Dankzij de uiterst bescheiden hitsingles
Lost in 2010
(#47) en
Happiness in 2011 (
(#38) werd de naam Jonathan Jeremiah er eentje die ik regelmatig op de radio hoorde. Al denk ik dat dit pas in 2013 tot mij doordrong.
De meeste berichten op MuMe bij dit album stammen uit het jaar dat dat
A Solitary Man verscheen, waarbij wordt gekibbeld of dit nou wel of niet beïnvloed is door Nick Drake. Wat is hier aan de hand?
Wel, de eerste klanken van
If You Only maken het meteen duidelijk: het intro wordt door strijkers gespeeld, waarna Jeremiah ditzelfde thema op akoestische gitaar overneemt om vervolgens te gaan zingen. Een groot orkest en een kleine gitaar: tussen die twee "uitersten" beweegt hij zich.
Hierdoor ontstaat het geluid van de jaren '70. Niet vernieuwend, wél warm. In het vrolijk gezongen
Heart of Stone klinkt een harde tekst over een ex-geliefde, compleet met akoestische gitaarsolo. Ik associeer met de jaren '70, zoals
Year of the Cat van Al Stewart en ook de sfeer van
Nothing Rhymed van Gilbert O'Sullivan valt binnen. Er zijn talloze andere vergelijkingen te maken; feit is dat kleine liedjes orkestrale arrangementen krijgen. Wie niet van orkest houdt, haakt af. Het album is niet voor niets opgedragen aan Sir John Barry, bekend van de filmmuziek van James Bond.
In het uptempo
Heart of Stone echoot jaren '60 Motownsoul, het filmische
That Same Old Line herinnert aan de openingstunes van tv-series van toen, het kleine
How Half-Heartedly We Behave is kwetsbaar en fraai met ook daar gaandeweg het orkest én er is mijn absolute favoriet
See (It Doesn't Bother Me) met 5/4 maat en jazzinvloeden - die pianolijnen! In het kalme titelnummer beperkt hij zich echter tot zijn stem en gitaar, slim afgewisseld met het vlotte en groot aangepakte
Never Gonna, waar mede door de blazers weer de associatie met tv-tunes opduikt.
Verwacht daarbij niet de introspectieve diepgang van Nick Drake, maar teksten over de romantische liefde. Bij dit alles klinkt muzikale liefde voor een tijd die Jeremiah (geboren in 1982) niet meemaakte: orkestrale pop en filmmuziek die vanaf eind jaren '50 tot en met de jaren '70 dominant was. De geconcentreerde gezichten in het cd-boekje van
een deel van het orkest tonen de toewijding van Jules Buckley en diens The Heritage Orchestra plus de arrangeurs van de muziek.
Eind 2025 keerde Jeremiah met
de camera van Top 2000 A Gogo terug naar de opnamestudio; ik leer dat
A Solitary Man ouderwets analoog werd opgenomen op banden. Wie zijn muzikale held is, vertelt hij
elders.
Mede door de berichten van vijftien jaar geleden ontdekte ik niet alleen Jonathan Jeremiah maar ook Nick Drake. In muzikaal opzicht zijn er vooral overeenkomsten met diens tweede album
Bryter Layter. Dank dus voor jullie bijdragen, of je Jonathan Jeremiah nou wél of niet waardeert...