CunninLynguists - Oneirology (2011)

Label: QN5

1. Predormitum (Prologue) (4:09)
  2. Darkness (Dream On) (3:58)

met Anna Wise

3. Phantasmata (1:53)
  4. Hard as They Come (Act I) (4:19)

met Freddie Gibbs

5. Murder (Act II) (3:23)

met Big K.R.I.T.

6. My Habit (I Haven't Changed) (2:03)
  7. Get Ignorant (4:29)
  8. Shattered Dreams (3:40)
  9. Stars Shine Brightest (In the Darkest of Night) (4:02)

met Rick Warren

10. So as Not to Wake You (Interlude) (1:24)
  11. Enemies with Benefits (4:37)

met Tonedeff

12. Looking Back (2:47)

met Anna Wise

13. Dreams (5:12)

met BJ the Chicago Kid en Tunji

14. Hypnopomp (Epilogue) (1:43)

met Bianca Spriggs

15. Embers (2:54)
avatar van WEFFEL
Ik weet niet waarom zo veel mensen (niet iedereen) dit album zo slecht vinden (vooral in het begin). Ik vind dit album na 'a piece of strainge" het beste album van Cunninlynguists.
Zoals velen andere:

CunninLynguists - Oneirology (album review) | Sputnikmusic

avatar van pqt
pqt
Voor degene die de nieuwsgierigheid mist om op te zoeken wat de titel nou precies inhoudt: oneirologie betekent de leer van de dromen. Als je even een blik werpt op het eerdere werk van het drie man sterke CunninLynguists, zul je zien dat het thema ‘dromen’ al eerder de revue is gepasseerd. Vaak vergaarden juist de nummers die daar over gingen succes bij hun wereldwijde fanbase. Dit komt doordat Kno voor geweldig zweverige producties kon zorgen; bij nagenoeg elke productie werden de perfecte gitaarsnaren geraakt, werd het beste trompetgeluid gebruikt, en werden de drums en claps op een fijn volume gebracht.

Op het eerste gezicht is dit bij Oneirology niet anders. Het merendeel van de beats is dromerig en precies zo geproduceerd dat het goed in het gehoor ligt; vaak overheersen hemelse pianoklanken of jankende gitaren. Het is echter jammer dat het soms iets te gepolijst klinkt. Dit doet af aan de luisterervaring, omdat het soms zo glad klinkt dat het aan het irritante grenst. Zie bijvoorbeeld de tenenkrommend hoge stemsamples die vrijwel niets te melden hebben, erg op je zenuwen werken of simpelweg te dramatisch klinken om het geloofwaardig over te laten komen. Dit is bijvoorbeeld het geval op Hypnopomp of het begin van Get Ignorant. Gelukkig zijn er ook nog nummers die weer bewijzen dat Kno, productioneel gezien dan, een geweldenaar is. Zo is de interlude So As Not to Wake You door de mysterieuze samples fenomenaal, en weet Kno op Dreams een zeer mooie symfonie vol euforisch vioolgeschal neer te zetten.

Waar de schoen echter het meest wringt, is het vocale gedeelte van het project. Bleef Kno op eerdere albums op het gebied van rappen vaak op de achtergrond, of probeerde hij het soms wat verlegen uit, nu, met behulp van zijn versterkte zelfvertrouwen na zijn goed ontvangen eerste soloalbum Death Is Silent, staat de beste man veel vaker achter de microfoon. Jammer genoeg haalt dit wel de balans uit het project; vroeger had Kno alle tijd om Deacon the Villain en Natti prachtige producties voor te schotelen, maar nu hij wat vaker achter de microfoon kruipt lijkt het alsof hij niet genoeg oog voor zijn beats heeft gehad.

Omdat alle drie de heren nu eenderde van het rapgedeelte in handen hebben, begint Kno’s monotone stemgeluid ook zeer snel te vervelen en soms zelfs te irriteren. Het gemiddelde wordt wel wat opgekrikt door Deacon the Villain en Natti, omdat zij door hun overtuigingskracht en vitaliteit nog steeds dezelfde kwaliteit raps - die vaak over het dromen en de bijbehorende (angst-)gevoelens gaan - leveren als op eerdere albums. Zo beschrijft Deacon de mogelijkheden binnen een droom perfect op Stars Shine the Brightest (In the Darkest of Nights): ''Be a vine in the shade, a salmon in a stream//Try lookin’ for the stars when examining your dreams//Could go from street singers to pop figures//From block niggaz to a brotha that is followin’ stock tickers.''

Wat is het resultaat? Een plaat die niet het verwachte niveau bereikt. CunninLynguists was altijd een consistente groep, omdat elke plaat het niveau van het vorige album haalde, en vaak zelfs beter was. Oneirology is dit keer echter niet van hetzelfde kaliber als de vorige plaat (Dirty Acres). De beats zijn vaak te glad, en qua raps ligt de balans er uit. Toch blijken Deacon the Villain en Natti raptechnisch weer sterk en staan er ook nog gewoon ouderwets sterke Kno-beats op het album. Dromerig is de plaat zeker, maar of dat nou komt door rustige klanken en vocalen, of omdat je er door verveling bij in slaap valt - ik denk een mix tussen beide.

Ook te lezen op Hiphopleeft.

avatar van niels94
Goede review

avatar van WeztSide
Ben het niet helemaal eens met HHL, vind Oneirology zeker beter dan Dirty Acres

toris
Kno deed op de eerste 2 albums ook al leuk mee hoor, en ik vind hem een prima rapper. Op Will Rap for food doet hij op bijna alle nummers mee. Luister Family Ties en Fukinwichu bijvoorbeeld eens!

avatar van WeztSide
Op Oneirology is ie wel een stuk minder. Vooral op Enemies With Benefits klinkt ie misplaats en zelfs een beetje als een creep.

avatar van MAS
MAS
Leuke review! Heeft iemand de preorder al binnen?

avatar van -marco-
MAS schreef:
Leuke review! Heeft iemand de preorder al binnen?

Bij qn5 zelf? Dat duurt altijd weken, vanwege hen verzendwijze! Heb deacon zijn cd uiteindelijk 3 keer toegestuurd gekregen, 1 keer leeg album , 1 keer goed en ze hebben er nog een toegestuurd vanwege het ongemak ( 5 weken geleden, die moet ik nog binnen krijgen )

panjoe (moderator)
Goeie review pqt , kan me er helemaal in vinden.

avatar van He$$el_01
Ga denk maar is wat meer van die Tunji zoeken. Heb nu twee verses van hem gehoord en het was twee keer de beste verse van het nummer.

Rene1979
Ok fuck it een 4. Wordt toch wel steeds beter dit.

avatar van Silky & Smooth
Haha, je bent mij voor. Ik wou net zeggen dat dit ook omhoog gaat. Na het tijdje te hebben laten liggen en toen nog een aantal keer hebben beluisterd blijkt dit toch wel een heerlijk, dromerig album te zijn. Vooral die droomsfeer is goed uitgewerkt. Ook Deacon en Natti rapper heel goed. En hoewel ik Kno steeds minder storend vind, weet ik dat hij beter kan. Dat is juist het jammere. Sommigen vonden dat zijn trucje bij Death is Silent al was uitgewerkt, ik vind dat hier steeds meer het geval. Ik krijg het gevoel dat hij nu meer producties op de automatische piloot maakt. Op zich blijven ze wel een hoog niveau, maar vernieuwend is het al lang niet meer te noemen. Ook mis ik toch de typische CunninLynguists-sound. Het is het net niet helemaal, maar valt achteraf toch wel mee. Iets te vroeg geoordeeld over dit album.

avatar van GijsV
Wat een prachtig album. Het zit echt heel goed in elkaar!

avatar van kobe bryant fan
Ja hij begint bij mij ook te groeien maar ik blijf voorlopig nog even van de 4* en ieder zijn mening natuurlijk maar is 4.5* niet erg veel voor dit .

panjoe (moderator)
Ach ja, sommigen geven 4,5* voor MBDTF dus het kan altijd erger .

Om maar even aan te geven dat dat voor iedereen natuurlijk compleet verschillend is.

avatar van kobe bryant fan
Ja maar daarom schreef ik ook ieder zijn mening natuurlijk .

panjoe (moderator)

In het begin vielen met name de zwakke nummers van Oneirology mij op, maar nu ik de sound van het album wat meer gewend ben en de teleurstelling een beetje gezakt is beginnen de sterkere nummers zich juist wat meer te profileren.

avatar van kobe bryant fan
Waar blijft die 3.5* dan .

avatar van GijsV
kobe bryant fan schreef:

Is 4,5 te hoog voor als ik echt van het album kan genieten? Dat andere mensen het daar nou niet mee eens zijn, moeten zij toch zelf weten. Ik ga daar me mening niet aan aanpassen hoor. Ik vind het een heel mooi album.

Rene1979
Als jij hem zo vet vind dan is dat zo Gijs.. Heb je de andere CL albums al eens gehoord die moeten dan wel een 5 krijgen he

avatar van discipline
Gijsv. Ik vind het ook een prachtig album! En ik denk ook dat dit wel tegen de 4,5 gaat zitten.
Kno vind ik totaal niet storend rappen want hij rapt niks anders dan op Death Is Silent.
Persoonlijk vind ik de productie op dit album zelfs nog stukken beter op Death Is Silent, wat een prachtig album is dit zeg!

avatar van Anne Maaike
Echt slecht kan ik dit album niet noemen. De producties spreken mij wel iets minder aan en daarom zal ik sneller een ander album van CunninLynguists opzetten.

Rene1979 schreef:
die moeten dan wel een 5 krijgen he

avatar van kobe bryant fan
Uitleg graag vind jij dus APoS en Southernunderground en Will Rap For Food geen goed cijfer waardt?Will Rap For Food en Southernunderground zijn niet direct een 5* waardt maar WRFF zeker een 4.5* en Southernunderground een 4* en A Piece Of Strange staat in mijn top 10.

avatar van He$$el_01
Dat vind jij, maar andere mensen kunnen dit album toch gewoon beter vinden. Ik vind A Piece Of Strange persoonlijk niet zo geweldig. Will Rap For Food vind ik dan wel weer een erg sterk album, maar ik vind het persoonlijk niet heel raar als je dit album beter vind dan APOS.

avatar van Murdoc023
Daar ben ik het ook wel mee eens. Ik denk dat ik beide even goed vind. Het is ook meer dat APOS een andere, veel rustigere stijl heeft. De stijl van dit album is misschien wel zweverig en dromerig, maar maakt toch gebruik van dikke beats. In ieder geval dikkere beats dan APOS.

Wel valt dit album heel goed te vergelijken met Death is Silent en dan vind ik wel dat Death is Silent net iets betere samples gebruikt heeft.

avatar van He$$el_01
Voordeel van dit album (vergeleken met Death is Silent) zijn voor mij dan weer de betere rappers. Ik luister veel liever naar Natti en Deacon dan Kno.

avatar van Murdoc023
Ja, dat kan ik wel begrijpen. Vrijwel iedereen vind het vervelend om naar Kno te luisteren, maar ik vind hem niet zo kut. Natti en Deacon vind ik ook wel beter, maar Kno vind ik ook vermakelijk.

He$$el_01 schreef:

In het begin vond ik APOS ook niet zo geweldig maar ik heb hem een hele week beluisterd en soms 2x per dag en nu vind ik hem zo goed dat hij in mijn top 10 staat dus ik zou zeggen luister hem nog een keer want dat is voor mij één van de beste albums ooit gemaakt.