The Beatles - Please Please Me (1963)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. I Saw Her Standing There (2:57)
  2. Misery (1:50)
  3. Anna (Go to Him) (2:57)
  4. Chains (2:26)
  5. Boys (2:27)
  6. Ask Me Why (2:27)
  7. Please Please Me (2:03)
  8. Love Me Do (2:22)
  9. P.S. I Love You (2:05)
  10. Baby It's You (2:38)
  11. Do You Want to Know a Secret (1:59)
  12. A Taste of Honey (2:05)
  13. There's a Place (1:52)
  14. Twist and Shout (2:33)
JonnieBrasco
Opmerkelijk dat dit album gemiddeld zo 'matig' scoort op MusicMeter. Dat dit de grote doorbraak voor ze betekende was toch niet zonder reden! In een jaar dat Lennon & McCartney ook voor andere artiesten prachtige, onschuldige 2-minuten-liefdesliedjes aan de lopende band schreven, leverden ze zelf dit melodieuze kanon af. Zoals rock & roll hier gecombineerd gaat met meesterlijke songwriting en afwisselende melodieën, en zoals in instrumentaal opzicht met alles wat toen voor handen was de beste formule is samengesteld: briljant! Het houterige baswerk van McCartney, het geweldig gepassioneerde oer-gitaarwerk van George Harrison (op geen Beatles-album speelt hij mooier naar mijn mening), het uitbundige zangwerk (moet je van houden geef ik toe) en het krakend-oude harmonicaspel. Dat ik nou iedere dag graag naar 42-jaar oude muziek luister; nee! Maar dit blijft toch een kleurig, revolutionair mijlpaaltje. 4,0*

Mooi geschreven...

Met name Do you want to know a secret en Twist and Shout prima nummers! Die Lennon heeft toch een wereldstem in Twist and Shout, heerlijke die felle stem! brrrrr

avatar van T.O.
Is volgens mij in één take opgenomen ook, dat nummer.

avatar van gemaster
Klopt volgens mij. Op het einde merk je wel dat de stem van Lennon het zwaar heeft te verduren.

avatar van HiLL
hmmzz..nooit op gelet.. maar jongens die stem is wel heerlijk toch?

avatar van Music4ever
Beste stem aller tijden als je het mij vraagt. Ik vind Lennon sowieso de beste musicus aller tijden, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik vind het zo grappig dat Lennon hoog zingt terwijl hij een zware stem heeft, dat blijft frappant vind ik.

P.S. I Love You vind ik ook een nummer wat er absoluut mee door kan. Lekker melodieus,goed refrein en goed gezongen.

Best wel leuke plaat. Het kan natuurlijk niet op tegen het latere werk van The Beatles, maar er zit toch wel leuks op: 'Misery', 'I Saw Her Standing There', 'There's A Place' en mijn favoriet 'Do You Want To Know A Secret'... zelfs 'Love Me Do' charmeert me keer op keer. Toch iets teveel saaie covers. 3,5*

avatar van Toon1
Omdat de Beatles net hun eerste nummer 1-hit hadden gescoord met "Please Please Me" besloot men om zo snel mogelijk een bijhorend album op te nemen met dezelfde titel. De plaat werd opgenomen in één dag, in voorjaar 1963. Toen de plaat uitkwam werd het een grandioos succes, hij bleef maar liefst 30 weken staan op de hoogste plaats in de Britse album chart (en daarna werd hij van die plaats verdrongen door het tweede beatles album, "With the Beatles", dat ook nog eens 21 weken op 1 bleef staan, samen 51 weken onafgebroken op de eerste plaats dus).
De plaats zelf stelt 42 jaar later niet meer zo veel voor, maar voor die tijd was dit toch wel een goede plaat denk ik. Er staan toch heel wat mooie nummers en covers op; "I Saw her Standing There", "Ask Me Why", "Please Please Me", "Love Me Do", "Do You Want to Know a Secret", "Twist and Shout", ... Een goed begin.

Dus voor je deze plaat 1 of 2 sterren geeft, denk dan aan het jaar waarin deze werd uitgebracht, in een tijd waarin singles veel belangrijker waren dan albums en LP's werden aanzien als gewoon een collectie van liedjes om een grote hit te vergezellen.

avatar van Paalhaas
HiLL schreef:
Als ik de stem en het gitaarwerk van Dylan hoor, is het laatste waar ik aan denk: kunst.

Omdat jij bij kunst denkt aan mooie stemmen en mooie melodieën en mooie liedjes. Dat is jouw 'probleem'...

JonnieBrasco
Ik sluit me liever aan bij het verhaal van Toon1, dan bij Paalhaas, hoewel ik me wel een klein beetje kan vinden in het "dit is nog geen album maar een verzamelaar" standpunt.

Maar ik kijk niet alleen naar hoe 'mooi' ik een album nu vind. Ik kijk ook naar hoe 'goed' ik het nu vind. Als ik iets goed vind, heb ik er bewondering voor. En als ik de bewonderingsgraad voor een plaat wil meten, duik ik volautomatisch terug de tijd in, naar 1963. En dan blijkt dit een goede plaat te zijn. Het zou een mooie boel worden als je factor 'tijd' opeens moet achterwege laat! Dan zou een jaren '60 plaat misschien niet hoger dan 3* kunnen komen, een '80's plaat niet verder dan 4*, en alleen een plaat van de laatste tijd kans kunnen maken op 5*...

Twist And Shout vind ik het beste vooral het geschreeuw van Lennon

Baby It's You vind ik echt geweldig. Rest van het album mag ik ook graag horen met uitzondering van "Boys" & "Twist And Shout". Boys wordt te veel in geschreeuwd naar mijn idee (geloof dat Ringo dat nummer zingt, vergeef me als ik het fout heb). En Twist And Shout heb ik nooit echt geweldig gevonden maar na het vele horen ervan helemaal niet meer. Voor de rest mijn favo Beatles album.

Bob Cremers
Twist And Shout vind ik de beste op Please Please Me. mijn mening.

Elvistheking schreef:
Boys(geloof dat Ringo dat nummer zingt

Klopt, wel een heerlijk solootje van George.

avatar van IMPULS
Maakt me niet zo erg uit of de plaat meer 'credits'moet krijgen omdat ie uit een ver verleden komt. Je vindt het NU goed of niet. Leuke songs, eenvoudig van opzet en dat het the Beatles zijn maakt me even niet. Het pakt me niet enorm, maar toch wel (heel af en toe) aangenaam. Een 2,5.

Bob Cremers
Boys goed gezongen van mijn vriend Ringo

Bob Cremers
Ik had gehoord dat Andy White op dit album van de Beatles drumde op Love Me Do.

avatar van Toon1
Klopt, en op de versie die op 'Past Masters Vol.1' drumt Ringo.

avatar van auto pilot
Vandaag 'Introducing... the Beatles' op de kop getikt (met Love Me Do en P.S. I Love You). Ik heb me voorheen eigenlijk vooral gericht op de 'latere' Beatles, Revolver en verder zeg maar. Het is een wereld van verschil als je dit album vergelijkt met die van drie/vier jaar later eigenlijk.

avatar van Toon1
Tja, het zijn dan ook heel andere tijden.

Davez
Hoe simpel het ook allemaal is het blijft een fantastisch debuutalbum. Alles met een Beatlesnaam verkoopt niet alleen massa's het wordt ook steevast geprezen door zowat elke criticus in de wereld.

Ik kan ze enkel maar gelijk geven want ook dit is sterk. De Beatles hebben gewoonweg geen enkele slechte plaat opgenomen, ze stopten op hun hoogtepunt en dat heeft geholpen in het perfecte beeld dat we van de muziek hebben. Als ze hadden doorgegaan zoals tal van andere iconen in die periode hadden er ongetwijfeld ook slechte platen uit de bus gekomen.

The Beatles hebben de muziek van nu geschapen, iedereen kent nummers van the fab 4 van Jan met de pet tot de grootste wereldleiders. Zowat elke muzikant is beinvloed door Mccartney en co.

Had ik het voor zeggen gehad ze hadden niet mogen splitten!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Totaal niet mijn Beatles, maar wel een hilarische videoclip van Love Me Do! Ontzettend moeten lachen om hoe ieder lid eigenlijk maar wat om zich heen staat te kijken. Vooral Harrison lijkt lekker onzeker

avatar van Reint
Gaaf album, en als je het in het juiste tijdsbeeld zet: 4 sterren.

Want die melodieën zijn zo voospelbaar nog niet.

kArIzMa_TuRk
Vroeger op de basisschool liet een docent mij een paar nummers van The Beatles horen. Ik weet niet meer welke, maar wat ik nog wel weet is dat die nummers wat hij me liet horen uit de jaren '63 was. En die nummers joh... Toen ik het hoorde... dacht ik... Waar luistert hij naar??? (ik herinner me nog dat een paar leerlingen uit m'n klas uitbarstten van het lachen! )

Ik mis mijn basisschool jaren...!

avatar van bawimeko
Puik album, fris van de lever in één dag op band gezet door vier ambitieuze jongens uit Liverpool. Paul McCartney klinkt hier en daar zenuwachtig en aan het eind van Twist en Shout was Lennon's stem aan gort ondanks de keelpastilles! Leuke covers, maar met de titeltrack, I Saw Her Standing There en There's a Place begonnen de Beatles alvast hun eigen stijl te vinden...

Pieter Paal
Ik had nog nooit eerder van deze band gehoord, maar dit debuut is in ieder geval prima en ik hoop dat ik in de toekomst nog meer van deze band zal horen.

Woutt
Lol? Nog nooit van The Beatles gehoord?

voltazy
@Pieter Paal: hoe krijg je dat voor elkaar?

(het latere werk is beter dan de eerdere albums, ook iets bekender )

avatar van George
Love me do / Ps I love you was hun eerste ( en ook zelfgeschreven)eerste single en die bereikte een 17e plaats in de UK charts.
Martin beloofde de jongens met hun 2e single een gegarandeerde nr. 1 hit met het door Mitch Murray geschreven ' How Do You Do It '. Met name Lennon weigerde en wilde( zeer ongebruikelijk in die tijd) opnieuw een eigen compositie als volgende single uitbrengen: Please , Please Me.
Er werd eerst een compromis bereikt. The Beatles namen zowel Please , Please me als How Do You Do It op. Op het laatste nummer deden ze overduidelijk niet hun best. Martin koos voor Gerry and the Pacemakers en kreeg zijn gelijk. Het nummer werd een nr.1 hit. Lennon kreeg meer dan zijn gelijk . Met de release van de Please , Please Me single werden alle verkooprecords gebroken en de rest is geschiedenis. Opmerkelijke gedreven samenzang en frisheid , originaliteit , uitstraling en spontaniteit zorgde voor het fenomeen Beatle-Mania. De meeste van deze genoemde elementen vinden wij al terug op hun lp debuut. Eigenlijk zou je de toen net voor The Beatles bekende platen van Engelse artiesten moeten draaien om te begrijpen welk een impact deze eersteling had op de eilandbewoners.
Please , Please Me doet tegenwoordig onschuldig en misschien zelfs wat oubollig aan. Toch kent deze plaat al zijn klassiekers. Het openingsnummer bijvoorbeeld: I Saw Her Standing There .

avatar van Toon1
Ja, het openingsnummer is een heerlijk rock 'n roll nummer. Ik meen trouwens dat deze LP maar liefst 30 weken op de eerste plaats van de Britse albumchart stond, om vervolgens te worden afgelost door de LP "With the Beatles", die 21 weken op 1 stond. Niet slecht, 51 weken onafgebroken op 1 staan . Geeft een perfect beeld van de beatlemania...