Eric B. & Rakim - Paid in Full (1987)

Label: 4th & Broadway

1. I Ain't No Joke (3:54)
  2. Eric B. Is on the Cut (3:44)
  3. My Melody (6:47)
  4. I Know You Got Soul (4:46)
  5. Move the Crowd (3:47)
  6. Paid in Full (3:49)
  7. As the Rhyme Goes On (4:01)
  8. Chinese Arithmetic (4:08)
  9. Eric B. Is President (6:18)
  10. Extended Beat (3:51)
  11. Paid in Full [Seven Minutes of Madness - the Cold Cut Remix] * (7:10)
  12. I Know You Got Soul [The Richie Rich Mega Mix] * (4:56)
  13. Move the Crowd [The Wild Bunch Remix] * (4:24)
  14. Paid in Full (Derek B's Urban Respray) * (5:13)
  15. As the Rhyme Goes On (Pumpin' the Turbo - Chad Jay in Effect) * (6:11)
  16. Move the Crowd [Beatmix by the Democratic 3 Featuring DJ Slack] * (7:10)
  17. My Melody [Original Mix] * (5:57)
  18. I Know You Got Soul [A Capella] * (4:42)
  19. I Know You Got Soul [Dub] * (4:45)
  20. Eric B. Is President [Dub] * (4:05)
  21. My Melody [Dub] * (6:31)
avatar van Weirdo Wizzy
Ach je moet er gewoon even tijdje inzitten. Dan raak je er als het ware aan gewend en dan ga je het goed vinden. Er zijn eind jaren 80 natuurlijk wel betere producties geweest dat kan ik niet ontkennen.

Social_Mask
Dit album moet volgens mij eerder hebben van zijn legendarische teksten. Vind nog steeds de flow van Rakim niet echt een waard, zoals vele van jullie.

C.J. Slob
Ik vind het niet goed om te zeggen dat je moeite moet doen om deze muziek te respecteren. Je hebt gelijk, als je zegt dat je naar sommige muziek moet leren luisteren. Vaak zijn dit ingewikkelde projecten waar je in eerste instantie niet positief over denkt. Bij dit album is dit echter geheel anders. De producties zijn verre weg van ingewikkeld en zijn heel oppervlakkig. Misschien dat het het begin van de Hip-Hop heeft ingeluid maar dan nog. Een gemiddelde van 4.03 vind ik dan ook onbegrijpelijk,
Michael Jackson behoort dan wel tot een geheel ander genre maar zijn producties zijn vaak wel van zodanige klasse, dat het allemaal lekker in het gehoor licht.
Hier is dat absoluut niet het geval, het is simpel, oppervlakkig en gewoon niet goed.

EPMD
misschien moet je dit album gewoon niet luisteren... klaar!!!

rico-bballer
Hij onderbouwd zijn mening toch normaal? En hij zegt ik vind ieder zijn mening. Ik vind eric b en rakim genius.

KSPR
C.J. Slob schreef:

Het is 1987 he...

avatar van Weirdo Wizzy
Ja het was dan wel 1987 maar als je bedenkt wat Public Enemy een jaar daarna liet horen. Dat was toch wel een flinke stap voorwaarts.

EPMD
voorwaarts qua politieke uitingen op USA en de regering... maar qua muziek kan ik echt NIET zeggen dat PE beter is dan Eric B & Rakim... PE heeft wel goede shit op hun tweede album (1988), maar ook veel fillers... maar op dit juweeltje van een album (uitgeroepen tot beste hip-hop album OOIT) staat geen enkele filler of mindere nummer... toen ik dit voor het eerst hoorde was ik gelijk verkocht... staat nr 1 in mijn top 10 en die plek krijgt geen enkele cd meer...

rico-bballer
Maar er zijn wel tig albums tot beste hiphop album ooit uitgeroepen. Ik had deze vandaag bijna besteld en toevallig had ik de keuze tussen deze en public enemy koos toch maar public enemy. Deze ga ik ook nog zeker halen, maar ienemienemutten kwam toevallig uit op pe .

rico-bballer schreef:

haha... nou ja... welke vindt jij zelf het beste hip hop album dan?

avatar van Weirdo Wizzy
@EPMD Daar ben ik het echt niet mee eens. De productie op It Takes A Nation blabla bla klinkt veel gevarieerder dan die van Paid In Full die veel simpeler klinkt

EPMD
gevarieerder wil niet zeggen dat het beter is... in deze situatie is daar ook helemaal geen sprake van... mijn mening: Paid in Full is veeeeeeeeeeeeeel beter dan It Takes a Nation... soms is simpel beter, zoals in dit geval... less is more...

C.J. Slob
KSPR schreef:

Het is 1987 he...

En de vrolijke en lekker geproduceerde nummers van Jackson waren al van 10 jaar eerder .

Daarnaast vind ik Public Enemy's producties van een jaar later ook abosluut niet beter. Dat de beats misschien meer gevarieerd zijn heeft niets te maken met de qualiteit van de productie.

avatar van Weirdo Wizzy
Nou PE gooide er vet veel samples in en alles. Het klonk gewoon veel minder simpel. Ik vind het tenminste echt een vooruitgang.

Improvision
Heb het album nu al een paar keer beluisterd. Het valt op hoeveel keer Rakim's lyrics worden gebruikt door andere rappers, Timbaland, Puff Daddy, Mos Def, noem maar op. Op Rakim heb ik niets aan te merken, geweldige flow. Ik vind het alleen jammer van die instrumentale nummers, die vind ik namelijk allemaal overbodig en van veel minder niveau dan degene waarop gerapt worden. De producties zullen dan voor hun tijd wel vernieuwend geweest zijn, ik vind ze nu gewoon gemiddeld. Als je een Madlib, J Dilla of El-P beat hoort, daar is toch veel meer in te ontdekken. Ik geef het 3,5*

EPMD
In de naam van Allah: hoe kun je Madlib & co. vergelijken met Eric B. z'n productie? Dat is toch waanzin!!! Madlib heeft veel nieuwere producties... als je dit album niet zo goed vindt dan is deze old school helemaal niks voor jou.... ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met deze discussie... mijn mening staat vast:

Er zal nooit meer een beter hip hop-album gemaakt worden dan Paid in Full!!!

Improvision
EPMD schreef:

Er zal nooit meer een beter hip hop-album gemaakt worden dan Paid in Full!!!

Het mag dan wel old school zijn enzo. Had Eric B nu bestaan, had het lang niet vernieuwend en bekend geweest. Wat is dan mijn conclusie? Dat Madlib en J Dilla veel beter zijn dan hem. Ik bekijk het niet als Old School - New School, het is allemaal hiphop en het wordt steeds origineler en uitgebreider. Ik vind de beats op dit album dan ook nogal oppervlakkig.

EPMD schreef:

haha... nou ja... welke vindt jij zelf het beste hip hop album dan?

Hmm ik weet het eigenlijk niet ik hou van de power van public enemy, maar die rijms van rakim zijn echt geniaal het licht denk ik meer aan me bui

Social_Mask
Het enige probleem dat ik met dit album heb, zijn de beats. Vandaar dat ik dit album niet vaker heb beluisterd dan 3 keer. Als ik alleen naar de teksten luister, is het geweldig, maar de beats interesseren me niet. Ze pakken mijn aandacht niet, zo ook niet de flow van Rakim, alleen zijn teksten. Heb hem maar weer eens opgezet, en het wordt een 3,5*. De teksten zijn erg goed, flow is redelijk-goed en de beats vind ik oninteressant. Eigenlijk vind ik dit een 3,25* waard, maar door het zeer sterk begin toch 3,5*.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik verlaag de cd toch maar even. 3 ster kan die krijgen. Het klinkt me over het algemeen toch allemaal iets TE saai in de oren om het echt hoger te geven. Nummers zoals Eric B. Is On The Cut en My Melody klinken vrij eentonig. Er staan natuurlijk ook erg goede nummers op. Maar toch het kan me niet altijd evenveel boeien.

FuckFace
Paid in Full, waar te beginnen. Ik had al enkele nummers gedownload en ik was meteen verkocht, met als gevolg dat ik de volgende dag dit album moest hebben, ik moest gewoon heel de plaat luisteren. Ik naar de winkel, maar daar hadden ze hem enkel in een soort Deluxe-Edition. En die 23 euro vond ik er toch wat overgaan, enkel en alleen om die 2de cd met remixes die ik toch niet zou luisteren (Al die remixen interessen me weining. Het originale album das wat telt, en dan vooral bij deze plaat, die zo kaal is dat en remix die kaalheid toch maar willen opvullen )
Gevolg: Lang mijn kas opgefret omdat ik uit principe niet zoveel geld aan een plaat wil uitgeven. (Vooral als je voor die 23 euro 3 andere classics kan kopen...)
Heb hem onlangs op het internet gekocht (7.99) en man.. Fieuw..
Gewoonweg elk nummer is de moeite waard. Eric B. is dé man achter de decks en Rakim On the mic. Dodelijke combinatie.

De Beats: Kaal en rauw, zoals ik het graag heb. Niet te veel bliepjes en trilala, gewoon een beat met vette scratches van Eric B.

De Lyrics: Rakim is een soort god! Hij blijft maar gaan en gaan.. Als dit niet uit 87' kwam zou men hem ervan kunnen verdenken een robot te zijn, die moeten ook niet ademhalen. Hij flowt lekker en vooral, hij is duidelijk verstaanbaar ( Iets waar ik veel waarde aan hecht. Je mag zeggen wat je wil, maar als de mensen je niet verstaan, kan je beter zwijgen.)

Mijn favoriet is Paid in Full, Dit nummer heb ik ondertussen al zo vaak gehoord dat ik het normaal kan meezingen. Alsook achterstevoren, alsook zonder klinkers, alsook wanneer ik geblinddoekt met brandende fakkels jongleer.

Hiphop zoals hiphop moet zijn. 5 sterren.

avatar van Kos
Kos

avatar van Chrisseh
Ha, stoer, ik luister dit album nog maar net en heb al een paar gesamplede dingetjes ondekt. Wat leuk.

Klinkt tot nu toe erg vet. Omdat de beats om te beginnen al wat kaler waren, vind ik dat hij ook niet echt 'verouderd' klinkt (op een paar dingen na). Dat, en Rakim vind ik nu toch wel een baas.

avatar van TeunusG
Dit album is zo geniaal, omdat het simpel is, het heeft et tijdperk van hip
hop ingeluid! Eric b is eigenlijk overbodig bij deze productie. Er zijn heel veel interviews waarin rakim zegt dat hij van te voren al langer met dit album bezig was en alle beats zelf gecomponeerd heeft!!! Eric b heeft eigenlijk bijna nix gdaan aan dit album, maar dat zegt niet dat hij een aanhangsel was van Rakim! Want mede dankzij zijn simpele producties is hij de beste hip hop dj ooit

avatar van zinulzki
Turn up the bass, check out this melody

Says enough

KSPR
I Aint No Joke is geweldig, een minimale productie (wel dope) zodat de geweldige stem,flow en lyrics van Rakim heerlijk uit de verf komen.

eazyfan
Gewoon een van mijn 10 persoonlijk favoriete Hip-Hop-albums ooit, dit moet ik misschien toch de 5* geven. Rakim is en blijft mijn favo MC ooit samen met Nas e.d. . Paid In Full is dan een track over geld zoals het moet zijn, die ene vers zou iedere hiphopper uit het hoofd moeten kennen Meen ik zowaar ik dit typ. I Know You Got Soul is mijn 2de favo maar eigenlijk is die kiezen hier moeilijk. Eric B is President, I Aint No Joke, My Melody, eigenlijk is elke track van Rakim hier geniaal, vol met geniale quotes, ik kan ze niet meer opnoemen omdat het gewoon TEVEEL is. De 2 Instrumentele tracks zijn ook erg leuk, ik beschouw dit album trouwens als 9 tracks, die laatste 'extended beat' is voor mij gewoon een bonus-track die niet meetelt. 5* In de making voor dit album en een revieuw, ik kan jullie niks beloven maar ik ga het proberen. Eigenlijk verdient dit album ze gewoon, baanbrekend, een mijlpaal voor Hip-Hop. Een Cd die iedere HipHopper moet kennen. Ook al bevalt die oude sound je niet, dan misschien dit beter toch niet luisteren, maar elke hiphopfan zou dit moeten een eerlijke kans geven. Een ware classic van begin tot einde.

avatar van Reijersen
Ik ben niet zo heel thuis in de hiphop, dus over baanbrekend etcetera zal ik het niet hebben. Wat ik wel kan zeggen is dat dit album erg laidback en funky is. De raps zijn erg sterk en de producties simpelweg erg cool.

4 sterren.

eazyfan
Ik denk dat dit zo ongeveer mijn eerste stem hier was, in al die tijd ook niet verandert denk ik: 4,5*

Rakim is en blijft een van mijn favoriete MC's, hier spit hij echt topteksten, beetje eentonig maar dik haalf uurtje briljante quotes, ik kan ze gewoon niet op me handen tellen. Hoeveel keer is hier niet uit gesampled? Stuk voor stuk erg sterke tracks, alleen vind ik Move The Crowd en As The Rhyme Goes On misschien net wat minder sterk, maar ook die tracks zijn erg goed eigenlijk, zal er gewoon aan liggen dat de andere tracks gewoon zó briljant zijn.

Paid In Ful: nog nooit was een tekst over geld zo briljant, één vers die iedere HipHopper zo zou moeten kunnen rappen, een voorbeeld voor alle wacke MC's die vandaag dat onderwerp ten schande gemaakt hebben in HipHop.

Eric B zorgt voor leuke beats, wel moet ik zeggen dat Rakim's speciale flow bij momenten misschien minder is, op I Aint No Joke en Paid In Full is het "normaal" opgenomen, bij andere tracks klinkt het wat "specialer", vroeger stoorde ik er me aan, nu niet meer.

Een van mijn 5 favoriete HipHop-albums,

*****

Social_Mask
Rakim vind ik een beetje saai rappen hier... later klinkt ie beter. En die beats vind ik nog steeds niet veel.