Ik wil toch graag een stukje schrijven over dit album, aangezien ik er nog steeds veel plezier aan beleef.
1. 7 Demons
Een geweldige opener, wat mij betreft. Het nummer heeft misschien een makkelijke opbouw, maar dat baat niet. Heerlijke zang overheerst. Søren Huss zingt met veel gevoel waardoor je direct beetgepakt wordt bij de eerste noot. Ik kan nu al zeggen dat het gevoel me niet meer loslaat.. Dit is toch wel de sound van Saybia. 4,5 *
2. Fool's corner
Qua sfeer een beetje hetzelfde als "7 Demons". Persoonlijk vind ik dit het beste nummer van de plaat.
Echt een prachtig refrein. Na de gitaarsolo komt een geweldige ontlading. Wat mij betreft het mooiste stukje van de cd. Telkens weer een orgasme voor het oor. Dit nummer blijf ik wel koesteren, dus niet TE vaak luisteren. Tekstueel ook prima in orde.
Meer sterren kan ik niet geven, dus 5*.
3. The second you sleep
De titelsong. Weer een prachtig nummer. Ik kan wel zeggen dat dit album ijzersterk begint. Dit nummer ligt al snel makkelijk in het gehoor. Het nummer doet ook vermoeden dat ik Saybia al jaren en jaren ken, op de één of andere manier. Ik heb ze eigenlijk een jaar geleden pas "ontdekt". Het refrein, met gewaagde uithalen, vind ik schitterend. Je houdt ervan of niet. 4,5 *
4. Snake-Tongued Beast
Het begin klinkt goed, maar verder heeft dit nummer me niet veel te bieden. Het luistert best lekker weg, maar is op veel momenten redelijk saai. Dit nummer heeft ook een wat ruiger sfeertje dan de eerste 3 tracks. 3,5 *
5. Joy
Het eerste wat bij me opkwam bij dit nummer was "Keane". De opbouw en het instrumentale - op de gitaren na - doen me veel denken aan de liedjes van Keane. Verder geen blaam voor Saybia, dit album kwam immers eerder uit dan "Hopes and Fears".
Lekker rustig nummer, maar mist de kracht van de eerste 3 nummers. 3,5 *
6. Still falling
Prachtige opbouw. Bij dit nummer kan je lekker wegdromen... ik tenminste. Heerlijke, lange uithalen bij de climax. Verder een lied met veel variatie, waar ik wel voor val. "Still falling" is één van de toppers van dit album. 4,5*
7. The day after tomorrow
Waarschijnlijk het bekendste nummer van dit album. Vind ik niet gek, want het refrein is pakkend. Een echt meezing-lied. Het is een wat zoepsappig nummer, waardoor ik kan begrijpen dat velen hierop zullen afknappen. De zoetsappigheid wordt iets verminderd door de goede gitaarsolo. Heerlijk nummertje weer. 4*
8. In spite of
Volgens velen het beste nummer. De sfeer is weer ok, maar toch begrijp ik niet dat dit nummer tot de favoriet wordt gerekend van de meesten. Persoonlijk vind ik dit nummer iets te traag. Beetje overschat. 3,5 *
9. Empty stairs
Heerlijk begin weer. Komt een beetje in de buurt van de eerste 2 nummers, qua opzet. Toch een stukje minder. Dit komt voornamelijk door het refrein, dat mij minder aanspreekt. 4*
10. Miracle in July
Voor mij nog steeds een groeier. Het instrumentale, uitgestrekte einde is geweldig! Dit zou ik live graag een keer mee willen maken! Dit is misschien ook het laatste lied dat ze spelen bij een concert? Of heb ik het mis? 4*
11. The one for you
Na de eerste luisterbeurt viel dit nummer me zwaar tegen. In eerste instantie vond ik dit nummer tekstueel iest zwakker. Het refrein vond ik ronduit irritant. De zang is verder perfect, maar het is zo jammer van het refrein. Dat verdiend dit sterke album niet. Met name vanwege de instrumentale ondersteuning ben ik dit nummer gaan waarderen en kan ik toch op een 3,5 * uitkomen.
Eindconclusie:
4,5 *. Vanwege de enorm mooie zang, de sfeer, eigen sound en de prachtige liedjes die erop staan! Helaas een paar mindere nummers. Hopelijk kunnen ze een perfecte 3e album maken. Maar goed, dat lukken verdomd weinig bands.