Opeth - Blackwater Park (2001)

Zweden
Label: Peaceville

1. The Leper Affinity (10:23)
  2. Bleak (9:15)

met Steven Wilson

3. Harvest (6:01)
  4. The Drapery Falls (10:53)
  5. Dirge for November (7:53)
  6. The Funeral Portrait (8:44)
  7. Patterns in the Ivy (1:52)
  8. Blackwater Park (12:08)
  9. Still Day Beneath the Sun * (4:32)
  10. Patterns in the Ivy II * (4:11)
avatar van ricardo
Ik vind dit toch wel een verdomd strak plaatje, het zit allemaal even goed en strak inelkaar. Tot ik dat domme gegrunt weer hoor, net of er 1 of andere gestoorde staat te bulken. Het moet stoer klinken en overkomen volgens mij, maar Ik vind het eigenlijk gewoon dom klinken en het verpest toch net even wat teveel aan deze muziek voor mij. Ik heb hem net gekocht, maar moet deze maar snel weer op marktplaats zetten geloof ik.1 van die zeldzame missers die ik heel zelden weleens in huis haal. Muzikaal heb ik geen kritiek, alleen maar op de grunts, die maken dit album voor mij dan ook onverteerbaar. Ik heb deze nu 2 keer in zijn geheel beluisterd, en dat ik genoeg tijd van mijn leven wat ik erin gestoken heb.

CTK
Als enkel het gegrunt je stoort, dan kan je onmogelijk een 0.5* geven.

avatar van ricardo
Die grunts maken dit album compleet waardeloos voor mij.

Kronos schreef:
. Als je niet van die unieke kenmerken houdt dan hou je in feite niet van die muziek. Je kan dan wel zeggen; als het zus of zo was. Maar zo is het niet. Het is precies zoals het moet zijn.

er.

vind jij

anderen vinden niet dat dit moet zijn zoals het moet zijn, maar dat gaat er bij jou maar moeilijk in

zolang iemand hetzelfde vind als jij, alles koek en ei, zolang iemands mening afwijkt, plaats je een stupide opmerking als:

als je niet van die unieke kernmerken houdt hou je niet van muziek

uiteraard een stelling die niet serieus te nemen is

ik begrijp ricardo wel, muzikaal kan het ok in elkaar steken, een laag lelijke grunts erover heen kan alles verpesten, en dan kom je tot een 0,5

avatar van freitzen
@ricardo: als je dit een "verdomd strak plaatje" noemt, is het erg jammer dat het toch een halve ster krijgt (je enige!).
In feite zou je dan elk gruntalbum op voorhand wel een halve ster kunnen geven.

freitzen schreef:
In feite zou je dan elk gruntalbum op voorhand wel een halve ster kunnen geven.
Waarom? Ik ken enkel deze grunt plaat, ik ken verder geen platen met grunts erin. Ik heb deze tot 2 keer toe beluisterd en het bevalt mij totaal niet. Ik stem alleen op albums die ik meerdere keren in zijn geheel heb beluisterd. Op voorhand stem ik dus niet. Dat mag niet eens hier op mu.me, want je moet een album in zijn geheel kennen. Ik vind de grunts stoer voor pubers klinken, ik snap wel dat die dat zouden kunnen waarderen, maar volwassen mensen die grunts goed vinden, dat begrijp ik echt niet. Ik vind het overdreven, en op een kinderachtige manier gewoon dom klinken.

avatar van freitzen

I know

Maar het is jammer dat albums als deze altijd lagere gemiddelden hebben dan de andere albums in hun soort, terwijl ze door de liefhebbers beter worden gewaardeerd. Mensen als jij stemmen dan alleen op deze albums, omdat ze bekend zijn. En natuurlijk mag dit: ik vind het alleen erg jammer dat je het dan maar meteen een halve ster geeft, terwijl dat een immens verschil is met de 2.0 die je geeft aan de albums die je hierna het slechtste vindt. Mocht je ooit nog gedwongen raken tot het luisteren van andere niet "verdomd strakke" gruntalbums, zouden die zeer waarschijnlijk ook een halve ster krijgen.
Daarom hoop ik dat je nog eens goed over deze stem nadenkt. En mocht je belsuiten hem niet te verwijderen, vraag je nog eens af of er door het gruntloze nummer "Harvest" niet een verhoging inzit.

avatar van ricardo
Tjonge jonge dat zijn wel erg oude koeien vind ik, ook dat is puberaal gedrag oude koeien uit de sloot halen, vandaar dat jij ook van grunts houdt. Ga je liever met muziek bezighouden, dan je zo op mij te focussen en op mij te letten. Volgens mij is er over stemgedrag ook een apart topic hier op mu.me, ga daar maar verder met je verhaal.

avatar van lykathea
Je maakt jezelf wel behoorlijk belachelijk zo hoor, vooral als je van te voren wéét dat er grunts op dit album zijn.

Luister gewoon Damnation en laat dit voor wat het is.

Guardian of Isis
Wat een neerbuigende houding tegenover de fans van dit album, Ricardo. Het grunten direct als "puberaal" bestempelen en de liefhebbers vervolgens kinderachtig noemen. Nu, ik ben niet per se een liefhebber van de grunts, maar dat gaat me toch een stapje te ver. En wat is er nu zo kinderachtig aan iemand proberen te overtuigen van de kwaliteit van een album dat je zelf (heel) graag hoort? Dient MuMe daar voor een stuk niet voor?

Die 0,5 vind ik overigens ook compleet onterecht. Als het je niet ligt, is daar totaal niks mis mee, maar dan stem je er toch geen 0,5 op? Ik heb hetzelfde met Radiohead en Coldplay; kan ik totaal niet aanhoren, maar deels uit respect voor de liefhebbers, deels uit respect voor de moeite die toch in de muziek is gestoken verkies ik geen stem boven een uiterst lage stem die feitelijk totaal misplaatst is.

avatar van Kronos
Een snel gemaakte vergissing trouwens, grunts zijn er om stoer te klinken. Dat is bij Opeth zeker niet het geval. Dat die speciale manier van zingen vooral de jeugd aanspreekt is omdat zij nog wel in contact staan met hun buikgevoelens. Veel volwassenen hebben dat verloren en zitten helemaal vast in hun hoofd, in de ideeën die ze over zichzelf, anderen en de wereld hebben.

---------
---------

als je niet van die unieke kernmerken houdt hou je niet van muziek

uiteraard een stelling die niet serieus te nemen is

Misschien eerst eens serieus beginnen lezen, dingen niet uit hun verband rukken en leren juist te quoten.

ricardo schreef:
...Ik vind de grunts stoer voor pubers klinken, ik snap wel dat die dat zouden kunnen waarderen, maar volwassen mensen die grunts goed vinden, dat begrijp ik echt niet. Ik vind het overdreven, en op een kinderachtige manier gewoon dom klinken.

De post van de week

Nou ja, grunts zijn al een kleine 25 jaar voor etterende pubers die alle dagen in de spiegel kijken of ze wel mooi genoeg zijn om die hete spetter binnen te draaien. En volwassenen, tjah, die begrijpen mij niet omdat ik er naar luister. Maar dat geeft niet, want ik voel mij lekker stoer.

Het blijft toch gemakkelijk om iets wat je niet begrijpt puberaal te noemen.

Guardian of Isis schreef:

Ik noem de liefhebbers niet kinderachtig. Ik vind de grunts kinderachtig, onzinnig en totaal overbodig en sfeerverpestend klinken. Ze zouden die lulletje rozewater die de grunts zingt op dit album gewoon ontslag moeten geven. Dat is het enigste wat ze kunnen doen als ik nog eens iets van Opeth zou willen aanhoren. Wellicht is het laatste album iets voor mij, want dat album word geloof ik niet verpest daar een gruntende jan doedel.

bennerd schreef:

Het blijft toch gemakkelijk om iets wat je niet begrijpt puberaal te noemen.
Ik wil zulke poppenkast niet eens begrijpen, het doet mij nada, niente, nothing, niets, gewoon 0 komma 0. mag dat?

ricardo schreef:

En waarom vind je grunts dan precies kinderachtig? Dat je het "onzinnig" vindt, ok, zelfde met "overbodig" en "sfeerverpestend", ook al ben ik het er zeker niet mee eens.

Is er een andere zangstijl die zo perfect de primitieve woede, het beest in de mens kan oproepen en weergeven? Is er een andere stijl die zo goed het oergevoel van de mens kan weergeven? Sfeerverpestend? Integendeel: het brengt meer sfeer dan moest het volledig clean gezongen zijn.

ricardo schreef:

Dat je het niet wilt begrijpen, ok, maar dan hoef je niet per se zulke uitspraken neer te pennen, omdat je weet dat je tegen schenen schopt. En dan wordt er sowieso teruggeschopt. Je bent heus niet de enige op de wereld die grunts niet graag hoort, maar het zou aangenamer en minder belachelijk zijn moest je zulke uitspraken voor je houden.

avatar van lykathea

Prepare to be surprised.

grunten, je moet er van houden. alleen tamelijk onzinnig om dan naar death metal( opeth is meer dan dat) te luisteren. ik zet toch ook geen hip hop op om dan vevolgens te gaan klagen over dat stomme gerap?

avatar van Kronos
Begin oktober schreef hij reeds de grunts op Blackwater Park niet te kunnen genieten. Nu zegt hij het album toch gekocht te hebben en schrijft hij het na twee luisterbeurten alweer af omdat hij het gegrunt niet om aan te horen vindt.

Volstrekt te negeren verder, wat mij betreft.

Sir Spamalot (crew)
Ik ben God de Vader niet, noch den baarlijke duivel en elk zijn gedacht, maar toch wil ik nog even herinneren aan mijn eerdere posts:
25 maart 2008:
Ik heb hetzelfde gevoel. Ik ben begonnen met Ghost Reveries, maar ik kan deze Blackwater Park alsmaar meer waarderen: mensen, laat jullie niet afleiden door dat "grunten", want je weet dan niet wat je mist!
Alles op dit album is gewoon super!

23 april 2008:
En ik vind juist die afwisseling het machtigste aan dit album: je kunt ook nooit voor iedereen goed doen. Positief is wel dat dit album verscheidene en verschillende (let op de nuance!) gevoelens bij talrijke mensen oproept. Mooi zo...

30 augustus 2008:
Ik ben zo blij dat ik dit album via deze website heb leren kennen, want ik zondigde mij ook aan "hokjesdenken": jekkes, dat gegrunt, dus ik moet het niet. Maar dit album is zo mooi dat ik blij ben dat ik mij heb opengesteld voor Opeth. Nu weet ik beter.

3 oktober 2008:
Edit: ik heb eens alle berichten bij dit album gelezen en één iets valt op: vele mensen (waaronder ik ) die eerst vallen over die "grunts" en achteraf zo verlekkerd zijn op dit album.

7 oktober 2008:
Ik vind dit grunten nou zo passen bij Opeth: hevige momenten, rustige momenten ... Dit is gewoon heel intense muziek van heel intense muzikanten. Zoals Lykathea ook zegt: het is gewoon essentieel voor de prachtige muziek van Opeth!

Morgen is het voor mij verdomme weer werkdag, dus ik heb veel moed nodig (en nog een pint of vijf vanavond) en daarom eerst een streepje muziek van dit album.

Ricardo, blijf proberen om dit onaards goed album naar waarde te schatten en in het andere geval, verkoop die cd weer tweedehands: er zullen genoeg kandidaten rondlopen voor dit meesterwerk.
Verder zeg ik nog het volgende:
- Zanger Mikael Åkerfeldt heeft de zuiverste grunt ter wereld.
- Grunten stoer? Lees eens goed zijn teksten: allesbehalve stoer maar heel emotioneel.
- Opeth zonder grunts is als een café zonder bier.
- Grunten is niet stoer voor pubers: alsof dan "loepzuivere" zangers iets voor volwassenen zou zijn. Dan moet je automatisch iedere band zonder grootse zanger negeren en er zijn er wat!
- Hieraan een halve ster geven enkel en alleen voor de grunts is volstrekt belachelijk en beledigend. Haal dan je quotering weg, want de muziek alleen al is baanbrekend, toen in 2001 en nog altijd in 2008. Kan ik evengoed morgen eens Radiohead en consoorten (en het zijn er heel wat) goed aanpakken, want ik kan die vent zijn stem niet horen (noch zijn bakkes zien), hoewel dit muzikaal dan misschien wel goed is maar daar is nadere studie voor nodig.
- Een album kopen op basis van de producer is een grote vergissing.

Wat je dit ook wilt noemen (metal, progressive metal, death metal, wat dan ook godverdomme), je kunt simpelweg niet negeren dat grunten een essentieel onderdeel is van Opeth. Ik ken niet zo veel van Death Metal, daarvoor zijn er andere MuMe-collega's die er veel meer van weten dan ik, maar mijn grootste bezwaar bij Death Metal (ik haat die subgenre-benamingen, maar moet ze gebruiken) is de stem van de zanger en hier juist niet. Net zoals grunten een buikgevoel is, kreeg ik een gevoel dat dit 100% klopt. Ik kan het niet anders uitleggen: muziek moet voor mij een gevoel oproepen en dit album doet dit bij mij: een heerlijk gevoel van puur genot.
Voilà, met gruntende groeten, de Zeur.

voltazy

alleen met dit punt natuurlijk niet eens:
- Een album kopen op basis van de producer is een grote vergissing.

m'n top 10 laat zien dat dat zeker kan

CTK

Ricardo, kinderachtig zingen is eerder iets wat er gebeurt in kinderliedjes.
Hoogstens puberaal zou je het dan kunnen noemen.
Luister gewoon het album Damnation en laat de rest van Opeth aan je voorbijgaan.

Joy
sterker, ik laat alles van opeth aan me voorbij gaan want ik vind het de moeite niet

its a free country

its a free country
Godzijdank, maar ik begrijp dan niet waarom jij hier ook moet komen lullen

avatar van horned_reaper
ricardo schreef:

Gast, doe even gewoon normaal en gedraag je niet als een klein kind.
Dat je niet van grunts houd... prima.
Maar dit is een website waarop albums worden beoordeeld op een hoop aspecten, zowel instrumentaal, als tekstueel, als etc etc etc.
Platen worden beoordeeld op vele tientallen punten, dus doe gewoon alsof je jezelf tenminste een beetje serieus neemt en geef gewoon een cijfer dat tot zijn recht komt bij dit muzikale hoogstandje.

Jeetje, mag iemand niet een eigen mening hebben ofzo? De grunts zijn voor iemand die ze 'kan hebben' misschien gewoon een onderdeel van de muziek, maar als je er een hekel aan hebt, dan is het wel een erg overheersend aspect.

Ik zal geen uitspraken doen over de mensen die wel van grunts houden (want anders krijg ik een paar van mijn beste vrienden op mijn dak ), maar zelf kan ik muziek waarin gegrunt wordt ook niet serieus nemen. Dat weet ik en daarom zoek ik dit soort albums verder ook niet op (ik heb bijna alles van Opeth wel eens aangehoord, dus ik weet verder wel wat ik hierbij kan verwachten).

Jammer dat de hele Opeth-maffia meteen over een mijns inziens eerlijk gegeven lage stem heen moet vallen.

Tsja, ik stem op alle albums die ik bewust luister en als daar dan een keer iets bij zit wat me compleet niet aan staat dan ga ik echt geen rekening houden met de artiesten/luisteraars. Ik stem op de muziek en wat het met mij doet.

Hopelijk kunnen de pek en veren nu weer opgeborgen worden.

Joy
tis gewoon jammer dat zon steengoeie band als opeth de hele muziek weet te verknallen met kinderachtige grunts

onnodig

grunten is veelal gewoon een slap alternatief voor: niet kunnen zingen

herman schreef:
...

Mij ging het heus niet om Opeth hoor, die halve ster kan mij niets schelen, iedereen stemt zoals hij wilt. Maar tegen-de-schenen-schoppende (en veel te algemene) uitspraken als deze

ricardo schreef:
... Ik vind de grunts stoer voor pubers klinken, ik snap wel dat die dat zouden kunnen waarderen, maar volwassen mensen die grunts goed vinden, dat begrijp ik echt niet. Ik vind het overdreven, en op een kinderachtige manier gewoon dom klinken.

en deze

...
grunten is veelal gewoon een slap alternatief voor: niet kunnen zingen

... zijn een steek door mijn hart.

Sir Spamalot (crew)
Beste Herman en MuMe-collega's, pek en veren is natuurlijk niet aan de orde, noch een Opeth-maffia. Tenslotte zijn wij allemaal muziekfans en mogen (ik zeg wel: mogen) wij allemaal onze mening zeggen. Dat Ricardo valt over die grunts, daar heb ik totaal geen moeite mee: de enen moet zijn biefstuk hard gebakken hebben, de ander verkiest een biefstuk waar het bloed uitloopt. Zelfs een lage stem stoort mij totaal niet, maar sommige argumenten waren ongetwijfeld niet slecht bedoeld maar kwamen er dan zo uit, het zij zo want wie niets doet, niets tegenkomt. Ondertussen blijft dit genieten van dit moddervet album. Met vriendelijke luistergroet en "sans rancunes", de Zaag.

avatar van ricardo
@Joy: Inderdaad, gewoon die gruntende siepel de laan uitsturen en gewoon een goede en strakke zanger binnen halen. Dan zouden Opeth en ik weleens hele goede vrienden kunnen worden, want instrumentaal vind ik het gewoon wel dik in orde, het word dan ook compleet verbruid door de grunts voor mij.

ricardo schreef:
Inderdaad, gewoon die gruntende siepel de laan uitsturen en gewoon een goede en strakke zanger binnen halen. Dan zouden Opeth en ik weleens hele goede vrienden kunnen worden, want instrumentaal vind ik gewoon wel dik in orde, het word dan ook compleet verbruid door de grunts voor mij.

Ricardo, verdomme, je gaat het nooit leren: zeg gewoon dat je niet van die grunts houdt, maar beledig dien mens niet die ook maar zijn best en zijn werk doet. Kunnen we over iets anders praten, dames en heren, want het begint op mijn zenuwen te werken. Een gruntende siepel, dat vind ik van weinig respect getuigen en je kunt beter, dat heb ik al genoeg gezien aan andere posts van je. Met vriendelijke groeten.