Sigur Rós - ( ) (2002)

IJsland
Label: FatCat

1. Untitled (Vaka) (6:38)
  2. Untitled (Fyrsta) (7:33)
  3. Untitled (Samskeyti) (6:33)
  4. Untitled (Njósnavélin) (6:56)
  5. Untitled (Álafoss) (9:57)
  6. Untitled (E-bow) (8:48)
  7. Untitled (Dauðalagið) (13:00)
  8. Untitled (Popplagið) (11:45)
  9. Untitled #9 [Smáskifa 1] * (4:38)
  10. Untitled #9 [Smáskifa 2] * (2:47)
  11. Untitled #9 [Smáskifa 3] * (4:22)
  12. Untitled #7 [Jacobs Studio Sessions] * (11:09)
  13. Untitled #8 [Jacobs Studio Sessions] * (13:14)
  14. Untitled #6 [Jacobs Studio Sessions] * (8:02)
avatar van Deheerbaltjes
The Untitled Album is voor mijn gevoel de absolute winnaar van alle Sigur Rós albums. Men weet dat ik altijd had gezegt dat Von het beste werk allertijden was, maar na () schuift Von toch naar plaats 2. Ik vind dat alles klopt en geen 1 nummer is slecht, alles past precies en het album wordt er niet minder op. Moet toch wel toegeven dat ik () het liefst draai op een donkere koude winter avond. Dan is het gewoon genieten geblazen!

Ongetwijfeld geef ik deze plaat toch echt de volle 5.0, puur omdat het gewoon een meesterwerk is en dat spreekt voor zich!

( ) een cd die mij altijd zal bijblijven.

17 september 2009 hoorde ik deze cd en Sigur Ros voor het eerst en meteen een plekje veroverd diep in mij en zal dit plekje nooit meer verlaten.
De cd van de week, Sigur Ros met ( ). Iedere week weer van mijn allerbeste maatje, you know who you are, incl. tekst en uitleg. Zijn ervaringen, herinneringen en mooiste nummers bij de cd. Dat deed mij goed in moeilijke tijden en nog steeds. Zo ook bij deze, 'Typische muziek waarbij je kunt verdwalen in jezelf' en dat deed ik zittend langs de Waal, turend in het water op die bewuste donderdagmiddag.
Bij de eerste tonen werd ik meegenomen in de stroom van klanken die mij tot het einde meevoerde en mij maar moeilijk weer loslieten. Maar ow wat voelde ik mij geweldig na het beluisteren van deze cd.
Soms word je geraakt door muziek. Ik moet toegeven als ik deze cd beluister ik het met moeite droog houd en waarom zou ik.

Je onthoud nu eenmaal dingen beter als er veel emoties bij komen kijken.

avatar van Eveningguard
Prachtig om te horen dat jij het ook niet droog kan houden. Wat blijft dit toch een buitenaards prachtig album, ook na 20 keer luisteren.

avatar van Guinness1980
Untitled (Popplagið) blijft mijn favoriet van ( )
Keer op keer kippenvel!

avatar van Protonos
Toch wel mooi die documentaire, Heima. Sfeervolle beelden met muzikanten die vol overgave hun muziek ten gehore brengen!

Dit album daarentegen kan me nog niet helemaal vatten.

avatar van Eveningguard
Te zwaar? Te saai? Of iets anders?

avatar van Ataloona
Ik draai hem niet te vaak, maar als ik hem draai word ik loom, traag, weemoedig, depressief en lichtelijk labiel. Ik laat de hele avond niks horen, gewoon zwijgzaam in mijn kamer nadenkend over deze plaat. De emotie van Vaka. De hele trip voelt aan als 1 soundtrack van een fucked up leven eigenlijk, maar het voelt toch als een herkenning. Als een album zo veel kan losmaken is het wel erg speciaal, in ieder geval voor mij.

avatar van Protonos
Nouja het album klinkt nog een beetje eenduidig voor mij. Kan nog niet echt onderscheid maken tussen de nummers. Ook de lengte van de plaat bevalt mij niet zo, ik houd over het algemeen niet zo van platen die langer dan een uur duren (ongeduldig denk ik ).

avatar van chevy93
Volgens mij is dat juist de charme van de plaat, dat het net één lang nummer is. Ik zou je ook niet kunnen zeggen welk nummer welke is.

avatar van Hedser
Hm, ik zou niet willen zeggen dat dit album één lang nummer is. Ik kan alle nummers ook makkelijk uit elkaar halen.

Ik ga dit album trouwens steeds prachtiger vinden. Vooral kant B is schitterend, ik had me nooit gerealiseerd hoe mooi Álafoss en E-Bow waren. Verder is Popplagið natuurlijk ongeëvenaard. Ik heb het album maar een paar plekjes omhoog geschoven in m'n top 10.

avatar van Gloeilamp
Prachtig album, ruim een uur lang genieten.
ben het verder eens met chevy93, al zou ik de nummers wel uit elkaar kunnen houden.

avatar van Don Cappuccino
Sigur Ros maakt met dit album een prachtig muzikaal landschap. Alleen gaat op een gegeven moment op dit album de stem van Jonsi enorm irriteren en dat heb ik bij Agaetis Byrjun niet. Gelukkig zit er niet te veel zang in, bij het eind van Popplagið kreeg ik echt kippevel! Met een beoordeling wacht ik nog even.

avatar van kobe bryant fan
Ben benieuwd naar je recensie.
Ik ben ook blij dat je het goed vindt.

avatar van The Eraser
Eveningguard schreef:

Wat een rare lui heb je toch op de wereld, of ben ik de gene die doof is?

Djeezes dit album is 1 en al emotie Eén van de weinige albums waar ik al eens een traantje moet bij laten

avatar van Timo-otje
Eveningguard schreef:

Wat een rare lui heb je toch op de wereld, of ben ik de gene die doof is?

Je die kan zo op het forum bij Memorabele Quotes.

avatar van chevy93
Enige struikelblok voor mij is Untitled 7, die duurt mij iets te lang. Ondanks dat gaat de plaat voorbij als een sneltrein en is één lange zucht. Dit zijn albums waar je stil van wordt. Net zoals Ágætis Byrjun kost het een paar luisterbeurten, maar dan heb je ook wat. Ik heb dit jaar nog geen 5,0* gegeven, maar dit is de eerste.

Gewoon in je top10 gooien man

avatar van chevy93
Die kans acht ik aanwezig. Sowieso moeten er zeker 2 albums uit mijn top 10.

avatar van Chameleon Day
chevy93 schreef:
Die kans acht ik aanwezig. Sowieso moeten er zeker 2 albums uit mijn top 10.

Hoezo, je moer er toch 10 in hebben staan?

avatar van chevy93
Night is maar tijdelijk en The Dance is niet meer top 10-waardig.

avatar van jellecomicgek72
Gewoon Keane uit je top 10 gooien.

avatar van Timo-otje
Daar was ik nou net ook aan het denken toen ik zijn top 10 zag! Goed album van Keane , maar toch niks bijzonders als je het mij vraagt. Wat betreft deze plaat . heb hem gister weer beluisterd en hij brengt je gewoon en trance en verplaatst je naar een mysterieuze wereld of plaats. Echt een heel bijzondere plaat dit waarbij de prachtige klanken je om de oren vliegen.

avatar van jellecomicgek72
Ja, vind het zelf ook best een leuke plaat

jellecomicgek72 schreef:
Gewoon Keane uit je top 10 gooien.
Gooi jij maar elleboog uit je top 10.

Maar ik zal binnenkort ook nog eens de andere platen van Sigur Ros (her)beluisteren. Ik ben bang dat dit het topje van de berg is, maar je weet het nooit.

avatar van Eveningguard
Dit is wel hun mooiste plaat ja, op de voet gevolgd door agaetis byrjun.

avatar van prodi9y9
chevy93 schreef:
Night is maar tijdelijk en The Dance is niet meer top 10-waardig.

Dat je deze in je top10 wilt. Tuurlijk!
Maar laat Night maar even staan, ik heb er genoeg bij jou gezien die er WEL uitmogen haha.

Ja Keane en de Eagles bv

avatar van Co Jackso
In eerste instantie dacht ik dat dit album van Sigur Rós hun meesterwerk zou zijn. Nu blijkt voorganger Ágætis Byrjun nog iets beter te zijn en valt dit album een beetje tegen. Hoewel dat natuurlijk betrekkelijk is in dit geval. Met name Untitled 6 & 7 duren op een gegeven moment iets te lang en zijn minder origineel dan de rest van het album.

Untitled 1 is trouwens een schitterende en magische opener en zonder twijfel mijn favoriet op het album. Voor mijn gevoel is er na het fantastische Untitled 5 sprake van een stijlbreuk. Vanaf dan begint het donkere deel van het album. Dit deel bevalt mijn duidelijk iets minder, hoewel de afsluiter een legendarisch en episch nummer is.

avatar van Eveningguard
Zou iemand het derde nummer aan willen zetten als ik dood ga? Dan zie ik nog even m'n leven voorbij flitsen. Mooi is nog een klein woord. Hoe krijgt Sigur Ros het toch voor elkaar?