Sigur Rós - ( ) (2002)

IJsland
Label: FatCat

1. Untitled (Vaka) (6:38)
  2. Untitled (Fyrsta) (7:33)
  3. Untitled (Samskeyti) (6:33)
  4. Untitled (Njósnavélin) (6:56)
  5. Untitled (Álafoss) (9:57)
  6. Untitled (E-bow) (8:48)
  7. Untitled (Dauðalagið) (13:00)
  8. Untitled (Popplagið) (11:45)
  9. Untitled #9 [Smáskifa 1] * (4:38)
  10. Untitled #9 [Smáskifa 2] * (2:47)
  11. Untitled #9 [Smáskifa 3] * (4:22)
  12. Untitled #7 [Jacobs Studio Sessions] * (11:09)
  13. Untitled #8 [Jacobs Studio Sessions] * (13:14)
  14. Untitled #6 [Jacobs Studio Sessions] * (8:02)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Heb dit album gekocht, eigenlijk na aanleiding van de positieve berichten op musicmeter en voorproefjes die ik had gehoord op bol.com.
Over dit album moet ik zeggen dat ik het erg mooi vind. De duistere sfeer die dit album met zich meedraagt vanaf het begin tot het eind spreekt me erg aan, het zit ook op een mooi manier in elkaar.
Toch vind ik deze muziek niet heel erg vernieuwend, mijn vriendin hoorde hier zelfs coldplay in terug (was ik het niet mee eens, dan zou je nog altijd sigur ros in coldplay terug horen ).
Als ik dit hele album zou moeten uitdrukken in sterren op musicmeter, kom ik toch uit 4,0*.

[quote]Maartenn schreef:

Toch vind ik deze muziek niet heel erg vernieuwend, mijn vriendin hoorde hier zelfs coldplay in terug quote]

Mad Dog schreef:
Dit is muziek waar je heel moeilijk bij moet kijken onder het mom van "kijk mij nu eens intelligent zitten te wezen".

nee mad dog,dit zie je verkeerd.dit is geen intelligente muziek, sterker nog; de muziek ansich zit vrij simpel in elkaar.maar het gaat hier om de sfeer en het mysterieuze en het 'ontdekken' van steeds nieuwe bloedmooie stukjes die je toch weer keer op keer verassen.oogjes dicht en genieten maar.

avatar van Hans Brouwer
DonDijk schreef:
....en het 'ontdekken' van steeds nieuwe bloedmooie stukjes die je toch weer keer op keer verassen.oogjes dicht en genieten maar.
Iedere keer als ik op "ontdekkingsreis" ga voor wat betreft "( )", wordt ik overmand door een "niet te stoppen" slaap .

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Hans Brouwer schreef:

Zeker als je er ook nog de oogjes bij dicht gaat doen als je de plaat alleen al opzet

voltazy
Hans Brouwer schreef:

klinkt als slaaptekort, lijkt me toch wel ernstig
hebben we een dokter op MuMe?

Feeder
Hans Brouwer schreef:

Daar heb ik ook veel last van, weliswaar op een positieve manier. Het is en blijft namelijk héél mooie muziek en ik geraak er altijd zó van ontspannen dat ik met moeite m'n ogen kan openhouden.

Ik heb dit album nog maar net, en dus ook nog maar een paar keer beluistert.
Ten eerste snap ik niet echt dat dit album ontoegankelijk wordt genoemd (maar dat kan ook aan mij liggen, ik vind 'the Bends' van radiohead ook ontoegankelijker dan 'Kid A').
En ook snap ik niet waarom je hierbij in slaap kan vallen (maar dit kan wederom aan mij liggen, toen ik dit luisterde had ik net een kop koffie op).

De nummers 1 t/m 3 boeien me op zich niet zo, maar vormen voor mij tezamen wel een mooi intro, bij nummer 4 "begint" het album dan voor mij en gelijk goed ook. De nummers 5 t/m 7 bouwen bij mij het album op tot een prachtige climax, die dan niet meer uit kan blijven, in nummer 8.

Mijn score blijft nog even uit, maar deze zal naar alle waarschijnelijkheid 4* of hoger worden.

avatar van KampF
Ik vind het begin nogsteeds redelijk saai. A.Byrjun heeft dat niet. Als fervente post-rocker mag ik de laatste drie nummers zeer ernstig. Wat een bombasme.

avatar van Paalhaas
Bombast, mijn waarde KampF.

avatar van Tsjo-Wi
Heb deze ook maar eens geprobeerd. Ik vind hem wel iets minder dan Aegatis Byrjun, dit album is nog wat langdradiger en trager met van die ellenlange nummers, maar er zitten zeker mooie stukken in, vooral tracks 1, 4 en 8. Ik geef hem voorlopig 3.5 *

Ik heb me zonet ingeschreven op musicmeter, mijn eerste stem breng ik dus zeker uit voor ()
Het blijft mijn meest beluisterde cd, en dit nadat hij zeker twee jaar achteraan in mijn kast lag. Gelukkig heb ik Sigur Rós herontdekt op Werchter vorig jaar, ik was de uren erna compleet van de wereld. De nummers klinken live nog complexer, dit komt omdat Amiina hun werk dan beter naar voor komt. Ik heb Amiina trouwens ook live gezien vorig jaar in Brussel, zeker een aanrader !!!
Ik geef dit album dus 5*, ik vind dit mss het beste Sigur Rós album alhoewel ik er nog niet 100% uitben.

avatar van Yak
Yak
Berichten verplaatst naar Sigur Rós

Elke keer als ik dit weer luister wordt ie beter. Een paar weken geleden schreef ik nog dat 1 t/m 3 voor mij slecht een intro waren, maar nu klinkt de plaat van het begin tot het einde geweldig. De opbouw naar een climax, waarvan je in #7 al een preview krijgt, doet in #8 werkelijk alle registers open. Dik verdient een halfje erboven op, 5* voor dit weergaloze album.

DonDijk
Vind deze toch een stukkie minder als Ageatis Byrjun.Desondanks toch nog geweldig mooi natuurlijk, 4.0

Normaal als ik mijn muziek nogal hard heb staan gaat de volumeknop uit angst (of naar aanleiding van) reacties van huisgenoten/buren wel eens omlaag.

Nadat mijn huisgenoten en buren naar hun werk/school gingen vanochtend had ik de geniale ingeving deze plaat op te zetten met het volume op zn hardst. Hoewel je hiermee wel reacties uitlokt bij toevallig met hun hond wandelende voorbijgangers, kan ik het echt iedereen aanraden

voltazy
Jesse schreef:

daarvoor hebben die aardige omes van philips, tot mijn grote genoegen, de koptelefoon geschapen

daarnaast ben ik triest gestemt over het verdere voortbestaan van alle mogelijke soorten glaswerk in ons huis, als ik de volume knop volledig opendraai

de mogelijkheid is er 'burentechnisch' natuurlijk wel met een dove buurman en één waarbij het mij compleet de spreekwoordelijke worst zal zijn of hij last ondervind van zijn slecht ontwikkelde muziek smaak. deze persoon teisterd immers de idilische zomerse ochtend klanken in onze fijne buurt met de zangeres zonder naam. Dat hierbij mijn oren ook hinder ondervinden, van het altijd enthousiaste gebrachte mexico, deerd hem trouwens ook weinig.

daarom luister ik ( ) graag met mijn hoofdtelefoon op. Het liefst op een mooie late zondag ochtend
ook al kan ik mij goed voorstellen waarom jij de volume knop graag volledig opendraaid

Dit is het absolute meesterwerk van Sigur Rós. De meest intense luisterervaring die je kan hebben. Zo traag als gletsers, climaxen als vulkaanuitbarstingen, zo donker als ijslandse winters en zo desolaat als steenwoestijnen.

mílano schreef:

mooi gezegd maar dat vind ik van agaetis byrjun

avatar van GraveyardJunkie
het is een mooi album, ik heb hem net geluisterd. Ik ga hem nog een keer bij vol volume luisteren, ik denk dat ie dan beter tot zijn recht komt. Agaetis Byrjun vind ik beter maar misschien veranderd dat nog

avatar van simple simon
man, man, man wat is Vaka toch een prachtig nummer. Als het dan nog alleen maar beter wordt dan moet dit album geniaal zijn. Ik heb het binnekort in huis:D

avatar van Yeahz
Wat is dit toch een zalige cd van Sigur Ros. Ontdaan van 'spielereien' wordt deze cd gedreven door simpele, maar geweldige gitaarlijnen.

Voor mij is dit absoluut een sfeer cd: Ik kan hier niet altijd naar luisteren. Maar wanneer het weer het toelaat, ik op mijn zolderkamer in mijn bed lig en het hard waait bij een heldere hemel weet ik zeker wat ik ga opzetten ...

avatar van KampF
Climax Untiled 8 + ik =

avatar van BlueVelvet
Voor mij geldt hetzelfde

avatar van Yeahz
Voor mij ook Net of de wereld vergaat en we met deze IJslanders het universum in geschoten worden

artemio
Ja, vind ik ook, maar het duurt zo lang voor die climax er dan eindelijk is. Een dik uur opbouwen, tsja..
Daarom luister ik deze cd niet zo heel vaak.

avatar van BlueVelvet
Nou nou, het is niet zo dat de rest saaie rustige opbouw is.

artemio
BlueVelvet schreef:
Nou nou, het is niet zo dat de rest saaie rustige opbouw is.

Dat was misschien wat ongenuanceerd geformuleerd.
Maar het ging hier nu even om track 8. na een volgende luisterbeurt zal ik een verfijnde analyse geven

avatar van unmudded lake
Voor de fans van sigur ros, heb een plaatje toegevoegd dat in dezelfde lijn ligt. Zeker geen teleurstelling. Ik vind het zo jammer voor die jongemannen dat ze zo weinig erkenning hebben hier. dank alvast.

avatar van cinefiel
Prachtige plaat die je opnieuw en opnieuw kunt beluisteren. Echte liedjes om helemaal bij weg te dromen. Dit is het eerste wat ik van de mannen hoor, maar ik ben al eens benieuwd naar Agaetis Byrjun.
Het eerste deel van de CD vind ik iets mooier dan het tweede deel, maar de climaxen in Untitled 7 & 8 zijn natuurlijk fantastisch.
Een zeer mooie plaat.
4,5 sterretjes