The Boxer Rebellion - The Cold Still (2011)

Rock / Folk
Label: Absentee

1. No Harm (4:02)
  2. Step Out of the Car (3:07)
  3. Locked in the Basement (3:42)
  4. Cause for Alarm (3:34)
  5. Caught by the Light (4:51)
  6. Organ Song (3:28)
  7. Memo (3:05)
  8. Both Sides Are Even (5:05)
  9. The Runner (3:39)
  10. Doubt (4:57)
  11. 325 * (3:27)
  12. Secret Handshake * (3:34)
  13. Semi Automatic [Alternate Version] * (3:54)
  14. Spitting Fire [Acoustic] * (2:36)
  15. The Gospel of Goro Adachi [Live] * (6:04)
  16. Evacuate [Acoustic] * (4:00)
Vanwege dit nieuwe album geeft The Boxer Rebellion een aantal concerten in Nederland. Gisteren in Utrecht was het ook een geweldig concert. Live wordt nog wat meer naar de scherpe kantjes gezocht, eigenlijk meer de sound van hun debuutalbum Exits. Ook de playlist is zo samengesteld dat er veel afwisseling in zit.

Opvallend op dit album is hoe dan ook de erg mooie zangstem van zanger Nathan Nicholson. Je zou verwachten dat het live wat minder is, maar niets is minder waar. Ook instrumenteel zit het top in elkaar.
Op Musicmeter is deze band met dit album doorgebroken. Als je ze live ziet, dan zou je toch verwachten dat vroeg of laat dit een hele grote band kan worden. Voor nu is het erg leuk om ze in een kleine zaal te zien optreden. Na afloop heb ik ook kort een praatje gemaakt met de gitarist en de zanger. Ze verkochten en signeerden ook nog zelf hun cd's na afloop. Straks mogelijk in Ahoy of de HMH (?) kan je dat natuurlijk vergeten.

avatar van jassn
Ze spelen volgens mij alleen maar in kleine zalen deze tour, lijkt me leuk en ik ga dan ook kijken in Antwerpen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
west schreef:

Ga zo naar Eindhoven en ik hoopte al dat ze signeerden, ik moet Cold Still nog hebben en speciaal gewacht voor vanavond, andere twee heb ik al wel in huis.
Ben benieuwd vanavond.

avatar van Co Jackso
Om echt door te breken zullen ze op het volgende album een zogenaamde stadium anthem moeten plaatsen. Een Clocks of Use Somebody, wat zij de rest van hun leven moeten spelen. Van mij hoeft dat in ieder geval niet.

Zelf vind ik The Runner echt zo goed, ook live was dat fantastisch. Misschien wordt dat nog een succesvolle single.

avatar van AOVV
Co Jackso schreef:

Van mij hoeft het ook niet. Laat The Boxer Rebellion hun eigen parcours maar uittekenen. Als zij alsnog vinden dat ze een stadium anthem moeten schrijven, dat ze dat dan maar doen, maar ik hou wel van de nummers zoals ze op deze plaat staan.

west schreef:

Spitting Fire, van het vorige album, vind ik een vergelijkbaar nummer maar dan net iets beter. Op dit album is Locked in the Basement uitgegroeid tot mijn favoriete nummer. Met name die uitbarsting in het laatste deel is fabelachtig (al ben ik geen fan van die mompelende zin aan het einde)

Co Jackso schreef:

Ik vind Doubt wel een beetje de Clocks van The Cold Still.

avatar van Shadow91
west schreef:

Ik vind Doubt wel een beetje de Clocks van The Cold Still.

Doubt is naar mijn mening misschien wel het laatste nummer op deze cd wat een doorbraaknummer voor TBR zou kunnen zijn. Ik denk zelf dat dan eerder een nummer als Memo of The Runner een grotere publiek zou kunnen raken. Op Union stonden genoeg nummers waar ze mee door hadden kunnen breken, met het eerder genoemde Spitting Fire als beste voorbeeld.

Dit nummer is ook gebruikt voor een film in Amerika (ik dacht een romantische komedie met de titel "Going the Distance") en heeft daar wel tot een grotere fanbase geleidt en o.a. een optreden in Letterman.

Gezien het feit dat deze cd minder toegankelijk is dan zijn voorganger, geeft wel aan dat deze jongens doen waar ze zin in hebben en niet voor het geld gaan. Ben daarom helemaal benieuwd hoe de band zich verder gaat ontwikkelen en welke muzikale richting ze opgaan.
Denk dat ze nog wel eens zo groot zouden kunnen worden als bands zoals The National of Interpol.

avatar van oceanvolta
In een rechtvaardige wereld zou the Boxer Rebellion kunnen doorbreken met elk van de tien nummers. Ik zit eraan te denken dit album te verhogen naar 4,5 sterren.

avatar van clayhill
Vera, Groningen ook prachtig !

Shadow91 schreef:

Ja ik was wat onduidelijk. Ik bedoelde niet dat ze met Doubt een stadionhit hadden, maar wel een nummer zo mooi als Clocks en enigzins vergelijkbaar. Een van de hoogepunten van The Cold Still.

Ze hebben inderdaad een wat ongelukkige singlekeuze, want ook ik vind The Runner fantastisch als single. Wat een hit zou dat kunnen zijn.

avatar van handeman
wat een gruwelijk goed album toch!!

avatar van Dustbowl
west schreef:

Ehm, The Runner is toch ook de single?
Hij staat tenminste wel in de kink 40 en ik hoor hem ook wel af en toe voorbijkomen daar.

Meen je dat nou? Dat wist ik niet.
Ik hou dat al jaren niet meer bij, ik kijk alleen hier naar de rechthoekjes achter de nummers, dacht dat dat de singles waren.

avatar van oceanvolta
Check hier een akoestische versie van Step Out of the Car voor zubb.nl midden in het centrum van Den Haag.

avatar van Snoeperd
Mooie plaat, ik onderschatte hem eerst een beetje maar echt een prachtige plaat, mooie stem van de zanger en een mooie sfeer. Ook de composities zijn zeer sterk. Vooral de eerste 4 nummers en de laatste 3 nummers zijn schitterend.

oceanvolta schreef:

Bedankt voor de tip! Erg mooie versie.

Inmiddels staat er ook een akoestische versie van Memo op die site. Die vind ik eigenlijk nog veel mooier!

Dikkop
Bij sommige platen kan ik bij geen enkel nummer de juiste naam plakken. Dit zijn dan de platen waarop er geen enkele uitschieter staat. Meestal is dat negatief. Hier is dat niet zo. Elk nummer van het begin tot het eind is van een constant niveau dat bovendien zeer hoog ligt. The Cold Still is een zeer zeer goede plaat. Waarschijnlijk het beste van 2011 tot nu toe!

stoepkrijt schreef:

Bedankt voor de tip! Erg mooie versie.

Binnenkort komt er nog een nummer bij. Een site om in de gaten te houden dus.

avatar van alpeko
We zijn bijna halverwege het jaar. Tot nu toe is The Cold Still nog altijd mijn album van het jaar samen met Diamond Mine van King Creosote & Jon Hopkins.

oceanvolta schreef:

Binnenkort komt er nog een nummer bij. Een site om in de gaten te houden dus.

Dat nummer is inmiddels ook te beluisteren: Locked in the Basement. En laat dat nu toevallig mijn efavoriet van dit album zijn Wel jammer van die valse nootjes...

avatar van AOVV
Heb je niet de verkeerde quote gebruikt, stoepkrijt?

avatar van stoepkrijt
Achja, nu je het zegt. Die berichten staan ook zo dicht bij elkaar he

stoepkrijt schreef:

Dit is ook mijn favoriete nummer op het album. Maar in deze versie wil ik het nummer nooit meer horen Het lijkt alsof de zanger zijn stem kwijt is, en daarnaast klinkt het nummer veel krachtiger op het album. In de Melkweg klonk het nummer trouwens wel uitstekend

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Co Jackso schreef:

Dit ook mijn favoriete nummer op het album. Maar in deze versie wil ik het nummer nooit meer horen Het lijkt alsof de zanger zijn stem kwijt is, en daarnaast klinkt het nummer veel krachtiger op het album. In de Melkweg klonk het nummer trouwens wel uitstekend

Ook mijn favoriet, alleen in Eindhoven niet gehoord !

Vond dat echt jammer

avatar van Henjo
Ik geef het gewoon de volle mep omdat dit gewoon tot nu toe het beste album van het jaar is! prachtige stem van de zanger, prachtige nummers, af en toe wat meer rockstukjes. En ook weer zo mooi. Geweldig album!

avatar van jassn
Ook hun 1ste 2 albums niet vergeten te beluisteren !

avatar van Thomas91
Dit zie ik toch nog wel stijgen. Bij mijn eerste luisterbeurt vond ik het allemaal maar wat suf, maar nu hoor ik toch wel een aantal erg goede nummers. Voorlopig nog 3 *. Ik verwacht alleen niet dat het er daadwerkelijk 4,5 of 5 worden zoals je hier wel meer ziet.

Vond het eigenlijk maar niks, te veilig, te soft en weer veel getormenteerde zielen. Stem doet me ook niet veel. Sorry (vele) fans !