basketballerke
Deze komt steeds dichter bij de top250, helaas. Steeds meer mensen hebben deze in hun top10, helaas. Dit was juist het plaatje dat ik zo koesterde, dat als mijn plaatje aanvoelde, nu dauwt iedere eendaagse user hem er wel bij lijkt 't, helaas. Zo erg vond ik het allemaal dat ik 'm zelfs uit m'n top3 gooide, waar hij als sinds oktober in stond, en zelfs verlaagde naar 4,5*. Wat een domme redenen toch eigenlijk, concludeer ik nu ik dit weer luister. Explosions in the Sky heeft hier simpelweg een van de emotioneelste, meeslependste, intenste, spannendste en best opgebouwde platen ooit afgeleverd, met een stel van de mooiste melodieën op Aarde.
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Het thema van deze plaat is duidelijk de liefde, neem de titels als The Only Moment We Were Alone, of Your Hand in Mine bijvoorbeeld. Nou moet ik eerlijk bekennen, ik heb nog altijd niet echt ervaring in desbetreffende thema, bijna wel, al ben ik destijds ietwat dom geweest daarmee, maar als het (niet 'het', je weet wel) zo zou klinken, dan zal het ongetwijfeld best wel mooi zijn.
First Breath After Coma is nog niet gelijk de essentie van deze plaat. Ik zie dit meer als het ontstaan van het leven. De eerste tonen zijn de eerste ademen, de bas en de gitaar die later aan het geheel worden toegevoegd zijn de emoties die opkomen bij het geheel van de geboorte van het nieuwe leven, en vanaf daar wordt dit nummer alsmaar mooier. Het kind groeit op, maakt van alles mee, goed of fout, maar uiteindelijk komt alles dan goed, zij het wel in een eruptie, die op een aparte maar perfecte manier wordt ingezet. De hoop die dit nummer uitstraalt is bijna ongekend.
Het nummer wat nog in de ruis van het vorige nummer volgt heb ik inmiddels omgedoopt tot mooiste nummer van deze plaat. The Only Moment We Were Alone zet dan zijn werkelijke thema in van The Earth is Not a Cold Dead Place, en verteld deze op prachtige wijze voor 10:14 minuten. Vooral dat stuk wat rond de drie minuten begint is van magische schoonheid. Alles loopt dan nog van een lije dakkie, maar dan wordt de muziek ineens vrij kaal, om uit het niets de bekende uitbarsting naar ons toe te blazen.
In het volgende nummer, Six Days at the Bottom of Ocean lijkt er dan iets mis te zijn gelopen in het verhaal. De eerste gitaar melodieën laten blijken dat dit iets is waar we spijt van moeten hebben. Uiteindelijk wordt het zelfs doodstil, maar dit nummer kent vooral mijn waardering door zijn spanning, want die is om te snijden.
Het hieropvolgende Memorial is een nummer dat ik nog altijd een stuk minder vind dan de rest. Hoewel ook dit er lekker inhakt, en erg mooi is, vooral die hoge tonen aan het begin vind ik prachtig, voel ik niet de emoties opborrelen die het voorafgaande en nog komende wel oproepen.
Dus, het laatste nummer, Your Hand in Mine, verschaft weer duidelijkheid. Liefde klonk nog nooit zo mooi als hier, de door mij al genoemde melodie die rond 2:40 begint kent zijn weerga niet. Dit is het enige stukje muziek, tesamen met Sigur Rós, dat mij onmeetbaar diep in mijn ziel weet te raken. Stiekem denk ik weer aan het feit hoe dom ik wel niet ben geweest that one faithful day, zoals ze dat in het Engels als het goed is zeggen...
Zo heb ik dan toch nog een beetje meer kunnen schrijven over The Earth is Not a Cold Dead Place. Een plaat waarmee ik nu niet meer rare dingen ga doen hoop ik. Al moet ik me weer inhouden, zie dat er weer een eendaagse user hem in z'n top heeft gedauwd. Ik ga maar gelijk weer deze plaat luisteren...