Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Geweldig album, draai hem de afgelopen non-stop. De lyrics, de gevarieerde beat, de perfecte samenwerkingen.... Het magnus opum van Mr. West, hier komt hij niet meer overheen!

avatar van Raul
Ga dit plaatje ook nog eens opzetten.
Op de één of andere manier zag ik er nooit in wat zovelen er wel in zagen; een hedendaagse klassieker.

En dat terwijl ik de muziek van Kanye bijna altijd zeer goed weet te waarderen...
Vooralsnog vind ik College Dropout en Graduation betere album dan My Beautiful Dark Twisted Fantasy.

Hou 'm nog even op 3,5 maar wie weet kom ik er nog op terug.
Vind Pusha T overigens wel vet komen op dit album, pluspuntje.

Ponty Mython
Een missie in het sandbox spel Saints Row 3 wordt begeleid door het nummer Power. Het paste wel bij de actie op het scherm. Ik ben geen hiphop liefhebber maar ik ben dankzij dat nummer toch wel nieuwsgierig geworden naar het album.

avatar van IllumSphere
Hier is duidelijk te horen dat dit het recentste album is van Kanye West. Het geluid is een stuk volwassener dan op een College Dropout of een Graduation. En daarom vind ik het fijner om naar dit album te luisteren dan in de plaats van de twee eerder genoemde platen. Mijn favoriete nummers zijn So Appalled, Runaway en Power. Ook moet ik zeggen dat de skits hier veel leuker zijn dan op College Dropout, ze brengen tenminste iets bij het album.

avatar van Reint
Kun je vertellen op welke skits je doelt? Ik kan me alleen een spoken word toespraak van Gil-Scott Heron en een komedische bijdrage van Chris Rock herinneren, maar voor de rest kan ik me geen skits herinneren.

avatar van UmindC
Misschien ook nog de intro van Dark Fantasy.

Reint schreef:

Ik doel inderdaad daarop. Voor mij zijn dit geen volledige nummers en zie ik ze meer als skits.

avatar van Reint
IllumSphere schreef:

Hm, ze volledige nummers noemen gaat mij ook wat ver. Ik zie zelf als uitloop/outro's van de voorgaande nummers. Maar dit is natuurlijk een kwestie van beleving. Ik versta onder skits altijd gesprekjes of situaties tussen nummers door, niet zozeer tijdens een nummer.
Wikipedia: Skits can appear on albums or mixtapes as individual tracks, or at the beginning or end of a song.
UmindC schreef:
Misschien ook nog de intro van Dark Fantasy.

Ja, dat zie ik meer als een introductie van het daadwerkelijke nummer, niet zozeer een skit (die vaak een overgang van het ene nummer naar het andere vormt).

Nogmaals, een kwestie van beleving.

Als laatste wil ik wel zeggen dat ik het volledig met je eens ben. De skits op Dropout zijn vrij flauw en gaan na een paar maal irriteren, waar de 'skits' op dit album daadwerkelijk in dienst staan van het nummer. Voorbeelden van skits die niet per se een nummer ondersteunen maar wel prettig zijn om te horen, zijn voor mij die op The Chronic en Doggystyle.

avatar van ecktepatrick
Hoppa verhoogt naar 5,0*. Wat een harde plaat he, verveelt nooit

avatar van Ralph.
ecktepatrick schreef:
Hoppa verhoogt naar 5,0*. Wat een harde plaat he, verveelt nooit

Volgens mij is er de afgelopen jaren ook geen albums geweest wat door critici zo hoog is gewaardeerd als dit album van Kanye. Ik vind een 3,84 op Mume redelijk laag dan.

avatar van MB23
Luister er nog steeds minimaal 1x per week naar.

Kapot gedraaid is een understatement voor dit album. Na de 'gewone' uitvoering heb ik heel gauw de deluxe versie gekocht, iets wat ik normaliter eigenlijk niet doe. En wat geniet ik elke keer weer van dit album, ongelooflijk dat Kanye West zo goed in mijn rijtje favorieten past met o.a. The Killers, Snow Patrol en Led Zeppelin. Ik ben dol op de singles Runaway en All of the Lights, maar So Appelled en Lost in the World hebben mij ook helemaal ingepakt. Het lukt mij gewoonweg niet negatief te zijn over ook maar één nummer van het album, iets wat mij niet vaak gebeurd.

Ronduit genieten is dit en nog heel, heel vaak opzetten. 4.5 sterren en een plekje in mijn top 10.

avatar van Niek
Herluisterd met de goede hoop dat ik 'm beter zou waarderen, tot aan Devil in a New Dress kreeg die hoop meer gestalte, maar het hopeloos saaie Runaway deed het weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het enigszins grappige maar veel te langdradige einde van Blame Game en het zeer zeer matige Lost in the World deden de rest. Wat een kans laat Kanye hier toch liggen, want verder (op het iets te poppige All of the Lights en fletse Hell of a Life misschien na) varieert de plaat van ijzersterk naar episch goed (Monster en Power). Nu schaf ik m misschien nog eens op een rommelmarktje aan voor een prikkie om af en toe naar dat heersende vers van Nicki te kunnen luisteren... Meer verdient de plaat nu helaas niet..

avatar van Kos
Kos
Blijft stiekem toch wel een fijn album. Zolang je het niet ziet als hiphopalbum zit er toch wel wat gaafs in. Met name bepaalde producties zijn wel echt heerlijk.
All of the Lights, So Appalled, Lost in the World, bijzonder knap.

avatar van MJ_DA_MAN
Want als je het wel als een hiphopalbum ziet klinkt het anders?

avatar van woutorrmusic
Ik vind dit een enorm stijlvol album, nog steeds best goed.

avatar van WeztSide
Sinds kort heb ik dit album pas een kans gegeven en daar heb ik absoluut geen spijt van. Absoluut fenomenaal album, je kan horen dat Kanye knettergek is, vooral aan de beats, waar het perfectionisme van afdruipt. Woorden schieten me even tekort, het is zo ongeveer een perfecte plaat. Kan hoog in mijn top 10 eindigen.

avatar van nico1616
MJ_DA_MAN schreef:
Want als je het wel als een hiphopalbum ziet klinkt het anders?

Het album heeft in elk geval een groter bereik dan hiphopliefhebbers.
Ik vind de omschrijving pop met hiphopinvloeden dan ook eerder van toepassing, maar da's natuurlijk niet belangrijk.

Hiphop is niet aan mij besteed, maar deze kon ik vanaf de eerste beluistering smaken.
Ik kan me volledig aansluiten bij alle lof.

Rene1979
Ik weet nog dat ik met een 1,5 begon dit album is echt gaan groeien over de jaren. En vandaag zag ik hem bij Fame op vinyl en heb hem meegenomen. Zeker op vinyl blaast hij de pan uit. Mooie persing..

Na twee jaar nog steeds geweldig. Alleen jammer dat het slecht is gemastered.

avatar van Holla
Jammer, voor mij nooit de klassieker geworden die het voor veel anderen wel is geworden.

avatar van IllumSphere
Of het kwam omdat ik te rebels was om toe te geven dat MBDTF eigenlijk wel een goed album is, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat dit een stuk beter klinkt dan wat ik me herinnerde van de laatste luisterbeurt. Ik beweer nu niet dat dit een klassieker zou zijn, maar het is in ieder geval geen middelmatige plaat. Af en toe een misser, zoals Monster, of matige gastartiesten, zoals Nicki Minaj en Rick Ross, maar voor de rest klinkt dit meer dan degelijk. Vooral 'Power' en de twee laatste nummers van deze plaat.

beter als illmatic als je het mij vraagt aye

Ieder zijn mening vriend

avatar van Holla
Begin dit album steeds beter te voelen gek genoeg, vrij laat aangezien ik hem toch zeker wel een keer of 4 in volledigheid had geluisterd voor ik het laatst weer eens een kans ging geven. Runaway is een masterpiece als je het mij vraagt

avatar van Dirruk
Heb zelf het album nooit geluistert. Hoorde toevallig net Monster voorbij komen, heerlijk nummer. Alleen ongelofelijk zonde hoe het nummer word verkracht door Nicki Minaj.

avatar van Zuurmatje
Dirruk schreef:

Juist het beste deel van het nummer vind ik. Ik kan me vergissen, maar ik heb het idee dat zij door sommigen beoordeeld op haar imago ipv op haar bijdrage aan dit nummer.

avatar van kobe bryant fan
Vind ik ook.
Al vind ik het zeker niet het beste moment.
Haar stemgeluid gaat me nooit bevallen. Maar wat ze doet op Monster mag zeker gehoord worden.
Ze is ook de enige die echt krankzinnig overkomt. Al vind ik Kanye's verse wel nog altijd het best, door zijn mooie flow en stemgeluid.

avatar van Don Cappuccino
Ik vind haar bijdrage op Monster heel sterk. Ik zag haar even als veelbelovende artieste maar nu krijgt ze van mij het predikaat "meest afgrijselijke artiest van 2012". Waarschijnlijk ook voor 2013, zelden zulke slechte muziek gehoord als die van Minaj.

avatar van Gloeilamp
Ik vind Nicki Minaj ook helemaal niks, op Monster zorgt ze dan wel voor een hoogtepunt. Een erg sterk stukje van haar!