Sigur Rós - ( ) (2002)

IJsland
Label: FatCat

1. Untitled (Vaka) (6:38)
  2. Untitled (Fyrsta) (7:33)
  3. Untitled (Samskeyti) (6:33)
  4. Untitled (Njósnavélin) (6:56)
  5. Untitled (Álafoss) (9:57)
  6. Untitled (E-bow) (8:48)
  7. Untitled (Dauðalagið) (13:00)
  8. Untitled (Popplagið) (11:45)
  9. Untitled #9 [Smáskifa 1] * (4:38)
  10. Untitled #9 [Smáskifa 2] * (2:47)
  11. Untitled #9 [Smáskifa 3] * (4:22)
  12. Untitled #7 [Jacobs Studio Sessions] * (11:09)
  13. Untitled #8 [Jacobs Studio Sessions] * (13:14)
  14. Untitled #6 [Jacobs Studio Sessions] * (8:02)
avatar van citizen
Maar als ik zo al die superlatieven lees, dan wordt het denk ik tijd om 'm binnenkort te herbeluisteren, mede naar aanleiding van de liveregistratie op Inni. Misschien zijn die twee sterren aan de lage kant.

avatar van Eveningguard
Je gaat toch niet zeggen dat het door de stem van Jonsi komt dat je score wat laag is? Want dat went zo.

avatar van Deren Bliksem
Ik vind het echt een prachtige stem. Breekbaar maar het breekt nooit.

avatar van Eveningguard
Het is ook meer het idee dat een man zo hoog zingt wat men niet prettig vindt. Het past voor de rest geweldig bij de muziek dus even doorbijten. Ik vond het eerst vreselijk maar nu is het fantastisch.

avatar van citizen
@ eveningguard: nee, daar gaat het me niet alleen om. De twee sterren heb ik zo'n vier jaar terug aan dit album gegeven, en na aanschaf van Inni ben ik van zins de back catalogue van deze band weer eens te beluisteren. Agaetis Byrjun (daar irriteert de stem mij geen moment) vind ik een toppplaat, al deel ik de mening van Deric Raven ook - het is geen plaat die ik makkelijk elke dag opzet, alsof je het mooie er dan te gulzig van afluistert. De omstandigheden moeten goed zijn; een fietstocht in de koude mist van deze dagen maken bijvoorbeeld.
Deze heb ik in 2002 direkt gekocht, later weer verkocht. Viel tegen. Zeker in vergelijking met AB miste het m.i. toen de broodnodige variatie in thema, (eenduidige) sfeer en instrumentatie. Het leek me teveel op een gimmick, zo van "Kijk ons eens androgyn en ongrijpbaar uit IJsland komen aansneeuwen!" Ja, en dan ook nog eens die tekst...
Maar: zoals gezegd - niets is zo veranderlijk als een mening, en dat is maar goed ook. Binnenkort hier een nieuwe stem.

avatar van Eveningguard
Gebrek aan variatie zal ik het niet noemen. De plaat is meer 'een' dan het tweede album.

avatar van uffing
Untitled 8

Adembenemend en hypnotiserend!

Inderdaad!
Wat een song. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen.
Samen met Vaka en Samskeyti de mooiste track van ( ) naar mijn mening.

avatar van Ynoskire
Untitled 8 staat eenzaam aan de top bij mij. Hetgeen overigens ook iets met de plaats in het album te maken heeft, ik heb namelijk precies hetzelfde met het laatste nummer van de nummer 4 uit mijn top 10. Het feit dat het in beide gevallen een prachtige afsluiting op een prachtig album betreft maakt het nummer mooier dan als het bijvoorbeeld als 5e nummer op de plaat had gestaan.

avatar van jassn
Die piano in Samskeyti. Voor mij het mooiste nummer met piano

rico24
...............sprakeloos

avatar van kobe bryant fan
Wat blijft ( ) toch een meesterwerk.
Ik blijf deze maar beluisteren, ik had vorige week ook een speciale ervaring met deze plaat ik was zoals iedere dag gaan wandelen met mijn hond en ik beluisterde terwijl ( ).
Het was mistig en ik zag alleen wat recht voor mij stond, in de verte waaiden rustig de bomen.
Doe die situatie samen met ( ) en je hebt een van de mooiste platen allertijden. Maar natuurlijk blijft ( ) ook in andere omstandigheden geweldig.

avatar van jellecomicgek72
Mwja is wel echt een winterplaat dit. Hoop dat er snel een berg sneeuw valt, dat lijkt me in combinatie met deze plaat echt geweldig.

avatar van Screenager
Samskeyti. Zo simpel en toch zo ontroerend mooi. De plaat om aan een dierbare overledene terug te denken in mijn geval.
Dit album kan ik echt niets anders dan 5 sterren geven. Prachtige muziek.

avatar van Eveningguard
Bij dat nummer komen bij mij de dikste tranen, terwijl ze bij Vaka al vrij fors zijn. Als iemand een plast heeft die nog hartverscheurender dat deze is, stuur me even een PM. Volgens mij bestaat die niet.

avatar van Nestul
Untitled (Samskeyti) mogen ze van mij op mijn begrafenis draaien. Alleen door dat nummer al is dit album de moeite waard. Ik was enkel nog bekend met het album Takk, maar dankzij de hoge waardering nu ook in het bezit van ( ). Fantastische muziek. Ken ook geen albums uit vreemde talen waarbij het me niet uitmaakt wat de woorden betekenen. Je geeft er je eigen invulling aan. De zang dient hier bovendien ook meer als instrument. Verslavend, ontroerend en gevarieerd... We beginnen met 4.5*

avatar van Gloeilamp
Inderdaad, ik heb geen idee wat Jonsi allemaal bedoeld maar het raakt me wel.

Na het album vandaag nog twee keer gehoord te hebben verhoogd naar 5 sterren.

avatar van kobe bryant fan
Het betekent ook helemaal niets, de "taal" die Jonsi zingt heet Hooplands en heeft geen betekenis.
Vandaar ook de lege pagina's in het beokje van de cd daarin kun je je eigen betekenis aan de songs geven.

avatar van Gloeilamp
Dat wist ik niet eens, dit is toch niet op alle Sigur Ros albums zo?

avatar van kobe bryant fan
Nee de andere zijn wel degelijk in het Ijslands.
Ik vond het ook wat raar dat ik een paar witte paginas in mijn boekje had en ben ik wat gaan zoeken wat de betekenis was en in vele interviews zeiden ze wat in mijn bovenstaand bericht staat.
Ook op Wikipedia staat het.

avatar van Gloeilamp
Bij mijn versie zit geen boekje dus ik had geen idee.
Wel erg mooi dat het geen echte taal is, al had ik het dus niet door

avatar van kobe bryant fan
Juist ja, je hebt nu ook zo'n kartonnen versie die er een beetje uitziet zoals een single.

Die bedoel ik inderdaad.

Komende dagen maar eens gaan kijken of er ruimte in mijn Top 10 is voor Sigur Ros

Zeker doen!
Want na hem al zo veel gehoord te hebben blijf ik er iedere seconde van genieten.

avatar van Teunnis
kobe bryant fan schreef:
Nee de andere zijn wel degelijk in het Ijslands.

Op eerdere en latere albums staan wel degelijk nummers in Hopelandic. Die naam komt namelijk van het eerste nummer van Sigur Rós in die taal; Von. IJslands voor het Engelse woord hope.

avatar van kobe bryant fan
Ah dat wist ik niet, ik dacht dat de andere platen gewoon in het Ijslands waren.

avatar van Ynoskire
Hier is te vinden wat IJslands en wat hopelandic is.

avatar van Eveningguard
Untitled (Samskeyti)... Alsof je leven in een track gepropt wordt. Ongeloofelijk hoe de muziek kan emotioneren, veel meer dan alle andere muziek. Soms denk ik wel eens dat er teveel emotie in zit, kun je nagaan.

Yann Samsa
Alsof je leven in een track gepropt wordt? Mogelijk.

Persoonlijk voel ik het meer aan alsof ieder nummer een bepaalde emotie, ev. waarde, tot leven brengt. Zo schrijf ik over Samskeyti altijd "If love could be audible", en vind ik de opener een prachtig staaltje 'genegenheid'. Dat kan natuurlijk ook komen door de 'lyrics', die verdacht veel klinken als "You sat along the fire, you saw the light...". Als dat geen genegenheid is. In een oud huisje in kil IJsland, op een schapenvel en bij een vuur van hout...

avatar van sierrra
Popplagið moet toch wel een van de mooiste nummers ooit gemaakt zijn. Wat een schitterende opbouw en dan in zo een climax te eindigen. Wauw. Vet kippenvel!