Eric B. & Rakim - Paid in Full (1987)

Label: 4th & Broadway

1. I Ain't No Joke (3:54)
  2. Eric B. Is on the Cut (3:44)
  3. My Melody (6:47)
  4. I Know You Got Soul (4:46)
  5. Move the Crowd (3:47)
  6. Paid in Full (3:49)
  7. As the Rhyme Goes On (4:01)
  8. Chinese Arithmetic (4:08)
  9. Eric B. Is President (6:18)
  10. Extended Beat (3:51)
  11. Paid in Full [Seven Minutes of Madness - the Cold Cut Remix] * (7:10)
  12. I Know You Got Soul [The Richie Rich Mega Mix] * (4:56)
  13. Move the Crowd [The Wild Bunch Remix] * (4:24)
  14. Paid in Full (Derek B's Urban Respray) * (5:13)
  15. As the Rhyme Goes On (Pumpin' the Turbo - Chad Jay in Effect) * (6:11)
  16. Move the Crowd [Beatmix by the Democratic 3 Featuring DJ Slack] * (7:10)
  17. My Melody [Original Mix] * (5:57)
  18. I Know You Got Soul [A Capella] * (4:42)
  19. I Know You Got Soul [Dub] * (4:45)
  20. Eric B. Is President [Dub] * (4:05)
  21. My Melody [Dub] * (6:31)
Hoe heb ik hier 4,5 ster voor kunnen geven

Schande!

Kos
Dit hele album schreeuwt gewoon hip-hop klassieker.

Ik vraag me af of er stukjes op staan die niet tig keer gesampled of hergebruikt zijn.
Hoe dan ook, ik vraag me af of de jeugdige hip-hop liefhebbers ( ) hier wat mee kunnen. Het klinkt nogal verouderd naar huidige maatstaven, precies zoals ik graag hoor dus . Eén en al nostalgie, dit.

Rakim's stem is hier voor mij de ultieme hip-hop stem. Rauwer lijkt me niet mogelijk. Eric B.'s talenten hebben in de hip-hop wereld voor de nodige discussie gezorgd , maar hoe het ook zij: hier levert hij vakwerk af. Snoei - en snoeiharde beats, zoals in My Melody ( ) zonder enige opsmuk of verhullende sampletjes passen perfect bij Rakim's rauwe, directe rapstijl.

En handen omhoog wie Paid in Full natuurlijk vlekkeloos kunnen meebleren. (ik merkte zojuist dat ik tegenwoordig naar adem moet happen aan het einde )

avatar van T.O.
Rakim's flow en teksten klinken eigenlijk als het begin van een nieuwe periode in de hiphop. Vandaar dat de term 'oldschool' volgens velen ophoudt bij Eric B & Rakim.

avatar van Gyzzz
Erg goed album, maar ik ben toch (in tegenstelling tot vrij veel anderen) van mening dat het hoogtepunt Follow The Leader was. Dit is een leuk album, maar wel een klein beetje kaal nog.

Da's juist het vette .

Kos schreef:
Snoei - en snoeiharde beats, zoals in My Melody ( )

Dat is een Marley Marl remix, net als Eric B for President

avatar van gemaster
Dit is het eerste rap album wat ik in zijn totaliteit heb beluisterd. Na 1x kan ik zeggen dat ik erg veel dingen tegenkwam die door anderen zijn gesampled, erg cool om te horen. De beats zijn lekker hard en zonder opsmuk. Ik moet het nog een paar keer luisteren om een oordeel te geven, maar reken maar op 4*.

avatar van gemaster
Het is inderdaad 4* geworden.

Het is trouwens echt schandalig hoeveel van de hedendaagse rapmuziek gejat is van dit album. Dat bewijst toch maar weer eens wat een ongeïnspireerde meuk er tegenwoordig wordt uitgebracht door artiesten als 50 Cent en dergelijke.

Snowman
Een van de beste albums ooit.

eazyfan
welke tracks opo dit album zijn er dan zo goed.heb Paid In Full beluistert en al wat ze deden was wat praten en dan zo'n klote-beat soft-shit zeker geen klassieker ofzo...

avatar van MJ_DA_MAN
Nou rappen doen ze zeker wel in dat nummer, weet niet welke jij hebt geluisterd. Al is het maar 1 minuut, kort maar zéér krachtig. Ik denk dat hij wel in de top 5 van beste teksten allertijden kan. Dus wel een hele grote klassieker, en vergeet niet dat de beats gemaakt zijn in '87. Was toen revolutionair.

avatar van Cath
Ik ga toch maar even dit album kopen. Hoor zoveel positiefs!:)

avatar van WeSSeL..
Goed album. Ook zoals Gemaster al zei veel herkenning van andere artiesten die het dan van deze lyrics vandaan halen. Toch soms wel jammer dat er te lange 'intro's' zijn. 3,5*

wél een klassieker! Alleen echte hip-hop fans weten dat...
rakim zet de beste flow. eric b. geeft simpele beats aan, maar scratchet ze volledig. een meer "album-gevoel" krijg je bij de volgende album (Follow the leader), maar deze is gewoon beter. Een intro als in Paid in full is niet te evenaren

Zeker, dit album moest maar eens terug in mijn top 10. 4,5*

Relax
Ik zelf vind het niet echt een klassieker, er zijn soms wat eentonige nummers en wat saaie gescratch, maar het was zeker goed voor die tijd, het was in ieder geval beter dan LL Cool J's - Radio album, want die was zo stil -_-

Ik vind er echt helemaal niks aan.
Saai, saaaaai, saaaaaaaaaaaaaaai!

avatar van luc011190
Ik hoor de genialitiet + originaliteit wel, maar ik kan er moeilijk naar luisteren. Jonguh20's bericht is misschien overdreven, maar ook ik vind het ietwat eentonig. Hij krijgt nog weleens een uitgebreide kans

avatar van MJ_DA_MAN
Kom op voor die tijd was het briljant en ik vind dat het dat nog steeds is. Luister maar is naar die teksten.

avatar van platedraaier
Hier ging het mis met hiphop en is het uitgegroeid tot wat het heden ten dage is

avatar van MJ_DA_MAN
Hier nog juist niet. Hedendaags denk ik dat je 50 Cent e.d. bedoeld en die kun je toch niet vergelijken met dit?

avatar van orbit
Misschien doelt ie op de hoes en de hoeveelheid goud?

Relax
orbit schreef:
Misschien doelt ie op de hoes en de hoeveelheid goud?

Mjah maar dan kent hij de geschiedenis niet helemaal van Hiphop.
Wat ik heb gehoord van de rappers uit die tijd is dat het erom ging wie de meeste bling had, wie de scherpste teksten had en de beats.

Harco
MJ_DA_MAN schreef:

Op zich kun je inderdaad zeggen dat het met Eric B. and Rakim is begonnen. Die sloegen toch wel een andere richting in dan de hip hop van destijds.

eazyfan
Jonguh20 schreef:
Ik vind er echt helemaal niks aan.
Saai, saaaaai, saaaaaaaaaaaaaaai!
vond ik ook eerst maar deze is een classic .

Uhu, als je naar de teksten luistert is het een zeer goed album, 1 tip, neem de lyrics er een keer bij, en de beats zijn goed te verteren, beter dan tegenwoordige dirty south beats.

Harco schreef:

Maar hier werd nog niet over bitches e.d. gerapt. Maar wel meer over geld.

Maar de teksten van dit album zijn van een ongekend hoog niveau, vooral Paid In Full en I Ain't No Joke.

avatar van T.O.
Nog maar eens extra aandacht voor het nummer My Melody. Begint rustig met zo'n old school belletjes-melodietje a la "I Need Love" van LL Cool J...maar dan: een enórm lompe beat zonder opsmuk die zes minuten lang voortduurt

Wat volgt zijn een aantal van Rakim's meest memorabele teksten:

I take 7 MC's put em in a line
And add 7 more brothas who think they can rhyme
Well, it'll take 7 more before I go for mine
And that's 21 MC's ate up at the same time

...

Whether playin ball or bobbin in the hall
I just writin my name in graffiti on the wall
You shouldn't have told me you said you control me
So now a contest is what you owe me
Pull out your money, pull out your cut
Pull up a chair, and I'ma tear shit up

Pauper
vind het een tamelijk saai album, kan het gewoon niet langer dan 5 minuten luisteren. Maar vind het solo werk van Rakim indrukwekkender, maarja, smaken verschillen... Omdat het toch een grote impact heeft gehad op de HipHop in het algemeen en een meilpaal is voor het tijdperk toch nog 3*

alltime classic die iedereen in zn platenkast moet hebben staan! ( of je cd rek)

5 vette sterren!