Gorillaz - Plastic Beach (2010)

Pop / Hip-Hop
Label: Parlophone

1. Orchestral Intro (1:08)

met Sinfonia ViVA

2. Welcome to the World of the Plastic Beach (3:34)

met Snoop Dogg en Hypnotic Brass Ensemble

3. White Flag (3:42)

met Kano, Bashy en The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabian Music

4. Rhinestone Eyes (3:18)
  5. Stylo (4:30)

met Bobby Womack en Mos Def

6. Superfast Jellyfish (2:54)

met Gruff Rhys en De La Soul

7. Empire Ants (4:42)

met Little Dragon

8. Glitter Freeze (3:59)

met Mark E. Smith

9. Some Kind of Nature (2:58)

met Lou Reed

10. On Melancholy Hill (3:45)
  11. Broken (3:15)
  12. Sweepstakes (5:20)

met Mos Def en Hypnotic Brass Ensemble

13. Plastic Beach (3:47)

met Mick Jones en Paul Simonon

14. To Binge (3:52)

met Little Dragon

15. Cloud of Unknowing (3:06)

met Bobby Womack en Sinfonia ViVA

16. Pirate Jet (2:32)
  17. Pirate's Progress * (4:02)

met Sinfonia ViVA

18. Three Hearts, Seven Seas, Twelve Moons * (2:14)
avatar van Ataloona
Dit is voor mij een album dat zwaar tegenvalt maar waar ik aan de andere kant wel redelijk van kan genieten. De combinatie van klassiek en hiphop vind ik ook goed gelukt. En vooral van Stylo kan ik genieten. Ik schrok wel van de samenwerkingen met Lou Reed en Paul Simonon maar die nummers zijn wel goed gelukt. 3,5 sterren met kans op meer.

avatar van MJ_DA_MAN
Hier 3,5, daar een 4?

avatar van Niek
MJ_DA_MAN schreef:
Hier 3,5, daar een 4?
Ja Thomas, leg dat maar uit .

lennon schreef:
En sweepstakes is ook echt een dramatrack

Stylo is dan wel weer erg lekker.. beetje gemengde gevoelens bij dit album... toch te veel hiphop/rap invloeden naar mijn smaak.. maar.. wie weet groeit het album nog..

Ik vond Sweepstakes in het begin ook nogal een neuroten-plaat, maar nu kan ik het wel waarderen. Vind het eigenlijk een van de beste nummers van het album.

En tsja, die hiphop/rap-invloeden... Als je daar niet van houdt moet je sowieso geen Gorillaz-platen luisteren, lijkt me.

herman schreef:

Daar heb je gelijk in, en ik bedacht me later ook dat die opmerking van mij eigenlijk zinloos was, omdat ik de andere Gorillaz albums ook heb en graag hoor.
Wat ik meer bedoelde was een nummer als sweepstakes.. dat is gewoon "too much" voor me.. invloeden in een plaat of song zijn niet erg, maar als het enkel en alleen dat genre is (zoals in sweepstakes of white flag) dan vind ik het niks..

Moet wel zeggen dat er bij meerdere nummers nu toch enigszins wel het kwartje gaat vallen, dus als die 2 songs de minste blijken, dan kan ik mijn mening nog wel eens bij gaan schaven.. Heb m nu op de I-pod aan staan, en eens goed de kans om geconcentreerd te luisteren..

Enkel en alleen dat genre? Juist die nummers hebben bredere invloeden dan rap/hiphop alleen, met ook wereld- en fanfaremuziek.

avatar van RestLove
Ik vind Sweepstakes wel een leuk nummer, vooral naar het einde toe. Het is inderdaad wel even wennen, het is bij dit kunststukje van Albarn vooral zaak om alle referentiekaders even te laten vallen. Er wordt uit zoveel genres zo duizelingwekkend gecombineerd dat als je overal een label op wil plakken je eigenlijk voorbijschiet aan de muziek en de creativiteit van het project teniet doet.

herman schreef:

Ja, maar de manier van rappen vind ik echt irritant... dat zal dan wel de hoofdmoot zijn...

avatar van brooklyn
vondeich schreef:

En dat tweede gedeelte van Empire Ants!! Echt FANTASTISCH!

Werkelijk geniaal inderdaad

avatar van Nand
Dit album heeft wel iets maar ik vond de oudere albums beter. Dit album heeft wel een groovy 80's gevoel bij momenten. Dat kan ik wel appreciëren.

Sweepstakes en Empire Ants.

avatar van R-Know
Zeker niet mijn muziek maar dit is wel een lekker plaatje in " z'n genre".

avatar van djarend
Ik merk toch stiekum in de winkel dat langzamerhand steeds meer mensen dit album wél tof vinden. Ik zeg dit niet om mijn gelijk te halen, maar steeds meer mensen die de cd eerst bij mij afkeurden komen er op terug en kopen hem ineens bij me. Ze zeggen dan vaak dat de plaat toch in hun hoofd is blijven hangen.
Daardoor is het nu ineens sinds afgelopen week de best verkochte cd van dit jaar tot nu toe bij mij, leuk om te weten , niet dat dit verder veel zegt....

avatar van Niek
Dat zegt denk ik wel een hoop.

avatar van lennon
Het album wordt naar mijn mening "hoog" gehouden door de zeer boeiende zang van Damon, en de aardige deuntjes. Het vele rappen haalt het juist weer naar beneden, waardoor het een aardig album in totaal is geworden, maar zeker geen klassieker in spé.

ik blijf bij de 3, en vind het het minste Gorillaz album van de 3.

Ik vind zelfs G-sides nog boeiender als totaal plaatje...

Maar een nummer of 6 van dit album zijn zeer zeker wel de moeite waard!

avatar van thomzi50
Niek schreef:
Ja Thomas, leg dat maar uit .

Het is me eigenlijk volkomen om het even, het is een ruime 3,5* of een krappe 4*. Qua luisterplezier neig i meer naar 3,5*, maar mijn recensie viel daar écht te positief voor uit. Het is eigenlijk allebei gewoon niet juist, het hoort 3,75* te zijn

Sweepstakes vind ik het beste nr tot nu toe, apart

Dit album overtreft al Albarns andere albums, bands en projecten. Het zit muzikaal zeer sterk in elkaar. Ik denk dat het luisteren van dit album te vergelijken is met vele geestverruimende middelen. Het is soms zo mooi dat het bijna niet waar is. De klank van Albarns stem stoort hier totaal niet bij, het is juist een prettige begeleiding. Het heeft dubstep, reggea, hip-hop, electronische, indiase en nog vele andere invloeden. Normaal gesproken zou ik zeggen.. irritant, maar Albarn weet er een geheel van te maken en het samen te smelten tot iets nieuws. Nieuw, maar toegankelijk. Ik zeg, chapeau.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Very true, dit is qua samenhang echt een meesterwerk. Één geheel van maken van zo veel muzikale invloeden vereist de hand van een meester, wat Damon ook is.

Alleen dubstep?

avatar van music4life
het beste album van 2010 tot nu toe !! zeker.
een perfecte mix van verschillende muziek soorten met erg goede samenwerkigen, ik noem vooral Bobby Womack en Lou Reed.

avatar van Ducoz
Ik moet zeggen dat dit een zeer goed album is, ik hou eigenlijk niet van dit genre maar de Gorillaz maken er toch altijd wel iets speciaals van en goed beluisterbaar! Ik vind het een tof album, brengt me al helemaal in de zomersferen.

Wel moet ik een opmerking maken over het nummer met Snoop Dogg.
Snoop praat/rapt net zo als je b.v. bij zo'n computerstem iets intypt en de PC het dan laat uitspreken, het klinkt een beetje houterig/metalig en hakkerig

avatar van RestLove
Opmerkelijk dat mensen hier zeggen dat het plaatje goed is op zich in zijn genre. Ik kan hier echter geen één genre echt aan vastkoppelen. Doet echter niets af aan het muzikale kaliber van dit mooie album.

avatar van raafmau
Ik moet echt even wennen denk ik aan dit album, Demon Days vind ik een geweldig goed album. Ik moet hem ff wat vaker beluisteren.
Rhinestone eyes vind ik wel een super lekkere song.

Tot nu toe krijgt ie 2,5 *

avatar van catdog
"Superfast Jellyfish"

avatar van Bulgozer
Ben voorheen al nooit aan de Gorillaz begonnen omdat het me niet boeide en als ik dat nummer Stylo hoor dan zal ik er ook nu niet gauw aan beginnen. Wat een saai standaard keyboard ritme zeg.

avatar van KampF
Stylo vind ik juist 1 van de beste nummers, samen met Empire Ants en On Melanchony Hill. Welcome to the World of the Plastic Beach hadden ze er nooit op moeten zetten. Strontvervelend stemmetje van Snoop.

Holwerda
Mijn eerste album van Gorillaz dat ik luister en ik ben nogal teleurgesteld. Ik had veel goede dingen gehoord over de band maar dit album wist mij geenszins op wat voor manier dan ook te 'raken'.

Het zit echter zeker wel mooi in elkaar hoor, niets dan lof daarvoor - maar ik vind er verder weinig speciaals aan.

toris
Kan iemand mij uitleggen wat precies de kracht van gorillaz is?
Waarom zou iemand dit album willen beluisteren?

avatar van fabblwaps
Als je deze niet leuk vind kun je altijd hun eerste twee albums proberen, die zijn toch behoorlijk anders en kan ik in elk geval veel meer waarderen.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
toris schreef:
Kan iemand mij uitleggen wat precies de kracht van gorillaz is?
Waarom zou iemand dit album willen beluisteren?

*Kijkt naar Top 10* Denk niet dat bij jou ooit het kwartje zal vallen.

avatar van lowieke
panjoe schreef:

*Kijkt naar Top 10* Denk niet dat bij jou ooit het kwartje zal vallen.

Hahaha mooier kan het niet gezegd worden

Ik vind hem nog steeds geweldig, ik las vorige keer dat een aantal mensen sweepstakes niet zo vonden en zelfs het minste vinden. Maar ik vind dat echt een geweldig nummer!