Metallica - Load (1996)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Ain't My Bitch (5:04)
  2. 2 X 4 (5:28)
  3. The House Jack Built (6:39)
  4. Until It Sleeps (4:30)
  5. King Nothing (5:28)
  6. Hero of the Day (4:22)
  7. Bleeding Me (8:18)
  8. Cure (4:54)
  9. Poor Twisted Me (4:00)
  10. Wasting My Hate (3:57)
  11. Mama Said (5:19)
  12. Thorn Within (5:51)
  13. Ronnie (5:17)
  14. The Outlaw Torn (9:52)
avatar van Noc
Noc
Dit is geen (thrash) metal meer. Geen verwoestende riffs, geen explosiviteit. Maargoed, als je het album op zich bekijkt zitten er toch nog een paar aardige nummers op.

Heb hem pas 1 keer beluisterd.
Voorlopig een 3.

Joy
kortom, het ging mis toen men naar bobje rock ging luisteren

avatar van Mu_sic_bre_ker
Noc schreef:
Heb hem pas 1 keer beluisterd.

ik wel 20x. nog steeds blijft ie goed

typisch metallica. gewoon zoals het hoort

DonDijk
Ik 60x. Hij blijft redelijk.

avatar van Noc
Noc
Mu_sic_bre_ker schreef:
typisch metallica. gewoon zoals het hoort

Je mag het album goed vinden, maar of dit nou typisch Metallica is zoals Metallica hoort te zijn

avatar van James Douglas
Is er zoiets als typisch Metallica? Ik bedoel, ook in haar beginperiode ging men de andere kant op dan de trouwe volgers in gedachten hadden. Voor sommige fans van het eerste uur was Ride the Lightning zelfs schrikken. Ik bedoel maar.

In dat perspectief zie ik Load dan ook. Dit is het album dat ze moesten maken. Om terug komen van het succes van 'The Black Album' is een loodzware opgave. Je kunt het succes van de voorganger nooit of te nimmer evenaren en dus is het zinloos om op dezelfde voet verder te gaan. James en de zijnen hadden dit in de gaten.

Toen het resultaat op de mensheid werd losgaten braken er bijna opstanden uit. Was dit Metallica? 'Wat flikken ze ons nu? ze zijn naar de kapper geweest'. Weg waren de idolen. Wat bleef er over? Een gewaagde, sfeervolle rockplaat. Tuurlijk, zijn niet alle songs even sterk maar 'Bleeding Me' en 'House that Jack built' zijn voor mij persoonlijk klassiekertjes.

avatar van Kasperbert
Prachtig verwoord. Ook ik vind dit een erg ondergewaardeerd album van Metallica. Het is gewoonweg geen metal meer, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. De composities zitten sterk genoeg in elkaar en alhoewel het niet allemaal van even constant niveau is, horen 'King Nothing' en 'The Outlaw Torn' wel degelijk tot mijn favoriete Metallica nummers.

avatar van Nicholas123
Verhoogd naar 4*. Hier staat nog genoeg moois op om zo'n score te verantwoorden.

avatar van ricardo
Deze nu ook beluisterd.Het is niet echt(jaren 80) Metallica meer, dat niet nee,maar om nou van een slecht of zelfs matig album te spreken dat vind ik nou ook niet nee.Ik zie het gewoon als Metallica die een andere(meer rustige)weg is ingeslagen.Als je dit album niet vergelijkt met eerder werk uit de jaren 80, dan valt hier heus nog wel veel op te genieten vind ik hoor.Het klinkt inderdaad wel poppy en wat standaard met af en toe nog een lekkere vette riff,maar voor mij is dit heel erg genietbaar,en zeker beter dan het stemgemiddelde je wil doen geloven vind ik.Alleen als puur Metallica album zullen destijds de diepgewortelde fans wel teleurgesteld geweest zijn,maar voor een neutrale muziekliefhebber als ik ben, is dit album gewoon perfect, en erg goed beluisterbaar met lekkere nummers en goede ,minder harde riffs dan men gewoon is van Metallica.

avatar van Nicholas123
Dat vind ik nou ook, en ik beschouw mezelf wel als een redelijke die-hard Metallica fan. Ik denk dat die lage score vooral te danken is aan stijfkoppige metalfans die het niet konden verkroppen dat hun band een andere weg ingeslagen was.Daar komt ook nog eens bij dat als een album een slecht imago heeft, luisteraars zich daar ook nog eens op gaan instellen en dat beïnvloedt hun beleving van datzelfde album. Dat is zonde.

avatar van Axl_Rose
Oke, dit is geen Thrash (zelfs amper nog een metal album) meer...

Maar so what? Metallica heeft meer dan genoeg zijn bijdrage geleverd aan de geschiedenis van thrash metal en besluit wat te gaan experimenteren met blues, country,...

Er zijn zovele bands die nieuwe wegen inslaan, maar wanneer Metallica dit doet, schreeuwt iedereen moord en brand. Als een groep 10 jaar top-notch metal aflevertn mag het toch wel eens gaan experimenteren met een andere sound zeker.

Natuurlijk, niet alle songs zijn echt gelukt en men had idd beter de beste songs van Load en Reload op 1 cd geplaatst. Niettemin bevatten beiden wel enkele pareltjes (Fuel, Wasting My Hate, House That Jack Built, ...)

Bekijk dit niet als een metal album en men zal zien dat dit wel goed meevalt...

avatar van Leonard91
Erg goede Metallica plaat, en uiteraard erg ondergewaardeerd.

Dat ze niet meer trash maken is toch niet zo erg, ze hebben vier prima trash/metal albums afgeleverd en zijn een andere richting uitgegaan. Ik vind het juist vóór een band spreken als ze na een tijdje iets anders gaan doen. En dit gaat ze prima af.

Het klinkt allemaal lekker gelikt, de meeste songs zijn strak, en de productie is weer top. Waar ik bij TBA sommige nummers een beetje "fillers" vond heb ik dat hier iets minder, het album vormt iets meer één geheel. Met Hero of the Day en het fantastische The House Jack Build als hoogtepunten.

Kortom, lekker Metallica album, alleen jammer van het image dat ze uitstraalden, zie het boekje. Bah!
Maar voor de muziek een 4*

avatar van Zombywoof
Geen plaat die we gewend zijn van de heren.
Maar, ik zou zeggen: Beste (hard)rockplaat van de jaren '90.

Ik hoop dat hun nieuwe plaat wel goed is (vergelijkbaar met hun plaat The Black Album bijvoorbeeld), wanneer die ook uitkomt (in 2020??).

avatar van Mart
Van vergelijkbare kwaliteit met ReLoad, al is dit album in zijn geheel iets beter. De nummers zijn goed aan te horen, de zang is goed en veel riffs hierop zijn erg lekker. Echt geniaal wordt het nergens, maar het toch is het een lekker album om te luisteren als je bijvoorbeeld ergens mee bezig bent. Uitschieter op dit album is voor mij Ain't My Bitch.

avatar van Dhr. Bitterbal
Er staan zeer luisterbare nummers op Load, en ik vind ze ondanks hun behoorlijke muzikale verandering ( ook al is dit te beschauwen als hardrock) nog zeer goed als band en dit album vind ik absoluut geen flop.

Minst favoriete cd van Metallica. Na 5 jaar wachten werden we beloond met iets dat veel gelijkenissen vertoond met een slechte grap. Ik heb dit 1 keer afgespeeld om daarna z.s.m. te vergeten. Reload is een streepje beter, maar dit vind ik waardeloos, niet alleen voor Metallica-maatstaven, maar ook in het algemeen.

kaztor schreef:
Ik heb dit 1 keer afgespeeld om daarna z.s.m. te vergeten.

Dan kun je over deze plaat niet goed je mening vormen en delen, vind ik.

DonDijk schreef:

Dan kun je over deze plaat niet goed je mening vormen en delen, vind ik.

Wel als je al hun vorige albums van voor naar achteren kent en opeens nogal flauwe rockmuziek zonder enige vernieuwing voor de kiezen krijgt. Dat 'Rocktallica'-grapje van Lars en de plotselinge make-over van de bandleden en notabene het logo!! Sinds wanneer dacht Metallica zich met zulke zaken te moeten aanpappen?

avatar van Guinness1980
Noc schreef:

Dit klinkt absoluut niet als Metallica!!
Hadden dit album beter onder een andere bandnaam kunnen uitbrengen.

Staat maar 1 nummer op die ik af en toe nog luister (King Nothing) De rest valt behoorlijk tegen, op St. Anger na het minste album in mijn ogen.

2,5 ster

Guinness1980 schreef:

Dit klinkt absoluut niet als Metallica!!
Hadden dit album beter onder een andere bandnaam kunnen uitbrengen.

2,5 ster

Ik las een interview met James Hetfield uit een aardschok van 1997 waarin hij vertelde dat hij daar destijds ook nog over had nagedacht gezien de gigantische verandering in muziekstijl die ze ondergaan hadden. Daar werd echter toch van af gezien. Was achteraf gezien misschien helemaal niet zo slecht geweest denk ik. Dan had je Load en Reload gewoon kunnen zien als een soort van side-project.

max en joep
ik ben in mijn
"geef-de-post-blackalbum-platen-een-tweede-kans-periode".

en ontdek dus allerlei juweeltjes.
Bleeding me is SCHITTEREND.

Gewoon een lekkere rock plaat die hier en daar nog stevig zat is.

Ik heb gisteren Some Kind Of Monster weer eens gekeken en eigenlijk begrijp ik achteraf wel een heleboel.

James is op een gegevene moment meer in zijn hotrod/bikers/bikerrock/oldschool periode gekomen.
dat zie je aan alles:
zijn tattoos, zijn gitaren met vlammen etc, zijn looks, de muziek.
De lyrics van Fuel bijv.

Al met al niks verkeerds aan.
Mijn oogkleppen zijn gelukkig af en ik heb er met Load, Reload en St. Anger weer 3 heerlijke "nieuwe"platen bij van mijn oude helden.

Je wordt ouder he...

avatar van Axl_Rose
max en joep schreef:
ik ben in mijn
"geef-de-post-blackalbum-platen-een-tweede-kans-periode".

en ontdek dus allerlei juweeltjes.
Bleeding me is SCHITTEREND.

Gewoon een lekkere rock plaat die hier en daar nog stevig zat is.

dat zie je aan alles:
zijn tattoos, zijn gitaren met vlammen etc, zijn looks, de muziek.
De lyrics van Fuel bijv.

Al met al niks verkeerds aan.

Je wordt ouder he...

Idd... toen ik een puber was moest ik niks weten van enig album na Justice. Zelfs the black album vond ik rommel. Nu jaren later kan ik het wel appreciëren. Geen metal, maar goeie stevige rock. De Load/reload albums zouden veel hoger scoren mochten ze niet het "Metallica" logo dragen...

avatar van Thomzic
Bleeding Me en Until kan er zeker mee door hier. Vind het wel een oke album. Maar als Metallica fan kun je hier onmogelijk objectief naar kijken.. toch maar een 3.

DonDijk
Gelukkig kan ik dat wel.

Guardian of Isis
Inderdaad, deze plaat heeft vnl. zo'n lage score omdat het van Metallica komt. Anders zou ze toch in de buurt van 3,5 komen, denk ik.

avatar van AGE-411
Eigenlijk had men de laatst 3 nummers moeten laten vallen.
Was de plaat nog behoorlijk geweest.

avatar van AGE-411
De eerste 6 nummers op uitzondering van King Nothing (kan dat nummer niet af) zijn goed.

7,8,9 net voldoende.

En Wasting my hate is toch wel een van de betere nummers uit de loadperiode.

Mama said is ook net voldoende.

Laat de rest vallen. Behoorlijk irritant. Ik stop steeds na mama said.

avatar van AGE-411
Deze versie van the outlaw torn is overgens niet de complete versie!

De volledige versie staat op de single van hero of the day.

DonDijk
Mama Said? Hmm..ok. Vind dat best wel een boring nummer eigenlijk. The Outlaw Torn vind ik daarentegen juist wél weer spannend. Smaken verschillen derhalve!

avatar van Mart
Heb het album pas nog herbeluisterd, maar het is echt een saai album. Het valt mij met name op dat vrij veel nummers van de plaat in hetzelfde tempo gespeeld worden, en samen met de lange speelduur van het album haak ik af na een paar nummers.
De enige echt memorabele track hierop is voor mij Ain't My Bitch, en verder zijn King Nothing en Until It Sleeps prima aan te horen. Stem verlaagd naar 2,5*. Het is niet slecht, maar ook niet goed.