Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003)

Label: Temporary Residence

1. First Breath After Coma (9:33)
  2. The Only Moment We Were Alone (10:14)
  3. Six Days at the Bottom of the Ocean (8:43)
  4. Memorial (8:50)
  5. Your Hand in Mine (8:17)
Heb afgelopen week een optreden van Explosions In The Sky bijgewoond in Groningen. Wat een geweldig optreden! Het komt zoveel intenser over als je ze de muziek daadwerkelijk ziet spelen. Als ik dit album nu beluister beleef ik dat optreden weer een beetje opnieuw waardoor de muziek een stuk levendiger is geworden. Een fantastisch album dat sindsdien nog verslavender is geworden. Ik zal mijn score van een 4 moeten bijstellen naar een 4,5.

Wat een bijzonder album en wat een bijzondere band... Wauw! Erg mooi, maar wel net iets minder dan de vorige plaat.

ElMeroMero
Ik vond deze plaat op eerste gehoor iets te statisch klinken voor een hoge waardering. Maar laat ik eens verder kijken dan een eerste indruk en 'm binnenkort eens een herkansing gunnen. Misschien verrast-ie wel zodanig dat-ie alsnog een plek op het ereschavot verovert.

JonnieBrasco
Instrumentaal album, met een mooie en toepasselijke titel. De muziek is somber maar warm, sprankelend en rustgevend. Nu pas twee keer geluisterd, en het deed er absoluut niet toe dat ik de nummers nog niet kende. Met de langzame, uitgesponnen arrangementen van Sigur Ros en zoete, melancholische gitaarmuziek is dit een mooie aanwinst voor de aankomende winter. Een album waar de Aarde trots op mag zijn. 4,0*

Je moet nodig 's de voorganger luisteren, die is nog een stuk beter.

Ik heb deze van mijn huisgenoot geript en nog nooit naar geluisterd. Schandalig zeker?

JonnieBrasco
Vooral het laatste nummer is zo mooi... Te gekke muziek.

herman schreef:

Je moet nodig 's de voorganger luisteren, die is nog een stuk beter.

Vind ik eigenlijk niet, deze is veel harmonieuzer, rustiger, georganiseerder en ruimtelijker en spreekt me daarom denk ik veel meer aan.

avatar van titan
titan (crew)
Ik ben het eens met Herman, Those Who Tell the Truth Shall Die, Those Who Tell the Truth Shall Live Forever is stukken beter.

JonnieBrasco
Ik ben het er nu ook mee eens: De vorige plaat is toch wel een stuk beter.

Toch is deze ook wel aardig bij me gegroeid, de laatste tijd. Maar ja, the first cut is the deepest.

zo verslavend!!! Hebben jullie de soundtrack cd van Friday Night Lights al gehoord?;)

Ja. Eén nieuw nummer van deze vermaarde band! En een oudje. Ik moet hem zelf nog in huis halen.

Mij werd trouwens Red Sparowes aangeraden door een vriend die EITS ook hoog heeft zitten. Dus dat advies geef ik maar door naar jullie.

kende deze voor "those who tell the truth..." en blijf hem nog steeds beter vinden... zoals herman al zei: the first cut is the deepest deze is net iets rustiger en minder donker...

Soundwave_79
Live gezien in Paradiso Amsterdam. Een kort maar zeer krachtig optreden van mijn lieverlingsband. 5*

Bah heb jij ze gezien, mazzelaar:) maar goed ik gun het je... kan me voorstellen hoe cool het moet zijn geweest... Voor mij nog even onmogelijk

avatar van dynamo d
Is dit vergelijkbaar met Oceansize, Tool, Dredg, e.d.? Wie kan wat meer over de muziek van deze band vertellen?

ElMeroMero
Dit is instrumentale rockmuziek met een "bite", zeg maar.

De sound van EitS ligt dichtbij dat van bands zoals (de Japanse)Mono, GY!BE en Mogwai.

Wellicht zijn er raakvlakken met de bands/artiesten die jij opnoemt maar die zijn er dan voor jou om te ontdekken.

J Casablancas
Het openingsnummer is super. Behoorlijk rustig, traag zelfs, maar juist heel erg intens. De drum die als een hartslag het nummer doorklopt en het melancholische gitaarspel; prachtig. 4*, voorlopig.

First breath after coma is zonder twijfel de beste song van deze prachtige luisterplaat! Intens! Passioneel! Magistraal! Het mooie aan de muziek van EitS en eigenlijk aan alle instrumentale muziek is dat je je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Net als Kim Ki-Duk, regisseur van onder meer Bin-Jip, laat de band je verweesd achter na het beluisteren van hun albums.
Onnavolgbaar

Vreven
first breath after coma, wat is dat een schitterend nummer.

godlydevil7
M'n tweede album van EitS, en ik moet zeggen dat deze me meer bevalt dan Those Who Tell the Truth.... waarschijnlijk omdat deze nr.'s wat rustiger zijn en(dus)wat mooier.

Goed voor een 4,5*

avatar van YobbeR
mijn eerste kennismaking met EITS, doet me ook aan Mono uit Japan denken en die vind ik (nog) beter , maar toch wel 4 sterren

vooral Your hand in mine vind ik geweldig
omdat ik de andere nrs niet zo geweldig vind als de laatste.. alleen first breath after coma komt in de buurt

avatar van Cygnus
Dit is mijn tweede cd van EITS, na Those who... Hij bevalt me minder dan Those who... Daar vond ik die uitbarstingen juist zo mooi...

avatar van frankvankesteren
hmm, het enige wat ik van deze band ken is First Breath After Coma.. en die vond ik heeeel mooi klinken..

aanraders?

J Casablancas
Ja, de overige albums.

avatar van Koston
godlydevil7 schreef:

Goed voor een 4,5*

Eindelijk iemand die de waarheid spreekt, ik vind deze toch wel stukken beter dan de vorige.

avatar van BlueVelvet
Nu ik de cd binnen heb (vandaag ) merk ik dat dit eigenlijk de verkeerde kant van de hoes is.
Het ligt er misschien aan hoe je het bekijkt, maar eigenlijk is dit de achterkant van de in-lay.

fastpulseboy
nee hoor, dan hebben ze het boekje verkeerd om in je doosje gedaan.