Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Stijn_Slayer
Ik heb er al een stuk of tien achter de rug, en al in juli gestemd. Mijn broertje draait dit vaak, vandaar.

avatar van Mjuman
Stijn_Slayer schreef:

Kijk: somewhere it does run in the family - iig één met smaak in de familie

Stijn_Slayer
Zegt degene die stiekem minstens de helft van mijn platenkast ook in een 'studeerkamertje' heeft staan. Of mochten de OW'ers dat niet weten, Mju?

avatar van Mjuman
Stijn_Slayer schreef:

Welnee joh, jij hebt toch ook foto's van vroeger en ziet er nou toch ook heel leuk uit

Veel OLM en gitaarmuziek staat idd in mijn werkkamer - mijn lief heeft er nitsj mee; merkte toen ik v.d. week Belly draaide in de auto. R.E.M. dan weer wel

avatar van Kos
Kos
MB23 schreef:
So Appalled, Runaway en Dark Fantasy.

So Appalled, Blame Game en Lost in the World .

avatar van Robbie Keane
HOe RZA zijn verse begint is masterrrrrrr.

avatar van kobe bryant fan
Het leukste moment van de plaat.

avatar van gil335
Kos schreef:

So Appalled, Blame Game en Lost in the World .

Idem dito hier

toris
Dark Fantasy, Power, So Appalled

avatar van JoBBuS
MAS schreef:
Wat een kwats allemaal. Geef gewoon het punt wat jij vind dat het album verdient.

Mooi woord, maar het wordt gespeld als quatsch!;)

avatar van Nr.4
Net weer eens opgezet, en is zonder twijfel m'n album van het afgelopen jaar. Geen skippers, Kanye die weer een gruwelijke overall sfeer neerzet en veel nummers die me raken, al kan ik vaak niet eens uitleggen waarom. Hedendaagse klassieker voor mij.

Ben totaal geen fan van Kanye West, vond m juist eerder irritant in zijn verschijning en stemgeluid. Maar mede na aanraden van een kameraad en het lezen van de reacties hier op MuMe aangeschaft voor € 8,-. En wat een cd! Er staan zoals meer zeggen geen skippers op. Geweldig sfeertje, vette productie, goede gastoptredens. Echt een cd die al mijn verwachtingen overtreffen. Heb m nu zo'n 5 keer geluisterd, dus vind t nog wat te vroeg om te stemmen....

Robbie Keane schreef:
HOe RZA zijn verse begint is masterrrrrrr.

i am so outrageoussssss. I ware my pride on my sleeve like a bracelet, if god had an ipod i'd be on his playlist

oooo zo lekkr

avatar van Jordyp
Ben nu toch wel benieuwd.
Kunnen we dit album, een jaar na release, beschouwen als een hedendaagse klassieker, of was het toch meer een "hype"? Wat vinden jullie?

Hedendaagste klassieker sowieso.

De kwaliteit van dit album is zeldzaam hoog. Tel daar bij op dat dit ook nog eens gedurfd is en apart is. Nummers van 9 minuten en een nummer als Power zijn geen alledaagse nummers. Daarnaast heeft het album een tijdloos geluid. Tel daar bij op de tijdloze en fantastische samples erbij op. Het hele geluid en de sfeer van het hele album is daarnaast ook uniek.
Voor mij is het sowieso samen met Tussen Licht en Lucht en When Live Gives You Lemons,... mijn favoriete hiphopalbum. Nu al! En dat zegt wat.

avatar van niels94
Ik vind het geen klassieker, daarvoor staan er wat mij betreft teveel mislukte stukken op (Fergie op All of The Lights, Delen van 'Monster', Swizz Beats op So Appalled zijn een paar voorbeelden). Een geweldig album is het zeker. Maar ik denk dat veel anderen het wel als klassieker zullen zien, dus wellicht is het dat wel. Dat dit geniaal geproduceerd is staat buiten kijf.

avatar van Snoeperd
Ja, ik denk dat het merendeel dit van het begin tot eind goed vind. Ik heb enkele ietsje mindere stukken. Maar ieder nummer is zo verschrikkelijk goed dat ik me niet aan een mindere verse erger.

En dat er een paar mindere stukken op staan hoeft niet te betekenen dat het geen klassieker is. The Crimson King heeft toch ook een klassiekerstatus.

avatar van niels94
In the Court of the Krimson King heeft dan ook een enorme invloed gehad op de muziek, het wordt het eerste progrock album genoemd, etc. Dat lijkt me met dit album zeker niet het geval. Overigens lijkt me dit geen klassieker van het kaliber van ItCotCK, volgens mij is het meer de vraag of dit een hip-hop klassieker is. Ik vind, persoonlijk, dat dit album teveel mindere momenten kent om een echte klassieker te zijn. Misschien op productioneel niveau, maar als geheel niet. Mede ook omdat de raps verder niet van heel hoog niveau zijn, evenals de inhoud, waar ik me verder niet aan erger maar wat wel meehelpt iets naar een 'klassieker' status te tillen (wat trouwens sowieso een zeer vaag begrip is).

avatar van Silky & Smooth
Ik vind dit net geen moderne klassieker. Het is een fenomenaal album met erg bijzondere producties, maar ik ben het ergens wel eens met Niels. Er staan een paar nummers op, die nog steeds steengoed zijn, maar die net een beetje buiten de boot vallen. Had het album bestaan uit de nummers die voor de Runaway film gebruikt zijn (zonder Monster en So Appalled, was dit een klassieker geweest. Die nummers sluiten namelijk perfect op elkaar aan!

avatar van Snoeperd
Ok, ik vind het wel een klassieker en van mij mag het album zo de top 100 van de top 250 binnenstormen. Kanye West laat dit album helemaal leven, die beats zitten zo fantastisch in elkaar en zijn zo afwisselend dat je dit album voelt zoals geen ander (hiphop)album dat kan doen, dat heb ik tenminste. Daarom vind ik dit album uniek en past het voor mij binnen de grote klassiekers van de hiphop. Verder vind ik dit met hele grote voorsprong het beste album van Kanye West en aangezien The College Dropout rond 150 staat zou deze hoger moeten staan.

avatar van Silky & Smooth
Ondanks ik het niet zijn beste album vind, blijf ik The College Dropout wel als een moderne hip-hopklassieker zien. Dit is het album waarmee we echt kennismaakten met Kanye West, een nieuw fenomeen in de hip-hopscene.

avatar van Jordyp
Monster zorgt ervoor dat ik niet eens hoeft te twijfelen om dit album 5* te geven, maar op een klassieker mag volgens mij best wel een minder nummer staan.
Gaat het er niet meer om, dat het niet alleen byzonder goed is, maar ook nog eens vernieuwend? Dat is dit album namelijk wel, in mijn ogen.

So Appalled vind ik overigens juist één van de betere nummers.

avatar van kobe bryant fan
Ik ook, sterker nog het is mijn favoriete song op deze plaat.
Een zeer vette productie en iedere rapper doet het zo goed dat dit haast mijn favoriete Kanye West song is.

toris
Ook die van mij, inclusief het stuk van Swiss.

avatar van UmindC
So Appalled, ja die heb ik ook aangevinkt.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind So Appelled ook een vet nummer. Ik zeg alleen dat dit nummer, met Monster een beetje misstaat tussen de rest. Ik vind de andere nummer, ondanks de verschillen, een soortgelijke sfeer hebben.

avatar van Ice Cream Man
Net na lange tijd nog eens opgelegd. Blijft toch een motherfucker van een plaat Kanye still da man yo!

All Of The Lights, So Appalled, Devil In A New Dress, Runaway, Hell Of A Life... Keuze zat. Alleen Monster vind ik vreemd genoeg minder.

avatar van clareyboy
Dit album had imo een grote kans om aoty bij de grammys te halen, helaas.
Blijft voor mij toch een top album.

avatar van Teunnis
Opvallend dat een album die 5* kreeg van het grootste muziekblad niet eens genomineerd wordt voor een Grammy.

Episch schreef:

oooo zo lekkr

RZA heeft helemaal geen verse op deze album. Die lines die jij noemt zijn van CyHi The Prince. Hij schreeuwt die hook wel 1 keer