indiegator schreef:
Maar je vind die 3 albums wel behoren tot de 5 beste albums ooit gemaakt?
Ik zou er niet zo'n moeite mee hebben mezelf een fan te noemen dan
Ha, nu snap ik je verwarring! Ik zie mijn top 10 absoluut niet als de beste albums ooit gemaakt hoor. Ik gebruik de top 10 puur om mijn lievelingsalbums op te lijsten. Dat lijkt jullie misschien hetzelfde, maar ik zie het anders, op gronde van eerder algemene criteria ofzo zou ik een totaal andere top 10 uitkomen. Dan zou er van Radiohead enkel OK Computer in mijn top 10 staan, bijvoorbeeld, omdat ik dat in de algemene geschiedenis van de rockmuziek een veel 'betere' plaat vind.
Daarom ook mijn wat vreemde uitspraak van me geen 'fan' te noemen. Natuurlijk ben ik in zekere zin wel een fan van Radiohead, maar ik gebruikte dat statement puur om me te distantiëren van mensen die zouden zeggen "man, die Thom Yorke is echt zo geniaal, die kan niks verkeerd doen" etc. Ik vind juist hun tastbare imago zo aangenaam. Zij omschrijven hun manier van muziek maken niet als iets mythisch of dergelijke, maar proberen gewoon muziek te maken die henzelf zo veel mogelijk bevalt. Dat ik dus geen 'fan' zou zijn, houdt dan in dat ik hen ook niet blindelings volg in alles wat ze doen en alles geniaal vinden wat ze creëren. Zoals die complottheoriën, dat vond ik allemaal ook zo overdreven. Ze zijn geen goden met een eeuwig marketingplan en een oneindige muzikale inspiratie; ze hebben gewoon 8 tracks gemaakt die ze goed genoeg vonden om samen op een album te zetten. Je mag gerust weten dat ik een zeer stevige boon heb voor Radiohead, maar ik ben geen blinde fan die The King of Limbs goed zou vinden omdat het van die 5 mannen afkomstig is (want, bizar genoeg, zo heb ik het in mijn omgeving al van andere mensen ervaren: "ik snap het niet, maar het is Radiohead, dus het zal wel geniaal zijn"), maar dat ik dit gewoon om bepaalde redenen (voornamelijk de prachtige atmosfeer en productie) een prachtig kunstwerk vind. Hopelijk is dat bij deze opgehelderd