Lukk0
Opeth's Blackwater Park. Een album dat ik nooit zo goed heb kunnen waarderen. Ik heb het meerdere keren beluisterd, maar elke keer weer zet ik hem halverwege af omdat ik helemaal murw gebeukt ben door de, naar mijn mening, veel te grove, harde riffs, het gegrunt en de pure agressie.
Het album begint met het nummer The Leper Affinity, een van de zeven nummers op dit album van dik zes minuten en een van de drie! met meer dan tien minuten. Het gitaarwerk is mooi melodisch, zoals vaak op dit album, alleen de grunts weten er toch een duister sfeertje aan te geven. Eigenlijk kan ik in dit nummer vooral het zachtere middenstuk waarderen, zonder die hamerende drums en met een mooie, cleane zang. Als de band dan weer doorgaat na het middenstuk is het mij al snel weer te hard en te grof.
Bleak is het beste nummer op dit album. Het contrast tussen de grunts en de zang is hier een stuk mooier uitgewerkt dan in de rest van het album. Het riffje is erg strak en het nummer bevat iets minder beukwerk dan het voorgaande.
Harvest begint dan zeer rustig, zeker in vergelijking met de opening van Bleak. Het nummer lijkt wel een standaard prog-nummer, zoals Porcupine Tree ze kan maken, maar dan van een iets minder niveau. Het is in elk geval een lekker rustpunt tussen alle metal.
The Drapery Falls is dan alweer het tweede nummer dat ruim over de tien minuten gaat. Het lijkt in eerste instantie goed binnen mijn smaak te vallen, maar na een minuut of vijf gaat het, voor mij, weer mis en komen die keiharde grunts de muziek weer in. Jammer, want het intro was erg veelbelovend.
In het volgende nummer, Dirge For November, is weer datgene het geval wat ik het hele album al ervaar. Weer veelbelovende, melodisch klinkende stukken, waarna er een enorme berg gebeuk, gegrunt en keiharde riffs overeen komt. Heel erg jammer, want zolang de band zich bij die prog klinkende dingen houdt is het erg goed aan te horen, maar dat is niet waar deze band voor staat natuurlijk.
Na twee, volgens mij, niet bijster interessante nummers, komen we dan aan bij het titelnummer, het echte monster op deze plaat. Ruim twaalf minuten, behoudens een paar zachtere stukjes, keiharde metal. Voor mij een van de mindere nummers, de riff is wel erg goed, maar over het algemeen is het allemaal iets te, te lang, te hard en vooral te veel grunts.
Zoals al te lezen in het voorgaande stuk, val ik, zoals zovelen, vooral over de grunts. Nu komen hier natuurlijk de argumenten dat je deze muziek en de grunts niet los van elkaar kan zien, maar ik denk dat dat zeker wel kan. Het is zelfs zo erg, dat ik dit album 4,5* zou geven als hij volledig instrumentaal was. Dan heb je volgens mij een sterk album dat leunt op mooie melodische, bijna progressieve stukken afgewisseld met hardere metaalachtige stukken. Zoiets spreekt me zeker aan. Nu het album wel met zang (en grunts) is, kost het me toch een pak meer moeite om dit te luisteren. Misschien snap ik het gewoon niet, of heb ik niet genoeg geluisterd, maar ik geef dit een krappe voldoende, met 3*.