Anathema - Judgement (1999)

Rock / Metal
Label: Music for Nations

1. Deep (4:53)
  2. Pitiless (3:10)
  3. Forgotten Hopes (3:50)
  4. Destiny Is Dead (1:46)
  5. Make It Right (F.F.S.) (4:09)
  6. One Last Goodbye (5:23)
  7. Parisienne Moonlight (2:09)
  8. Judgement (4:20)
  9. Don't Look Too Far (4:56)
  10. Emotional Winter (5:54)
  11. Wings of God (6:29)
  12. Anyone, Anywhere (4:50)
  13. 2000 & Gone (4:50)
  14. Transacoustic * (3:48)
voltazy
Papartis schreef:
Luister ook eens naar Antimatter.
Ex bassist van Anathema speelt in deze prima band.
Erg mooie muziek.

speelde.

avatar van Ayreonfreak
Het enige Anathema album wat mij in tegenstelling tot vele anderen, niet of nauwelijks raakt. Tot aan de track "Make it right" is het album goed, daarna wordt het steeds minder met zelfs wat dieptepunten die zware onvoldoendes halen. Vandaag nog maar eens geluisterd waarom velen dit echt één van de betere Anathema albums vinden, maar ik zou het echt niet weten. A Natural disaster is in mijn ogen vele malen beter....

avatar van rafke pafke
Welke vind jij die zware onvoldoendes dan? Judgement, Emotional Winter, Don't look to far en ook de instrumentale afsluiter 2000 & gone vind ik pareltjes. Aan Wings of God heb ik een hele tijd moeten wennen, maar dat vind ik nu een supersong.

De enige mindere song op dit album vind ik zelf Anyone, Anywhere, dit vind ik iets te cheesy en de lyrics zijn ook huilen met de pet op.

voltazy
en dat vind ik dan weer een van de betere nummers op judgement

avatar van James Douglas
Ayreonfreak schreef:

Laat ik nu net de tracks na 'Make it right' een stuk emotioneler en dus mooier vinden. Ik heb bij 'One Last Goodbye' écht zoiets van 'jaja, we zijn begonnen'. Het kan zijn dat we met 'andere oren' luisteren naar dit album. Ik moet het bij deze band hebben van de emotie en toch in mindere mate van de 'heavyness' of het metal-aspect wat trouwens maar zeer sporadisch aan de oppervlakte komt.

avatar van Ayreonfreak
Ik heb dit bericht ook eigenlijk niet helemaal compleet geschreven. Mijn originele versie gebruik ik thuis, en de kopie (MP3) gebruik ik in de auto in een andere volgorde, een hele tijd geleden al op schijf gezet in "random' volgorde. Sommige nummers staan daar wel achter elkaar, maar sommige niet. Judgement en Anyone, anywhere staan bij mij bijvoorbeeld in het begin van het album. Om mijn verhaal toch even compleet en duidelijk te schrijven doe ik het opnieuw, met motivatie en cijfer

1. Deep: Goed nummer 7

2. Pitiless: Goed nummer 7

3. Forgotten Hopes: Briljant, heerlijk nummer 9

4. Destiny Is Dead; Ook een geweldig nummer 9

5. One Last Goodbye: Maar één cijfer voor mogelijk 10

6. Make It Right (F.F.S.) Maar één cijfer voor mogelijk 10

7 Parisienne Moonlight; Pakt mij totaal niet lijkt ook niet echt op dit album te horen, skip ik altijd. (irriteert zelfs) 3

8. Don't Look Too Far; Idem als hiervoor; saai, 4

9. Emotional Winter; Goed nummer, maar schudt me ook niet echt wakker, toch een 6

10. Wings of God; Begint raar, en vervolgens zit er niets in het nummer wat iets met je doet. 6

11. Judgement; Geniaal nummer; 9

12. Anyone, Anywhere; Prachtig een vette 10

13. 2000 & Gone; Ook geen geweldig nummer, saai zelfs. 5

14. Transacoustic ; Mooi nummer 8

Al met al heb ik waarschijnlijk de indruk gegeven dat het een middelmatig album is, dat is het zeker niet, maar ik draai het van alle Anathema albums gewoon het minst, en elke keer moet ik echt even in het album komen voor ik het weer ga waarderen. Ik merk ook dat wat jullie "cheesy" vinden, Anyone, Anywhere bijv, ik weer prachtig vind.

Eindoordeel; Briljante, heel goede nummers worden afgewisseld met slechte nummers.

avatar van freitzen
Dan kom je gemiddeld toch op een 7,35 uit... dan is een drie toch wat laag dunkt me.

Dat ligt aan de interpretatie van de cijfers, maar vooruit, naar de 3,5

avatar van Helicon
Ooh, wat een ontzettend mooi album!!

avatar van Snappy
Inderdaad. naar mijn mening het beste album ooit!!

avatar van battersea
De reacties lezende heb ik duiedlijk wat meer tijd nodig. Natural Disaster pakte mij meteen, maar hier zit naar mijn mening toch iets te veel dreinerige metal tweestemmigheid in. Je weet wel, waar Metallica ook zo goed in is. Geen vrolijke majeur akkoorden, maar akkoorden waarvan je denkt, ja nu weet ik het wel. Vooral nummer 2 (pitiless) maakt zich daar schuldig aan. Begrijp me niet verkeerd, het IS een prachtige plaat, maar ik hoopte op meer progrock dan metal.

avatar van Helicon
Ik heb eens een tijdje naar de albumhoes zitten kijken, maar ik ben er nog niet echt uit wat het is.
Volgens mij is dit niet een gewone zonsop- of ondergang, volgens mij is het namelijk een beginnende kernexplosie. Zo'n kernpoef welke de Amerikanen op die atollen in de pacific uitvoerden.Dit past overigens ook wel bij de titel van het album
Weet iemand misschien precies wat de foto op de hoes is?

avatar van rafke pafke
Anathema brengt op 25/08/2008 het album "hindsight" uit. Ik heb dit proberen toe te voegen aan Musicmeter, maar ik geraakte niet voorbij stap 5, dus als iemand zich geroepen voelt...

In ieder geval, "Hindsight" is een soort van best off, met herwerkte semi-akoestische versies van Anathema klassiekers + één volledig nieuw nummer. Meer info vind je hier :

Op het internet zijn de laatste paar dagen ook een paar nieuwe interviews verschenen :

"Hindsight" moet dus niet verward worden met het aangekondigde "horizons" album. Het werk aan dat album is nog in volle gang en zal ten vroegste eind 2008 verschijnen. Dit zal dus wel een volledig nieuw studio album zijn.

avatar van Rinus
Dit blijft een geweldig album. Gisteren weer eens op volle sterkte gedraaid, en aangekomen bij het nummer One last goodbye hield ik het niet droog. Rillingen gierden door mijn rug. Wat kan muziek toch mooi zijn. Dit nummer wordt zo mooi opgebouwd en is zo mooi gezongen, Dit is muziek met een hele grote letter M.

avatar van THEMARSVOLTA
One Last Goodbye is inderdaad erg mooi, op Hindsight vindt ik hem nog mooier. Deze trouwens ingeruild voor Alternative 4 in mijn top10. In m.i toch net iets mooier omdat ik daarop elk nummer geweldig vindt en bij dit album nog wel eens de neiging heb om soms een nummertje te skippen.

vondeich
Voorlopig een 3,5*. Wellicht dat ie nog wat meer moet groeien bij mij..

avatar van sander.h
Man wat een juweel, vooral door de prachtige melancholieke sfeer.
Ik lees hierboven ook ergens een negatief oordeel over Parisienne Moonlight, die reken ik juist tot een van mijn favorieten. Sterker nog, de eerste 9 nummer reken ik sowieso al tot mijn favorieten!

Overigens vind ik de navolgende Anathema-platen een stuk moeilijker om doorheen te komen, al weet ik niet precies waarom.
Maar dit blijft een knaller.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Eén der mooiste en beste platen van deze bijzondere band. Wat een gevoel en emotie is hierin verwerkt. Werkelijk alle nummers zijn prachtig en laten horen hoe Anathema zich zelfs in de muziek op een zodanige manier kwetsbaar opstelt, dat het de muziek zelfs ten goede komt: One Last Goodbye is er bijvoorbeeld gewoon één om tranen van in je ogen te krijgen. Of wat dacht je van Judgement, of Anyone, Anywhere. Zelfs het instrumentale 2000 & Gone is gewoonweg schitterend.
Dit is tevens het eerste album waarop de prachtige stem van Lee Douglas is te horen (Parisienne Moonlight en Don't Look Too Far). Na dit album zou ze de band permanent komen versterken en zou ze op de opvolgers steeds meer te horen zijn.

Judgement verdient alleen maar lof, hulde en een dikverdiende 5!!

avatar van James Douglas
sander.h schreef:
Maar dit blijft een knaller.

Datzelfde herken ik wel. Ik kom maar heel moeizaam door A Natural Disaster heen. Hier lijken de stukjes allemaal wat eenvoudiger bij elkaar te komen en de schoonheid van de liedjes zijn wat directer.

avatar van Thomzic
Dit album weet mij totaal niet te bekoren. Elke keer als ik denk: nu komt het, komt er helemaal niets! Krijg elke keer het gevoel dat ze een beetje voort krabbelen op het album, zonder dat het ergens spannend wordt. Alleen op het nummer Judgement veerde ik op. Voor even, want bij Anyone, Anywhere viel ik weer in slaap. Gewoon mij ding niet, shit happens

avatar van puppy
Vandaag gekocht bij de Fame voor maar €5,-!!!
One Last Goodbye is alvast een prachtig nummer, de rest moet ik nu gaan beluisteren.

avatar van puppy
Wow. En geen spijt van het kopen hoor! Dit is nog beter dan ik had verwacht. Misschien hoog om in één keer te geven, maar ik vind dat dit album wel 5* verdiend. (En dat voor 5 euro!)

Echt een prachtig album. Een aantal nummers bezorgen me zelfs telkens weer kippenvel, en dat komt bij mij echt niet zo vaak voor.

Ik ga hier ook maar een plek in mijn top 10 voor vrijmaken. Hoe ik het doe weet ik nog niet, maar dit album komt erin!

avatar van Aghora
puppy schreef:

Mooi om te lezen dat er weer een bewonderaar van dit album bij is. Dit is ook het perfecte album van Anathema om mee te beginnen. Het is er namelijk een uit de middenperiode van Anathema wat een beetje de overgang tekent tussen de meer doomy platen uit hun beginjaren en de wat rustigere progrock van de laaste twee platen. En wat mij betreft zit er geen enkel zwak album tussen dus ik zou zeker nog meer van ze gaan beluisteren.

Aghora schreef:

Ik ben ook zeker van plan om meer van ze te gaan luisteren!

Stond er nu serieus nog 3,0* bij dit album van mij?
Gauw verandering in gebracht. Anathema is voor mij sinds ik dit album heb uitgegroeid tot een van mijn favorieten. Zoals door sommigen al voorspeld was zou dit moeten groeien. Dat is gebeurt, en niet alleen dit album is gegroeid, maar de hele band.
Veel afwisseling in de nummers, dan weer vrij hard, dan weer rustig, maar eigenlijk altijd even mooi. Nummers als One Last Goodbye, Judgement en Wings of God zijn ware meesterwerkjes. Zeer goed album van een hele goede band!

avatar van T.A.
Ik ben helemaal gek van 2000 and gone. Heerlijk nummer. En dat zonder zang.

avatar van TheVoxyn
I.m.o. Het beste werk van Anathema, en een tevens een van mijn favoriete albums.

avatar van blonde redhead
Snappy schreef:
Inderdaad. naar mijn mening het beste album ooit!!

Zo wat een diversiteit in je top 10. Is dat toevallig of luister je voornamelijk naar progrock en psychedelische muziek. Ben er zelf ook wel fan van maar meer voor af en toe. Dan blijft het ook mooi natuurlijk.

avatar van hansjuvefan
Owla. Zag ik even dat ik maar 3.5* had gegeven op dit album. Heb hem dan nog maar eens compleet beluisterd en het is zeker 4 sterren waard. Dit album verveeld echt niet. Ik zal toch nog eens wat meer moeten opzoeken van deze groep.

avatar van hansjuvefan
blonde redhead schreef:

Diversiteit? Het zijn stuk voor stuk progrock/metal groepen die in zijn top 10 staan