monkeys gelukkig niet als invloed genoemd hoeft te worden en dat dat ooit een waanidee van mijn kant is geweest.
Vampire Weekend vind ik een stuk leuker dan Arctic Monkeys.

aERodynamIC schreef:

Vampire Weekend vind ik een stuk leuker dan Arctic Monkeys.

Ik kijk daar net wat anders tegenaan. (Arctic Monkeys staan op 1 in mijn top 10 )

herman schreef:

Local Natives wordt ook wel omschreven als de vrolijke variant op een huidige USA Indiestroom. Je hoort dat ze uit het zonnige L.A. komen en in hun muziek hoor je vlagen van the Beach Boys, dat komt wat in de buurt met wat jij als caribische muziek omschrijft. Ook hoor je regelmatig drums / trommels die neigen naar Afrikaanse ritmes. Het ligt er inderdaad niet zo dik bovenop als bij Contra, maar vandaar de vergelijking. Live hoor je dat trouwens beter.

Dat jij en Aero aan Contra zulke hoge scores geven verbaast mij echt. Maar ja, gelukkig maar: kan je er dus echt van genieten. Je ziet trouwens wel dat Contra gemiddeld flink lager wordt gewaardeerd op Musicmeter dan hun self titled debuut. Dat kan ik dus weer goed plaatsen.

avatar van sydbarrett
Ik denk dat er stiekem iets ontoegankelijkers in zit dan het eerste album. Het lijkt een heel voorspelbaar album in de eerste vlakke luisterbeurt, maar er zit zo veel meer in. Ik vind dit Vampire Weekend album waarschijnlijk slimmer en iets beter dan de eerste, al is dat een moeilijke vergelijking, omdat er wel veel sfeer om het eerste album hangt.

avatar van sydbarrett
Voor mensen die dit album kunnen waarderen, is deze muziek ook zeker geschikt. Lekker tropisch, beetje Paul Simon stijl, lekkere ritmes beetje richting Naked van Talking Heads: Weekend - La Varieté (1982) de band heet grappig genoeg ook nog eens Weekend

avatar van thelion
Ik weet het niet met Vampire Weekend hun eerste vond ik niet echt bijzonder en ook deze kan mij nu niet echt boeien.

Het is het allemaal weer net niet, het zit allemaal wel goed in elkaar maar komt een beetje rommelig over. Zoals hier al meer gezegd is heeft het wel wat weg van Paul Simon ten tijde van Graceland maar dan meer uptempo soms zelfs te veel tempo naar mijn meening. Nee dan hoor ik liever Paul Simon's Graceland dan dan deze interpertatie van afrikaanse ritmes.

Nee Vampire Weekend kan mij nog steeds niet overtuigen.

3.5* Een middelmatige plaat van een middelmatige band

west schreef:
(Arctic Monkeys staan op 1 in mijn top 10 )

En daar snap ik nu werkelijk niks van (3 sterretjes daarvoor is meer dan genoeg en dan ben ik nog gul)
Gelukkig hoef ik niemands smaak te snappen en andersom hetzelfde. Ik kan me daar i.t.t. vele anderen op de site ook niet erg druk om maken verder.

west schreef:

Ik ook maar dan om andere redenen: Vampire Weekend heeft een nogal uitgesproken stijltje net als bijvoorbeeld jj. Dat verrast enorm op een debuut, maar doet dat op een vervolg niet meer en dan kan het voor velen al snel meer van hetzelfde worden. Mensen gaan het een trucje vinden. En dan is zo'n tweede al snel 'kwalitatief minder'.
Ik had wel eens willen zien als de volgorde andersom was geweest of jij dan ook zo over Contra had gedacht als dat je nu doet met het debuut in gedachten......
Overigens is dat naar niemand toe een verwijt: ik vind dat best logisch met muziek als deze.

aERodynamIC schreef:

Misschien heb je een punt: dat zou kunnen. Al vind ik wel weer dat er op hun debuut 3 / 4 echt sterke nummers staan, die ik hier weer mis. Echte uitschieters hoor ik hier niet op.

Nihilisme
Prachtige afsluiter trouwens, dat I Think Ur A Contra. Koenig's stem op z'n best wat mij betreft (geldt ook voor Taxi Cab).

avatar van Arrie
Inderdaad, wat mij betreft is Taxi Cab ook het hoogtepunt van het album, hoort thuis in de categorie perfecte popliedjes.

avatar van De-noir
Nee nee nee Dennis, dit is meer dan 3 schamele sterretjes waard. Ik word weer ontzettend vrolijk van dit schattige bandje. Het debuut ging me vrij snel vervelen, maar dit klinkt toch weer erg fris.

En die clip van Cousins heeft iets heerlijk carnavalesks

Paalhaas schreef:

Nou, ik heb ze allebei nog eens geluisterd, en ik ben eruit: het debuut is beter. Een 4/5 daarvoor, hier blijft de 3,5/5 staan.

elrayo
Whoot!

Ruby Soho cover!

En ondertussen al bijna 250 stemmen sinds mijn korte MuMe-pauze!

avatar van musicfriek
Wat een apart album zeg, klinkt voor mij als een op hol geslagen Arcade Fire, maar dan met nog meer toeters en bellen. Weet ook nog niet echt wat ik hier van moet vinden, kwestie van nog een paar keer draaien denk ik. Begin met een hele voorzichtige 3,5*.

Nu hun vorige nog checken.

avatar van LucM
Als je van Graceland (Paul Simon) houdt musicfriek, moet het debuut van Vampire Weekend je liggen.

avatar van musicfriek
Een vergelijking met Graceland vind ik nogal gewaagd, maar des te nieuwsgieriger word ik ook wel Het debuut gaat zeker op de stapel van nog beluisteren. Merk trouwens dat ik de 2e helft van dit album stukken beter vind dan de eerste helft. Ok, Taxi Cab uitgezonderd, bijzonder fijn nummer.

De laatste 2 nummers vind ik wel de beste. Al die breaks in Diplomat's Son, heerlijk!

musicfriek schreef:

Een vergelijking met the Arcade Fire vind ik nogal gewaagd en vooral nogal ver gezocht.