John Legend & The Roots - Wake Up! (2010)

Soul / Hip-Hop
Label: GOOD

1. Hard Times (5:16)
  2. Compared to What (6:26)
  3. Wake Up Everybody (4:26)

met Common en Melanie Fiona

4. Our Generation (3:15)

met C.L. Smooth

5. Little Ghetto Boy (Prelude) (1:58)

met Malik Yusef

6. Little Ghetto Boy (5:26)
  7. Hang on in There (7:15)
  8. Humanity (Love the Way It Should Be) (3:49)
  9. Wholy Holy (5:50)
  10. I Can't Write Left Handed (11:44)
  11. I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free (2:42)
  12. Shine (4:43)
  13. Shine [Waiting for "Superman" Version] * (4:29)
  14. Wake Up Everybody [Live in Studio Performance] * (5:12)

met Black Thought

avatar van Cannabooze
Silky & Smooth schreef:
Vooral het samenspel tussen John Legend en Monica Fiona, kippenvel!

Melanie Fiona

Anyway..

Ik vind het een heerlijk album. The Roots is en blijft een uitstekende band, en samen met John Legend een prachtige combinatie.
Ga het nog geen punt geven, maar zeker is wel dat het hoog zal worden. Lekker afwisselend album op hoog niveau !

Toppers zijn voor mij o.a. :

Hard Times.
Wake Up Everybody.
Little Ghetto Boy. Humanity (Love the Way It Should Be).
Whole Holy.
I Can't Write Left Handed.
Shine.

Rene1979
Eerste keer dacht ik niet zo heel tevreden te zijn. Maar dit is toch wel een echt relaxte plaat.

avatar van Reijersen
Ik vind het wel een lekker. Goed energiek, goed organisch en Legend zingt vol overgave.
Uitgebreidere recensie zal volgen.

avatar van Silky & Smooth
Ik had het mis... de eerste twee nummers zijn ook heerlijk! Een geweldig album waarop John Legend op een heerlijk soulvolle nummers zingt onder de begeleiding van The Roots. Hij laat op dit album juist zien dat hij als zanger erg gevarieerd is. Precies naar mijn verwachtingen! Dit kan ik blijven luisteren! De beste nummers kiezen zal toch lastiger zijn dan verwacht. Ik geef het toch maar een 4.5*. Tweede Roots-album dat (waarschijnlijk) tot mijn '10 top-10 zal behoren!

joostebroodje
Lekker album, maar nummer 5 is echt verschrikkelijk!

Toch?

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het nummer ook enigzins overbodig. Malik Yusef vind ik wel leuk om naar te luisteren, maar hier niet echt. Het komt niet overeen met het sfeertje van het album. En hij klinkt hier ook anders dan normaal. I can't Write Left Handed is trouwens bijzonder mooi! ?uestlove heeft niks gelogen!

avatar van Timmie
Het is maar een prelude.

avatar van Silky & Smooth
Kan het wel storend zijn. Als zoiets de flow van het album er een beetje uit haalt, is dat vervelend.

avatar van catdog
Wat een album. Ik hield m'n hart vast bij de eerste, toch wat gladde, single. Maar de rest klinkt zo puur van kwaliteit en ik heb John nog nooit zó soulvol horen zingen eigenlijk. Vanaf minuut 1 t/m de allerlaatste ademt dit album sfeer dat wordt verleend door elk klein aspect van het album: zowel vocaal, tekstueel als productioneel. En dan nog eens 'I Can't Write Left Handed'. Een diepe buiging voor dat nummer.

Het album staat vol met toppers maar ook met name de opener en 'Little Ghetto Boy' brengen nog een extra kersje op de taart.

avatar van thgryda
Erg relaxed album. Natuurlijk een beetje jammer dat het allemaal covers zijn op de laatste track na. Ik ken van de originelen echter maar een nummer of drie dus voor mij is het niet echt een probleem. Bovendien zijn de tracks opnieuw ingespeeld door the roots en is er voldoende verschil met de originele songs om het verschil te maken. Goeie plaat gewoon dit, ik vond de eerste twee platen van john legend erg goed maar de evolver vond ik niets aan. Deze is weer enigzins op het niveau van de eerste plaat...

Ik vond de single wat cheesy, misschien wat te gelikt maar toch een van de betere nummers van de plaat, gewoon een erg catchy nummer. Jammer dat commons tekst niet zo heel top is, zijn flow en stijl passen perfect bij het nummer. Nu krijgen we common als tussendoortje in het nummer en niet een volwaardige bijdrage van de man.

Iemand een id of de bonustracks de moeite zijn ?

avatar van matthijs
Ik vond John altijd een gladde R&B aal die op sky radio thuishoort. maar dit vind ik toch wel erg lekker!!! ook leuk dat het niet allemaal superafgezaagde soulnummers zijn. ik denk dat de meesten die dit album horen de meeste nummers voor t eerst horen in johns uitvoering. en dat doet ie best goed. lekker geproduceerd ook, retrosoundje... top

avatar van Rhythm & Poetry
En weer een kleine verhoging. Best een vermakelijk album. Zo slecht is John Legend niet, maar hij kan wel beter. Op Little Ghetto Boy vind ik hem wel erg sterk.

Helaas zijn Compared to What en Wake Up Everybody wel twee misperen.

Edit. ik bedenk me net hoe dit album zou klinken als Aloe Blacc de zanger was.

avatar van Silky & Smooth
Die heeft wel wat meer soulstem voor dit soort muziek inderdaad, al vind ik dat John Legend het hier ook ontzettend goed doet!

thgryda schreef:

Iemand een id of de bonustracks de moeite zijn ?

Ach, een ietwat andere versie van Shine en liveversie van de single zonder Common, maar met Black Thought.

Rhythm & Poetry schreef:
Edit. ik bedenk me net hoe dit album zou klinken als Aloe Blacc de zanger was.

Ik zat meer aan Maxwell te denken
Aloe Blacc hoor ik hier toch minder op. Weet niet waarom, maar is een soort gevoel (ben ook niet echt overtuidg van zijn laatste album, dus misschien ligt het daaraan)

Maar het is Legend geworden en ik moet zeggen dat het goed uitpakt. Hij laat horen dat hij een flexibele stem heeft (ben groot liefhebber van zijn hese sound).

Reijersen schreef:

Dat laatste klinkt als een verademing.

Rhythm & Poetry schreef:

Dat laatste klinkt als een verademing.

Mwa, dat wel. Vind die single zelf het minste nummer en de verse van Common lijkt er gewoon ingeplakt als het ware.
Maar ik wordt niet vaak warm van een liveversie van een bestaand nummer als bonus.

De liveversie is zeker niet mooier, mede door het ontbreken van Melanie Fiona.

Vind je dat zo'n goede zangeres dan? Had liever het nummer gewoon met Legend en Black Thought (zoals live dus) gezien.

De liveversie is zeker niet mooier, mede door het ontbreken van Melanie Fiona.

Zonder Common én Melanie Fiona?

Het begon goed, maar toen kwam Wake Up Everybody..

avatar van Silky & Smooth
Ik vind haar niet een uizonderlijk goede zangeres maar dat samenspel tussen haar en John Legend vind ik erg mooi klinken. Eerst John Legend, dan zij en dan samen... Ja dat heeft wel wat. Ik vind het daarom ook een mooi nummer.

avatar van Hedser
Ik was vandaag in Groningen en bij Plato en de FRS hadden ze alleen de deluxe-editie van dit album dus die heb ik maar gekocht. Deze editie heeft twee extra nummers en een DVD en heeft ook een iets andere hoes.

Ik beluister dit album als een John Legend-fan. Zijn eerste twee albums waren veruit het best en ik ben erg hoopvol dat deze qua sound ook het meest op zijn debuut lijkt. Van The Roots ken ik niets.
Mijn voordeel is waarschijnlijk dat ik van alle covers het origineel niet ken.

Ik zal hem zo even beluisteren, ben erg benieuwd!

Rene1979
Ook ik heb de deluxe edition... Bij Velvet gekocht...

avatar van kemm
Wake Up blijkt toch een onderhoudend album te zijn. Het wordt een beetje aangepakt als een livesessie, wat voor dit soort project mij ook het beste lijkt. Het haalt het pretentieuze van het idee wat naar beneden. De nummers worden met veel respect voor de originelen gebracht en hoewel John Legend nooit mijn favoriete zanger zal worden, weet hij hier toch een aantal keren te verrassen (bv. 'Hang On in There'). The Roots doen het natuurlijk prima en de paar verses die hier opstaan zijn verre van geniaal, maar wel best ok.
De covers zijn meestal goed gekozen en sluiten mooi op elkaar aan. Enkel met het duo 'Wholy Holy' / 'I Can't Write Left-Handed' kan ik helemaal niks: de eerste is zelfs -ja ik ga het toch zeggen- tenenkrommend! De andere heb ik de eerste keer halverwege de intro afgezet om naar Bill Withers te gaan luisteren. Een nummer van z'n liveplaat uit 1973 ten tijde van de Vietnamoorlog en... ja, John legt het ook nog eens helemaal uit... Eigenlijk een weinig geschikt nummer om te coveren, meer een song die iets betekende op dat eigenste moment, op die liveplaat in 1973. Gelukkig geen tenenkrommende cover, het blijft een mooi nummer, maar helaas weinig relevant (en niet enkel omwille van de politieke context).

Wake Up is uiteindelijk een leuk tussendoortje, zonder toppers (maar wel met 1 complete misser dus). Best tof voor nu, maar het laat geen diepe indruk na en zal waarschijnlijk niet al te veel meer gespeeld worden.

avatar van Bedorvenkebab
Ik ben zelf geen Soul/John Legend kenner of liefhebber, en zal het er maar meteen uitgooien: Ik luister het puur omdat de naam The Roots op de voorkant staat. Uiteindelijk een degelijk album, maar niet helemaal aan mij besteedt. John Legend zingt goed (ja ik ken van de meeste classics het origineel niet), alleen zoals R&P al heeft aangekaart: Het zou mij veel meer aanspreken als het wat meer ingetogen gezongen werd. De hoogtepunten zijn dus ook de momenten waarop hij dat wel doet, of dat Black Thought de microfoon oppakt. Dieptepunten zijn er helaas ook, Wake Up Everybody is me veels te zoet en cliche, en de interlude doet me ook niets. Verder duurt het me vaak net wat te lang om me echt te boeien. Al met al goed genoeg voor drie sterren, en zullen eigenlijk minder dan een handvol tracks echt vaak gedraaid worden in huize Kebab.

avatar van Niek
Minimaal 3,5 sterren van mij. Ben blij dat ik van veel van de covers het origineel niet ken want ik vermoed dat deze plaat dan minder zou waarderen. Het jammige en laagdrempelige van de plaat trekt me aan. Kan groeien, leuk project .

toris
ik vind het album eigenlijk niet zo heel geslaagd... eigenlijk zijn alleen hard times, wake up everybody en shine voor mij mooie nummers, de rest vind ik maar wat saai

Kz1985
Waarom haat iedereen die single zo hard ? Ik vind het best een ok nummer eigenlijk, ik hoor het graag en ik vind net als S&S het samenspel tussen Legend en Fiona erg goed werken. Ze is inderdaad geen superzangeres maar ik vind haar toch een toegevoegde waarde. De track mist een beetje Black Thought maar ik vind Common er wel goed op passen alleen is zijn tekst tamelijk zwak. Zijn stem past wel bij het nummer vind ik...