John Mayer - Battle Studies (2009)

Label: Columbia

1. Heartbreak Warfare (4:30)
  2. All We Ever Do Is Say Goodbye (4:35)
  3. Half of My Heart (4:10)

met Taylor Swift

4. Who Says (2:56)
  5. Perfectly Lonely (4:28)
  6. Assassin (5:15)
  7. Crossroads (2:29)
  8. War of My Life (4:15)
  9. Edge of Desire (5:32)
  10. Do You Know Me (2:30)
  11. Friends, Lovers Or Nothing (5:59)
  12. I'm on Fire * (2:52)
Gisteren het Pinkpop-optreden gezien.

Had nog nooit wat van deze meneer gehoord (shame).
Optreden was erg lekker om naar te luisteren.

JanBetonde2e
Live is hij in ieder geval minder sterk dan in de studio, dat viel me wel op, zeker na de dvd, Where The Light Is

Maar ontzettend jammer dat Steve Jordan niet meer erbij drumt..
Ook niet aankomende woensdag wanneer ik deze man live ga zien in HMH.

avatar van Ludakris
JanBetonde2e schreef:

Dat kan je toch niet menen? Als je ziet wat hij live uit zijn gitaar haalt... Zeker bij nummers als op dit album krijg je live een absolute meerwaarde waardoor de nummers op een hoger niveau komen. Enfin, het is jouw mening, maar ik val hier toch bijna van mijn stoel

Ludakris schreef:

Hehe.. inderdaad.

JanBetonde2e
Ik had het over de zang, met de gitaar is hij inderdaad geweldig, maar goed zingen is er niet bij, ik had het er wat duidelijker bij moeten zetten, dat ik het over de zang had

avatar van Ludakris
*haalt opgelucht adem*
Daar geef ik je dan wel gelijk in. Heeft er denk ik grotendeels mee te maken dat gitaar spelen en zingen tegelijk niet altijd zo gemakkelijk is.

avatar van Carolaah
ach het heeft er gewoon mee te maken, dat Mayer niet echt een fantastische zanger is.. dat weet hij zelf ook best.

Maar dat is ook niet echt nodig, niet iedereen heeft die gave.. Damien Rice is ook niet echt een goede zanger, maar toch vind ik z'n muziek fantastisch..

En Mayer is natuurlijk gewoon een echte gitaarheld.. Ondanks dat je dat op dit album niet echt hoort en eigenlijk op geen enkel studioalbum,.. Oeh.. net de solo op Pinkpop eens even op internet bekeken.. gruwelijk

TdW
Ik moet zeggen dat hij op de dvd Where The Light Is ook erg goed zingt (in hoeverre de zang op zo'n dvd gefinetuned is weet ik niet), althans mijn mening. Luister o.a. maar eens naar album versie van Daughters en de dvd versie.
Op Pinkpop was hij idd iets minder, misschien had het ook te maken dat hij toen al een beetje ziek was. Ik had kaarten voor HMH gister, ging helaas niet door, dat was wel even balen.

JanBetonde2e
Ja ik vergeleek het ook met Where The Light is.
Maar dat is ook gewoon een dvd(cd) dus ik denk inderdaad dat het daar mooier gemaakt is dan het in werkelijkheid is, want als ik dan live shows zie van John Mayer dan valt het altijd wel tegen, maar gitaar spelen kan hij gelukkig wel, dus er is nog iets te genieten

Carolaah schreef:

Wat ontbreekt er dan aan zijn stem? Ik vind Damien Rice ook niet sterk zingen dus daar zitten we wel op 1 lijn. Zelfde geld voor Tori Amos. Die kan beter gaan stoppen met zingen, want het klinkt nergens naar.

avatar van Carolaah
Er ontbreekt niets aan? Ik geef alleen maar aan dat Mayer het niet alleen van zijn stemgeluid moet hebben.. Evenals vele andere artiesten, maar dat ze gewoon een mooi totaalpakket neerzetten. En daar heb ik alle lof voor, het geeft aan dat je zonder vocaal enorm goed te zijn ook prachtige muziek neer kunt zetten, als je dat maar op de juiste manier aanpakt..

Tja Tori Amos heeft ook niet de meest prachtige stem, maar hoe ze haar stem gebruikt in combinatie met de piano, vind ik fantastisch.. Daarnaast draait het bij mij dus niet om vocals alleen, maar om het hele muzikale en lyrische spel..

Duidelijk?

Duidelijk?

Nee nog niet helemaal.

Bij het vorige bericht schreef je dat Mayer het niet van zijn stem moest hebben en in het gequote bericht schrijf je dat er niks aan zijn stem ontbreekt. Klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ik moet het dus opvatten dat je meer onder de indruk bent van zijn muziekale talent dan zijn zangtalent?

avatar van Carolaah
Zo moeilijk is het niet..
Hij moet het niet van z'n stem hebben, er ontbreekt verder niks aan, als in, z'n stem hoeft voor mij niet perfect te zijn. Juist dat stemgeluid past wel bij z'n muziek, maar als zanger alleen zou hij het voor mij niet gaan redden.. Het is inderdaad zijn overall muzikale talent, wat ik aan hem kan waarderen.. Hij heeft een mooi stemgeluid, maar is absoluut niet een sterzanger (als in hij moet bijv. geen al te complexe noten hoeven halen) - alles is bijelkaar gewoon mooi in balans..

Oftewel, niks tegenstrijdigs. Mayer is een geweldige gitarist, die mooie teksten op papier zet en een eigen stemgeluid heeft en dat alles maakt hem voor mij goed genoeg, maar als hij slechts een solo-zanger was die alleen zong, z'n teksten niet zelf schreef en niks aan instrumentaal talent had, zou ik het niet alleen moeten hebben van z'n stem..

Nu wél duidelijk?

Carolaah schreef:
Zo moeilijk is het niet..

Nu wél duidelijk?

Ja, een stuk duidelijker

JH.
Steve Jordan heeft overigens nooit gedrumd bij John Mayer in zijn band, maar alleen bij het John Mayer Trio, samen met bassist Pino Palladino. Hij mag wel vaker optreden met JMT, dat is echt ongeloveloos vet.

Dan zou ik als ik jou was toch even kijken naar filmpjes van Mayer van eind 2009 en begin 2010. Dan zie je toch echt dat Steve Jordan bij zijn band drumt.

En hij mág wel vaker optreden met JMT? Hij is daar gewoon 1/3 deel van...

JH.
Oke, ik dacht dt Jordan alleen drumde bij het John Mayer Trio.

En met dat optreden gedoe bedoelde ik natuurlijk anders, het kwam er een beetje raar uit. Ik erken JMT als een trio en niet als John Mayer met twee briljante muzikanten. Excuses.

avatar van bram1610
Toen ik een tijd geleden hoorde dat Mayer in 2009 nog met een album aan zou komen zetten sprong ik een gat in de lucht, hopend dat hij zijn sterke punten van Continuum zou overstijgen. Helaas was dit niet het geval.

Mayer is een virtuoos gitarist, en een geweldige songwriter. Nou wordt een paar reacties onder mij gezegd dat Mayer geen geweldige zanger is. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Mayer heeft niet alleen een prettige stem, hij weet zowel hoge als lage tonen goed te halen, in combinatie met niet altijd even eenvoudig gitaarspel.

Maar goed, dat is Mayer in het algemeen. BS, een album waar ik me op verheugde, maar dat me grandioos tegenviel.
Na een link doorgestuurd te hebben gekregen van Who Says duurde het even voor ik het kon waarderen. Een mooie opvolger van Stop This Train, was het uiteindelijke resultaat. Later kreeg ik nog een link, dit keer van Half Of My Heart. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik geen enorm fan ben van Taylor Swift. Sterker nog, ik moet niks van haar hebben. Maar zelfs zonder haar lijkt dit nummer nooit goed uit de verf te kunnen komen, simpelweg omdat dit weer één nummer tussen miljoenen andere popnummers, en is ook één van de weinige nummers van John waar ik me echt mateloos aan irriteer. Perfectly Lonely is net zo'n nummer. Het verschrikkelijke herhalen van de titel op andere akkoordjes versterkt mijn dan waarschijnlijk nog goede humeur helaas niet.
Dan zijn er nog wat onopvallende popnummertjes, die al met al niet dramatisch slecht zijn, maar zeker niet in mijn top 10 zouden voorkomen. Deze zijn All We Ever Do Is Say Goodbye, War of My Life en Do You Know Me.

Dan is er nog één nummer dat ik verdienstelijk vind, en dit is (ondanks dat het buiten mijn straatje valt) Assassin. Dit nummer heeft iets aparts, ook al lijkt het meer op een R&B-nummer dan een Mayer-nummer. De meerstemmigheid en de mysterieuze sfeer geven dit nummer iets dat mij aanspreekt. Maar zelfs dit nummer zou Continuum niet waardig zijn.

Tot slot nog één nummer waar ik echt boos om kan worden, het totaal verkrachte nummer van Cream: Crossroads. Een gitaar die overstuurd is naar Spirit In The Sky van Norman Greenbaum, wat ik persoonlijk verschrikkelijk vind, de ongepaste meerstemmigheid... het maakt het album er zeker niet beter op. Dit had zelfs nooit op een C-side van een B-side van een onuitgebrachte demo-EP mogen staan.

Friends, Lovers Or Nothing is een nummer dat ik nog wel weet te waarderen in dit album, net als hit Heartbreak Warfare.

Nu vraag je je waarschijnlijk af, waarom toch 3,0*?

Nou, dat is omdat ik veel te hoge verwachtingen had van dit album en die tegenvielen. Daarom kon ik niet fatsoenlijk naar deze nummers luisteren. Daarbij bestaat Battle Studies niet alleen maar uit nummers waar ik me aan erger, maar over het algemeen doen de nummers niet veel met me, maar ze zijn wel goed opgezet.
Als derde punt, het blijft John Mayer, een man die mij tot in het diepste punt van mijn lichaam heeft geïnspireerd wat betreft gitaarspel, zingen en songwriting. Hoe kan ik die man ooit een onvoldoende geven?

Conclusie: Battle Studies is geen slechte plaat, maar is het minste werk van John Mayer tot nu toe, en heeft gewoon een aantal verschrikkelijke nummers. 5 nummers staan er nog van op mijn iPod, en dat is iets wat ik vrijwel nooit doe: halve albums verwijderen. Zonde, Johnny, hopen dat je volgende werk weer genieten wordt!

Crossroads is juist te gek!

JanBetonde2e
Ik vind dat ook een mooi nummer, maar dat komt denk ik, omdat ik het origineel niet heb gehoord, dus ik vergelijk het daar ook niet mee.

Dit album is toch niet echt goed gelukt, er staan toch een aantal nummers op, die gewoon te langdradig zijn, en maar voortkabbelen.

avatar van Carolaah
Joël-Toto: dan heb je zeker nog nooit het origineel voor de John Mayer-versie gehoord of wel? Die is, wat mij betreft, tig keer beter.. Ik vind de cover van Crossroads dan ook een beetje jammer .

Carolaah schreef:

Inderdaad. Ik had al eerder de Clapton-Mayer versie van dit nummer gehoord (en daarvoor al het origineel) en verwachtte dus iets veel beters dan deze verkrachting.

Youtube hem maar eens, op mijn pc heeft YT kuren. Dan krijg je misschien een idee van hoe het wél moet

Carolaah schreef:

Het origineel van Robert Johnson? Die heb ik wel degelijk gehoord, evenals de Clapton versie.

En jij bepaalt hoe het wél moet Bram?

Ik vind het juist fraai dat Mayer er zo'n eigen funky draai aan gegeven heeft. Luister het nummer eens met goede boxen en het volume ver open, genieten geblazen!

Joël-Toto schreef:

En jij bepaalt hoe het wél moet Bram?

Blijkbaar is mijn boodschap niet aangekomen, hij was ook een beetje krom geformuleerd. Ik wilde eigenlijk zeggen dat John Mayer wel een cover van Crossroads naar mijn hart kán uitbrengen, namelijk deze. Maar volgens mij is Crossroads origineel van Cream?

Ahoke, daar verschillen de meningen dan over.

Maar het origineel is toch echt van Johnson.

Album valt me toch wel tegen. Een paar goede nummers maar toch niet het beste album van John Mayer! ( Naar mijn mening zijn minste album....)

Ik had liever dat dit album niet was uitgekomen. De bekendheid van John mayer is absoluut gestegen in Europa met battle studies. het unieke van john mayer is een beetje weg sinds dit album door het commercieele. Nou kent iedereen hem van zijn nieuwe album,niet dat dat zo slecht is maar zijn daarvoor gemaakte albums vind ik stukke beter.

Begrijp je niet hoor. Iedereen die JM via deze plaat ontdekt zal logischerwijs ook de weg vinden naar zijn vorige platen. Is toch niet zo slecht?

avatar van Hendrix4live
Crossroads is natuurlijk van Robert!