Eric B. & Rakim - Paid in Full (1987)

Label: 4th & Broadway

1. I Ain't No Joke (3:54)
  2. Eric B. Is on the Cut (3:44)
  3. My Melody (6:47)
  4. I Know You Got Soul (4:46)
  5. Move the Crowd (3:47)
  6. Paid in Full (3:49)
  7. As the Rhyme Goes On (4:01)
  8. Chinese Arithmetic (4:08)
  9. Eric B. Is President (6:18)
  10. Extended Beat (3:51)
  11. Paid in Full [Seven Minutes of Madness - the Cold Cut Remix] * (7:10)
  12. I Know You Got Soul [The Richie Rich Mega Mix] * (4:56)
  13. Move the Crowd [The Wild Bunch Remix] * (4:24)
  14. Paid in Full (Derek B's Urban Respray) * (5:13)
  15. As the Rhyme Goes On (Pumpin' the Turbo - Chad Jay in Effect) * (6:11)
  16. Move the Crowd [Beatmix by the Democratic 3 Featuring DJ Slack] * (7:10)
  17. My Melody [Original Mix] * (5:57)
  18. I Know You Got Soul [A Capella] * (4:42)
  19. I Know You Got Soul [Dub] * (4:45)
  20. Eric B. Is President [Dub] * (4:05)
  21. My Melody [Dub] * (6:31)
avatar van Steez
Dikke clasic inderdaad hoor. Mega harde oldschool sound. Rauwe flow van Rakim, tekstueel zeer sterk. Machtig DJ-werk van Eric B

Je kan niks anders dan 5 sterren geven hiervoor!

Vergeet ook deze niet he que teksten:

How could I move the crowd
First of all, ain't no mistakes allowed
Here's the instruction, put it together.
It simple ain't it but quite clever

Probleem met deze cd is dat mensen van die candy shop gewend zijn dit niet kunnen waarderen. Dit album verdient wereldwijde erkenning!!

avatar van Herr Meijer
Super album. De beats zijn onovertroffen 'dope', en de teksten zijn legendarisch. Rakim heeft de beste flow ooit, ik heb nooit meer een betere rapper gehoord sindsdien (en geloof me, ik heb er veel gehoord).
Saai? Als je na 1987 geboren bent kan dit inderdaad wat langzaam of kaal overkomen. Maar da's natuurlijk niet hetzelfde als saai.

avatar van Kos
Kos

avatar van MJ_DA_MAN
Deze plaat is zelfs nog 2 jaar voor mijn geboorte en nog vind ik hem geweldig en vooral legendarisch/revolutionair, vooral voor die tijd (voor zover ik het me kan indenken). Volgens mij is het ook het album waar het meeste van gesampled is door latere rappers en/of producers..

avatar van BoordAppel
Meest gesamplede album uit de hiphop historie?. Niet normaal meer zeg. Soms ook erg origineel geparafraseert, door Eminem bijvoorbeeld:

I take 7 MC's put em in a line
And add 7 more brothas who think they can rhyme
Well, it'll take 7 more before I go for mine
And that's 21 MC's ate up at the same time

I take seven [kids] from [Columbine], stand 'em all in line
Add an AK-47, a revolver, a nine
a Mack-11 and it oughta solve the problem of mine
and that's a whole school of bullies shot up all at one time

Sterk .

Toch wil het me niet helemaal pakken dit. Het is wel goed maar op momenten toch echt té kaal. Rakim heeft ook wel een toffe stem en flow maar pakt me verder ook niet helemaal. Dan vind ik tijdgenoten Ultramagnetic MC's toch beter en boeiender.

avatar van psychonaatje
Die was me nog niet opgevallen, maar Eminem heeft ook deze uit As the Rhyme Goes On overgenomen :

I'm the R the A to the K-I-M
If I wasn't, then why would I say I am

avatar van MJ_DA_MAN
Mij wel . Zat Rakim niet af en toe in de studio met Em rond de tijd van Marshall Mathers LP?

MJ_DA_MAN schreef:

Hij zat ff bij Aftermath dus dat zou kunnen.

avatar van Kos
Kos
De teksten van dit soort soort raplegendes zijn door heel veel rappers nadien een beetje aangepast of als tribute letterlijk overgenomen. Net als teksten van Chuck D. bijvoorbeeld.

avatar van Niek
Als we toch bezig zijn. De sample van My Melody door Stoupe op Rip The Jacker's Spartibus:

"Any MC that disagree with me just wave your arm (4x)
... Now tear it up y'all, and bless the mic for the gods"

Simpel gesampled maar het klinkt zooo relaxed!! Rakim heeft wat mij betreft de stoerste stems van iedereen..

Die melodieen zijn geweldig, die rap is perfectie, I Ain't No Joke is Precies Goed.

Eric B is On The Cut
Eric B Is President
Extended Beat
Chinese Arithmetic
Enige tracks die ik altijd skip ,de rest is geweldig!!!
Gewoon instrumentals Wel goeie maar onbeluisterbaar

avatar van MJ_DA_MAN
Hmm, goede zijn meestal juist wél luisterbaar, daarom worden ze meestal goed genoemd. Maar Eric B Is President skip ik nooit, het is een dikke klassieker dat nummer. Net zoals heel dit album een klassieker is.

eazyfan schreef:
Eric B is On The Cut
Eric B Is President
Extended Beat
Chinese Arithmetic
Enige tracks die ik altijd skip ,de rest is geweldig!!!
Gewoon instrumentals Wel goeie maar onbeluisterbaar

muah, ik kan er nog goed naar luisteren, ze vervelen op een gegeven moment wel, maar dat veranderd de kwaliteit niet, pure klassiekers op deze plaat, dat melodietje van move the crowd blijft in mijn hoofd hangen...

Dr.Greenthump
Ben het wel met Boordappel eens. De beats en de hele Eric B. sound is gewoon te minimaal en saai. Toch zit er af en toe wel wat lekkers tussen in combinatie met Rakim die tekstueel wel wat te bieden heeft, hoewel hij wel een typische mc is die nog moet groeien. Zijn latere solo werk kies ik dan ook hierboven, maar dat terzijde. Misschien moet ik dit album wat meer tijd gunnen. In iedergeval luister ook ik liever naar tijdgenootjes Publick Enemy, Ultra Magnetic Mc's, BDP of N.W.A.

eazyfan
Net snel geluistert en verslaafd. Rakim is een van me favo levende MC's en deze Cd is Geniaal vind ik. Ik moet dit zo snel mogelijk aanschaffen en miss nog in me top10.

eazyfan
Wat zal ik erg blij zijn als dit in de top250 zit , net niet in mijn top10 omdat er maar 6 echte tracks op staan, de andere 4 zijn beats en vind ik toch beetje jammer. Maar ongetwijfeld 4,5* en vette Classic. Rakim is de voorloper van de lyricisten

eazyfan schreef:

Ben het volledig met je eens. Alleen die instrumentals ergeren me veel te veel voor een 4,5 of zelfs een 4. Daarom slechts een 3,5. Maar inderdaad wel een toonaangevend album, en vooral toonaangevende lyrics.

biting it'll make you choke, you can't provoke
You can't cope, you shoulda broke, because I ain't no joke

de invloed van deze cd is achteraf zo groot gebleken dat het gewoon een soort handleiding/ hip hop instructie boek is geworden. in die hoedanigheid heb ik er veel respect voor en kan ik het vol bewondering horen, maar als puntje bij paaltje komt en ik gewoon muziek luister om vette shit te horen, is het gewoon goed maar nooit kippenvel.

Mr. Smalls. schreef:

Mooi verwoord. Zo'n gevoel heb ik er ook bij. Hoewel ik I Ain't No Joke wel een positieve uitzondering vind; kippenvel dus. Bij de laatste zin van het eerste verse:
biting it'll make you choke, you can't provoke
You can't cope, you shoulda broke, because I ain't no joke

avatar van Gyzzz
Mr. Smalls. schreef:

Hier sluit ik mij ook bij aan.

EPMD
dit album is gekozen als beste hiphop album ooit... daar kan ik me zeker wel in vinden... alle nrs zijn super... lyrics, beats allemaal goed!!!

EPMD schreef:

Dit album is verkozen tot beste Hip-Hop album ooit. Hierin kan ik me zeker wel vinden. Alle nummers zijn professioneel en draaien om pure Hip-Hop. Lyrics, beats, allemaal goed!

Zo kan het natuurlijk ook.

avatar van orbit
Hmm, goede klassieker.. maar beste hiphop album ooit?? Mij veel te veel eer! Daarvoor is ie toch wat te eentonig.

avatar van P Jay
orbit schreef:

Je moet het in zijn tijdskader zien, eh...

NIEMAND had in '87 zo'n flow. Rakim heeft de 'flow' zowat uitgevonden. Ik vind het een geniale plaat, zeker gerelateerd aan het tijdperk en de omstandigheden.

Toen vond hiphop zichzelf elke maand bij weer opnieuw uit...

Relax
Jaaaa daarom vind ik Kurtis Blow ook zo'n goede flow vinden.. oh wacht hij is van 1980... ik ben er niet mee eens dat Rakim de "flow" heeft uitgevonden.

avatar van P Jay
Relax schreef:

Zeg gerust dat Kurtis Blow ook een flow had of Melle Mel of zelfs Run of DMC... maar ik ben de mening toegedaan dat de vernieuwende stijl van flow doorspekt met binnenrijm van Rakim het meest navolging heeft gekregen later.... Zonder twijfel.

P Jay schreef:

Dat is zo maar dat heeft niet zoveel met flow te maken maar met lyrics.

avatar van J.M.
ik zag dit album vandaag in de winkel liggen, en ik had al die verschillende meningen op deze site al gelezen van saai tot classic. Ik was toch benieuw wat ik ervan zou vinden.
En dit is zo'n focking goede cd, die beats zijn egt zo hard en rauw. En Rakim is egt in topvorm hier, wat een lyrics.
Ook die instrumentale versies vind ik erg vet en storen me totaal niet, en dat je dit saai kan noemen snap ik egt niet.
4,5* classic

avatar van J.M.
Nas heeft Die beat van I ain't nog joke gebruikt voor
''Who killed it''
egt rlx beat