William Fitzsimmons - Gold in the Shadow (2011)

Folk
Label: Nettwerk

1. The Tide Pulls from the Moon (3:39)
  2. Beautiful Girl (2:38)
  3. The Winter from Her Leaving (3:25)
  4. Fade and Then Return (4:41)
  5. Psychasthenia (4:14)
  6. Bird of Winter Prey (4:01)
  7. Let You Break (3:23)

12. Ever Could *
  13. The Tide Pulls from the Moon [Acoustic Version] *
  14. From the Water *
  15. Blood and Bones *
  16. Fade and Then Return [Acoustic Version] * (3:38)
  17. Psychasthenia [Acoustic Version] *
  18. Tied to Me [Acoustic Version] *
  19. By My Side *
  20. Gold in Shadow *
Proggy
aERodynamIC"]Dat ik een enorm zwak heb voor baardmansen als Scott Matthew, Ray LaMontagne of William Fitzsimmons mag onderhand wel bekend zijn.
Typisch van die integere muzikanten die soms haast achteloos het ene mooie nummer na het andere uit hun songwritersjasjes lijken te schudden.

Vergeet ook onze 'eigen' baardmans Minco Eggersman niet!!! Zijn album Hamden blijft wonderschoon.

avatar van itbites
Hans Brouwer schreef:
Baardmensen? Van mijn vrouw mag ik onder geen beding een baard laten staan . Ik zelf zou mij ook erg ongelukkig voelen als ik 's morgens ongeschoren en zonder Van Gils eau de toilette op mijn glad geschoren gezicht de dag zou moeten beginnen . Bij het aanschouwen van de hoes van "Gold in the Shadow (2011)" weet ik bijvoorbaat al dat ik dit album niet ga beluisteren . William Fitzsimmons zou wellicht een kans bij mij maken wanneer die afschuwelijk baard eraf zou zijn .

Ach, misschien gewoon eens beginnen met het linkje bij The Tide Pulls from the Moon aanklikken en te luisteren.
Als ik zou kijken welke albums ik op basis van de hoes niet zou bestellen zou deze er voor mij ook bij zitten, maar de muziek zelf (jaja) heeft me over de streep getrokken. Ik denk bij de hoes nu alleen nog maar: Dat is best een scherpe foto!

avatar van Tha)Sven
Ik vind hem net wat minder dan Sparrow and the Crow. De electronica bevalt me niet echt, ik zal eens kijken of ik de akoestische versies kan vinden, want dat lijkt me een stuk mooier.

Vandaag de deluxe versie binnengekregen. Zat in een groot doosje, dus de postbode moest aanbellen.
Er zat een extra boekje van de gewone versie bij met daarop een handtekening van William. Toch een leuke verrassing, zeker nadat ik vanochtend een kaartje gekocht heb voor zijn optreden in Amsterdam 25 juni.
Op mijn cd de versie met Leigh Nash (dus die met Julia Stone bewaar ik uiteraard goed nu)

Silky & Smooth schreef:
Wie zingt met hem op What Hold?

Grace Read.

Zij doet ook mee op het nummer The Tide Pulls from the Moon.

avatar van IntoMusic
aERodynamIC schreef:

Wat is jouw mening inmiddels: is de versie met Leigh beter/ lekkerder als zusje Stone?

Lastig: Leigh Nash heeft een warmere stem, Julia zingt wat snerpend. Daar moest ik indertijd ook erg aan wennen bij de cd met haar broer. Toch heb ik haar solo-album uit Australië laten komen omdat deze hier toen nog niet te krijgen was. Toont aan dat ook aan haar geluid ben gaan wennen
Ik heb dus geen echte voorkeur eerlijk gezegd.

avatar van IntoMusic
Inderdaad een album (Julia's solo) die ik ook nog eens moet laten invliegen. Williams album afgelopen week op mijn iPodje meerdere malen de revue laten passeren en wat een heerlijke stem en een bijzonder album is dit. De laatste tijd kom ik meer en meer dit soort artiesten tegen die de commercie (nog) niet hebben gevonden (gelukkig... houden zo).
Ongedwongen, tikkeltje tijdloos en heerlijk relax is zoals ik dit album ervaar. Deze komt op mijn lijstje "nog aan te schaffen" en ga in mijn inmiddels gestarte vakantie zijn andere albums ook eens luisteren .

Ik zou dan zeker voor de deluxe versie gaan omdat cd 2 de sobere kant van Fitzsimmons zeer duidelijk benadrukt. Het zou me niets verbazen als er mensen zijn die die versies (nog) mooier vinder. Daarbij staan er ook een aantal nieuwe nummers op en dat is nooit verkeerd.

avatar van Hans Brouwer
itbites schreef:
Als ik zou kijken welke albums ik op basis van de hoes niet zou bestellen zou deze er voor mij ook bij zitten, maar de muziek zelf (jaja) heeft me over de streep getrokken!
Vroeger had je van die verzamelaars "alle dertien goed" met op de hoes afgebeeld een bloed mooie vrouw met uitpuilende borsten. Dan kocht je desbetreffende lp niet voor de al dan niet goede nummers maar enkel en alleen voor die lekkere stoot . Ik ben het me je eens itbites: het uiterlijk van deze op de hoes afgebeelde lelijke baardaap zou geen reden mogen zijn om "Gold in the Shadow (2011)" niet een keer te beluisteren. Wellicht komt het er nog een keer van

avatar van jassn
@ Lowieke: thx

Deze plaat ga ik zeker nog veel draaien, iedere luisterbeurt heb ik nieuwe favorietjes.

avatar van Guinness1980
Ben het album momenteel het beluisteren en heb het afgelopen week ook regelmatig gedraaid.

Ik kende William Fitzsimmons helemaal niet en wist dus ook niet wat me te wachten stond toen ik dit album op de homepage van MM staan.
De hoes was juist datgene wat mij nieuwsgierig hier naar maakte.
Het album vind ik ook perfect bij het weer van de laatste dagen passen.
Wellict dat hij daardoor zo goed bevalt?
Binnenkort toch maar eens de (dubbel?) cd gaan bestellen!!

Gold in the Shadow vind ik het beste album dat (tot nu toe) dit jaar is uitgekomen.

avatar van De-noir
Stijlvol gedaan allemaal, maar het gaat me wel heel erg snel vervelen... mede door de te gladde productie. Ik verlaag en leg Seven Swans van Sufjan nog wel eens op. Veel beter.

De-noir schreef:

Laat me raden, Loveless was de cd die je ervoor had beluisterd? zit ik goed of niet? Stofzuigermuziek

avatar van De-noir
Ehhh wat My Bloody Valentine hiermee te maken heeft ontgaat me volledig. Niet zo geagiteerd reageren zou ik zeggen. Komt een beetje zuur over zo...

avatar van Rogyros
Ik vind het op zich wel een aardig album, maar zijn zeg maar ingetogen manier van zingen (lijkt wel wat op Ben Harper) gaat me op een gegeven moment toch wat vervelen. Nummers zijn zeker niet slecht, maar als de plaat afgelopen is, wil ik wel even wat anders horen.

Ik val niet stijl achterover van deze plaat, maar ik zal hem zeker wel vaker opzetten. Meer dan 3 sterren gaat het evenwel vast niet worden.

avatar van duvelboy
Proggy schreef:

Ik zou baardmens Josh T. Pearson willen toevoegen aan dit prachtige lijstje, die zopas een meesterwerkje heeft afgelevert en volgens mij nog net iets beter dan deze.
klik
mvg
db

avatar van Rhythm & Poetry
Sage Francis is nog altijd beste baardmans, maar William Fitzsimmons komt wel in de buurt hoor. Binnenkort zijn overige albums beluisteren.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik dacht er laatst aan om met een halfje te verhogen, maar vandaag zit ik hem te luisteren en wil ik hem eerder naar de 3,0* halen dus dat laat ik mooi achterwege. Ik ben bang dat Willem af en toe iets te veel vervalt in fluisterzang naar mijn smaak. De instrumentaties zijn wel echt heerlijk.

Beste baardmans van de muziekwereld blijft natuurlijk Freeway Rob .

avatar van Gründafjørdøhur
Ik sluit me aan bij panjoe en Rogyros. Opzich een prima album, maar naar verloop van tijd gaat me de stem van Willy toch tegen staan. Aangezien de zus van Angus Stone hier mee doet en de manier van zingen van William erg doet denken aan hem dacht ik aan Angus Stone, maar ik vind Angus dan toch wel een slag beter. Prima album, ik geef het alleen niet alle bovenstaande superlatieven mee.

avatar van Silky & Smooth
Aha, dat is zijn zus dus! (de vrouw die je hoort, maar niet vermeld wordt.)

avatar van Gründafjørdøhur
Silky & Smooth schreef:
Aha, dat is zijn zus dus! (de vrouw die je hoort, maar niet vermeld wordt.)

Ik had het in het vorige bericht misschien verkeerd omschreven (inmiddels aangepast), maar ik had het daar over de zus van Angus Stone; Julia Stone die wel vermeldt wordt bij Let It Break.

avatar van wexxel99
Ik ga helemaal met De-noir mee, de gladde productie staat me tegen. Nummers gaan te makelijk in elkaar over om het hele album te kunnen boeien.
De beste baardmans is natuurlijk: Roky

avatar van Jumperjack
Ik had tot ca. 1 1/2 week geleden nog nooit van deze baard gehoord, deze plaat kan mij echter zeer bekoren. Mooie ingetogen liedjes, was vooral gisteren op zondagmorgen erg prettig luisteren.

avatar van Silky & Smooth
Gründafjørdøhur schreef:

Okee, maar welke niet-vermelde zingt dan wel mee?

Jumperjack schreef:

Zolang ongeveer ken ik deze artiest ook.
geweldig album, van de week op cdwow besteld en vandaag de verzendbevestiging gekregen.
Nu maar hopen dat we week snel om is

Silky & Smooth schreef:

Okee, maar welke niet-vermelde zingt dan wel mee?

Rosi Golan. Ze zingt zowel als duet als achtergrond zangeres. Ook op de andere cd's van Fitzsimmons, is zij met regelmaat te horen.

Misschien leuk te vermelden dat de man 25 juni terugkomt naar Amsterdam en deze keer met band. Georganiseerd door Paradiso maar het zal plaatsvinden in People's Place. En dat ziet er verdomde goed uit.
Uiteraard ben ik van de partij

Editoor schreef:

Op dit album zingt ze toch niet mee???
Dat zijn alleen Leigh Nash (of Julia Stone), Laura Distasi en Grace Read als ik het boekje bekijk.

Overigens raad ik iedereen aan om de deluxe versie aan te schaffen.

aERodynamIC schreef:
Overigens raad ik iedereen aan om de deluxe versie aan te schaffen.

Die acoustische versies doen mij niet zoveel of vind ik niet zoveel van het origineel afwijken.
Ik kan de originele versies veel beter waarderen en voor de overige nummers vind ik het voor mezelf niet waard om de deluxe versie aan te schaffen.
De tweede cd zal ik dan nauwelijks of nooit beluisteren.

aERodynamIC schreef:

Op dit album zingt ze toch niet mee???

ooh, dan zit ik misschien fout. Ik zal even onderzoeken hoe het precies zit.