Iron Maiden - The Final Frontier (2010)

Label: EMI

1. Satellite 15....The Final Frontier (8:40)
  2. El Dorado (6:49)
  3. Mother of Mercy (5:20)
  4. Coming Home (5:52)
  5. The Alchemist (4:29)
  6. Isle of Avalon (9:06)
  7. Starblind (7:48)
  8. The Talisman (9:03)
  9. The Man Who Would Be King (8:28)
  10. When the Wild Wind Blows (10:59)
The Oath schreef:
Ik denk dat deze plaat net wat minder zal zijn dan de vorige. Maiden maakt na een goede plaat vaak een minder goede.

Ik denk dat de meningen daar eindeloos over verdeelt zullen zijn. Maar toch moet ik toegeven dat Maiden het naar mijn mening erg moeilijk gaat krijgen om A Matter of Life and Death te toppen.

Het zal Maiden ook niet eens lukken omdat ze met The Final Frontier een andere weg inslaan. Ik hoop mij kunnen te verbazen op een album dat zich naast alle andere Maiden (alweer) kan onderscheiden van de rest.

Op het gebied van sfeer natuurlijk, muzikaal technish doet Maiden na al die jaren gelukkig nog steeds hetzelfde.

avatar van Edwynn
Knap dat jullie dat allemaal uit 30 sec durende sampletjes kunnen halen.

avatar van Eddie
Vind ik ook vreemd, daarom ga ik geen sampletjes luisteren. Je kunt zo geen goed beeld krijgen van de plaat, ik laat me liever verrassen op 16-8.

avatar van The_CrY
Wel leuk dat je een computergame bij de deluxe editie krijgt... wat ze allemaal al niet verzinnen, zeg. Straks krijg je er nog een biertje bij?!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Dan koop je hem best in België ...

Ik heb ook die samples gehoord en het zegt totaal niets maar dan ook niets over het nieuwe album. Ik hoop enkel dat ze die kalme intro's deze keer binnen de perken houden, anders wordt het telkens weer straffe koffie drinken.

ik heb, eindelijk, die sampeltjes eens gehoord
en ik moet zeggen dat het er over het algemeen wel mooi klonkt allemaal. Natuurlijk die sampeltjes zeggen niets over het geheel. Maar toch, het geeft al een klein beetje een beeld van wat het kan gaan worden, ik hoop echt dat dit album beter wordt dan AMOLAD,
de intro's waren veel te lang uitgesponnen en de refreinen werden onnodig eindeloos herhaald. Ik hoop dat dat probleem met dit album bijgewerkt is.

avatar van Nicholas123
Ik heb het gevoel op basis van de twee reeds vrijgegeven nummers dat het op dit album weer ietsjes feller en strakker gaat klinken allemaal. A Matter of Life and Death was goed maar vaak ook onnodig lang gerekt en doorzagend. Met name The Final Frontier bevalt me uitstekend.

Edwynn schreef:
Knap dat jullie dat allemaal uit 30 sec durende sampletjes kunnen halen.
Eddie schreef:

Mijn mening was gebasaard op het nu al beschikbare volledige nummer El Dorado, De muziek die je achter de videoclip "The Final Frontier" hoort en de 30sec sampletjes.

Dat je totaal geen goed beeld krijg van de plaat is waar, daarvan spingt de magere sample van het 1e nummer ertussen uit.

avatar van Eddie
Je kunt ons commentaar wel wegwuiven maar je kunt toch geen album beoordelen op basis van één matig klinkent MP3-tje, een nummer wat als youtube stream te beluisteren is en wat 30 seconde samples. Je hebt dus in totaal ruim 19 minuten gehoord van een plaat die ruim 76 minuten duurt (dat is zo'n beetje 25%) En je vind het gek dat wij het vreemd vinden dat je daar je mening op beoordeeld.

Commentaar is niet persoonlijk bedoeld bij the way.

avatar van Edwynn
El Dorado vind ik maar een zo/zo nummer. Ik heb het enkele keren beluisterd, maar het gaat het ene oor in en het andere uit. The Final Frontier vond ik afgezien van de vervelende geluidseffecten van de (slaapverwekkende) promovideo een stuk beter. De sampletjes doen vermoeden dat het het album voor mij geen teleurstelling zal worden. Maar echt oordelen kan pas na het hele ding gehoord te hebben en de albumssfeer geproefd te hebben.

Van A Matter Of Life And Death hoorde ik eerst Benjamin Breeg. Dat vond ik ook niet veel bijzonders. Na enkele keren het album beluisterd te hebben, kreeg het nummer toch nog zijn plek voor mij.

Van Dance Of Death hoorde ik eerst Wildest Dreams en dat vond ik helemaal niks. Toen ik het hele album hoorde, vond ik het nog steeds niks. Maar Dance Of Death vind ik verder een prima album.

Het kan dus alle kanten op voor mij, of ik nou wel of niet iets ervan gehoord heb.

avatar van metalfist
The_CrY schreef:

Nooit Iron Maiden - Ed Hunter (1999) gespeeld?

avatar van The_CrY
metalfist schreef:

Nooit Iron Maiden - Ed Hunter (1999) gespeeld?

Nee, maar ik koop dan ook geen compilaties.

Eddie schreef:

Commentaar is niet persoonlijk bedoeld bij the way.

Oke excuses ik snap hem weer.

Mijn opmerking over dat Maiden met The Final Frontier een andere weg inslaat was in mijn enthousiasme misplaats en onduidelijk.

Ik bedoelde ermee dat The Final Frontier niet hetzelfde kan zijn als A Matter of Life and Death omdat er een compleet ander thema voor de plaat is gebruikt. (een betere oorlogsplaat van Maiden kon ik dus verwachten) Van alles wat er momenteel aan luister materiaal beschikbaar is kan het eigenlijk nog alle kanten uitgaan realiseer ik mij nu.

Ook kan ik (natuurlijk) nog niet zeggen of deze plaat nu beter word dan de vorige of wat dan ook, maar dat was al duidelijk daarvan is er nog te weinig muziek te genieten.

avatar van Edwynn
Ik weet niet hoe dat zit met die games. Of ze nou wel of niet ook bij het album komen. Hier is er in elk geval één online te spelen.

Klik

De vorige plaat heb ik niet beluisterd, maar ik vind eigenlijk dat Iron Maiden al sinds 1988 geen fatsoenlijke plaat meer heeft gemaakt (om heel eerlijk te zijn vind ik Seventh Son eigenlijk al niet zo denderend meer). Fear of the Dark en Brave New World kunnen op een voldoende rekenen, maar daar is verder alles mee gezegd.

Ik ken verder niet echt alle bootlegs, maar ook live vind ik de band, van wat ik gehoord heb, al lang niet zo veel meer voorstellen.

Ik ben dus niet echt happig op een nieuwe Maiden cd. Ik zal de recensies eens afwachten, maar anders laat ik deze denk ik wederom links liggen.

avatar van ricardo
Als de goedkoop ogende hoes maar geen voorbode is op een zwakke plaat. Deze hoes doet mij een beetje denken aan de hoezen van Maiden met Blaze Bailey als zanger.

Het zegt natuurlijk niet heel veel maar heb net de samples even beluisterd en klinkt toch wel weer heel tof hoor(brave new world achtig).Vind el dorado persoonlijk niet echt indrukwekkend maar the final frontier is wel een lekkere rocker.

avatar van Guinness1980
Na de eerste lusiterbeurt vind ik El Dorado en The Alchemist de zwakste nummers.
Satellite 15..., Mothers of Mercy, Isle of Avalon, Starblind en Where The WIld Wind Blows bevielen zeer goed.

Het lijkt allemaal nog een beetje op elkaar maar dat gevoel heb ik altijd na de eerste luisterbeurt van een nieuw album.
Heb het idee dat het album wat vrolijker klinkt dan de voorganger. Maar dat kan utieraard ook aan mijn eigen humeur liggen.

Mijn eerste indruk is dat deze plaat toch wat beter is dan de vorige 2. Dit komt voornamelijk omdat er geen nummers als wildest dreams en different world op staan, die mij totaal niet bevielen.

Alleen het nummer the Alchemist komt een beetje over als een vullertje maar is nog steeds veel beter als een new frontier van dance of death. Brave New World vond ik toch net ietsje beter maar dat is dan ook mijn favoriete maiden plaat.

Ik denk dat de meeste mensen die de maiden platen vanaf 2000 goed vonden deze plaat ook wel zullen waarderen. Hoogtepunt voor mij is zeker When the wild wind blows wat ik al een beetje verwachte na het horen van de samples.

Stijn_Slayer schreef:

Ik denk dat je deze plaat ook wel niets zal vinden dan. Wel raar dat je de grens eigenlijk tussen somewhere in time en seventh son trekt. Ik vind het contrast tussen die twee platen een stuk kleiner als tussen powerslave en somewhere in time.

The Oath
jacqvin schreef:

Van 'Somewhere in Time' naar 'Seventh Son' was een stap van heavy metal op de maiden-manier naar poppy hardrocknummertjes die matig kunnen boeien.

The Oath schreef:

Ik vond somewhere in time juist softer met nummers als wasted years en stranger in a strange land. In mijn mening toch twee van de meest radio vriendelijke nummers die ze ooit hebben opgenomen. Een lekkere plaat maar alleen sea of madness vind ik echt heavy.

The Oath
Nogthans vind ik 'Somewhere in Time' net de snelste en misschien de harste plaat van maiden. Met een Dickinson die zeer goed bij stem was.
En ik stoor me totaal niet aan de synths, die eigenlijk enkel maar in intro en outro naar boven komen.

Was de laatste echte Maiden-plaat. Daarna kwamen het zwakke "Seventh Son", gevolgd door het nog zwakkere "No prayer for the dying". En "Fear of the dark" is natuurlijk enkel het fantastische titelnummer, anders staat daar ook niet veel soeps op.
En na de Bailey-jaren hadden we dan weer een deftige Maiden-plaat: "Brave New World". Lange epischer nummers. Niet meer zo hard als voordien, maar met veel tempowisselingen. Na een beetje een tegenvallend "Dance of Death" werd met "A Matter of life and death" de trent van "Brave new World" bevestigd. En ik vermoed dat deze plaat weer in dezelfde lijn zal liggen van die 2.

avatar van Don Cappuccino
De nieuwe Iron Maiden, eindelijk! Na A Matter of Life And Death was ik erg benieuwd wat de mannen nu zouden doen, want dat album was echt slecht! De 2 nummers die waren vrijgegeven klonken beide erg goed en gelukkig is het album ook zo. Want The Final Frontier is het beste album sinds Seventh Son Of A Seventh Son! Brave New World was al een stap in de goede richting en nu dus nog meer. Ijzersterke riffs en vooral de zang van Bruce Dickinson, zo zong hij ook op de albums in de jaren ´80, geweldig! Geen een nummer voelt aan als een klakkeloze kopie van een oud nummer en ik heb maar 1 minpunt: Bij het begin van The Alchemist mis ik ritmegitaar, het klinkt leeg. Je hebt 3 gitaristen, dan kan er toch wel een ritmegitaar spelen? Maar daarna is dat nummer ook geweldig. 4,5 ster en ik kan nu eindelijk zeggen:

Iron Maiden is terug!! Maar voor hoe lang......

The Oath schreef:

Zo zie je maar dat smaken verschillen. Toch wel benieuwd of er veel mensen met je eens zijn dat het hun hardste plaat is.

Op fear of the dark is meer moois te vinden dan alleen het titelnummer. Ze hadden gewoon wat nummers moeten schrappen zoals weekend warrior, the apparition en chains of misery of from here to eternity. Dan hadden er 9 prima nummers overgebleven met een paar uitschieters als idd het titelnummer, afraid to shoot strangers en be quick or be dead. Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

avatar van Kef
Kef
Jawel hij is gelekt. Uiteraard koop ik hem wel orgineel. Heb het album voor het eerst helemaal gehoord, eerste indruk: prima Maiden album. Voor het eerst sinds The X Factor weer een epic als opener. Werd wat op het verkeerde been gezet door het intro, wat me opzich wel veraste. Verder is Satellite 15... een mooi nummer. Mother of Mercy vindt ik wat minder maar dat wordt goed gemaakt door Coming Home!! Erg mooie ballad, hopelijk gaan ze die ook live spelen. Een volledig review kan ik na een luisterbeurd nog niet geven. Maar de laaste drie nummers sprongen erg tot nu toe ook voor mij uit, gave Maiden nummers.

avatar van Jason28
jacqvin schreef:

Ik vind dit ook wel een beetje merkwaardig, in mijn ogen is 7th son een verlengde van Somewhere in Time. Bovendien zijn wasted years en stranger in a strange land zo een beetje de eerste tracks van maiden die regelmatig op de radio kwamen. De hardste maiden platen zijn toch wel het debuut en killers. Vanaf somewhere in time zijn ze juist wat milder geworden, misschien vanwege de toevoegingen van synths. Na 7th son is Maiden weer wat rauwer geworden. De albums met die andere zanger ken ik niet eens maar de comeback met brave new world is toch wel erg aangenaam, en persoonlijk vind ik dat deze trend ook is doorgezet met Dance of Death want daar staan toch wel briljante nummers op als passchendale en het titelnummer. A matter of life and death klinkt ook als vanouds, alleen de tracks lijken soms teveel op elkaar. Ik heb nu een stukkie van het nieuwe album gehoord en ben weer zeer positief verrast. Eerst nog kopen en een aantal keer luisteren voor ik een oordeel vel.

avatar van Kronos
Op het eerste gehoor geen slecht album, maar het klinkt wel een beetje gewoontjes allemaal vind ik. Even afwachten dus hoe sterk de nummers na meerdere luisterbeurten blijken te zijn. De muziek is in ieder geval beter geslaagd dan de hoes.

avatar van trebremmit
Het openingsnummer vind ik wel verrassend.

avatar van Guinness1980
Kronos schreef:

Vind het nog allemaal op mekaar lijken.

Kronos schreef:
De muziek is in ieder geval beter geslaagd dan de hoes.

Dat was ook niet zo moeilijk...