devel-hunt schreef:
Als de gemiddelde artiest de ene na de andere bootleg opgepoetst uitbrengt, wordt deze toch minstens creatieve armoede of het spekken van zijn financiën verweten. Als Neil Young de ene na de andere bootleg regulier uitbrengt, is iedereen bijna hilarisch en is kritiek not-done en is er altijd wel een positieve verklaring voor.
Normaal gesproken zijn het de nabestaande ( Hendrix, Lennon, Buckley etc.) die iedere financiële druppel eruit persen en van alles op de markt brengen. Hier is het Neil Young zelf die zijn zakken onbehoorlijk aan het vullen is. Voor deze daad een *
Zelden iemand zulke onzin zien uitkramen op MuMe. Ten eerste is het audio-gedeelte van deze release zeker geen veredelde bootleg, het zou je sieren je eens te verdiepen op dit gebied, aangezien op twee (hooguit drie) nummers na geen enkele performance al in het bootleg circuit circuleert, tenminste, niet de multi-track mastertapes van het mengpaneel die we hier te horen krijgen, maar audience recordings. Daarbij schat ik de technici die zich bezig houden met het restaureren van dit materiaal een stuk hoger in dan de gemiddelde bootlegger die op zijn hoogst een eerste of tweede generatie kopie van deze masters aan het verspreiden is (in het geval van de opname van Austin City Limits en Nashville Now).
Dat er video-materiaal bijzit is om om zeikerds tevreden te houden die anders alleen maar gaan lopen klagen dat ze naar een taperecorder zitten kijken, omdat dat het verwachtingspatroon is bij een blu-ray. Kennelijk heeft men nog nooit van hoge resolutie audio gehoord, of misschien zaten die mensen ook al naar hun platenspeler te kijken, wie weet. Ondertussen wel dure interlinks kopen natuurlijk, want DAT is geen flessentrekkerij. En dat hij video materiaal, krantenknipsels en foto's uit publieke bronnen verzameld is om het plaatje compleet te houden en daar gaat veel tijd en moeite inzitten, die hij echt niet gaat terug verdienen. Bovendien betreft het BONUS-materiaal. Neen, deze releases zijn alleen van de hoogste kwaliteit, in tegenstelling tot inderdaad veel Hendrix en Lennon releases.
Over veredelde bootlegs gesproken, daar zijn de heren van Immortal beter in met hun Live in San Francisco en Live in Chicago 1992 (nog niet op MuMe, want kon de album cover niet vinden).
Om nog even terug te komen op dat dubbel kopen van materiaal. Neil Young Archives Vol. 1 zou oorspronkelijk alleen maar op Blu-Ray uitkomen. Van Live at Fillmore East en Live at Massey Hall was toen alleen maar een CD/DVD uitgekomen, als voorproefje. Een Blu-Ray zou dus een upgrade zijn. Ik heb hier nog nooit iemand horen klagen dat hij CD's ten opzichte van LP's zakkenvullerij vond, maar dit is het dus blijkbaar wel, over met twee maten meten gesproken. De Archives zijn gecreëerd aan de hand van een visie en Blu-Ray is de enige manier om die te realiseren. Voor mijn part had hij het ook zo gelaten, maar nee, toen kwam er gemorrel van de 'fans', of er ook geen CD of DVD versie kon komen, beiden een zwaar compromis op het concept, de DVD qua navigatie en in mindere mate van geluidskwaliteit, de CD in zo ongeveer alles. Toch heeft hij dat gedaan, en om de fans nog verder tegemoet te komen deed hij er bij de DVD en Blu-Ray versie een MP3 download kaart bij. Had hij Live at Fillmore East en Live at Massey Hall eruit gelaten, dan hadden mensen weer geklaagd dat ze die apart moesten kopen, of in het geval van de Blu-Ray dat ze die ook graag in hoge kwaliteit wilden hebben.
Overigens kun je ook alle componenten van NYA Vol.1 los kopen, via Neil's site: Order Neil Young's Archives Vol. 1 - neilyoungarchives.warnerreprise.com
Had je dat gedaan, dan had je voor de zes ontbrekende CD's $138 moeten betalen, $38 meer dan de complete set, waar ook een doos omheen zit (maar ja, dan heb je er dus twee cd's dubbel). Voor de acht ontbrekende DVD's, het boek en de poster was je $258 extra kwijt geweest, $58 meer dan de box zelf waar wederom een mooie doos omheen zit, een MP3 kaart, een notepad en Sugar Mountain Live. Daarbij, had je echt zo lang willen wachten op Live at Massey Hall (2 jaar) en Fillmore East (3 jaar)?
Zoals Stijn al zei, is het meer dan schappelijk dat Neil ons een kijkje in zijn archieven geeft, daar kan Prince nog wat van leren. Ome Bob ook, want die brengt wel veredelde bootlegs uit (bootleg series) maar daar hoor ik ook niemand over, of Zappa, met zijn beat the boots, directe kopieën van bootlegs.