In 2008 was daar opeens het prachtige debuut van Fleet Foxes. 'Fleet Foxes' kocht ik meteen toen hij uit was, vrijwel niemand had er toen nog van gehoord. Maar toen ik het album al meer dan grijs had gedraaid (iTunes telde 60 luisterbeurten) viel hij ineens de Nederlandse pers op, en werden de Fleet Foxes opeens onwijs populair. Je hoorde de 'kerk folk' overal, maar de nummers bleven wel overeind staan. Ook nu de dag klinkt het debuut nog steeds goed.
Ik neem u mee in een van de zoveelste luisterbelevenis van Helplessness Blues. Het album opent typisch Fleet Foxes met Motezuma. Het nummer ademt de 'oude' Fleet Foxes sfeer. En zo horen je meteen: de mannen spelen safe. Dit betekend dat het lijkt alsof de mannen nog steeds recht uit de jaren '70 zijn gestapt en ze samenzang niet schuwen. Het nummer had zo op het debuut kunnen staan. Maar daarna worden er nieuwe recepten in de muziek van Fleet Foxes gestopt. De voorheen vrij kale muziek, bevat inmiddels meer lagen en er word gekozen uit een bredere instrumentarium. De samenzang is wat minder nadrukkelijk aanwezig. Dit zijn allemaal positieve ontwikkelingen, en de muziek klinkt hierdoor ook net een beetje anders dan het debuut. Er komen dan ook van nature referenties op, zo hoor ik bijvoorbeeld de fluit die lijkt op die van Midlake, gitaar van Mumford and Sons en zang van Grizzly Bear terug. Maar dit hoeft niet met opzet te zijn gedaan, want al deze bands zitten in hetzelfde genre. De grote kracht van Helplessness Blues is dat alles van een constant niveau is, alle nummers klinken goed, en er is geen sprake van een grote misser, maar ook geen sprake van een grote uitschieter.
Dit 'voordeel' kan echter ook gezien worden als een nadeel, want de 'beste' fleet foxes nummers als White winter hymnal, he doesn't know why maar ook mijn favoriet Mykonos onbreken. En dat is echt heel jammer. De gemiddelde Fleet Foxes nummers blijven over. Hierdoor vind ik het soms saai worden en vaak ook voorspelbaar, ik wist precies de eerste luisterbeurt al wat me te wachten stond toen ik de opener hoorde. Bovendien is het natuurlijk hele brave muziek, en soms ben ik dan ook van mening dat de muziek wat meer pit mag hebben, dat Robin Pecknold even flink ging brullen. Alleen The Shrine / An Argument is een verrassing, ruim 8 minuten duurt het nummer en de strijkers in combinatie met de valse trompet is gedurfd, maar in mijn ogen niet helemaal geslaagd.
Mijn Favorieten nummer van het album is de afsluiter Grown Ocean, mogelijk ook het 'stevigste' nummer. Niet fantastisch, wel goed.
En dit geld eigenlijk ook voor het album, niet fantastisch, wel goed. Ondanks dat ik (ook na meerde luisterbeurten) niet heel positief ben, denk ik wel dat veel mensen dit album goed zullen vinden. Het is ook geen mislukking, ook heb ik het gevoel dat dit gewoon het beste is dat Fleet Foxes te bieden heeft.
Helplessness Blues is meer van hetzelfde, braaf, meerstemmig, en minder goed dan het debuut. Maar, het wordt nergens slecht, verder is er ook nergens een slecht nummer te vinden op deze tweede Fleet Foxes plaat. Ademt Helplessness Blues Ademt een indrukwekkend constand niveau. Maar de 'ultieme' Fleet Foxes nummers als white winter hymnal, he doen't know why of your protector ontbreken. Waardoor hij het hoge niveau van het debuutalbum niet weet te halen.
van: