Simple Minds - New Gold Dream (81-82-83-84) (1982)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Someone Somewhere in Summertime (4:37)
  2. Colours Fly and Catherine Wheel (3:49)
  3. Promised You a Miracle (4:28)
  4. Big Sleep (5:00)
  5. Somebody Up There Likes You (5:00)
  6. New Gold Dream (81-82-83-84) (5:41)
  7. Glittering Prize (4:33)
  8. Hunter and the Hunted (5:55)
  9. King Is White and in the Crowd (7:02)
  10. Promised You a Miracle [Extended] * (4:51)
  11. Seeing Out the Angel [Instrumental Remix] * (6:32)
  12. Promised You a Miracle [US Remix] * (6:00)
  13. Promised You a Miracle [US Dub] * (5:28)
  14. Promised You a Miracle [US Special Extended Remix] * (6:11)
  15. Glittering Prize [Club Mix] * (4:57)
  16. Glittering Prize [Extended Theme] * (4:57)
  17. Someone Somewhere in Summertime [Extended] * (6:06)
  18. New Gold Dream (81-82-83-84) [German 12" Mix] * (6:53)
  19. King Is White and in the Crowd [Instrumental] * (8:46)
  20. New Gold Dream (81-82-83-84) [German 12" Remix with Drums] * (6:56)
  21. In Every Heaven * (4:24)
  22. Promised You a Miracle [Edit] * (3:59)
  23. Theme for Great Cities * (5:42)
  24. Glittering Prize [Edit] * (3:58)
  25. Glittering Prize [Theme] * (4:06)
  26. Someone Somewhere in Summertime [Edit] * (3:55)
  27. Soundtrack for Every Heaven * (4:56)
  28. New Gold Dream [81-82-83-84) (7" Mix] * (4:46)
  29. Promised You a Miracle [David Jensen Session: 11th February 1982] * (4:27)
  30. In Trance as Mission [David Jensen Session: 11th February 1982] * (4:30)
  31. King Is White and in the Crowd [David Jensen Session: 11th February 1982] * (5:18)
  32. Promised You a Miracle [John Peel Session: 15th February 1982] * (4:38)
  33. Love Song [John Peel Session: 15th February 1982] * (5:48)
  34. Sons and Fascination [John Peel Session: 15th February 1982] * (6:42)
  35. King Is White and in the Crowd [John Peel Session: 15th February 1982] * (6:05)
  36. Someone Somewhere in Summertime [David Jensen Session: 13th August 1982] * (5:09)
  37. Glittering Prize [David Jensen Session: 13th August 1982] * (4:19)
  38. Hunter and the Hunted [David Jensen Session: 13th August 1982] * (5:55)
  39. Someone Somewhere in Summertime [Full Duration] * (5:43)
  40. Colours Fly and Catherine Wheel [Full Duration Instrumental] * (4:37)
  41. Promised You a Miracle [Remix for Album:Long] * (4:50)
  42. Big Sleep [Instrumental] * (5:09)
  43. In Every Heaven [Full Duration] * (5:37)
  44. Somebody Up There Likes You [Full Duration Instrumental] * (5:11)
  45. New Gold Dream (81-82-83-84) [Full Duration] * (7:01)
  46. Hunter and the Hunted [Alternative Take] * (5:14)
  47. King Is White and in the Crowd [Monitor Mix] * (7:13)
  48. In Every Heaven [Early Version] * (4:35)
orbit schreef:
Ik denk dat ik Colours Fly and Catherine Wheel ook zowat het minste nummer op de plaat vind, maar King Is White and in the Crowd vind ik dan weer geweldig!
Na New Gold Dream volgen bij mij eerst nog Hunter and the Hunted en Big Sleep als andere twee absolute ijkpunten!

Had ik van DE grote Cure fan die voornamelijk van het oudere werk houdt (Pornography'82 / Faith'81 / Disintegration'89) niet verwacht dat je Colours onderwaardeert. Ik verwacht na meerdere luisterbeurten dat je dit nummer steeds gaver gaat vinden.

avatar van orbit
NOG meer luisterbeurten?? Ik heb deze plaat pas een keer of 500 beluisterd..
Nee, ik krijg gewoon geen klik met dat nummer, ik vind het geen slecht nummer, maar er zit niks in wat zich in mijn schedel boort. Hunter and the Hunted heeft dat veel meer en wel na enkele keren luisteren. New Gold Dream is alsof je een hele lading gelukzalige neurotransmitters opendraait in je kop iedere keer dat je het hoort Een tijdloze ervaring ook.
En ik ben niet zo'n uitgesproken fan van de oude SM platen, Real To Real of Empires vind ik maar zozo.. pas met de melancholie van Sons & Fascination en Sister Feelings vond ik de SM echt interessant worden. Daar sluiten die nummers die ik hier hoog waardeer beter bij aan eerlijk gezegd.

avatar van Mjuman
Overigens vind ik - al heb ik 'em op 4 Someone een perfecte opener; de loopjes, het gebruik van de sequencer - perfect.

Dat van die loopjes komt ook elders tot uitdrukking: zittend op een terras in Parijs - mag ik graag kijken naar de manier waarop Parisiennes lopen: heel elegant; dit heeft me bij Franse collega's destijds aan een bijnaam geholpen: walk-man.

lowriderluuk
@ Orbit: Okee duidelijk, ik respecteer jouw mening en wil zeker niets opdringen !

lowriderluuk schreef:

...een vorm van waterboarding een idee?.....orbit onderwerpen aan een waterval van draaibeurten van CFaCW.....die 500 van hem zijn er veel te weinig.

avatar van Mjuman
Wa's da nou 500 plays in 27 jaar: 18,5 maal per jaar = eenmaal in de drie weken - een normaal mens gaat vaker naar de glasbak en da's niet eens zo vitaal!

avatar van orbit
OK, ik zet hem op repeat en plak de headphones met ducktape aan mijn hoofd vanavond

lowriderluuk
Over kamp 1 of kamp 2 gesproken.
Wat vind je van deze top 20?
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> Simple Minds Top 10
Die eet van 2 walletjes !!

orbit schreef:

Tis mooi dat je je vrijwillig aan deze buitengewoon prettige marteling onderwerpt....dan hoeft de SM-politie (Mju en Lowrider L gekleed in strakke leren pakken) vanavond niet bij je langs te komen.

avatar van Marian2
lowriderluuk schreef:
Over kamp 1 of kamp 2 gesproken.
Wat vind je van deze top 20?
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> Simple Minds Top 10
Die eet van 2 walletjes !!

Lekker toch, die Simple Minds walletjes Op de meeste albums staan wel een paar nummers die er voor mij uitschieten. En hoewel ik ook vind dat de Minds niet zonder Mel kunnen, vond ik "Sleeping Girl" wel een leuke uitzondering, en een ijzersterke opening van het concert in de HMH in 2006.

New Gold Dream is wel 1 van hun topalbums, met name Hunter and the hunted en Someone somewhere

Marian2 schreef:

Oja, zeker lekker, mooi opvallend lijstje, uit alle periodes iets.
HMH 2006 was ik ook bij, een concert is altijd sfeervol en voluit genieten.
Ik zet het album Cry nagenoeg nooit meer op, het kan mij niet meer bijzonder boeien.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
lowriderluuk schreef:
Helemaal niet gewaagd premo: prima conclusie, zo is 't.
Tevens kun je concluderen dat Glittering Prize (of GP) bij beide kampen laag is genoteerd.
Eigenlijk wel grappig Kamp 1: SM t/m 1985
Kamp 2: Sm na 1990 of je zou ook kunnen zeggen het Black & White kamp.
Voor een niet-kenner geheimtaal trouwens maar wel grappig

Ik vind van deze plaat Glittering Prize eigenlijk juist het nummer dat het meest vooruit kijkt naar SiTR en OuaT.

Ik dacht ook dat de klassieke SM-kampen gevormd werden door "t/m NGD" en "vanaf NGD", maar kennelijk is de waterscheiding wat opgeschoven en mag bovendien SFY als enige in geen enkel kamp passen. Daar heb ik toch wat moeite mee.

Ik zou bij deze dan ook graag een kamp 3 willen inrichten: SM tot en met 1982, in 1989 en vanaf 1995.

lowriderluuk
Je vergeet Sparkle In The Rain uit 1984 ?
Dat album mag je toch bij kamp 1 rekenen !
SFY uit '89 is de duidelijke scheidslijn in muziekstijl van de Minds.
De oude oude rotten haakten bij Once upon a Time echt af, er zijn zelfs fans die haakten vóór NGD al af, te commercieel volgens hen.
Bij Black&White uit 2005 haakten er weer veel terug aan plus verwierven ze middels dat album nieuwe geinteresseerden.

stuart
Mmm....ik geloof dat ik in het middelste 'kamp' /'kamp'2 zit, maar met name de albums NGD en SITR, oftewel (voor sommigen)....81-82-83-84.

lowriderluuk
Hun meest succesvolle (New Gold Dream) jaren Stuart, muzikaal gezien.

Het album SFY uit 1989 is dacht ik hun best verkochte album, dus meer verkocht dan NGD en OUAT, maar om daar zeker van te zijn moet ik dat opzoeken.
De massa-aanhangers zijn bij NGD in '82 aangehaakt en na SFY uit '89 weer afgehaakt omdat Real Life zo vreselijk tegenviel doordat toetsenist Michael MacNeil de band had verlaten (mijn mening).
Ze hebben financieel tot in de jaren '90 kunnen profiteren van het enorme succes en eigenlijk in mindere mate tot op de dag van vandaag, maar de oorspronkelijke 1e fans waren toen reeds lang afgehaakt.

avatar van Mjuman
Voor mij is SITR - als echte purist - al een geval van over-het-randje; ik moet dat album niet draaien als ik goed heb ingenomen, dan verwerk ik het niet meer. De politie zou dat album zo kunnen gebruiken bij de alcoholtest.

Heb al eens een discussie over gevoerd (over bekkens die imo alle kanten uit slingeren en zo) en die ga ik niet herhalen, ook niet dunnetjes.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Hij is bij mij dus ook over het randje, maar vooral omdat het zo nadrukkelijk een overgangsplaat is. Staan heel goede nummers op, alsook heel slechte. Wat je er verder ook van vindt, OuaT en SFY zijn een stuk coherenter.

avatar van Premonition
Voor OUAT en SFY hebben ze ook rijkelijk de tijd genomen (kon ook, het eerste grote geld was binnen).
SITR hebben ze no time opgenomen (augustus/september 1983), ook omdat Steve Lillywhite een dure producer was. De songs zijn ook hoofdzakelijk in de zomer geschreven en live amper getest. Dat was niet gebruikelijk, want nieuwe songs werden altijd ruim voor de release door SM live gespeeld (alleen Kick Inside of Me en Street Hassle zijn op de zomerfestivals gespeeld).
Reden daarvoor was dat SM in februari/maart 1983 al veel songs hadden geschreven, maar omdat deze een New Gold Dream II waren zijn ze in de prullebak beland. In maart 1983 begon hun wereldtournee, dus nieuwe nummers lagen er niet meer.
Virgin liet vervolgens de release tot grote woede van de Minds op de plank liggen tot februari 1984, vanuit marketing overwegingen.

avatar van musicboy
Moeilijk om van dit meesterwerk een top 9 te maken.
In elk geval bovenaan: Someone Somewhere, Big Sleep, New Gold Dream en Hunter and The Hunted.
Maar het geheel is een dikke, dikke, dikke, volslanke 5!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Premonition schreef:

Wow!! New Gold dream II, waar zijn die prullenbakken gebleven ?? kunnen ze het alsnog op schijf zetten

avatar van borland

Yes pleaseeeeeeeeeeeeeeeeee

TEQUILA SUNRISE schreef:

En we wachten al zo lang.............

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ik ben volslagen onbekend met de aanvullende track 10 In Every Heaven op dit album, is dat net zo mooi als al die andere juweeltjes???

TEQUILA SUNRISE schreef:

Ik ken wel de instrumental 'Soundtrack for Every Heaven' en die is niet zo bijzonder. Volgens mij heeft dit nummer vocals. Ik ken het verder ook niet. Iemand hier wel?

En weet iemand of die NGD II opnames van maart 1983 ooit op bootleg of zo zijn uitgebracht. Of is dit een goed bewaard geheim?

TEQUILA SUNRISE schreef:

Ik vind het weinig toevoegen en imo terecht dat het NGD niet gehaald heeft. Zie ook deze informatie.

eiooft
Inderdaad terecht. Het is veel poppier dan de rest van het album, op het 'plakkerige' af. Het is als een opzichtige opaal in een doos met fijne diamanten. Het mooie aan New Gold Dream vind ik juist dat het ondanks de overdadige warmte toch nog iets afstandelijks heeft, en dat heeft dit nummer niet. Ik heb het wel nog niet mét vocals gehoord.

eiooft schreef:

Mooi gezegd! Ik vind Glittering Prize ook wel een dergelijke glittersteen, maar die heeft weer enkele verslavende synth- en gitaarloopjes, wat het nummer redt.
Dat afstandelijke maakte voor mij SM speciaal zonder dat het kil klonk. Met SITR was dat afstandelijke weg en kwam er af en toe een soort overkill aan pathos voor terug.

avatar van captain scarlet
Gewoon een van de beste albums van de jaren '80 . Vooral Big sleep en Hunter and the Hunted zijn hemeltergend mooi. Het optreden op Rock Werchter in de zomer van '86 tijdens de ondergaande zon koester ik als een moment dat het universum volmaakt was.

haveman
Door alle enthousiaste berichten hier heb ik besloten om deze is een tweede kans te geven en me wat meer te verdiepen in dit bandje.

avatar van ASimons
Uitgebalanceerd, mysterieus, een statement zonder weerga. Somebody Up There.............werd door de gebroeders Ringel regelmatig gedraaid in de ROXY te Apeldoorn wanneer wij de boel tegen het ochtendgloren gingen opruimen. Lieve mensen, wat een puinhoop, maar genoten, dat hadden we. Mijn eerste kennismaking met Simple Minds, sindsdien trouw gebleven.