menu

Marillion - Fugazi (1984)

mijn stem
4,02 (450)
450 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: EMI

 1. Assassing (7:01)
 2. Punch and Judy (3:18)
 3. Jigsaw (6:46)
 4. Emerald Lies (5:08)
 5. She Chameleon (6:53)
 6. Incubus (8:30)
 7. Fugazi (8:02)
 8. Cinderella Search [12" Version] * (5:31)
 9. Assassing [Alternate Mix] * (7:40)
 10. Three Boats Down from the Candy * (4:00)
 11. Punch & Judy [Demo - Previously Unreleased] * (3:50)
 12. She Chameleon [Demo - Previously Unreleased] * (6:34)
 13. Emerald Lies [Demo - Previously Unreleased] * (5:32)
 14. Incubus [Demo - Previously Unrealesed] * (8:09)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 45:38 (1:26:54)
zoeken in:
africalove
Ik heb met een jaar of 16 kennis gemaakt met Marillion... ik vond een cassette bandje in de bus, met op de ene kant B'sides Themselves en op de andere kant een album van ZZ top. Ik heb het bandje gedraaid tot hij het niet meer deed, aangezien ik niet wist wie het waren, en het dus ook niet kon kopen. Gelukkig heb ik nu, jaren later, alles van Marillion, en ook dit album staat als een huis en is na jaren nog steeds een van de beste. Alhoewel ik ook het nieuwere materiaal zeer goed vind. Alhoewel het een nummer van B'sides is, vind ik Three Boats Down... ook heel erg goed.

avatar van daniel1974nl
4,0
Wat een album, inderdaad zoals aangegevenm een van Marillions hoogtepunten. Hier staat werkelijk geen slecht nummer op, en is van het eerste tot het laatste nummer fenomenaal. Ik twijfel altijd welke in beter vind, Scipt of deze..aangezien ze beide zo lekker zijn.

Ik denk nu een van de klassiekers van de Neo-Prog..is het gebenieten na genieten na genieten hier en ook al zijn alle nummers van uitzonderijk niveau. Ik denk dat Incubus en Fugazi toch wel mijn twee favoriete nummers zijn. Fugazi was overigens ook een van de nummers waarin als eerste verslaafd aan raakte nadat ik voor het eerst in aanraking kwam met The Thieving Magpie. En Incubus leerde in alleereest kennen van Real To Real en de solo concerten van Fish...waarin het nummer substantieel door Simmonds wordt uitgebouwd en wordt voorzien van een middenstuk waar Kelly u tegen kan zeggen...alleen wel jammer dat Fish toen niet meer over Rothery beschikte, die hier wederom een fenomenaal stukje werk aflevert....

Jammer alleen dat een heel erg mooi nummer Cinderella Search, het uiteindelijk niet verder dan een B-kant heeft gehaald. Dus nummer ademt de sfeer van het album zo perfect en had echt in de lijst moeten worden opgenomen.

gelukkig bezitten wij nu de mogelijkheid van het remasteren van albums en kunnen we no vollop genieten van een schitterende remaster....die het album een nog veel groter plezier maakt om naar te luisteren...en voor de verzamelaar maar gelijk een dubbeldisc, zodat we ook van al dat andere werk kunnen genieten....

Heel erg mooi en tijdloos.

avatar van Marty McFly
4,5
Mooi stuk Daniel. "Fugazi" is inderdaad erg opgeknapt van de remaster. Het oorspronkelijke album klonk m.i. altijd erg schel en blikkerig en is nu veel "warmer" geworden. Ik kan het niet goed uitleggen, zoals jullie zien... maar 't is een verschil van dag en nacht.

5,0
Marty McFly schreef:
Mooi stuk Daniel. "Fugazi" is inderdaad erg opgeknapt van de remaster. Het oorspronkelijke album klonk m.i. altijd erg schel en blikkerig en is nu veel "warmer" geworden. Ik kan het niet goed uitleggen, zoals jullie zien... maar 't is een verschil van dag en nacht.


Aan de andere kant: ik was gewend (zo niet gehecht) aan wat jij schel en blikkerig noemt. Ik moet wel even wennen aan de remaster hoor...

5,0
Jigsaw is zo breekbaar en Fugazi is echt geweldig , teksten zijn helemaal geweldig.

avatar van Darkzone
4,0
Fugazi is denk ik zo'n beetje het beste nummer wat de band ooit heeft opgenomen. Fenomenaal. Hoort eigenlijk in de Top 100 (1000 tegenwoordig) Allertijden te staan.

avatar van Leeds
4,5
Na het fantastische Jester was het de beurt aan Fugazi. Netjes verder borduren in het progressive genre met een typische jaren 80 toets. Eveneens zit hier passie en overgave in. Misschien het beste wat Fish bezit. Wat is die vaak geschilderde reus, bij livewerk wel te verstaan , toch geniaal. Clutching at Straws, Script for a Jester's Tear en deze Fugazi zijn meesterwerken die het niveau van Genesis' Selling England by the Pound, Broadway of Trespass halen. Spijtig dat Marillion te commercieel dacht met hun 3de plaat Misplaced Childhood. Absoluut het minste uit de periode 1983-1987.

Darkzone schreef:
Fugazi is denk ik zo'n beetje het beste nummer wat de band ooit heeft opgenomen. Fenomenaal. Hoort eigenlijk in de Top 100 (1000 tegenwoordig) Allertijden te staan.


Leuk zo'n reactie te mogen lezen. Hoewel ik andere nummers voorneem dan Fugazi.

avatar van vigil
5,0
Leeds schreef:
Spijtig dat Marillion te commercieel dacht met hun 3de plaat Misplaced Childhood. .


Jaaaah hartstikke spijtig. Want wat was het toch commericeel om halverwege de jaren '80 met een symfonisch conceptalbum op de proppen te komen....

avatar van Leeds
4,5
Dat het een conceptalbum is dat zeker, maar dat ze er maar weinig mee wegkunnen ook. Er zijn zoveel andere concepten die stukken beter zijn. Nu, zeker geen slechte plaat die Childhood maar die perfectie zoals de andere 3 platen is ver zoek.

Childhood is voor mij wat commerciele poepetroep

Maar het is inderdaad hun bekenste plaat.

avatar van vigil
5,0
Leeds schreef:

Childhood is voor mij wat commerciele poepetroep


Als je zulke woorden gaat gebruiken wordt een discussie met mij wel lastig

avatar van Jumpjet
4,5
Het vriendje van m'n zus had eens een cassettebandje bij ons thuis laten slingeren, met op het hoesje niets anders vemeld dan "Marillion"
Mijn broer en ik – destijds respectievelijk 16 en 11 jaar oud – waren diep onder de indruk van de muziek op dit geheimzinnige teepje. Dit was muziek waarvan wij het bestaan nog niet kenden. Nummer 1 van kant B, met die (voor mijn jonge oren spectaculaire) synthesizer arpeggio's was mijn favoriet. Achteraf hebben we het hier over Assassing. Kant A was uiteraard SFAJT

Veel geld om platen te kopen hadden we niet, en bovendien zaten we nog te veel met ons hoofd bij Iron Maiden, Judas Priest, Saxon en Y&T. Het bewuste cassettebandje werd weer opgehaald door m'n zwager en we vergaten de naam Marillion. Niet lang daarna zagen we bij Toppop een band het liedje "Kayleigh" playbacken. Mooi liedje hoor, maar dit had niet veel te maken het Marillion dat we eerder hadden gehoord. Geen interesse, dank u.

Weer een paar jaar later: op MTV zie ik de clip van Assassing langskomen. Kippenvel slaat toe en vanaf dat moment ben ik in één klap fan. De volgende dag koop ik de eerste de beste CD waarop Assassing staat. De titel is Real to Reel. Thuis in de speler blijkt het om een heel andere plaat te gaan dan ik van het bandje kende. In de live uitvoering komen de finesses van het studio album niet helemaal tot zijn recht, vind ik, dus meteen erna 'the real thing' aangeschaft: Fugazi. Script en Clutching at Straws volgen snel daarna.

Dan het ontgoochelende nieuws dat Fish de band heeft verlaten. Op dat moment hebben we Marillion nog nooit live gezien. Het eerste concert waarbij mijn broer en ik aanwezig zijn, is ook het eerste concert van Marillion in Nederland met Steve H. Het Marillion met Hogarth is een heel ander verhaal. Muzikaal minstens even goed als in de Fish-periode, en in de huidige samenstelling blijf ik de band volgen, koop trouw alle (reguliere) platen en pik van elke tour wel een concertje mee. Maar ergens blijft het knagen dat we het 'oude' Marillion nooit in het echt hebben meegemaakt. En da's misschien maar goed ook, want in onze hoofden heeft het Marillion ten tijde van Fugazi bijna mythische proporties.

Een lang verhaal, ja sorry, maar dit is de verklaring waarom ik Fugzazi een geweldig album vind. Muzikaal gezien hebben ze betere dingen gemaakt (Marbles !!!) maar dit is het fenomeen Marillion op z'n hoogtepunt. Assassing staat torenhoog favoriet, kort daarna gevolgd door Incubus en de titeltrack. Alleen op She Chameleon zakt de spanning in, maar dat is dan ook het enige zwakke moment op een plaat die verder op oorlogssterkte aan je voorbijtrekt.

Stijn_Slayer
Een klein tikkeltje minder dan hun debuut, maar wederom een erg sterk album. Mooie sfeervolle epische nummers als 'Incubus' en 'Fugazi' springen eruit.

Intimiteit en 'rockgehalte' zijn perfect in balans op dit album.

avatar van vielip
4,5
Fantastisch album!!! Eigenlijk net als alle albums met Fish, waar ik een groot zwak voor heb! Mooi relaas van Daniel1974 trouwens! Ik herken mezelf er in zoverre in, dat ik Marillion ook nooit live heb gezien met Fish
Maar terug naar Fugazi. Dit album kent natuurlijk geen zwakke momenten! Van opener Assassing tot het magnifieke titelnummer is het vakwerk van de bovenste plank!

avatar van IntoMusic
4,0
Is hier sprake van een vergissing omtrent de bonustrack "Three Boats Down from the Candy"? Die staat namelijk ook als bonus op hun debut...

Heb toch maar de eerste 6 album op schijf besteld. Vooral de nummers op dit album heb ik op La Gazza Ladra grijs gedraaid.

avatar van ChrisX
IntoMusic schreef:
Is hier sprake van een vergissing omtrent de bonustrack "Three Boats Down from the Candy"? Die staat namelijk ook als bonus op hun debut...


Nope, is meen ik een andere versie.

air
na fish ben ik marillion kwijtgeraakt . het was DE BAND waar ik dag in dag uit naar luisterde.
onavolgbare teksten die samen met de muziek je naar een sprookjeswereld brachten . het bijzondere aan zijn teksten was dat hij ons iets duidelijk wilde maken .maar wat ? daar ben ik tot op de dag van vandaag nog niet achter . waar gingen die teksten nou eigenlijk over?
pfffff...... maar wat een prachtige band was dit zeg!!! en FUGAZI ?
ooooooooooh.....wat vreselijk goed. amen

avatar van IntoMusic
4,0
Toch is het Fish-tijdperk niet heilig, want ik vind dat Marillion zich onsterfelijk heeft gemaakt door albums als Brave en Marbles. Hele andere sfeer, maar daarom zeker niet minder sterk is deze Fugazi met Jigsaw en de titelsong. Ook echt van toegevoegde waarde is de remasterde versie van dit album met een extra bonusdisc.

air
o.k. ik zal nog eens naar brave en marbles gaan luisteren

avatar van IntoMusic
4,0
Moet je idd doen en die twee albums worden in ieder geval hoger gewaardeerd als dit album. Zegt niet alles, maar wel veel

avatar van vielip
4,5
IntoMusic schreef:
die twee albums worden in ieder geval hoger gewaardeerd als dit album.


Niet door mij, dat staat vast! Zowel Marbles als Brave kunnen wat mij betreft niet in de schaduw staan van dit meesterwerk! De eerste vier studioalbums met Fish worden op respectabele afstand gevolgd door de rest. En ik ben helemaal geen 'met Fish was alles beter' type en kan ook zeker de albums met H waarderen!

MindRuler
Ik treed vielip bij, ik vind de Marillion platen met Fish ook de beste maar vind om die reden het werk met H niet minder. Holidays In Eden is bijvoorbeeld een prachtalbum.

Ozric Spacefolk
Grillige plaat. Erg bombastisch, en op Jigsaw na, herbergt deze plaat wel de stevigste nummers van de band...

Assassing is een waanzinnige rocker, waarvan de 12"versie aan te bevelen is...
Als je het op de kop kan tikken (de 12") dan heb je gelijk de lange versie van Cinderella Search te pakken, maar deze hebben ze ook op de bonuscd toegevoegd....

Emerald Lies heb ik de meeste moeite mee, het gaat nogal hak-op-de-tak.
She Chameleon is een top-nummer, waarvan ik zelfs de demo-versie kan aanbevelen...

De demo-versie van Incubus is erg rommelig en ik ben blij dat ze gekozen heb voor de volgorde/versie zoals het uiteindelijk op de plaat is terecht gekomen...

De band was erg productief en creatief in deze tijd. Three Boats en Market Square Heroes werden nog opgenomen voor een single met drummer John Martyr.

Jigsaw is mooi, maar de Thievin' Magpie versie is mooier...

Fugazi-titel song is legendarisch, vooral het eindstuk....

avatar van the crook
4,0
Ozric Spacefolk schreef:
Jigsaw is mooi, maar de Thievin' Magpie versie is mooier...


Grappig, heb ik ook altijd gevonden. Op een of andere manier klinkt die versie warmer ofzo

avatar van vigil
5,0
Warmer is nou ook niet het eerste woord wat te binnen moet schieten bij het album Fugazi volgens mij

Ozric Spacefolk
Fugazi, Incubus, Punch & Judy en Assassing behoren tot de hardere Marillion-songs.

De remaster klinkt heel anders dan de originele lp.
Ik heb eens gelezen dat bijvoorbeeld de vrouwenzang op Incubus naar achter was gemixt omdat de band het niet zo leuk vond.
Op de cd dus veel beter te horen dan op de lp.

Verder komt de percussie op Assassing op de cd ook veel beter naar voren in vergelijking met de lp.

Rest mij nog te zeggen dat ze Emerald Lies (nooit een favoriet van mij geweest) best hadden mogen inwisselen voor Cinderella Search.

Op de bonuscd staan nog een leuk hebbedingetje: de opnieuw opgenomen versies van Three Boats down from the Candy (van de Punch & Judy-single), met John Martyr op drums.

5,0
Ozric Spacefolk schreef:
Rest mij nog te zeggen dat ze Emerald Lies (nooit een favoriet van mij geweest) best hadden mogen inwisselen voor Cinderella Search.


Excuse me, maar als dat nummer wordt aangevallen, moet ik wel reageren!

Emerald Lies heeft voor mij alles wat Marillion destijds te bieden had. Als mensen vragen hoe Marillion klinkt (en zeker in de begintijd) laat ik dit nummer in zijn geheel horen, omdat het gewoon alles in zich heeft; een miniatuur waarbinnen de verschillende stemmingswisselingen helemaal tot hun recht komen. De mensen die ik ken die, afgezien van Kayeigh, nooit muziek van Marillion hadden gehoord, zijn het er allemaal over eens dat ik voor hen geen beter nummer had kunnen uitkiezen. Ze herkennen in de eerste twee albums dezelfde verschillende sferen.

En zelf vind ik dit nummer ook erg geweldig. het lijkt net of er in korte tijd een verhaal met een duidelijke kop en staart wordt verteld. Net een moderne mini-opera, maar dan met goede afloop.

Ik hoop je zo een beetje overtuigd te hebben van de kwaliteiten van dit nummer; ik lees graag je reactie.

Ozric Spacefolk
Beste Rick, ik snap je punt.

Maar niets is zo raar bij mensen als smaak en gevoel.
Ik vind het nummer net even allemaal teveel hak-op-de-tak. Had het langer geduurd, zoals Incubus of Fugazi dan had het wat kunnen worden.

Ik houd nochtans wat meer van de dromerige songs zoals Chelsea Monday, The Web, Jigsaw, She Chameleon maar ook Cinderella Search en Three Boats Down from the Candy.

Ik vind Emerald Lies echt niet slecht, maar ik sla het wel altijd meestal over, als ik deze plaat draai.

groeten, Michiel

avatar van vielip
4,5
Ik sta waverick bij in deze! Emerald lies vind ik ook één van de hoogtepunten op dit album.

Ozric Spacefolk
Beter dan Cinderella Search?

avatar van vielip
4,5
Nee maar wel op gelijke hoogte....ongeveer

Gast
geplaatst: vandaag om 21:24 uur

geplaatst: vandaag om 21:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.