Blur - The Great Escape (1995)

Label: Food

1. Stereotypes (3:10)
  2. Country House (3:57)
  3. Best Days (4:49)
  4. Charmless Man (3:34)
  5. Fade Away (4:19)
  6. Top Man (4:00)
  7. The Universal (3:58)
  8. Mr. Robinsons' Quango (4:02)
  9. He Thought of Cars (4:15)
  10. It Could Be You (3:14)
  11. Ernold Same (2:07)
  12. Globe Alone (2:23)
  13. Dan Abnormal (3:24)
  14. Entertain Me (4:19)
  15. Yuko and Hiro / Ernold Same [Reprise] (5:24)
  16. To the End (La Comedie) * (6:40)

met Françoise Hardy

17. Ultranol * (2:46)
  18. No Monsters in Me * (3:41)
avatar van orbit
Ehmm.. die clip van The Universal is grotendeels geïnspireerd op A Clockwork Orange, het meesterwerk van Stanley Kubrick. Deze stamt al uit 1971..

Kid A(cid)
Van plek drie naar tien, tja...

avatar van laboomzaa
Phoe...dit was echt een tegenvaller!!!! Te veel van hetzelfde!?!

avatar van Nanne-1995
ik heb paar dagen geleden 2 fimpjes op youtube gezet met muziek eronder 1 met he trought of cars en een met entertain me.

avatar van Yak
Yak
Scheldbericht verwijderd.

welk scheldbericht

avatar van psychonaatje
Ik heb de verschillende keren dat ik het heb geprobeerd, wat moeite gehad met dit album. Voorganger Parklife vind ik erg goed, maar op een of andere manier trekt dit album me een stuk minder. Waar Parklife gaat over Jan Modaal in de stad, gaat dit album voornamelijk over de succesvolle mens in de (ruime) suburbs. Ik heb alleen heel erg het gevoel dat Damon Albarn zich meer thuis voelde bij de eerste dan bij het tweede type mens en er daardoor meer gevoel in weet te leggen bij Parklife, door alle ironie heen. Hier is de ironie veel meer overheersend en is er weinig ruimte voor symphatie. Het kan zijn dat ik helemaal fout zit, want het is alweer een tijdje geleden dat ik het album geluisterd heb en ik heb het album volgens mij nooit helemaal geluisterd.

Nanne-1995 schreef:
welk scheldbericht

Over dat het mij niets kan schelen dat je filmpjes met muziek van Blur op youtube hebt gezet en dat ik een Nederlandstalige cover van The Fall op youtube heb gezet en dat ook niet onnodig vermeld. Wordt dit bericht ook weer verwijderd, trouwens?

avatar van Red Hole Sun
Tot aan the universal best een goed album. Daarna zakt t in.

avatar van vigil
Om bij het laatste nummer weer helemaal tot leven te komen!

To The End

avatar van thetinderstick
Op 'The Great Escape' ging Blur toch wat over the top met hun maatschappijkritiek en het beschrijven van britse typetjes. Het is hun meeste poppy album en later hebben ze ook zelf toegegeven dat het niet helemaal is geworden hoe ze het hadden gewild. Toch begint het album ijzersterk met 'Stereotypes', 'Country House' (een over the top maar toch wel leuk popnummer.. het intro is hetzelfde als bij Dani California van Red Hot Chili Peppers), 'Best Days', 'Charmless Man' en het prachtige 'The Universal'.
Daarna zakt het nogal in helaas en verliezen ze punten. 'He Thought Of Cars', 'Ernold Same' en 'Yuko and Hiro' zijn nog goed te pruimen.

avatar van LucM
Toen dit album van Blur verscheen was er sterke concurrentie met Oasis losgebarsten. Het album van Oasis (What's the Story, Morning Glory) vind ik iets beter, maar dat van Blur vind ik eveneens ijzersterk en één van de beste van hun.
In ieder geval bevat dit album tal van uitstekende en afwisselende songs die tot de beste van Blur behoren : "Country House", "Best Days", "Charmless Man" en "The Universal". Het slotnummer "To the End (La Comedie)" met Francoise Hardy vind ik even verrassend als mooi.
Waar dat ik Oasis met the Beatles vergeleek, deed Blur mij denken aan the Kinks.

Father McKenzie
Het laatste bewaren ze voor het eind; To The End met Françoise Hardy is ronduit hemels mooi, maar de rest van het album toch iets wisselvalliger. Ik vond Blur best goede albums maken, maar vanaf Think Tank ging het vlug bergaf...

avatar van andré
De albums na Think Thank waren inderdaad niet best, misschien dat ze daarom maar besloten ze niet uit te brengen

Ik denk dat je 13 bedoelt?

avatar van vigil
andré schreef:

tja, daar ben ik het mee eens

Father McKenzie
andré schreef:
Ik denk dat je 13 bedoelt?

Ja, 13 was ook al niet biezonder meer. Hun beste album vind ik "Blur" (dat met Song # 2).

Kid A(cid)
49 jaar oud en nog een fout maken als bijzonder. Het is trouwens ook Song 2, zonder dat #-ding. *schudt zijn tienerhoofd*

Woutt
Toch denk ik dat die meneer wel iets meer (muziek)kennis heeft dan jij.

fastpulseboy
Woutt schreef:
Toch denk ik dat die meneer wel iets meer (muziek)kennis heeft dan jij.

Woutt
Je komt altijd interessante reviews van hem tegen, dus in dat opzicht vind ik het wel een aanwinst voor de site..

avatar van Nanne-1995
entertain me vind ik erg goed , ik denk dat ik een van de enige ben

avatar van starsailor

starsailor schreef:

avatar van dudehere
De ironie druipt werkelijk van deze plaat, meesterlijk.
Jammer dat niet alle songs even goed zijn.

starsailor schreef:

wat betekend mwa?

Woutt schreef:

Bedoel je mij of Father McKenzie?

fastpulseboy
Nanne-1995 schreef:

wat betekend mwa?

uhmmmm

iets als "valt wel mee"?

hahaha

avatar van Mod77
thetinderstick schreef:
, 'Country House' (een over the top maar toch wel leuk popnummer.. het intro is hetzelfde als bij Dani California van Red Hot Chili Peppers),*

Volgens mij moet het zijn; Dani California heeft het zelfde intro. Toch?

On topic, prima album

DonDijk
Typisch zo'n cd die je gerust op kan zetten, slecht is het allemaal niet, af en toe komen leuke stukjes voorbij maar het is geen must-have-cd voor de platencollectie imo. Maar voor af en toe, zoals op deze mooie zondagmorgen; je kan er geen buil aan vallen. 3.5

DonDijk
Father McKenzie schreef:
Het laatste bewaren ze voor het eind

Weet je het zeker?