yes yes yes, hij is goed! hij is zeer goed. Was vrijdag nog niet erg onder de indruk maar wat is hij er na weet ik veel hoeveel luisterbeurten toch beter op geworden.
De trip begint met een goede track, en een openingsnummer dat laat horen wat een beetje de toon is op het album, een broeierige gelaagdheid van zang en electronica met een strak ritme en een subtiele goede baslijn tussendoor. Halverwege het nummer maken de strijkers en trompet het nummer echt compleet en als het ritme na de korte pauze weer heerlijk verdergaat betrap ik mezelf altijd op een glimlach en een meeknikkend hoofd, typische radiohead gelaagdheid en ritmes, maar het klinkt vers en origineel in de oren.. Het nummer dat daarna komt begint lichtelijk opgefokt ofzo, neurotisch ritme van drums/gitaar, maar als Thom's stem het geheel aanvult ontstaat er een goede symbiose van geluid, dit nummer vind ik leuk en hij bouwt subtiel op zonder echte climax maar dus wel lekker en duisterder dan de rest van het album..
Daarna, in de eerste 30 seconden worden me ogen al wat vochtig, wat is dit toch typisch radiohead typisch (johnny greenwood?) gitaar rifje, maar echt heerlijk.. dit nummer wordt pas echt lekker als thom yorke er met een perfecte timing invalt, heerlijk disonante zang en sound, en in plaats van dat de track minder wordt (wat ik eerst had) wordt hij nu steeds lekkerder, want wat hier voor mij zo goed aan is zijn die wisselingen in de beat, rond 1:30 dat erg snelle beatje erinvalt is het smullen.. little by little by hook or by crook... ja.. lekker.
Bij het volgende nummer weet ik al dat het geen echte song wordt, het probeert niet echt melodieus te worden maar bouwt langsaam instrumenten op met subtiele effectjes zoals we gewend zijn, maar de vervormde stem van thom komt erdoorheen en met wat uithalen ontstaat er toch iets grappigs en catchy's, daarna komt er een bas doorheen die de lading compleet verranderd, als er 1 track is die mij in de hypnose houdt en dit album zo'n heerlijke replay value geeft is het deze wel.
We gaan verder, een goede intro, en niet verrassend valt thom even later in met zanglijn waar je bij je eerste luisterbeurt geen idee hebt waar het heen kan gaan.. maar zodra hij wat octaven hoger begint te zingen hoor je het al.. het bouwt op, het wordt prachtig.. je weet het al. there's an empty space inside my heart.. ---- i set you free... en dan die electronische toon die weer licht disonant is en waar je niets anders in kan horen dan schoonheid, het nummer spreekt voor zich en ligt meteen goed in het gehoor.. de productie is weer briljant met die electronische strijk-geluidjes rond 3:30, het voegt echt zoveel toe. Op dit album heb ik altijd dat de baslijn me compleet pakt, wat heerlijk om mee te tikken met die drums en bas met je voeten, handen, je lichaam alles wat tot je beschikking is om mee te knikken en te bewegen.
En nu? Een mooi nummer dat me doet denken aan OKC nummers in structuur, iets met de uithalen van thom die nergens naartoe lijken te gaan maar pas even een paar seconde later perfect in context vallen met de rest van het nummer ofzo.. tja.. the waaaateer is clear.. and innocent.. mooi hoor, solide goed nummer, het maakt je rustiger en zet de toon goed neer voor de 2 laatste nummers waarbij je minder neurotisch meebeweegt en meer rustig aan het genieten bent terwijl je uit het raam kijkt. Nu dus een weer rustiger timide nummer waarin yorke erg kwetsbaar zingt en dat met wat akoustische akkoordjes en zelfs een harp (?) een mooi geheel maakt.. een nummer dat me een vredig gevoel geeft..
En dan.. een eentonige sound, die je niet verrast op het eerste gehoor niet verrast maar zich uiteindelijk toch ontvouwt in iets prachtigs? En als je het daarna luisterd ga je er steeds meer in horen.. De heerlijke baslijn die er rond 1:00 echt goed in zit en rond 1:16 al een soort voorbode geeft waar het nummer naar toe gaat, je kan het eigenlijk al een beetje horen aankomen.. maargoed.. de baslijn als subtiele voorbode van wat er komen gaat. Het nummer komt steeds dichter in de buurt bij een pakkende melodie het begint je steeds meer te pakken, en je gaat aandachtiger luisteren.. wat zal er komen.. en dan, de circulerende vocalen van achtergrond zangers of thom (ik weet het niet) geven al wat aan.. je voelt het opbouwende steeds dichterbij komen, dit gevoel is voor mij het dierbaarst van de hele trip die ik door dit album heb gemaakt en wat geweldig dat de climax bij de afsluiter ligt. En ja als Thom dan zingt: I fell open... dan weet je bij god niet waar de tekst over gaat maar het is zo'n prachtige zin bij zo'n geniaal muzikaal moment. ogen dicht en puur genieten. even 5 minuten rust een kopje thee ofzo, en weer op play want wat is bloom toch een goede track en wat heb je weer zin om bij littlebylittle aan te komen. Nougoed, je snapt het wel
5*? JA!