Sigur Rós - Ágætis Byrjun (1999)

IJsland
Label: Smekkleysa

1. Intro (1:36)
  2. Svefn-G-Englar (10:06)
  3. Starálfur (6:46)
  4. Flugufrelsarinn (7:47)
  5. Ný Batterí (8:10)
  6. Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm) (7:10)
  7. Viðrar Vel Til Loftárása (10:17)
  8. Olsen Olsen (8:02)
  9. Ágaetis Byrjun (7:55)
  10. Avalon (4:02)
  11. Intro [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:05)
  12. Von [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:44)
  13. Syndir Guðs [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:47)
  14. Flugufrelsarinn [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:07)
  15. Olsen Olsen [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (6:07)
  16. Ágaetis Byrjun [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (7:33)
  17. Viðrar Vel Til Loftárása [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (8:32)
  18. Svefn-g-englar [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:26)
  19. Ný Batterí [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (5:58)
  20. Nýja Lagið [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (9:29)
  21. Hafsól [Live at Íslenska Óperan, 1999] * (15:21)
  22. Svefn-g-englar [Live at Popp í Reykjavík, 1998] * (11:50)
  23. Starálfur [Original Speed Version] * (6:26)
  24. Flugufrelsarinn [1998 Demo] * (8:47)
  25. Ný Batteri [First Mix] * (7:06)
  26. Hjartað Hamast [1995 Demo] * (9:16)
  27. Viðrar Vel Til Loftárása [Alternative Ending] * (11:04)
  28. Olsen Olsen [1998 Demo] * (7:26)
  29. Ágaetis Byrjun [1998 Demo] * (8:02)
  30. Hugmynd 1 [1998 Demo] * (6:58)
  31. Hugmynd 2 [1998 Demo] * (4:02)
  32. Hugmynd 3 [1998 Demo] * (9:50)
  33. Debata Mandire [Live at Laugardashöll, 1999] * (3:48)
  34. Rafmagnið Búið * (6:00)
avatar van Chameleon Day
Dan heb je een brok geweldige muziek aangeschaft. Ik zou met dit album beginnen en dan pas () gaan beluisteren. Laat de lome klanken onbevangen tot je doordringen. En vervolgens laten bezinken. Vooral (). Maar dat hoef ik je, als doorgewinterde muziekbeluisteraar, niet te vertellen.

O ja, vergeet ook niet een van de fraaie muziekvideo's te bekijken.

avatar van Leeds
Chameleon Day schreef:

O ja, vergeet ook niet een van de fraaie muziekvideo's te bekijken.

En met nadruk op winter, sneeuw en ( )!!!

Dan pas heb je ware magie.

avatar van Elbow
DargorDT schreef:
Bedankt Ik had nog geen andere reacties hier gelezen, wilde alleen even mijn gevoel achterlaten. Dit maakt wel indruk zeg...

Ik kan vrij snel ontroerd raken, ook bij films bijvoorbeeld. Mijn vader kan daar absoluut niet tegen. Het eerste wat hij zegt is dan 'stop met huilen!' Dus kost het mij ook moeite ervoor uit te komen

Ja, dit was het eerste wat ik ooit van Sigur Rós hoorde.

Vergeet zeker niet de pracht DVD 'Heima a film by Sigur Ros' aan te schaffen. Live tracks opgenomen op de meest fantastische, idyllische plaatsen op IJsland. Top DVD!

avatar van Renoir
Allemachtig, wat een briljante plaat!

Ik schaam mij diep. Jarenlang beperkte ik met tot ( ) (al in 2002 aangeschaft) en Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust (gekocht tijdens een tripje naar Kopenhagen), maar dit album is al die tijd aan mijn aandacht ontsnapt. En dat is zeer spijtig.

Ik heb veel in te halen. Graag advies over de eerstvolgende aanschaf...

avatar van Broem
Ik ken het gevoel. Dezelfde ervaring. Pas bij Inni viel bij mij het kwartje en sloeg de adoratie echt toe. Bijzondere band met bijzondere muziek. Top.

Broem schreef:

Dan wordt Inni mijn volgende aanschaf! Heb ik ze mooi meteen ook op dvd...
Dank, Broem!

Jav-
Vergeet ook Takk... niet. Eveneens een geweldig album.

Jav- schreef:
Vergeet ook Takk... niet. Eveneens een geweldig album.

Dank! De boodschappenlijst groeit...

avatar van staralfur
En Heima is een prachtige dvd met mooie uitvoeringen van o.a. Ágætis Byrjun en Olsen Olsen.

avatar van Renoir
@staralfur: zo, je jaagt me op kosten, de lijst groeit! Jammer dat Heima niet verkrijgbaar is in dvd/cd combinatie...

avatar van staralfur
Renoir schreef:

Ook gratis te zien: YouTube - Sigur Rós - Heima (Eng and Esp subtitles to choose)

avatar van Thin Air!
Ai. Was ik na ( ) in de volledige overtuiging dat Sigur Ros bovenmenselijk was, kom ik er na deze plaat toch achter dat "ze" gewoon op deze aardkloot rondlopen..Ik vind de muziek op deze plaat een stuk minder magisch dan de opvolger. De manier waarop Olsen Olsen eindigt....het lijkt het Oktoberfest wel.
Het gebruik van blazers en viool neemt wat mij betreft een stuk van de betovering weg.
Toch staan hier ook waanzinnig mooie dingen op dus blijft het genieten geblazen. Genoeg variatie ook waardoor het hele trip idee helaas niet zo aanwezig is als ( ).

avatar van Thin Air!
Viðrar Vel Til Loftárása op 3:02 minuten denk je...nou wordt het spannend.
Op 3:08 gaat het dan toch weer de andere (vrolijke) kant op.

Op 5: 37 hetzelfde.

Jav-
En dan, op 8:02, hoor je het mooiste stukje muziek uit de geschiedenis van de mensheid.

Pim
Als ik het hele oevre van Sigur Ros op een rij zet, zie ik dit toch als hun meesterwerk dat ver uitstijgt boven de rest.

Jav- schreef:

Wat dan weer eindigt op 10:17

avatar van popstranger
Muziek uit een andere wereld, echt een groep die traag onder je huid moet kruipen. Ik herinner me jaren geleden in Zuid-Frankrijk dat ik samen met een vriend op een snikhete dag aan een wandeling bezig was waar geen eind aan leek te komen en we een lift kregen van een kerel tot op de top van de heuvel waar wij werden afgezet. Onderweg werd er weinig gezegd maar uit zijn speakers klonk toen bevreemdende muziek waar ik naar aan het luisteren was alsof ik onder hypnose was. Had toen een vaag vermoeden dat het klonk als Sigur Ros ook al kende ik de band toen nog niet zo goed en om een of andere reden was ik vergeten te vragen aan onze nobele chauffeur wat deze muziek was.
De song bleef heel die vakantie rondspoken in mijn hoofd tot ik thuis kwam en meteen ging opzoeken welk nummer dat kon zijn met alleen maar het vage vermoeden iets van Sigur Ros.
Het was Svefn-G-Englar waarna ik onmiddellijk naar de platenwinkel ben gereden om dit album te kopen.
De reden dat ik bovenstaand verhaal vermeld is gewoon dat de hele gebeurtenis iets bevreemdends had en naar mijn mening was dat de ideale kennismaking met deze band. Een plaat die bij elke beluistering lijkt te groeien...

avatar van DikkeDarm
Songtekst van Svefn-G-Englar

Ik ben hier weer
Binnenin jou
Het is zo fijn hier te zijn
Maar ik blijf maar even
Ik drijf rond in een onderwater omhulsel
In een hotel verbonden met een elektriciteitspaneel en voedend
Maar het wachten maakt me ongemakkelijk - Ik trap de kwetsbaarheid weg
En roep - Ik moet gaan - Help
Ik knal naar buiten en de rust is voorbij
Badend in nieuw licht
Ik huil en huil - verbinding verbroken
Een ongebruikt brein aan de borst gelegd
En gevoed door slaapwandelaars

Svefngenglum = slaapwandelaar
Svefn-G-Englum = Slaap -G- engel

Een woord/schrijf grapje

De 1e keer vond ik het helemaal niets maar ik ben inmiddels om de teksten en taal ik kan er niets mee maar sluit perfect aan bij de sfeer in deze plaat.

Takk, () & Inni heb ik inmiddels ook omarmt ...

avatar van tbouwh
Na het eerste album dat ik luisterde, hun nieuwste ( Kveikur ) was ik toe aan een eerdere plaat. Eentje die daar duidelijk bovenuit stijgt. Ik lees hier velerlei verhalen over de magie van de muziek als je je van al het andere afsluit. Nu, dat ga ik zeker eens doen. Dit was een eerste globale luisterbeurt die meteen al wat favorieten doet opkomen. Svefn-G-Englar toont de schoonheid van herhaling ( in sommige gevallen dan ) aan, en Staralfur vind ik een weergaloze track. Misschien wel de mooiste van het album. Wat volgt is een minder interessant drieluik, namelijk track 4 tot 6. De muziek blijft ontzettend mooi, met die stem als een constante symfonische en dromerige factor. Ook instrumentaal is het bij vlagen geweldig, al is op sommige plekken sprake van een kleine anticlimax ( oftewel, het lijkt heel mooi te worden maar stelt uiteindelijk toch ietwat teleur ). Vanaf Viorar tot de titelsong is het dan weer genieten geblazen, met Olsen Olsen als een voor mij fantastisch nummer.
Ik begin met een ruime 4*, en hoop nog meer te kunnen ontdekken in deze plaat dan wat ik reeds gehoord heb.
In dat geval zal ie nog wel stijgen bij mij.

avatar van Wibren
tbouwh schreef:
Wat volgt is een minder interessant drieluik, namelijk track 4 tot 6.

Ný Batterí (track 5) behoort tot de toppers van dit album. Voor mij persoonlijk zelfs het allerbeste nummer van deze plaat. IJzingwekkend mooi.

Wibren schreef:

Ik zal 'em eens in de herkansing gooien; moet geen probleem zijn, daar ik ook de voor mij 'mindere' tracks van SR nog erg goed vind

avatar van jrn
jrn
Aangezien ik geen woord IJslands (?) spreek vraag ik me nu al jaren af of die track inderdaad gaat over nieuwe batterijen. En zoja, voor welk apparaat..

avatar van Leeds
jrn schreef:

Zo lijkt het wel. Toch wat de titel duidelijk wil maken. Inhoudelijk kan het totaal een andere betekenins hebben. Misschien google translate gebruiken?

avatar van Hedser
jrn schreef:

Constrained by barbed wire
in my bleeding mouth
Locked in a cage
Naked animals beat me
And a savior knocks
An untamed animal inserts new batteries

We set off in rage
into the unknown
until we destroy everything and rise again
Once again
Once again into the back where we tie

Again with barbed wire
That is ripping an old healed wound
My soul has grown rusty
The electricity is gone
I want to cut
And slash myself to death
But lacking courage,
I rather shut myself off

Alone again

Het zijn inderdaad nieuwe batterijen!

avatar van Echo01
Fantastische cd, maar wat een prul van een digipack. Cd stuiterde op de grond toen ik het hoesje oppakte... Ik snap echt niet dat sommige mensen de jewel case willen vervangen door dat goedkoop ogend kartonnetje. Een jewel case slijt minder, is altijd in delen vervangbaar en is in de cd-kast eenvoudig terug te vinden door de band+ titel te lezen op de 'spine'...

Weet iemand of het werk van Sigur Ros ook toevallig ergens anders is uitgebracht in jewel case of minstens in iets beters?

avatar van chevy93
Alle albums die ik heb van Sigur Rós hebben zo'n kartonnetje. Overigens heb ik geen problemen met het eruit halen. Het is eerder dat de cd te strak in het hoesje zit.

avatar van tbouwh
Takk zit bij mij retestrak in het dunne hoesje. Krijg zo het idee dat ik zelf de krassen erin trek als ik em eruit haal

avatar van EttaJamesBrown
tbouwh schreef:

Het is knap dat de ijslanders al een totale muziekbeleving weten te creeren voordat het schijfje in de buurt komt van de lade. Daar kan iTunes nog veel van leren!

avatar van Echo01
chevy93 schreef:

Grappig genoeg is jouw avatar (Sigur's Ros gelijknamige album) de enige uitzondering op digipacks. In s/t zit het niet alleen in een stevig plastic doosje, maar ook nog in een kunststof slipcase...

Heb mijn stem voor 'Agaetis Byrjun' inmiddels met een halve punt verhoogd. Mijn eerste kennismaking met de band (alweer lang geleden) blijkt ook nu nog de allerbeste te zijn, maar wat
heeft die band toch veel goede cds gemaakt...

(**bewondering**)