menu

The Beatles - 1 (2000)

Alternatieve titel: One

mijn stem
4,20 (460)
460 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Apple

 1. Love Me Do (2:17)
 2. From Me to You (1:54)
 3. She Loves You (2:17)
 4. I Want to Hold Your Hand (2:23)
 5. Can't Buy Me Love (2:09)
 6. A Hard Day's Night (2:30)
 7. I Feel Fine (2:16)
 8. Eight Days a Week (2:42)
 9. Ticket to Ride (3:06)
 10. Help! (2:18)
 11. Yesterday (2:03)
 12. Day Tripper (2:46)
 13. We Can Work It Out (2:13)
 14. Paperback Writer (2:14)
 15. Yellow Submarine (2:36)
 16. Eleanor Rigby (2:05)
 17. Penny Lane (2:56)
 18. All You Need Is Love (3:41)
 19. Hello, Goodbye (3:23)
 20. Lady Madonna (2:15)
 21. Hey Jude (6:57)
 22. Get Back (3:08)
 23. The Ballad of John and Yoko (2:57)
 24. Something (2:58)
 25. Come Together (4:15)
 26. Let It Be (3:48)
 27. The Long and Winding Road (3:32)
totale tijdsduur: 1:17:39
zoeken in:
avatar van Linius
Ik vind die nieuwe mix van A Day In the Life echt geweldig klinken. Ik heb de oude 1 collectie nooit gekocht dus ik denk dat ik deze nog wel aanschaf. Toch leuk om te hebben.

bawimeko, hoe komt het eigenlijk dat je als Beatles liefhebber slechts 1,5 ster geeft aan dit schijfje?

avatar van bawimeko
4,0
Linius schreef:
Ik vind die nieuwe mix van A Day In the Life echt geweldig klinken. Ik heb de oude 1 collectie nooit gekocht dus ik denk dat ik deze nog wel aanschaf. Toch leuk om te hebben.

bawimeko, hoe komt het eigenlijk dat je als Beatles liefhebber slechts 1,5 ster geeft aan dit schijfje?

Dat was voor de eerste uitgave van dit schijfje... Het ging me daarbij niet om de inhoud, maar omdat ze in eerste instantie een slecht gemasterde, luie compilatie uitbrachten. Nu is-ie veel beter gemastered en met de clips erbij is het en solide ****.

In de afgelopen dagen heb ik mijn DVD box goed kunnen bekijken en beluisteren. Laat ik met de positieve punten beginnen (en dat zijn er nogal een aantal). Het boekwerk is zeer de moeite waard, al was het alleen maar vanwege de getailleerde informatie omtrent de opnames in kwestie. Natuurlijk staan er bekende feiten in, echter heb ik genoeg nieuws kunnen lezen. De beeldkwaliteit is in veel gevallen uitstekend, ondanks het vaak matige basismateriaal waarmee men moest werken. Ik heb in het bijzonder genoten van een geweldige live versie van 'A Hard Days Night', dat wat mij betreft nog veel mooier is dan het origineel. Voor mij het hoogtepunt van DVD1. Op DVD2 staan de andere favorieten: 'Rain' klinkt werkelijk fantastisch, evenals 'Hey Bulldog'. Betere versies heb ik op eerdere platen, DVD's en CD's niet kunnen horen. 'Paperback Writer' blaast tevens ook door de kamer/koptelefoon.

Dan een minpuntje. Zoals te lezen valt in het boekwerk, heeft men met de 2015 remasters een balans willen maken van stereo en mono geluid. In sommige gevallen pakt dit fantastisch uit (Paperback Writer als voorbeeld), maar soms ook niet. Ik mis hier en daar een breder stereogeluid dat in de 2009 mix vaak wél te horen is. Misschien komt het wel vanwege het gewend zijn aan datgene waar ik al jaren naar luister. Aan de andere kant kan ik de mono varianten ook waarderen. Misschien dat de 2014 mono's en 2009 stereo's gewoon beter aansluiten op mijn gehoor en is dit iets heel persoonlijks.

Hoe dan ook ben ik heel erg blij met deze box. Hopelijk volgt er nog meer moois uit de rijkgevulde Beatles-archieven.

avatar van Don Cappuccino
4,5
Ik was van plan om de re-issue van 1 te kopen wanneer hij eens in de aanbieding zou zijn, maar vanmiddag lag hij op mij te wachten, mijn ouders hadden hem namelijk voor mij gekocht. De clips moet ik nog kijken, daar ben ik ontzettend benieuwd naar, maar vergeleken met de uitgave uit 2000 is de geluidskwaliteit van de CD echt vele malen beter.

avatar van Simon Smith
4,0
Simon Smith (crew)
Is de versie met 2 blu-rays wel algemeen verkrijgbaar? Ik zie m bij Bol niet staan tussen alle varianten.

Don Cappuccino....vanmiddag lag hij op mij te wachten, mijn ouders hadden hem namelijk voor mij gekocht.


Geniet ervan. Geluidstechnisch is '1' ook een behoorlijke verbetering van de 2000 editie. Aardig van je ouders trouwens

avatar van west
4,5
Loop je de Blokker binnen: staat de cd/dvd digipak er voor 17 euro.
Goede remastering inderdaad. Ben benieuwd naar de clips.

avatar van nlkink
4,0
Net als Marjet ben ik gegaan voor de 1+ collectie waarbij een extra DVD met filmclips was bijgesloten. Het materiaal van de Get Back/Let It Be sessions is inderdaad qua kwaliteit het minste. Het ziet er korrelig uit. Over de geluidskwaliteit kan ik alleen maar zeggen dat het allemaal mooi geremastered is. De filmclips van Rain en Paperback Witer zien er zelfs uit alsof ze gisteren zijn gemaakt en alsof The Beatles een hedendaags indie bandje zijn.
De clip die me het minste bevalt is Come Together. Er bestaat een trailer waarbij de groep Abbey Road oversteekt en de leden praten met voorbijgangers. Zoiets had men wel mogen doen met dit nummer. En het filmpje dat voor Something is gemaakt moet voor fans in 1969 al een vermoeden hebben doen ontstaan dat er iets aan de hand was. De groepsleden zijn individueel met vrouw/vriendin gefilmd en daar is een promofilmpje van gemonteerd. Op geen enkel moment zie je ze gezamenlijk. Een interessant document.

avatar van bawimeko
4,0
Maar even een bloggemaakt over deze uitgave....

avatar van paulmccuytney
4,0
Vlak na de release in 2000 heb ik deze compilatie ook aangeschaft. Achteraf een beetje overbodig, aangezien ik zowel de "rode" als de "blauwe" verzamel-cd ook in mijn bezit heb gehad en daar staan alle nummers op "1" eveneens op. Maar The Beatles blijven voor mij The Beatles, dus blijf ik genieten van hun muziek, ook al zijn het alleen maar hun nummer 1-hits.
Favoriete Beatles-songs op deze cd: Hey Jude, Let it be, Get back, Yesterday en Eleanor Rigby. Maar eigenlijk zijn ze allemaal wel goed, zelfs (vergeef me) een kinderliedje als Yellow submarine.

avatar van Jan Wessels
4,0
west schreef:
Loop je de Blokker binnen: staat de cd/dvd digipak er voor 17 euro.


Loop je de Blokker binnen staat de cd/dvd digipak er voor 10 euro

Ik heb deze meegenomen om te horen hoe de remastering was en natuurlijk voor de bijgevoegde dvd met filmpjes, tv-opnamen, live-opnames en clips die helemaal opgepoetst zijn. Daar had ik niets van in huis.
Bij de CD kun je duidelijk horen dat er flink gesleuteld is aan de nummers. De eerste drie nummers zijn in mono maar bij de rest is het vooral bij de vroegere nummers (t/m globaal Eleanor Rigby) te horen. Waar eerst de stemmen uit één luidspreker kwamen is de zang nu verdeeld over beide luidsprekers. Ook kleine hick-ups zijn er uit gefilterd waardoor het een stukje strakker klinkt.
Maar is het ook een verbetering? Niet altijd, als ik de twannnggg beluister bij het begin van I Feel Fine klinkt deze veel dieper en voller bij de oude opname dan op deze CD. Bij Eleanor Rigby verspringt de solozang op de oude opname na het gezamenlijke gezang bij de intro naar de rechterbox, nu blijft deze in het midden hangen en dat verwacht je niet (kun je nagaan hoe geconditioneerd je bent ). Maar dat is wellicht spijkers op laag water zoeken. Al met al kun je nu wel de nummers eens normaal beluisteren over de koptelefoon.
Voor het geld in ieder geval een zeer aardige dvd met daarbij een mooie verzameling Beatles nummers.

avatar van west
4,5
Jan Wessels schreef:
(quote)


Loop je de Blokker binnen staat de cd/dvd digipak er voor 10 euro

Haha!

5,0
Voor mij is het gewoon onmogelijk om uit deze 27 tracks maar 6 favorieten te kiezen ! Dit is eenvoudig 1 uur en 17 minuten kippenvel !

avatar van Nr.4
4,5
Fantastische verzamelaar natuurlijk. Ben altijd wel meer van de wat rustigere nummers geweest bij The Beatles en dat is nog steeds zo merk ik.

avatar van AOVV
4,5
Schitterende verzamelaar, al was de geluidskwaliteit van de eerste uitgave in 2000, als ik de berichten hier mag geloven, niet al te best. Gelukkig kreeg deze in 2015 een remaster, en ik moet zeggen dat het fantastisch klinkt!

Ik beluister niet al te vaak verzamelalbums, maar werd op deze compilatie attent gemaakt door niemand minder als Marc Didden, die in deze woelige tijden voor enig houvast zorgt dankzij zijn wekelijkse rubriek tjingeltjangel in HUMO, waarin hij uiterst enthousiast en geestdriftig chronologisch door de geschiedenis van de moderne (pop)muziek wervelt. Een absolute aanrader om te lezen!

In het stukje van deze week ging het over The Beatles, en deze verzamelaar in het bijzonder werd aangeprezen. Meer zelfs, de heer Didden nam de moeite om elke tracktitel op papier te zetten. Mede dankzij zijn enthousiasme ben ik ondertussen aan de laatste noten van Let It Be toegekomen, en heb ik er een schitterende reis door enkele van de beste hits van deze band opzitten.

Natuurlijk ontbreekt er wel het nodige, in vergelijking met mijn eigen fictieve greatest hits, maar van The Beatles kan je een compilatie van 100 nummers samenstellen en dan nóg songs vergeten. Daarom ben ik ook meer een fan van studio-albums, maar dit is toch wel één van de betere compilaties die ik ken!

4,5 sterren

avatar van Boermetkiespijn
4,0
Deze scoort toch wel ongelofelijk hoog, vooral voor een verzamelalbum. En terecht, ik draai hem zeer regelmatig en met veel plezier. In vergelijking met andere gemaakte compilaties komt deze het best overeen met mijn persoonlijke smaak, en dat zal voor meer mensen zo gelden. Vorig jaar de lp (meest recente remaster) voor mijn verjaardag gekregen, blij mee!

avatar van Nr.4
4,5
Heb er ook weer enorm van genoten deze week. Paar leuke details gehoord die ik als niet-Beatles fan nog niet wist over een Duitse versie en verstopte vloeken. Genoten van nog altijd vooral de wat langzamere nummers.

avatar van dominicano fonso
4,5
Een zeer goed verzamelalbum van The Beatles.

avatar van De buurman
4,0
Strawberry Fields was toch een dubbele A-kant, met Penny Lane samen? Die mis ik nog een beetje. Verder een min of meer perfecte compilatie. Ik kocht 'm toen 'ie uitkwam en heb 'm doorzichtig gedraaid.

avatar van devel-hunt
4,5
De buurman schreef:
Strawberry Fields was toch een dubbele A-kant, met Penny Lane samen? Die mis ik nog een beetje. Verder een min of meer perfecte compilatie. Ik kocht 'm toen 'ie uitkwam en heb 'm doorzichtig gedraaid.

Klopt, het is eigenlijk vreemd dat Strawberry fields ontbreekt. Eleanor rigby/ Yellow submarine en We can work it out/day tripper waren ook dubbele A kanten, die er wel beide opstaan.

1 was zo,n enorm succes dat de threetles zoals de drie overlevende Beatles zich noemde, begin 2001 plannen hadden voor 2, een compilatie met tracks die wereldberoemd waren maar nooit op single waren uitgebracht. Door de dood van Harrison later dat jaar is het plan in de koelkast beland om er nooit meer uit te komen. Ik heb dat in 2001 in verschillende tijdschriften gelezen.

Duco van Deugen
Kan mij de commotie toentertijd nog wel herinneren toen het Penny Lane niet lukte om op nummer-1 te komen in het VK. Die positie bleef in handen van crooner Engelbert Humperdinck met het zoetsappige Release Me. Had echter ook met de manier van tellen te maken. De aantallen die verkocht werden dankzij Strawberry Fields telden niet mee, want dit nummer was niet de officiële A-kant van de single.

Heb zelf deze verzamelaar nooit gekocht, want ik beschikte al over alle LPs en CDs vanaf 1963.
Voor de wat jongere generaties, die wellicht liever een Greatest Hits kopen, is deze CD uiteraard een ideaal instapmoment. Ook de verbeterde geluidskwaliteit zou een argument kunnen zijn.

avatar van teus
Kan het mis hebben maar....was de single Hello Goodbye/I am the Walrus ook een dubbel A ?

avatar van gaucho
3,5
Dat verschilt per land. In Nederland en een flink aantal andere landen was 'Walrus' echt de B-kant. Maar de originele Britse single maakt op het label geen onderscheid tussen A- en B-kant, dus ik ben geneigd te zeggen dat het een single met een dubbele A-kant is.

Hoewel de Engelse Wiki-pagina vrij nadrukkelijk aangeeft dat Hello Goodbye de echte A-kant is. John Lennon had liever zijn eigen compositie als A-kant gehad, maar moest op aandrang van McCartney en George Martin erkennen dat Hello goodbye 'catchier' klinkt en dus iets meer single-waardig was. Ik denk er ook zo over. Naar mijn mening is 'Walrus' een veel beter nummer, maar heeft Hello goodbye meer 'single-power'.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:46 uur

geplaatst: vandaag om 19:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.