The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
Deze plaat is echt schitterend. Het bevat zeker liedjes die behoren tot het beste wat The Beatles ooit gemaakt hebben: "Dear Prudence", "Hapiness Is A Warm Gun", "Bungalow Bill", "Sexy Sadie" van John zijn echt sublieme nummers. Ook de versie "Revolution 1" op deze plaat vind ik stukken beter dan de single-versie.

Paul met "Back In The USSR", "Blackbird", "Roccy Racoon" (een heel een eenvoudig nummer, maar ik vind het echt mooi!) , "Martha My Dear", "I Will", "Why Don't We Do It In The Road?", "Ob-La-Di Ob-La-Da" (leuk nummer!), "Honey Pie" (niet "Wild Honey Pie").

George's nummers zijn ook knap, en ik vind ook "Piggies" een leuk nummer! Ringo's nummer is niet schitterend, maar vergeleken met de drie mindere nummers op de plaat, "Wild Honey Pie", " Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey" en "Good Night" (hoe saai!) valt dit nog wel best mee.

5 sterren, ongetwijfeld!

avatar van thyson
HiLL schreef:

Ok ok Waarom is White Album meer pop of revolver minder pop. Denk aan Eleanor Rigby en Tomorrow Never Knows, Love You To.
En of White Album een stuk ambitieuzer is, omdat het meer nummers bevat wil ik toch betwijfelen.

Voor de redenen die ik reeds gaf: White Album = ambitieuzer en minder pop omdat: verschillende stijlen, lange duur, vreemde songs (dat dit geen vaststaande criteria zijn voor "ambitieus" weet ik ook wel). Maar het is voor de feel van de tweelingbroertjes Rubber Soul en Revolver: kort, licht verteerbaar en krachtig (in dit opzicht dus meer "pop" )

avatar van HiLL
Yer Blues wat een geweldig depressief, agressief nummer is dat toch!

Geweldig gespeelt, gezongen. Ook lekker als McCartney mee zingt als tweede stem.

Vanaf 2 minuut 10 is het nummer zo geweldig....en dat eind stuk met die gitaren en drums...pff wat lekker! I'm lovin it!

avatar van gemaster
Ik zie Yer Blues toch vooral als een parodie op de 2 akkoorden klaagliedjes.

gemaster schreef:

Ik zie Yer Blues toch vooral als een parodie op de 2 akkoorden klaagliedjes.

Niet lekker of wel?

avatar van gemaster
Lekker wel, maar dus absoluut niet depressief.

gemaster schreef:

Lekker wel, maar dus absoluut niet depressief.

Qua teksten wel

Yes I'm lonely wanna die
Yes I'm lonely wanna die
Ooh, girl you know the reason why

In the morning wanna die
In the evening wanna die
Ooh, girl you know the reason why

My mother was of the sky
My father was of the earth
But I am of the universe
And you know what it's worth
I'm lonely wanna die

The eagle picks my eye
The worm he licks my bone
I feel so suicidal
Just like Dylan's Mr. Jones
Lonely wanna die
Ooh, girl you know the reason why

The black cloud crossed my mind
Blue mist round my soul
Feel so suicidal
Even hate my rock and roll wanna die
Yeah, wanna die

Yes, I'm lonely wanna die

Best wel een depri nummer

avatar van gemaster
Dit is toch overduidelijk een parodie op depressieve nummers? De tekst is juist expres zo depressief en dat maakt het weer grappig.

gemaster schreef:

hmmzz ik heb niet goed verdiept dan..:)

Pathetiek is hot, pathetiek sells, pathetiek ruled, en eigenlijk is dat altijd zo geweest. Want muziek is emotie, dat zou het in ieder geval moeten zijn. Daarom zal pathetiek altijd 'in' blijven. John Lennon snapte het cliché van popmuziek en de blues in het bijzonder al in 1968. In 'Yer Blues' zingt hij simpelweg: "Yes I'm lonely, wanna die." De jaren 90 versie van Kurt Cobain: "I hate myself and I want to die." Beide heren hebben inmiddels hun zin gekregen overigens.
(http://www.elegastswingcafe.nl/majo.asp?id=20030127021539)

Dit is ook wel een leuk stukje over dit album:

avatar van gemaster
En dit is dus precies de reden waarom ik Cobain haat. Hij meende die teksten wel.

avatar van avdj
Wild Honey Pie en Revolution 9 vind ik echt vreselijk....veel te veel geëxperimenteer.
Ik kan wel begrijpen dat dit album hoog gewaardeerd word, maar ja...de Beatles traden nooit op dus tijd zat

avatar van pauljojo
Mr. Cobain luisterde in zijn jonge jaren (± 8/9) veel Beatles. John Lennon was een voorbeeld voor hem. Dat zal wel algemeen bekend zijn, maar het verraste me toen ik laatst door de dagboeken van Kurtje bladerde. Helemaal toeval zal de overeenkomst tussen John en Kurt dus niet zijn gok ik.

avdj schreef:

Wat een flauwekul zeg.
Dat The Beatles nooit optraden betekent niet meteen dat
je dan tot zulke meesterwerken in staat bent. Als dat wel zo
is dan zal ik zeggen:
Mensen niet optreden,want als je niet optreed ben je in
staat om een meesterwerk te maken.
Absolute onzin.
Dit is gewoon een wereldalbum,en het wel of niet optreden
van The Beatles heeft er niks mee te maken.

Op een gegeven moment traden ze niet meer op. The Beatles hebben heel wat optredens gedaan, hoor.

Anyway, ik denk wel dat het niet optreden de platen beïnvloed heeft. En andersom...

avatar van avdj
Ik denk het ook, wie nooit optreed kan dagenlang in de studio experimenteren. Wie (te) vaak optreed heeft daar geen tijd voor en flansen in een korte tijd een paar net-niet-liedjes in elkaar.

avdj schreef:

Ik vind het toch een beetje kortzichtig allemaal.

avatar van Music4ever
Ik vind je mag best een mening over The Beatles hebben
maar jullie gaan wel een beetje te ver vind ik.
The Beatles is muziek waar je van af moet blijven.
Het is hetzelfde als je de schilderijen van Rembrand af
ga kraken. Natuurlijk mag je het niet mooi vinden,maar je
kunt niet ontkennen dat het bijzonder knap is.
Er zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer zo'n goede band
als The Beatles komen dus ik vind het haast denigrerend
hoe je over hun kunstwerken zit te praten.
Dat het ermee te maken heb dat ze niet optraden enzo.
Ik vind als je het niet goed vind,prima.
Maar ga dan niet zinloze dingen roepen
want dat is The Beatles onwaardig.

avatar van avdj
Kraken wij de Beatles af dan? Het is mijn muziek gewoon niet, maar ik respecteer ze wel. Als ik dan rapmuziek hoor...ja, daar vind ik gewoon NIKS inzitten. Hier zit zeker wat in maar het moet wel je smaak zijn.

Echt een absuluut hoogtepunt in de popmuziek
Van country tot rock,echt van alles staat op dit album.
Er is de laaste 40 jaar best wel veel goeie muziek gemaakt.
Maar The Beatles staan op eenzame hoogte!.
Vooral dit album Mag in geen enkele cd collectie ontbreken.
Ook niet in die van avdj.

avatar van avdj
Zijn er niet van die rapfans die zeggen dat iedereen CD's van Eminem moet hebben? Muziek blijft een kwestie van smaak.

avatar van Ruudf
The Beatles kwamen -ver voordat ik het levenslicht zag- met deze geweldige plaat.

Humor, muzikale expirimenten, pakkende melodieen en teksten en geniale hoogstendjes wiselen elkaar af.

Al met al een briljante plaat!!!

avatar van Gajarigon
Ik vind Revolution 9 eigenlijk best wel tof om te horen... nu okay niet iets dat je de hele dag in je speakers gaat laten draaien, maar toch... een bevreemdende ervaring.

avatar van Music4ever
Ik hoor liever Revolution 1 met die heerlijke gitaar.

avatar van HiLL
Ik heb van de week Paul McCartney In Red Square gekocht..hier speelt ie ook Helter Skelter. En hoe? Nog steeds rockt die vent! Echt geweldig!! Goede band ook trouwens.

Music4ever schreef:

Ik hoor liever Revolution 1 met die heerlijke gitaar.

Check de versie op Past Masters Vol. 2 eens. Dat is pas een heerlijke gitaar.

gemaster schreef:

Check de versie op Past Masters Vol. 2 eens. Dat is pas een heerlijke gitaar.

Dat is de electrische versie? Revolution zeg maar..(zonder 1)
Die heeft idd een heeeel lekker gitaarriffje

(het is hem trouwens ja....want ik kan zelf natuurlijk kijken )

beatlefan schreef:

Echt een absuluut hoogtepunt in de popmuziek
Van country tot rock,echt van alles staat op dit album.

Country? Wat bedoel je?
'Rocky Raccoon' ofzo?

avatar van Music4ever
Maar weer eens geluisterd en hij blijft meesterlijk goed.
Ik vind dat dit het beste album aller tijden is en dat zal altijd
zo blijven. Ok computer van Radiohead is hier niks bij.

avatar van Music4ever
Ik meen het serieus hoor.
Ok computer staat hier dik bovenaan maar als ik dit album hoor dan denk ik: Dit is een klasse beter. Ik vind Ok computer ook super maar het komt echt niet in de buurt bij dit album.
Dit album heeft gewoonweg alles:
prachtige sfeer,schitterende zang,melodieën om bij weg te dromen,gevoelige nummers,harde nummers,veel afwisseling enz.
Voor mij onbetwist beste album aller tijden.
Sergeant pepper is de meest verniewende Beatles plaat maar dit is voor mij zonder twijfel de beste.