Opeth - Blackwater Park (2001)

Zweden
Label: Peaceville

1. The Leper Affinity (10:23)
  2. Bleak (9:15)

met Steven Wilson

3. Harvest (6:01)
  4. The Drapery Falls (10:53)
  5. Dirge for November (7:53)
  6. The Funeral Portrait (8:44)
  7. Patterns in the Ivy (1:52)
  8. Blackwater Park (12:08)
  9. Still Day Beneath the Sun * (4:32)
  10. Patterns in the Ivy II * (4:11)
Misterfool
Op zich kan ik me heel goed vinden in deze kritiekpunten van Kronos. Ik ervaar met name het ontbreken van een climax(net zoals Kronos) niet. Waar ik het dan wel met Gajargon mee eens ben zijn de teksten, niet 's werelds meest geniale proza, maar toch door de geweldige vertolking van äkerfield meer als genoeg! Met name de afwisseling tussen clean zang en grunt vind ik - hoe cliché dat ook mogen zijn - het grootste voordeel van dit album op zich en Opeth in zijn algemeen.

Edwynn schreef:
Soms denk ik wel eens dat die cleane stem een gimmick is.

Dat dreigt het bij al te vaak gebruik wel te worden volgens mij. Onder andere daarom vind ik Watershed zo'n knappe prestatie, omdat men daarop in het gebruik van die afwisseling toch weer anders te werk gaat.

avatar van Gajarigon
Kronos schreef:

Waar ik het zeker niet mee eens ben is het ontbreken van een echte climax en dat elk nummer uit hetzelfde procédé zou bestaan.

Waar ik het ook helemaal niet mee eens ben is dat de gitaarriffs wat doelloos zouden zijn.

Die dingen sloegen enkel op het nummer Dirge for November. Ik zie nu dat de 'hier' nogal dubbelzinnig staat in m'n review, maar dat kan ik nu helaas niet meer aanpassen.

Met het procédé bedoelde ik het afwisselen van clean+akoestisch met heavy+grunt, een trucje dat ze natuurlijk op zowat elk nummer uithalen. Maar het werkt, dus op zich is daar niets mis mee, maar bij dat nummer vond ik het dus wat te voorspelbaar.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
En dat de Ricardo zijn tweede bericht van gisteren heeft verwijderd wat natuurlijk de flow van het debat niet ten goede komt. On topic: de kern van dit album blijft voor mij - en ik herhaal: voor mij - het aantal mensen die er eerst niet moest van hebben maar nadien overstag ging. Ik ben geen gruntliefhebber maar na Opeth is voor mij wel een nieuwe metalwereld in het grote universum opengegaan. Gooi die vooroordelen weg en geeft het een eerlijke kans.

avatar van Gajarigon
Da's zeker waar Sir! Als je de berichtjes hier leest is't altijd hetzelfde verhaal.

Voor mezelf ging het echter héél erg snel. Ik kan me nog perfect herinneren hoe m'n eerste luisterbeurt verliep. Met de koptelefoon, liggend op bed, maar een flauw idee wat te verwachten en dan ineens The Leper Affinity met die explosieve start. Na een enkele minuut was ik al helemaal overstag gegaan. Buiten Nevermind en Souvenirs d'Un Autre Monde is er geen enkel album dat me zo bij de lurven heeft gegrepen.

Beste album ooit IMHO. Prachtige nummers, stuk voor stuk - en het zit ongelofelijk goed in elkaar. Top!

avatar van ricardo
Sir Spamalot schreef:
Dat pleziertje gun ik de Opeth maffia natuurlijk niet, mij een beetje in de zeik nemen.

Mietje zal iedereen hier elkaar wel weer gaan na papegaaien denk ik haha.

On topic: Ik heb deze net nog even opgezet, maar zo heftig is het allemaal niet, het klinkt instrumentaal allemaal erg strak en goed, maar nogmaals, de grunts vind ik echt niets toevoegen en alleen maar afbreuk doen op dit album. Nu ben ik hier vaak genoeg geweest bij dit album, zal ook de laatste keer zijn, want het word tussen mij en dit soort muziek toch nooit wat. als deze mij al niet bevalt, dan zou ik andere albums van Opeth alleen nog maar minder goed gaan vinden denk ik.

Het openingsnummer vind ik dan nog wel leuk en indrukwekkend beginnen, maar wanneer de grunts beginnen heb ik het heel snel gehoord allemaal.

avatar van Kronos
Er is hier geen Opeth maffia. Alleen een bende individuele muziekliefhebbers en een mietje waar deze muziek met grunts wat te heftig voor is en die het dan maar als puberaal probeert af te doen.

ricardo schreef:
Nu ben ik hier vaak genoeg geweest bij dit album, zal ook de laatste keer zijn...

Joy
typische band, je houdt ervan of niet, net als met tool
so be it, zat goeie muziek over

avatar van vigil
Nou beste mensen zullen we weer overgaan tot de orde van de dag...

Hunter
Kronos schreef:

Laat iedereen gewoon in hun waarde, als hij de grunts niets vind vind hij dat maar en dan is hij geen mietje dan heeft hij een andere smaak. Elite metallers dat zijn pas mietjes.

Hunter schreef:

Ik ben geen 'metaller', laat staan een 'elite metaller'. Het ging gewoon om een plagerig bedoeld grapje (niet van mij) inclusief smiley ( deze -> ) dat heel erg serieus werd opgevat. Sommige berichten zijn inmiddels weggehaald maar blijkbaar vond ricardo het nodig om dit weer op te rakelen.

En natuurlijk, als iemand niets aan de grunts vindt is dat helemaal oké. Er hier inmiddels al bijna twee jaar met enige regelmaat over komen zeuren vind ik wat flauw.

Als jij opkomt voor iedereen in hun waarde te laten, staat het natuurlijk wel om tegen alle 'onrecht' te reageren. Ook als liefhebbers van dit album met grunts puberaal worden genoemd. Maar in plaats daarvan bedenk je een categorie 'elite metallers' die dan pas mietjes zouden zijn, waarmee je dus zelf niet iedereen in hun waarde laat.

Geef mij dan maar de reactie van vigil. Over gaan tot de orde van de dag. De muziek van Blackwater Park dus. Je hoeft die niet goed te vinden, maar erover blijven zagen en het (plus de liefhebbers ervan) belachelijk maken is nergens voor nodig.

avatar van Edwynn
Hmm als ik denk te weten wat er onder 'elite metallers' verstaan wordt, denk ik dat Opeth nou niet de meest favoriete band van dit soort figuren is.

Overigens valt het me wel op dat snedig bedoelde opmerkingen soms wel heel serieus en persoonlijk opgevat worden.

Het interessante is dat de muziek eigenlijk zo in elkaar zit, dat het een heel breed publiek aanspreekt. Opeth weet als geen ander de druilerige sfeer te vangen in onorthodoxe veelzijdige metal/rock. Want zo metal is Opeth eigenlijk helemaal niet.

Begrijpelijk is dat voor sommige mensen die normaal nooit naar metal zouden luisteren het gebruik van de grunts een obstakel is. Ze zijn namelijk niet zo vlak als de grunts bij bijvoorbeeld Within Temptation. Sterker nog, Akerfeldt beschikt over één van de meest indrukwekkende grunts in metalland. Veel volume en toch ook heel diep. Zijn cleane stem is ook heel mooi, overigens.

Ik vind nog altijd dat alle elementen die Opeth placht te gebruiken op Blackwater Park het meest tot hun recht komen. (Nee, ik heb Watershed nog steeds niet gehoord)
Ook aan de productie zouden veel metalbands eens een voorbeeld moeten nemen. Er gaat niets boven dit heerlijk warme, organische geluid van Blackwater Park.

Heb een aantal berichten verwijderd. Laten we aub niet van elke mug (lees: onschuldig plagertije) een olifant maken, een beetje relativering is wel op zijn plaats.

Edwynn schreef:
(Nee, ik heb Watershed nog steeds niet gehoord)

Dat verrast mij. Ik ben wel benieuwd wat je van Watershed zou vinden, Edwynn. Dat album en Blackwater Park vind ik hun beste, terwijl het toch wel erg verschillende albums zijn.

avatar van Edwynn
Ik beloof je plechtig dat ik hem dit jaar nog ga beluisteren én dat ik er dan ook iets over schrijf.

Veel plezier ermee.

avatar van Houn
Ik heb het nu een aantal keer geprobeerd door mijn ipod vol opeth te gooien en blackwater park, ghost r., intenser te beluisteren wat wel moet lukken in de bus richting school/werk maar de albums kunnen mij niet imponeren.

Ik weet niet wat het is, misschien is het te zwaar en te donker voor mij. Morningrise daarentegen is mijn favoriet van de heren uit Stockholm. Dus bijdeze ik probeer het ook niet weer, deze albums zullen mij waarschijnlijk nooit helemaal pakken. (enkele nummers buiten beschouwing gelaten).

avatar van Wouter30
Probeer het weer eens op een late winteravond.
Als het rustig is....wat ook helpt is een set met kwaliteits speakers en apparatuur, een comfortable stoel, lekker biertje erbij......

Tja en als de klik er dan nog niet is dan wordt het waarschijnlijk niets....

avatar van musicboy2602
Ik houd persoonlijk niet zo van black metal, maar dit is gewoon een geweldige prestatie. Heil Opeth!

*death metal!!!

avatar van horned_reaper
musicboy2602 schreef:

Hoe durf je dit Black metal te noemen

het is progressive death metal

Met een occasionele 'melodic' erbij

Forzarob2
Deze plaat doet het op een regenachtige middag in November echt goed.

Er hangt een bepaalde sfeer over het hele album die ik niet terug kan vinden op Deliverance, daarom vind ik dit het beste album van Opeth.

Watershed zou het in de loop der jaren kunnen overtreffen voor mij, voorlopig nog niet.

Hele dikke 5 sterren komt op 1 in mijn top 10.

avatar van musicboy2602
Sorry mensen death metal, uiteraard progressive maar dat spreekt voor zich. Kan iemand mij dan ook nog het verschil tussen black- en death metal uitleggen?

avatar van bennerd
Ik zal gewoon even twee voorbeelden geven:

Death metal
Black metal

Al zijn er vele sub-subgenres, maar daar heb je twee standaard voorbeelden van beide genres.

avatar van musicboy2602
Als ik het dus goed begrijp is black meer gothic en death wat zwaarder. Anyway, geweldig album (even terug op het topic hehe)

avatar van vigil
musicboy2602 schreef:

Ik zou voor herfst-metal gaan

nicoot
Gisteren de legacy edition aangeschaft. Wat een verbetering in vergelijking met wat ik had. Ik had de reguliere editie uitgeleend in de bib, geïmporteerd in iTunes en dan de m4a-files op een cd geript om ook op stereo-installatie en in de auto te kunnen luisteren. Deze Legacy edition heeft zo veel meer diepgang, verschillende sporen worden beter benadrukt, ik hoor muzikale elementen die ik vroeger niet hoorde en top of the bill, de live-versie van Leper Affinity klinkt fantastisch. Wat een grunts. En zo goed live gespeeld. De perfectie gewoon. Jammer dat ik al een 5* had gegeven, anders was mijn stem sowieso nóg verhoogd!

avatar van Houn
waar is sir spamalot ?