Porcupine Tree - Deadwing (2005)

Label: Lava

1. Deadwing (9:46)

met Adrian Belew en Mikael Åkerfeldt

2. Shallow (4:18)
  3. Lazarus (4:18)

met Mikael Åkerfeldt

4. Halo (4:39)

met Adrian Belew

5. Arriving Somewhere But Not Here (12:02)

met Mikael Åkerfeldt

6. Mellotron Scratch (6:57)
  7. Open Car (3:46)
  8. The Start of Something Beautiful (7:40)
  9. Glass Arm Shattering (6:18)
  10. Revenant * (3:04)
  11. Mother and Child Divided * (4:59)
  12. Half-Light * (6:20)
  13. So Called Friend * (4:49)
  14. Shesmovedon * (4:59)
  15. Arriving Somewhere but Not Here [Demo] * (13:03)
  16. Godfearing [Demo] * (4:57)
  17. Lazarus [Demo] * (4:09)
  18. Open Car [Demo] * (5:07)
  19. Vapour Trails [Demo] * (3:53)
  20. Shallow [Demo] * (4:15)
  21. Deadwing [Demo] * (10:35)
  22. Mother and Child Divided [Demo] * (5:02)
  23. Instrumental Demo 1 * (5:18)
  24. Halo [Demo] * (4:49)
  25. Instrumental Demo 2 * (5:26)
  26. So Called Friend [Demo] * (5:01)
  27. Glass Arm Jam * (4:19)
Buffalotid schreef:

Beste nummer van deze eeuw.

De concurrentie met Anesthetize is groot hoor
En deze eeuw telt nog zo'n 90 resterende jaren, wie weet wat Steven Wilson nog uitbrengt op z'n pakweg 74e...

Buffalotid schreef:

Beste nummer van deze eeuw.

nummer lijkt wel verdacht veel op een opeth compositie

avatar van Erikk
Op welk Opeth-nummer lijkt het dan?

voltazy
ik bedoel dat het zo een nummer van Opeth had kunnen zijn

okay, verkeerd begrepen

Lukk0
Niet zo heel raar, als Mikael Akerfeldt, de frontman van Opeth, eraan meegewerkt heeft

nicoot
En Deadwing is uitgekomen nadat Steven Wilson drie albums van Opeth geproducet heeft + meegewerkt, geschreven en zo. Onvermijdelijk dat er invloeden van zijn SW kijkt ook enorm op naar hen (en vice versa).

goh joh

dat wist ik echt nog niet

mijn punt is dat als de persoon die ik quote dit het beste nummer van de eeuw vind, ook zeker eens opeth moet beluisteren

leander?
Ik denk niet dat SW echt heel erg opkijkt naar Opeth. Mikael wel naar hem. Volgens mij is SW het steoreotype arrogant muzikaal genie.

Guardian of Isis
Ik wist niet dat je de man persoonlijk kende, leander?

Haha
Er bestaan interviews op Youtube waarin SW over Opeth praat, maar de editor van het filmpje diende een PT-lied op de achtergrond te zetten en net iets te luid, waardoor je Steven amper verstaat... Ik herinner me toch dat SW er redelijk weg van was! En Mikael => SW, dat denk ik ook wel

leander?
Ja, dat filmpje herinner ik me. Ik heb hem maar afgezet omdat ik er inderdaad geen zak van verstond. Maar als jij zegt dat het wel meevalt geloof ik dat graag hoor

Joy
kan iemand mij uitleggen wat een zeiknummer als lazarus doet op ene plaat die fors stevig en bijzonder lekker begint en op dat nummer na nog steeds redelijk ok klinkt?

al vind ik de zang een fors minpunt, het is me te zeurderig

avatar van Nicholas123
Kan me daar niet in vinden eigenlijk. Prachtig breekbaar popliedje met een geweldige hook in de vorm dat pianoloopje.

avatar van hansjuvefan
Nicholas123 schreef:

Inderdaad. Een rustpunt mag ook wel eens

nicoot
Lazarus is het perfecte lied om meisjes tussen 17 en 21 de wereld van PT binnen te loodsen, en de mijne dus

dan nog zorgen dat ze zichzelf niet teveel snijden

avatar van orbit
Ik kan me die meisjes niet voorstellen, maar dan nog de mesjes veilig in de bovenste lade lijkt me ja

avatar van hansjuvefan
nicoot schreef:

Hm, dat moet ik toch eens uitproberen.

nicoot schreef:

Grappig, ik ken PT juist via een meisje, al was ze net wat ouder.

avatar van steve harris
nicoot schreef:
VERTEL ... ik wordt benieuwd !!

steve harris schreef:
VERTEL ... ik wordt benieuwd !!

Meisje in kwestie moet wel enigszins rock-minded zijn. Als het een R&B euh geval is, maak je niet veel kans. Je vraagt of ze PT kent - 99 kansen op 100 kent ze PT niet en dan laat je Lazarus horen en je vertelt er wat bij dat SW je held is en zo omdat hij zo'n meeslepende muziek maakt in verschillende bands en zowel als schrijver, zanger, gitarist en producer. En dan doe je verder met Trains, Sentimental, Stars Die... De nummers die je echt raken en dan vindt ze die muziek mooi en mettertijd laat je dan ook dingen als Arriving Somewhere en Anesthetize horen.

Best is gewoon om op één of andere manier samen met haar in de woonkamer te zitten, 's nachts, niemand thuis, volledige duisternis en dan lig je gewoon in de zetel en zet je de ene na de andere plaat op. En dat ze moet zwijgen

(ik vraag me af hoelang het zal duren vooraleer dit bericht naar een ander topic gestuurd zal worden )

By the way, Herman, ik heb PT ook via een ouder meisje leren kennen!

voltazy schreef:

dan nog zorgen dat ze zichzelf niet teveel snijden

Gewoon niet beginnen met zaken zoals Voyage 34 of Sky Moves Sideways, want dat loopt gegarandeerd fout af

Guardian of Isis
Het is en blijft een geweldig album, dat n.m.m. een stuk consistenter is dan zijn opvolger, waar er twee (à drie) geweldige uitschieters zijn en je de rest er eerder bij neemt. Het is ook een sterk geheel, maar haalt het toch niet bij Deadwing. Hier is bijna elk nummer het vermelden waard; enkel Mellotron Scratch en Glass Arm Shattering vind ik niet overdreven bijzonder, maar dat weerhoudt me er toch niet van hier een 4,5 aan toe te kennen. Ik heb het al veel uitgeluisterd en beleef telkens weer plezier aan het hele album.

Ik ga dit album eens even goed luisteren. Dit bandje komt deze zomer op Werchter, dus eens checken of het de moeite waard is om wat naar voren te lopen.

avatar van Erikk
Maak je geen zorgen, het is de moeite waard

A_J_ schreef:

Beluister 'm minstens 5 keer na elkaar en dan nog geregeld. Ik heb 'm nu 1,5 jaar en nog steeds ontdek ik nieuwe lagen in deze prachtige, unieke muziek. En je bent een goed album begonnen. Als je hiervan houdt, probeer ook eens FOABP (2007), met het fenomenale Anesthetize.

avatar van Apieknar
Wat een album zeg! Eerste paar keer luisteren vond ik 'm wel aardig. Maar nadat ik 'm meer luisterbeurten heb gegeven moet ik concluderen dat dit album hooguit briljant is. Elk nummer is gewoon een topper. Dit album blijft je gewoon boeien.

avatar van Killeraapje
Vandaag dit album in huis gehaald het is mijn tweede kennismaking met de band na Fear of a blank planet en de eerste luisterbeurten zijn mij erg goed bevallen. Ben benieuwd hoe ik hem zal vinden na meerdere luisterbeurten. Voorlopig in ieder geval een dikke 4,5

avatar van ricardo
Dit album overdonderde mij direct al enorm. Maar na meerdere luisterbeurten vond ik de houdbaarheid van dit album toch een stuk minder dan ik in eerste instantie gedacht had. Geef mij maar In Absentia, voor mij met afstand het beste album van PT. Al vind ik Fear Of A Blank Planet ook een erg goed album.