Radiohead - The King of Limbs (2011)

Rock / Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Bloom (5:15)
  2. Morning Mr. Magpie (4:41)
  3. Little by Little (4:27)
  4. Feral (3:13)
  5. Lotus Flower (5:00)
  6. Codex (4:47)
  7. Give Up the Ghost (4:50)
  8. Separator (5:20)
avatar van dielinquent
Wat Mort hierboven terecht aanstipt:
Na het zien van de "from the basement" special van TKOL ben ik het album pas echt goed gaan vinden.

Het album is inderdaad erg klein, intiem en de schoonheid zit verstopt in de kleine subtiele klankjes die er in verstopt zitten. Misschien dat de opname van TKOL iets te gelikt is aangezien de meeste versies in de From the basement special beter tot zn recht komen zoals met name Morning Mr Magpie, Feral en Little by little.

Waar blijft trouwens de toernee? of zit er nog meer studiomateriaal in het vat zoals destijds met Amnesiac?

avatar van mattman
dielinquent schreef:
Wat Mort hierboven terecht aanstipt:

Op die laatste vraag: ik voorspel beide. Een tour is al zo goed als aangekondigd door de band zelf. Ze zijn volop bezig met data vaststellen voor volgend jaar en ze "hebben er zin in".

Ik verwacht trouwens nog nieuw materiaal dit jaar van Thom & co (niet de dierenwinkel).

avatar van niels94
Grappig dit, ik luisterde dit album weer eens sinds toch wel een tijdje. Ineens blijkt dit album toch weer gegroeid te zijn! Wat is dit album toch geniaal! Wie had dat gedacht toen ik dit voor het eerst luisterde, toen het als een warrig en druk gedoe overkwam. Geweldig hoe dit album gegroeid is en dat nu blijkt dat de het dak nog stééds niet bereikt was.

Deze stond eerst op 4,5, maar ik ben wat 'strenger' geworden en heb veel van mijn stemmen verlaagd omdat mijn criteria dus wat strenger waren geworden. Nu gaat hij toch weer terug naar 4,5: buitenklasse. Daarnaast stijgt deze in mijn top 10 van 2011. Ik vond dit album al steengoed, maar zo geniaal als net heb ik hem nog niet beleefd.

avatar van sierrra
Ik vind de titel van dit album erg goed bij de muziek passen. Er hangt een sfeer van iets ongrijpbaars dat je langzamerhand steeds meer in zijn ban probeert te krijgen en zijn limbs naar je blijft uitstrekken totdat hij je te pakken krijgt. Elke draaibeurt komt hij weer wat dichterbij.

avatar van Eveningguard
Misschien hebben we wel te maken met een nieuwe Kid A als dit zo doorgaat.

avatar van niels94
Dat is dan weer overdreven

avatar van Eveningguard
Ach ja, Kid A begon ook met een 'laag'gemiddelde.

paranoidandroid
Ik zit net even dit te kijken: Watch Radiohead on "SNL" | News | Pitchfork
maar die nieuwe look van Yorke :-|

avatar van sierrra
Waarom hebben ze &*%^&$#$# Staircase nu niet gewoon op het album geplaatst. Had prima gepast tussen Codex en Give Up the Ghost. Ikke totaal niet begrijp!

sierrra schreef:

Je hebt wel enigszins gelijk, als ik het zo hoor ;P Alhoewel ik dan niet weet of ik hem tussen Codex en Give up the Ghost zou plaatsen, omdat ik die overgang juist wel heel mooi vind.
Misschien was het nummer toen gewoon nog niet af ofzo. Supercollider/The Butcher waren al wel klaar volgens mij, maar die passen inderdaad niet zo heel goed bij de andere tracks, dus dat is dan wel weer logisch.

avatar van rien
En nog steeds staat dit album bij mij dagelijks aan. Separator is echt het mooiste wat RH gedaan heeft vind ik. Had het album op mijn ipod verlengt met Supercollider/The Butcher maar toch weer heel snel eraf gehaald. Het album is perfect zoals het is.

avatar van sierrra
Nee, Supercollider en The Butcher passen niet echt op dit album.

Staircase & Daily Mail zouden echter niet misstaan hebben. integendeel zelfs.

wat een flater eigenlijk van de heren.

avatar van nico1616
Met pijn in het hart mijn stem verlaagd van 4 naar 3,5. Na zovele luisterbeurten blijf ik dit album bewonderen, maar ontroeren of aangrijpen doet het nog steeds niet. Ik vind dit heel celebrale muziek: schitterend vakmanschap maar zonder ziel ...

avatar van Koston
En Codex dan? Zielloos zou ik dat nummer alles behalve noemen...

avatar van nico1616
Koston schreef:
En Codex dan? Zielloos zou ik dat nummer alles behalve noemen...

Akkoord, Codex is het hoogtepunt van de cd maar is zeker niet representatief voor het geheel. Met name de eerste 4 nummers (de A-kant) kunnen me maar weinig bekoren. Dank zij de B-kant geef ik nog 3,5 ...

avatar van Gloeilamp
de B-kant vind ik ook beter, snel maar eens de remixes luisteren!

avatar van MoonWhiteSun
Ik heb gisteren een interview gelezen met Thom Yorke over deze plaat, en deze maakt voor mij iets meer duidelijk. Het blijkt namelijk dat de CD ( zoals ik ergens al vermoedde ) voor de band zelf eigenlijk ook een behoorlijk experiment was. Ze zijn namelijk behoorlijk anders te werk gegaan dan bij hun eerdere werk;

In plaats van al 'spelende' nummers te schrijven en vervolgens de studio in te gaan, zijn de nummers al opnemende gemaakt, en hebben de bandleden los van elkaar gewerkt aan hun ideeën, en dit later geïntegreerd in de opnames. Daarbij zijn veel nummers zijn gebaseerd op losse loops die werden afgespeeld door een bepaalde 'inspirerende looper/sampler' waar hun producer mee aan kwam zetten, zei Thom Yorke. De band had in eerste instantie niet eens verwacht dat er een hele plaat zou komen uit deze sessies en nummers.

Maar deze kwam er toch, en pas toen de cd uit was is de band pas gaan kijken hoe ze het live uit konden voeren, vandaar dat de 'From The Basement' Live sessies ook zo anders klinkt dan de plaat. Persoonlijk vind ik deze live sessie beter klinken dan de opnames, maar ik blijf het zelf een prachtplaat vinden, en zie het dan ook meer als een klein kunstwerkje tussendoor dan echt een groot ''album''.

4 sterren, het waren er 4.5 geweest als het meer de 'live' sound zou hebben gehad.

avatar van MoonWhiteSun
Overigens heeft Thom Yorke vandaag bevestigd dat de band in December terug de studio in gaat! hopen op een nieuwe plaat met Staircase, The Present Tense en The Daily Mail

Radiohead Reloads for Post-'King of Limbs' Blitz | Music News | Rolling Stone - rollingstone.com

avatar van Eveningguard
Dat zou echt geweldig zijn! Ongeveer hetzelfde geval nu als met Kid A en Amnesiac.

avatar van hawkins
Helemaal niet, die albums zijn grotendeels in dezelfde periode opgenomen. Dit wordt een nieuwe sessie als we Thom mogen geloven.

avatar van rien
Kom maar op!!

avatar van rarekwabbus
paranoidandroid schreef:
Ik zit net even dit te kijken: Watch Radiohead on "SNL" | News | Pitchfork
maar die nieuwe look van Yorke :-|

Zullen we het dan ook maar niet hebben over die emo-lok van Ed?

1988
5 Sterren voor deze topplaat.

Bloom en Separator zijn de 2 beste tracks,het is een experimenteel geheel geworden die erg tof klinkt.

Ben benieuwd naar het nieuwe album

avatar van Niek
Balletje: Radiohead beste band aller tijden?

Sinds Kid A is werkelijk alles helemaal raak geweest en hoewel deze plaat in dat rijtje niet de allerbeste is, is hier ook weer van zulke ongeëvenaarde schoonheid sprake dat Thom Yorke en zijn kornuiten er gestaag mee blijven voortbouwen aan een absolute onsterfelijke status. Het is al meer gezegd: de eerste vier tracks zijn wat minder dan de laatste vier. Dit heeft alles te maken met het feit dat die laatste vier zo waanzinnig zijn dat de eerste vier 'gewone toptracks' er wat bij verbleken. Want werkelijk: wie in de muziekgeschiedenis komt aan het niveau van Lotus Flower, Give Up the Ghost of Separator? Wat een koningen!

Improvision
Ik vind Bloom toch wel het geniaalste nummer van de plaat.

avatar van lennon
Niek schreef:
Balletje: Radiohead beste band aller tijden?

Hele goede ja.. de allerbeste... die bestaat denk ik niet.!Er zijn zeker wel meer bands/artiesten die op niveau blijven presteren..

Als ze de allerbeste waren geweest, was dit album ook een topalbum geworden, en dat is het niet...

lennon schreef:
Er zijn zeker wel meer bands/artiesten die op niveau blijven presteren..

Maar dat is meestal meer van hetzelfde, en daarin is Radiohead wel een uitzondering. Om op (hoog) niveau te blijven presteren en niet steeds vergelijkbare albums uit te brengen.

avatar van lennon
sierrra schreef:

Ik vind dat sinds Kid A de albums muzikaal niet zo heel veel verschillen van elkaar. Zit toch echt een lijn in....

avatar van niels94
Ben ik niet met je eens, ik vind elk album sinds Kid A compleet anders. Natuurlijk, het klinkt allemaal wel als Radiohead, maar elk album heeft een eigen stijl, manier van aanpak, sound etc.