Gorillaz - Plastic Beach (2010)

Pop / Hip-Hop
Label: Parlophone

1. Orchestral Intro (1:08)

met Sinfonia ViVA

2. Welcome to the World of the Plastic Beach (3:34)

met Snoop Dogg en Hypnotic Brass Ensemble

3. White Flag (3:42)

met Kano, Bashy en The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabian Music

4. Rhinestone Eyes (3:18)
  5. Stylo (4:30)

met Bobby Womack en Mos Def

6. Superfast Jellyfish (2:54)

met Gruff Rhys en De La Soul

7. Empire Ants (4:42)

met Little Dragon

8. Glitter Freeze (3:59)

met Mark E. Smith

9. Some Kind of Nature (2:58)

met Lou Reed

10. On Melancholy Hill (3:45)
  11. Broken (3:15)
  12. Sweepstakes (5:20)

met Mos Def en Hypnotic Brass Ensemble

13. Plastic Beach (3:47)

met Mick Jones en Paul Simonon

14. To Binge (3:52)

met Little Dragon

15. Cloud of Unknowing (3:06)

met Bobby Womack en Sinfonia ViVA

16. Pirate Jet (2:32)
  17. Pirate's Progress * (4:02)

met Sinfonia ViVA

18. Three Hearts, Seven Seas, Twelve Moons * (2:14)
avatar van BIA
BIA
Voor het eerst dat ik een heel album van de Gorillaz beluister, en ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt. Als de andere albums net zo zijn als dit is hier een nieuwe Gorillaz-fan geboren! Het album voelt betoverend aan en heb het bijna ademloos (56 min zonder adem is wat teveel gevraagd) beluisterd. Ook het gebruik van verschillende instrumenten zoals de fluit in 'White Flag' pakken erg goed uit! Absolute topper is toch wel 'Broken'.

BIA schreef:
Als de andere albums net zo zijn als dit is hier een nieuwe Gorillaz-fan geboren! .

Demon Days is nog vele malen beter Hun debuutalbum vind ik ongeveer zo goed als deze. Veel plezier met nog met Gorillaz

The-Batman
Zeer sterk album

avatar van Booyo
Het is zeker een sterk album, maar vind nog steeds dat er enkele mindere tracks op staan. Ik blijf dus bij mijn eerder gegeven 3,5*. Een top-10 van het jaar notering zit er bij mij dus niet in. Als er echter een top 10 voor nummer van het jaar zou zijn, stond Empire Ants ergens boven aan. Wat een waanzinnig nummer!

avatar van Mark Wilmont
De diversiteit is heerlijk. De beats, de zang, de rap...de sfeer. Super.

avatar van {P1982}
Stylo is wat mij betreft de beste single van 2010...

avatar van strandsmurf
Ook maar via BangCd besteld. (idd 3,5 euro en binnen week binnen)
Dit album heeft net niet mijn eindlijstje gehaald. Net iets te lang en met wat mindere nummers. Wel 4* waard. Blijft toch wel een lekker album hoor (zeker voor 3,5 euro..)

avatar van discipline
Ik begin dit album nu toch wat meer te waarderen.
Ik begin 'm nu zelfs heerlijk te vinden. Ik begin met een 4 die nog kan groeien

avatar van Shelter
discipline schreef:
Ik begin dit album nu toch wat meer te waarderen.
Ik begin 'm nu zelfs heerlijk te vinden. Ik begin met een 4 die nog kan groeien

Ikhad het zelfde, in het begin vond ik het wel aardig maar behalve stylo nergens vet.
Nu vind ik het helemaal geweldig...

avatar van Der Untergang
fantastisch zoals we gewend zijn van Gorillaz, beetje jammer van Snoop, wat zo´n simplistisch figuur op een album als dit heeft te zoeken is mij een raadsel, maar is gelukkig maar een klein detail, Stylo, On Melancholy Hill, Empire Ants, To Binge, White Flag, en zo kan ik nog wel doorgaan

avatar van wisselstroom
De 2e helft van de cd kan me toch iets minder boeien. Misschien een kwestie van meer luisterbeurten gunnen; bij Demon Days had ik in het begin namelijk een beetje hetzelfde, maar nu vind ik de afsluitende nummers geweldig passend bij het album.

Plastic Beach is wel weer lekker typisch Gorillaz, en geweldig om te horen hoe al die gastmuzikanten en verschillende stijlen en ideeen bij mekaar gegoten worden en hoe dat leidt tot goed in mekaar zittende vrolijke springhiphop-pop. En de stem van Damon Albarn is geweldig, past supergoed bij een nummer als Melancholy Hill.

Hoogtepunt van de cd is voor mij Rhinestone Eyes, met de kinderstemmetjes in het refrein op de achtergrond en Albarns lome stem wat vervormd over buzzy baslijntjes - toppertje!

avatar van Murdoc023
Beste album van Gorillaz. Prachtige sfeer gecreeerd door Damon Albarn, die hiermee, naar mijn mening zijn beste werk heeft afgeleverd. Demon Days heeft wellicht betere losse nummers te bieden maar als geheel is dit een album een pareltje. Vooral na een paar keer luisteren vallen alle nummers op hun plaats. Het hoogtepunt van het album is het gedeelte dat begint met Snoop Dogg en eindigt met Glitter Freeze. Vooral Rhinestone eyes en Stylo zijn prachtig. Dit album heeft alles van een topplaat.

avatar van niels94
Zal ik hem wel of zal ik hem niet naar de 5* verhogen... Ik kan ongelooflijk genieten van dit album, maar zit toch met Sweepstakes in mijn maag (wat ik een waardeloos nummer vind, nou ja, het gaat wel, maar kom op: 5:20!?).

avatar van Der Untergang
Sweepstakes is juist nog wel leuk, Broken, die is pas waardeloos, en overigens Bobby Womack's gastbijdragen ook

Murdoc023 schreef:

hun debuut blijft toch het best, Demon Days ook zeer goed, maar minder

Der Untergang schreef:

Broken vind ik erg goed en Bobby Womack vind ik ook geweldig op dit album (maar die vind ik sowieso erg goed, ook zijn soul albums).

avatar van Reint
Is er trouwens iemand die bij het intro van Welcome to the World of the Plastic Beach aan Shook Ones, Pt. 2 van Mobb Deep moet denken? De timing van Snoops eerste regels zijn hetzelfde als die van Prodigy op dat nummer.
Ik verdenk Gorillaz er zelfs van dit bewust gedaan te hebben.

avatar van lennon
Wat een raar album zeg.... eerst gaf ik het 3 sterren.. later was ik er snel door verveeld en vond het maar 2 sterren waard..

Maar nu ik het album voor het mega bedrag van €3.50 heb gekocht, en er vaker naar luister, vind ik 'm toch weer leuker worden!

Terug naar 3 sterren dus!

avatar van lennon
Stereo op 10, en het begint echt te werken!!

nog een half sterretje erbij!!

Gelukkig bestaat er ook de skip knop, want sweepstakes is echt een enorm ruknummer wat totaal buiten het plaatje van dit album valt!

Nooit gedacht dat ik dit album nog zo zou gaan waarderen,, want de 1e indruk was echt teleurstellend!

avatar van niels94
Bij mij heeft dit ook máánden op mijn mp3 rondgezworven en heeft het vele stapjes gemaakt tot ik het zo ging waarderen als nu. Ik zit nu te denken om het de 5* te geven maar inderdaad: Sweepstakes...

Der Untergang schreef:

hun debuut blijft toch het best, Demon Days ook zeer goed, maar minder

Het debuut heeft inderdaad iets van genialiteit, maar dat geldt voor alle drie de albums eigenlijk wel. Het is ook vooral anders dan dat het een echt beter is. Het heeft denk ik vooral met smaak te maken. Het is moeilijk om Plastic Beach met het debuutalbum te vergelijken aangezien het een totaal andere stijl heeft.

Wel valt te zeggen dat The Fall een heel stuk achterloopt op deze drie platen. Dit is erg jammer en had ook niet gehoeven als er wat meer tijd in was gestoken. Of ze hadden het niet als een regulier album uit moeten brengen. Zonde

avatar van My Addiction
Outspacen bij On Melancholy Hill, fantastisch !

avatar van Pepino
Normaal wou ik het 3,5 geven, maar "On Melancholy Hill" maakt veel goed!

avatar van The Scientist
Een plaat die men wellicht niet heel erg met mij zou associeren, maar toch een van mijn favorieten van het afgelopen jaar... toegegeven, er staan een paar verschrikkelijke nummers op... Sweepstakes kom ik met geen mogelijkheid doorheen...

Maar er staan ook een paar nummers op die wellicht erg poppy zijn, maar wel zo doordacht dat het ontzettend goed is... Stylo, On Melancholy Hill, het titelnummer en vooral Broken... je kunt ze niet vaak genoeg en vooral niet hard genoeg draaien... Ideaal om op te zetten als je bezoek hebt die je liever geen freejazz, Dalek of ambient voor de kiezen gooit

avatar van Arrie
He, daar heb je Jelle ook weer eens!

Ja, Broken is ook één van mijn favorieten. Prachtig gezongen door Damon ook. Heerlijk dromerig nummer. En het zit inderdaad ontzettend goed in elkaar. Leuk dat jij het ook zo kan waarderen.

avatar van daoneandonly
Ben ik de enige die het jammer vind dat Doncamatic niet op de reguliere versie van het album zit?
Ik vind dat nummer echt heerlijk opzwepend!

avatar van Murdoc023
Ik ben eerlijk gezegd blij dat het nummer Doncamatic niet op de reguliere versie staat. Het past totaal niet bij het sfeertje dat is neergezet.

avatar van The Scientist
hier een geweldige akoestische versie van 'On Melancholy Hill'

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
De akoestische cover van Crystallised, van The xx, die ze ook in die sessie hebben gespeeld, is ook een absolute aanrader!

Edit: deze dus.

Murdoc023 schreef:

Ik sluit me hier bij aan, ik ben sowieso niet zo'n enorme fan van Doncamatic, hoewel het wel een aardig goed nummer is.