James Blake - James Blake (2011)

Electronic
Label: Atlas

1. Tep and the Logic * (2:42)
  2. Unluck (3:03)
  3. The Wilhelm Scream (4:36)
  4. I Never Learnt to Share (4:52)
  5. Lindisfarne I (2:42)
  6. Lindisfarne II (2:59)
  7. Limit to Your Love (4:40)
  8. Give Me My Month (1:53)
  9. To Care (Like You) (3:54)
  10. Why Don't You Call Me (1:36)
  11. I Mind (3:34)
  12. Measurements (4:20)
  13. You Know Your Youth * (2:20)
Hoe gaan we dit nu eens noemen: electronic soul? Geen idee en de vraag is natuurlijk of dat er überhaupt toe doet.
Spannend en gedurfd is het in elk geval zeker: knisperend, hortend en stotend wringt Blake zich in allerlei bochten, onderwijl een warme soulstem opzettend die regelmatig vervormd wordt (de vocoder doet zijn werk aardig).

Ik geef toe dat ik er wat moeite mee heb. Dit soort experimenten komen op mijn ongetrainde oren altijd wat geforceerd over. Gelukkig boeit het wel en is het dermate spannend dat ik het gevoel heb er meer en meer in te willen duiken om het mysterie te ontrafelen zodat er straks een monumentje overeind blijft staan. Een monumentje dat te boek gaat staan als een hedendaagse klassieker wellicht.
Met een nummer als Give Me My Month heb ik de minste moeite maar die klinkt in mijn oren dan gelijk ook het toegankelijkst en ik hou nu eenmaal van piano.
Wel is het goed te horen dat jonge artiesten, James Blake is 22, met zulke gedurfde albums aan durven komen zetten. Was het in 2010 Gonjasufi die me zeer lang heeft weten te intrigreren met zijn haast ongrijpbare geluid, daar zal het de komende tijd James Blake gaan zijn met een album dat vol soul zit maar met een enorm vervreemdende bite. Daar hadden we de uitdrukking 'een beetje vreemd maar wel lekker' toch voor?

Ik ben er nog niet helemaal over uit of dit nu echt iets voor mij is maar ik kan in elk geval zeggen dat dit een aanrader is voor muzikale avonturiers en alleseters en dat we er de komende maanden ongetwijfeld nog veel over zullen gaan horen.

James Blake, ik moest het al een tijd checken. Hee, een album, dan beginnen we maar hier. FOUT GEDACHT!

Lat meneer nu juist van zn Electronic afstappen hier en ik had nog wel gehoopt op een revolutionair plaatje vol cuts en beats. Maakt verder ook niet uit.
Gaan we toch maar luisteren, want tsjah, ben nu toch bezig. Krijgen we Soul en vocoders. Beiden elementen waar ik totaal niets mee kan. De muziek zelf is nog best ok, het hapert en stottert een beetje, beatje erdoorheen, pianootje. Ach, best leuk, als ie ze mond nu dicht zou houden, maar nee.

Tsjah, ik kan hier gewoon niets mee, al heb ik dus het idee dat het allemaal niet zo slecht is. Zal zijn Ep's nog wel eens opzoeken.

avatar van Slow
Ha, dit word mijn eerste album van 2011.
Heb nu Unluck op staan. Klinkt wel redelijk, is even wennen.
Ik ben benieuwd!
Later een onderbouwde mening.

Limit To Your Love vind ik persoonlijk een ijzersterke track. Ben benieuwd naar de rest!

(verwijderd)
Limit To Your Love vond ik ook geweldig en veel van de tracks op de eerdere EP's ook. Nu is daar dan eindelijk (naja nog niet echt natuurlijk) de 'LP'. En ik kan hier alleen maar blij mee zijn! Het was al bekend dat er inderdaad veel vocalen in zouden zitten, maar de onderliggende laag blijft toch wel van een hele hoge kwaliteit. Neem alleen al een track als I Never Learned to Share, waarin aan het eind van het nummer de bass wel naar binnen gekeerd lijkt te zijn..
Ja aan dit album valt de aankomende tijd heel veel moois te ontdekken en wat ben ik dan blij met de aanstaande wintersport en de rit over de autobahn

avatar van FlyLo
Ik twijfel eigenlijk aan de authenticiteit van het gelekte album.. Als het album toch al af: breng het dan uit vlak voor kerstmis? Ideaal voor de verkoopcijfers..
De kwaliteit van de nummers valt me bovendien dik tegen. Geen enkel nummer dat Limit To Your Love ook maar benadert.

En Limit To Your Love komt al niet in de buurt van CMYK en Klavierwerke. Dat klinkt niet erg hoopvol.

avatar van Yamato
Hé, is deze al gelekt of hebben er mensen een promo ontvangen? Ik ben wel erg benieuwd naar dit album na de geweldige CMYK EP. Maar vooralsnog lijkt men niet echt enthousiast.

avatar van Slow
Tot nu toe klinkt het lekker. Zoals joramhoogink zegt: Er valt waarschijnlijk veel aan te ontdekken. Vooralsnog 4*.
Maar wie weet is hij niet eens authentiek, alhoewel me dat wel vreemd zou lijken.

tuktak
tja, vergeet die meningen hoor! james blake zijn nieuwe album verdient sowieso een beetje tijd om er iets van te vinden. het is iig een stuk vernieuwender dan zijn voorgaande werk. love it or hate it, maar ik voel de productie en zijn stem wél helemaal.

Als dit niet echt zou blijken is het wel humor trouwens, maar vrees ervoor.

tuktak
de meeste tracks zijn al in diverse mixtapes te horen.

@tuktak

Inderdaad, ik hoor er ook gewoon zijn eigen werk in.

avatar van Jacktherapper
Ontzettend knap, eigenzinnig plaatje. Wat een warmte. James Blake, de man die vanaf zijn eerste EP tot en met zijn album overtuigd als hofleverancier van parels. Het kwetsbare geluid van dit album gaat me deze hele winter wel smaken.

p.s. laat dit album alsjeblieft niet liggen door de negatieve reacties, dit is veel meer waard...

Yamato schreef:

De CMYK EP is niet echt een goede indicatie voor hoe dit album klinkt. Sowieso veel normale vocalen hier.

Maar goed, gewoon gaan luisteren en je eigen oordeel vormen.

avatar van KampF
Beetje teleurgesteld na 2 luisterbeurten maar ik heb het idee dat dit wel gaat werken binnenkort.

Ik mis verknipte flarden geluid van James Blake zoals hij dat prachtig op zn EP's deed. Dit album wordt beheerst door vocals en minimale instrumentatie, echter wel meer solide en consistent.

Hoe dan ook, ik moet er aan wennen, want ook dit is weer nieuw, en als iemand vernieuwend bezig is, dan is het Blake wel. "De toekomst van de dubstep" lees ik wel eens. Wel grappig want het is niet eens echte dubstep. Daarvoor verwijs ik iedereen graag naar het Night Slugs label.

Ik zeg niet dat deze plaat slecht is, oh nee, zeker niet, maar dit had ik niet verwacht. Dacht zelfs dat ik naar een soul album aan het luisteren was.

ps. Lindesfarne I is slecht.

avatar van Slow
Nou, na een avondje + een deel van de ochtend luisteren kan ik toch een wat meer gefundeerde mening geven.

De vier sterren die ik James Blake in eerste instantie heb gegeven blijven gewoon staan, en misschien worden het er wel 4,5. Ik vind deze plaat echt heel fijn. In eerste instantie begreep ik niet helemaal waar ik nou naar zat te luisteren. Het leek, zoals KampF zegt wel soul. Maar nu ik wat meer heb geluisterd kan ik het meer en meer waarderen.

Breekbare, warme muziek. Pas de afgelopen maanden ben ik electronic, dubstep en IDM meer gaan waarderen. Als je mij dit een paar maanden terug had laten horen was ik al snel afgehaakt.
De afgeknipte vocals en vrij random beats maken het een album dat ontdekt moet worden, dus de komende tijd zal ik deze plaat ook vaak draaien.

Absoluut topnummer is toch wel Limit To Your Love, wat een fijn nummer. Maar ook Give Me My Month en Why Don't You Call Me vind ik toch wel de betere nummers op dit album. Toch zal ik niet een hele middag naar deze plaat kunnen luisteren. Dan word het mij te zweverig en ongestructureerd. Ik mis dan toch wel een duidelijke en consistente beat.
Misschien is dat een kwaaltje dat ik nog over heb gehouden uit de tijd dat ik slechts mainstream muziek luisterde.

Ik ben benieuwd of James Blake mijn 4* de komende maanden vast kan blijven houden.

twnmrs
Ik snap de teleurstelling van veel elektronische fanaten. James gaat niet verder met zijn zoektocht naar de ideale minimalistische dub-plaat. Ik zelf ben echter helemaal ondersteboven van deze soulvolle warme nummers. Hoor ik invloeden van Bon Iver bij Lindesfarne?

Dat je dit durft op je 21e en er nog zo in slaagt ook!
Deze blijft nog dagen, maanden en jarenlang hangen.
Wie weet zorgt het vervolg van deze plaat dan weer voor een geruststelling voor onze dub-snobbies!

5* en als ik hoger kon had ik het ook gedaan.

avatar van kemm
Ik snap de teleustelling niet. Na 1 luisterbeurt klinkt dit exact zoals het werd aangekondigd en ik het verwachtte: in de lijn van single Limit to Your Love (met hier en daar nog wat bescheiden electronica-overblijfselen van Klavierwerke). Wie iets anders op z'n bord wou, moet maar iets anders bestellen.

avatar van Lennart_M
twnmrs schreef:

Dat je dit durft op je 21e en er nog zo in slaagt ook!
Deze blijft nog dagen, maanden en jarenlang hangen.

5* en als ik hoger kon had ik het ook gedaan.

Mee eens! Ik vind het echt ongekend hoe deze gast echt schijt heeft aan alle verwachtingen.

Zoals de nederhoppers zouden zeggen: "deze shit is next level". En zo is het. Wat een plaat!

avatar van KampF
Wilhelms Scream is in ieder geval prachtig. Dit album 'komt langzaam door'..

Limit to Your Love heb ik in 2010 al stukgedraaid met als gevolg: Top 15 Nummers 2010

avatar van indie-nerd
twnmrs schreef:
Hoor ik invloeden van Bon Iver bij Lindesfarne?

Had precies hetzelfde

(verwijderd)
Ik hoor ook nog een flard Antony Haggarty (die van de Johnsons ) in Why Don't You Call Me? en Give Me My Mouth. Vandaag dit album constant op repeat gehad en ik blijf er heel erg blij mee, kan niet wachten op de fysieke release

twnmrs
Ik vind trouwens de cover-art wel een beetje jammer.
Ten eerste vind ik het jammer dat hij dezelfde foto heeft gebruikt als bij Klavierwerke.
Ten tweede lijkt ie als 2 druppels op de cover van Joris Voorn's Balance 014.

Had na de styling van Limit to your love (clip) wel iets beters verwacht.

avatar van Goodfella
James Blake, hoeder van the sound of silence.

avatar van Raconteur
na een eerste beluistering doet het mij echt aan Bon Iver denken

avatar van twelve
"nigga just out-bon ivered bon iver ", aldus een user op lastfm. Overeenkomsten zijn er inderdaad, op vocaal gebied. Ik heb er nu een paar luisterbeurten opzitten, erg bijzondere en verslavende plaat.

BPDD
Mijn eindejaarslijstje voor 2010 heeft nog niet eens definitieve vormen aangenomen en de eerste gegadigde voor de editie van 2011 heeft zich al aangediend.
Tenminste, ben tegen de verwachtingen in danig onder de indruk van de eerste serie luisterbeurten.
De reeds door velen opgemerkte gelijkenis met Bon Iver doet het goed, nummer als 'Wilhelms Scream' en het tweeluik 'Lindesfarne' zijn dan ook voorlopgie favorieten.
Mag ik tot slot How to Dress Well nog tippen? Qua sound enigszins verwant aan Blake maar dreigt wat ondergesneeuwd te raken hier.

avatar van xrockerx
De plaat van 2010 komt uit 2011