James Blake - James Blake (2011)

Electronic
Label: Atlas

1. Tep and the Logic * (2:42)
  2. Unluck (3:03)
  3. The Wilhelm Scream (4:36)
  4. I Never Learnt to Share (4:52)
  5. Lindisfarne I (2:42)
  6. Lindisfarne II (2:59)
  7. Limit to Your Love (4:40)
  8. Give Me My Month (1:53)
  9. To Care (Like You) (3:54)
  10. Why Don't You Call Me (1:36)
  11. I Mind (3:34)
  12. Measurements (4:20)
  13. You Know Your Youth * (2:20)
Nog nooit dit soort aparte (rare muziek wil ik niet zeggen want dat klinkt negatief) muziek geluisterd en om een of andere reden vind ik het me toch een partij ontspannend! Is er trouwens geen sub-genre waar dit onder valt?

@Dennis

Ja, daar ben ik ook nog niet helemaal uit. Eerdere EP's van James Blake waren toch wel dubstep, maar ik weet ook niet zo goed wat dit album precies is. Dubsoul? Minimal soul?

avatar van lowieke
Leuk plaatje, niet zo goed als iedereen er over doet.

avatar van lowieke
Sorry doel niet op de mensen hier, maar NME etc.

Dennis5493 schreef:
Is er trouwens geen sub-genre waar dit onder valt?

Pubstep.

Maar als je dit goed vindt, zou ik nog wat dieper gaan graven in de huidige Britse electronica-scene. Luister maar eens naar Burial en muziek van het Hyperdub-label, dan kom je wel een eind.

tuktak
darkstar - north, ook hyperdub, heeft naar mijn idee wel het meest verwant met deze van james blake.

avatar van Thomzic
Mijn aandacht getrokken door het wonderschone Limit to Your Love en Inmiddels een keer of 10 beluisterd. Niet direct omdat ik alles zo mooi vind, maar de gecreëerde sfeer over het gehele album vind ik erg bijzonder - iets wat zeker aan mijn beperkte referentiekader binnen de elektro wereld kan liggen btw. Die genoemde sfeer komt door de minimale begeleiding in de vorm van een beat of basslijn, andere elektro geluiden, enkele rake zinnen of woorden gezongen door een engelen stem en plotselinge stiltes. Het is ingetogen en met een gepaste emotie gezongen, maar ergens is het ook afstandelijk. Alsof hij maar een tipje van de sluier wil prijs geven van zichzelf. Misschien ben ik het daarom vaker gaan luisteren, om achter zijn bedoelingen te komen als die er zijn. Ik weet het ook niet allemaal, zo komt het iig op mij over. Interessante en eigenaardige plaat dit, dat zeker.

avatar van Goodfella
tuktak schreef:

Jamie xx idem. Speelt op vergelijkbare wijze met ruimte/stilte.

Mount Kimbie is misschien ook wel wat voor hem.

avatar van Slow
Africa HiTech klinkt ook wel een beetje als James Blake.

avatar van midnight boom
James Blake kan wel eens een groot artiest worden, Giel had het er vandaag als eerte over in dwdd, en mathijs vond het mooi.

(verwijderd)
Matthijs zei volgens mij helemaal niet dat ie het mooi vond... maar ik denk niet dat iedereen die de hele plaat hoort na aanleiding van Limit To Your Love gelijk denkt van WOW..

avatar van ni slecht
deze 'limit to your love' doet het origineel toch wel zwaar verbleken

Limit to Your Love begint zo waar een hit te worden, en terecht, prachtig nummer! Het hele album vind ik nog wisselvallig, al heeft het wel potentie. Het doet me iig heel erg denken aan Arthur Russell, zowel de muziek als de stem...

avatar van Dwejkk_
Ik was toch wel verrast toen ik gister de Tipparade zag.

avatar van sydbarrett
Uiteindelijk ben ik toch om. Vond het eerst verschrikkelijk om James Blake te horen zingen. Dat wilde ik niet, geen menselijke stemmen! Maar ja ik stop er mee dit te vergelijken met eerdere EP's, of ze nou beter of slechter zijn.
Dit is toch een plaat die me nou wat weet te doen. Staan ook mindere nummers op, vooral richting het einde verslapt m'n aandacht. Maar toch wil ik het album blijven opzetten en heb ik zelfs een zwak gekregen voor de eenzame en breekbare stem van James Blake.

Eerste album van dit jaar dat het bij mij tot de 4* schopt.

avatar van Goodfella
Iedereen die dit goed vindt: Space is Only Noise, het debuutalbum van Nicolas Jaar, is zo mogelijk nog beter.

Dwejkk_ schreef:
Ik was toch wel verrast toen ik gister de Tipparade zag.

In de Mega top 50 staat ie op 22...

felixlion
James Blake, Darkstar, Mount Kimbie, Jamie xx... maken inderdaad allemaal muziek in ongeveer dezelfde stijl. De muziek wordt door verschillende (voornamelijk Britse) blogs/recensenten bestempeld als 'Post-Dubstep'. Niet omdat de muziek zo op dubstep zou lijken, maar omdat deze artiesten vroeger dubstep hebben gemaakt en zich nu tegen het als maar luider en harder wordende genre keren en rustige minimalistische muziek maken als wijze van tegenreactie.
Dat is toch wat ik er van verstaan heb.

Al die Jamesen... wat is dat toch, dat ik hun stemmen allemaal zo slecht trek. It's in the name... Alhoewel ik het experimentele karakter van sommige stukjes kan waarderen, is het niet mijn stukje keek.

avatar van Slow
Wat een lekker uitvoering zeg, Freekje!

*repeat*

avatar van Marsvin
Ik had meer pop en dubstep verwacht. Dit is dus niet het geval, zeker niet slecht dit album. Zeer goed is dit album nu ook niet want er zitten enkele slaapverwekkende liedjes tussen zeker naar het einde toe.

Beste song: I Never Learnt To Share, Limit To Your Love

Slechtse song: I Mind, Why Don't You Call Me

Moet zeggen dat het mij toch redelijk tegenvalt. Na de ep's en hype berichten is dit toch niet wat ik hoopte. Aantal erg goede nummers, maar ook te veel voortkabbelende meuk.

begrijp de hele hype eigenlijk niet, ok, ik ken alleen limit to your love en ik denk, wat een ontzettende niks muziek

het nummer is weinig boeiend, zwaar uitgekleed en je houdt amper wat over

ja, oh spannend, dat is nu juist de kracht!hoor ik u al zeggen

welnee, het is dodelijk saai

magoed, ik ga de plaat eens in geheel beluisteren om tot een hopelijk ander oordeel te komen

Hoe heb je het nummer gedraaid? Maakt nogal een verschil of je wel of niet de diepe bassen mee krijgt. Op de radio of tv komt dat niet over, heb ik gemerkt.

Verder denk ik niet dat het iets voor jou is eigenlijk, aangezien ik je nooit iets bij electronische/experimentele muziek zie posten.

De hype is natuurlijk al langer gaande door wat EPs (o.a. CMYK en Klavierwerke) die terecht zeer goed ontvangen werden.

avatar van de_nis_
Inderdaad.
Ik hem eerst gedraaid op een mp3 speler, op de fiets met wat wind in de oren, en dan valt het gevoel compleet weg.
Ik moet wat minder nieuwe dingen draaien op op de fiets om niet verkeerde indrukken te krijgen.

Nu op een goede geluidsinstallatie is het echt de moeite waard.

herman schreef:

niet te voorbarig herman, ik beluister zon beetje alles wat kwaliteit heeft, en schuw geen experiment

vandaag de tijd genomen om alles van de man te beluisteren, ook deze

reetegoeie produktie , en die maakt wat mij betreft dat het fijn luisteren is, maar muzikaal vind ik het echt helemaal niks, er gebeurd me veel en veel te weinig, maar dat zal de kracht wel zijn, de kunst van het weglaten, zoals de stilte in limit to your love, spannend, nueh nie echt

eindconclusie, snap heel goed dat mensen dit ok vinden, denk ik dat het geen al te lange adem heeft, en is het niet verwonderlijk dat dit me niet ligt als ik zappa - hoeveel noten per seconde kan je laten horen - ertegenover zet als mijn favoriete artiest

(ohja, ben nu 3 dagen gestopt met roken en rustig naar muziek luisteren is er dan niet echt bij, laat staan een beoordeling zuiver gebaseerd op oeremoties, en dat weegt mee in beoordeling van deze plaat

Grappig dat je alles hebt beluisterd. Zijn beste dingen staan wmb niet op dit album, maar op de EPs hiervoor. En Blake speelt inderdaad met stilte, dat is een beetje de trend nu in electronicland (al noemen sommigen dit ook pubstep ).

Van de drukke dingen van Zappa krijg ik dan weer de kriebels.

avatar van Lennart_M
Ok het nummer van 2011 is bekend, en nee geen Limit To Your Love, maar Wilhems Scream. Wat een ongelofelijk goed nummer zeg!