Gazpacho - Missa Atropos (2010)

Noorwegen
Label: HTW

1. Mass for Atropos I (1:43)
  2. Defense Mechanism (6:29)
  3. I Was Never Here (3:09)
  4. Snail (3:35)
  5. River (5:36)
  6. Mass for Atropos II (2:37)
  7. Missa Atropos (8:25)
  8. She´s Awake (3:41)
  9. Vera (7:22)
  10. Will to Live (3:06)
  11. Mass for Atropos III (1:39)
  12. Splendid Isolation (8:33)
  13. An Audience (2:53)
avatar van RensZ
Tijdens het concert van Gazpacho dit voorjaar in de Boerderij te Zoetermeer, kondigde Jan H. Ohme al aan dat er in het najaar van 2010 een nieuw album uit zou komen. Vervolgens speelden ze een nieuw nummer genaamd River, Jan zong het met blocnote met daarop de tekst, het was een geweldig nummer van dansbaar naar intens. Dat nummer beloofde heel wat voor het nieuwe album.

Gisteren keek ik toevallig eens op de officiële website van Gazpacho en ik zag een aankondiging van het nieuwe album, mijn avond kon niet meer stuk.

Na het concert in de Boerderij vroeg ik aan Jan H. Ohme of het weer een concept album gaat worden, waarop hij reageerde, ja het wordt weer een concept album, wat zeer positief is.

How would a mass for Atropos sound?

In greek mythology, Atropos was one of the three Moirae, goddesses of fate and destiny. Atropos was the oldest of the Three Fates, and was known as the "inflexible" or "inevitable". It was Atropos who chose the mechanism of death and ended the life of each mortal by cutting their thread with her "abhorred shears".

To find out what a mass would be like, we envisaged a story of a man who cuts all ties to the world and moves to a lighthouse to write a mass for Atropos and to taste true solitude. The title is also a wordplay on misanthropy which I suppose plays a part in the concept as well.

The album tells the story of what happens inside his head and includes three of his attempts to write the mass as well as the final Missa Atropos.

Nu is het maar afwachten tot het album uitkomt, dat zullen nog lange tijden worden.

Ozric Spacefolk
De laatste plaat van Gazpacho was de eerste en tot nog toe de enige die ik kon waarderen.
De navolgende liveplaat, vond ik dan weer niks.
Ik vind Gazpacho nog al saai en verre van progressief.
Misschien dat ze met deze nieuwe plaat, de lijn voort zetten die ze met het laatste studioalbum hadden ingezet.
Ik ben nochtans zeer benieuwd.

avatar van RensZ
Het zou een harder en donkerder album moeten worden, meer richting Porcupine Tree, maar nog altijd met veel emotie.

avatar van strebge
Ik hoop dat ze weinig afwijken van hun vorige 2 albums want die zijn werkelijk prachtig. The River klinkt in ieder geval al erg mooi, zelfs met die brakke kwaliteit van de live opname.

avatar van RonK
Ben benieuwd. Pre-order is gister verstuurd.

avatar van Anamorph
Weer een echte Gazpacho CD! Sfeervol, maar deze keer weer met wat rauwere randjes. Pracht CD. Nummer 9 (Vera) is echt geweldig!
Wat heeft die man toch een mooie stem!

avatar van Brunniepoo
Deze band is zó goed dat meer-van-hetzelfde vooralsnog geen probleem hoeft te zijn. Eerste beluisteringen bevallen uitstekend, ben benieuwd of deze ook voor de 5 sterren gaat.

avatar van Jeroenmarillion
Eerste luisterbeurten zeggen dat het een erg goede cd is. Sfeer is anders dan op Tick Tock. Mooie melodieen en wat ruiger randje door wat meer gitaarwerk. Nog even wachten met beoordeling tot na het weekend.

Mooi album. Absoluut. Alleen lijkt het of er verzadiging is opgetreden bij mij. Ik vind het soms iets te traag slepend en ik mis een beetje het betoverende terwijl het dat waarschijnlijk niet eens is. Dit album zal niet eens zoveel onder doen voor de voorgaande.
Toch doet het me nu iets minder; blijf ik er wat neutraler onder. Neemt niet weg dat ik het ook nu een goed album vind geworden en mocht de betovering uiteindelijk met vertraging dan toch weer toeslaan dan komt er een halfje bij.

avatar van snarf349
Op zich klinkt het in eerste instantie als alweer een goed album, maar of het na meerdere luisterbeurten blijft hangen moet nog blijken. In mijn geval ben ik bang dat dit album me snel gaat vervelen.

Nieuwstad
aERodynamIC schreef:
Toch doet het me nu iets minder; blijf ik er wat neutraler onder.

Ik kan me hier wel in vinden. Bij deze voorspel ik dan ook dat de hoge gemiddeldes van de laatste platen net niet gehaald zullen worden

Misschien hadden ze iets meer de tijd moeten nemen om goeie nummers te schrijven en om het publiek wat hongeriger te maken naar nieuw materiaal. Tick Tock is uit 2009, en ze hebben onlangs nog een live album uitgebracht. Wellicht een overkill.

Voor mij wel althans, na een paar nummers begin ik al weer genoeg te krijgen van Ohmes stem. Gazpacho is een bijzondere band maar laten dat ditmaal niet in volle glorie zien en dat is jammer. Ik zet eerst in op 3*

avatar van clayhill
Stapels lp's progrock, toen nog symfonische rock, had ik vroeger. Na de platen een aantal keren volledig te hebben beluisterd bleef ik altijd steken bij dat ene nummer... Gazpacho slaagt er wederom in een cd vol met dat soort nummers te maken. Brilliant !

avatar van TheInvisibleMan
Zaterdag deze cd gekocht op het Loreley Night Of The Progs festival - met een line-up van 3 bands met albums in mijn top-10 op een rij moest ik er wel naar toe...-

Gazpacho speelde daar (met een vervangende gitarist) ook twee nummers van dit album.

Op de terugweg Missa Atropos in de auto geluisterd, en vanavond met de koptelefoon op.

Missa Atropos klinkt vooral weer als Gazpacho, en dat is wat mij betreft helemaal OK. Naar mijn idee klinkt Missa Atropos wel iets afwisselender dan Night en Tick Tock, maar ook weer zonder uitgesproken tegenstellingen tussen hoogtepunten of "opvulmateriaal". Alle details staan in dienst van het grotere geheel, misschien is dat juist de kracht van Gazpacho?

Hoogtepunt voor mij is vooral het prachtige geheel, maar om toch iets te noemen: Defense Mechanism, het titelnummer en Splendid Isolation springen er voor mij op dit moment uit.

En terwijl ik dit typ tijdens de 4e luisterbeurt: die viool in She's Awake... kippenvel!

avatar van Anamorph
Nieuwstad schreef:

In mijn optiek geen overkill. Vind deze beter dan Tick Tock. Die viel mij wat tegen en die hadden ze van mij eerder mogen skippen...

avatar van RensZ
Deze cd wil ik zo snel mogelijk in bezit hebben, wat een pracht plaat is het weer geworden van de mannen uit Noorwegen. Het klinkt echt weer als een Gazpacho plaat, maar ditmaal een stukje harder als de voorgaande albums wat mij wel bevalt. Ik hoor veel Porcupine Tree invloeden maar ook Marillion hoor ik erin terug, zeer positief overigens.

Het album begint rustig met een piano riedeltje ala Upside Down waarna het overgaat in Defense Mechanism, meteen een van de hoogtepunten van de plaat. Eigenlijk is het lastig om hoogtepunten aan te duiden hier, want het zit zo goed in elkaar. Elk nummer is goed, maar het is een concept album dus eigenlijk zouden we geen favoriete nummers aan moeten geven.

De kwaliteit ligt zeer hoog op dit album, het is zeer divers en de nummers zijn kwalitatief aan elkaar gewaagd. Prachtig geheel. Ik kan niet wachten om ze weer live aan het werk te zien in De Boerderij.

4.5*

RensZ schreef:
Ik kan niet wachten om ze weer live aan het werk te zien in De Boerderij.

Weet jij soms meer dan ik?

(ik ben namelijk bang dat ze te groot gaan worden voor de Boerderij, de vorige keer was het ook al bijna uitverkocht.)

avatar van RensZ
Nee hoor, ik weet niet meer dan jou. Ik weet alleen dat ze begin volgend jaar een Europese tour hebben gepland en dan weer richting De Boerderij komen.

Ik hoop niet dat ze te groot gaan worden voor De Boerderij, ik gun ze het wel, maar dat is een perfecte locatie voor Gazpacho, klein en intens.

RensZ schreef:

Kijk, ik kan niet meer herinneren dat ik dat al wist. Ga ik in ieder geval zorgen dat ik er snel bij ben met de kaartjes.

Deze cd bevalt vooralsnog overigens uitstekend, met name dat scherpere randje dat er af en toe aanzit voegt wel wat toe. Van mij mogen ze wel in die richting doorevolueren.

avatar van RensZ
Helemaal mee eens, ik hou ook wel van het scherpere randje wat aan dit album zit. Geweldig. Wat ik ook zo positief vind aan Gazpacho is dat elk album verschilt van de voorganger, maar je blijft wel duidelijk horen dat het een Gazpacho is. Dat is kwaliteit afleveren.

avatar van progressive
Hebben ze nou bij Mass For Atropos II dat mens van Porcupine Tree - Even Less nagedaan? Die leest ook van die getallen op.. Lijkt verdacht veel op elkaar xD
Verder vind ik wat ik tot nu toe heb gehoord erg mooi klinken

avatar van Rhythm & Poetry
Wat is dit toch een gave band zeg. Ook dit album valt prima in de smaak hier. Sowieso een van de weinige acts waarvan ik de zang net zo goed kan waarderen als de instrumentaties. Missa Atropos is net als haar voorgangers weer uiterst sfeervol, ook de opbouw van de nummers blijft geniaal: elke keer mag de climax er zeker zijn. Het enige wat ik wel wat jammer vind is dat er minder experimenten plaatsvinden (zo op het eerste gehoor), op Tick Tock en Night was dit duidelijk wel het geval.

avatar van RensZ
Telkens als ik dit album beluister krijg ik een bepaald gevoel die alleen een band als Gazpacho mij kan geven. Wat betekent dat dit album toch echt weer richting een vijf sterren gaat, daar is het nog iets te vroeg voor. Desalniettemin is dit een prachtig album, elk nummer past en zit goed in elkaar.

avatar van ChrisX
Ik weet het niet ... eigenlijk zou dit helemaal in m'n straatje moeten passen maar afgelopen weekend de band weer eens live gezien (Night Of The Prog festival) en tja .... het is gewoon ontzettend saai allemaal. De band zelf is best wel goed maar het is hun frontman ... werkelijk nog nooit zo'n saaie zanger live gehoord als hem met ook werkelijk de uitstraling van een muffige boekhouder (zegt iemand die feitelijk zelf ook een administrateur is .

ChrisX schreef:

Mijn ervaringen na het concert in De Boerderij in maart waren toch anders. Erg innemende frontman en eerder relaxed dan muffig. En dat saaie, tja, ik vind het wel een sfeervol geheel, al moet je er misschien geen drie cd's van achter elkaar horen.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik geef dit album een mooie beoordeling. Toch vind ik het duidelijk minder dan de voorgaande geniale platen (dan doel ik op Tick Tock en Night) om de door mij eerder aangegeven reden. Muzikaal is het sterk, maar het is een tikkeltje voorspelbaar.

avatar van Tha)Sven
Poeh, ik heb Tick Tock nog niet eens fatsoenlijk kunnen beluisteren en er is alweer een nieuwe

avatar van Soul Dreamer
Weer een prachtige plaat van Gazpacho...moet 'm nog wat vaker horen voordat ik een "definitieve" beoordeling kan geven, deze is wat meer afwisselend dan de voorgaande 2 albums...vooreerst maar op 4.5 gezet, kan nog een halfje bij komen of af gaan. She's Awake...is dat niet gewoon een stukkie Beethoven (Moonshine Sonate...?)

Misterfool
geweldige cd , zit zelf te twijfelen tussen 4* en 4,5*.
net niet zo goed als night,maar zeker wel een waardige opvolger.
de nummers zijn dit maal korter gehouden, maar vormen een prachtig concept.

avatar van Etiul
Splendid Isolation