The Doors - The Doors (1967)

Label: Elektra

1. Break on Through (To the Other Side) (2:25)
  2. Soul Kitchen (3:30)
  3. The Crystal Ship (2:30)
  4. Twentieth Century Fox (2:30)
  5. Alabama Song (Whisky Bar) (3:15)
  6. Light My Fire (6:30)
  7. Back Door Man (3:30)
  8. I Looked at You (2:18)
  9. End of the Night (2:49)
  10. Take It as It Comes (2:13)
  11. The End (11:35)
  12. Moonlight Drive [Version 1] * (2:43)
  13. Moonlight Drive [Version 2] * (2:30)
  14. Indian Summer [08/19/66 Vocal] * (2:36)
stuart
Ik hoor ook bij de groep die niet zo'n liefhebber van The End is; wel een apotheose idd. en zoals Orbit misschien wel terecht zegt over een eventuele doorslag van + of - ......ik ben geen echte Doorsfan, dus......(ik waardeer ze echter wel). Over de teksten kan ik niks zeggen, want die staan bij mij pas op de 2e plaats. Ik vermoed waar The End over zou kunnen gaan, maar meer ook niet. Als het nummer me niet genoeg aanspreekt, weet ik zelden waar de tekst precies over gaat. Het gaat hier niet om te zeggen dat teksten niet belangrijk zijn, maar voor mij 'wegen' die minder; ik let vooral op de muziek.

avatar van IntoMusic
orbit schreef:
Je hebt volgens mij mensen die van verbeeldingskracht houden en Dylanfans, need I say more?

Uhmm dan behoor ik tot beide groepen... . Maar natuurlijk begrijp ik dat The End en nog wat andere nummers van The Doors niet iedereen kan interesseren. Ik vind het simpelweg grappig hoe mensen op verschillende manieren het album beleven.
Toch moet ik zeggen dat ik de Doors zeker 50-60% minder zou vinden als ik alleen op de muziek zou letten en niet op de teksten...

IntoMusic schreef:

Juist; vandaar ook dat ik iig geen echte Doorsfan ben....

avatar van Mjuman
Tja, "The End" - ik vond het een heel mooie, uiterst relevant en krachtige ondersteuning van het slot van "Apocalypse Now" van Francis Ford Coppola - moet ik nog zeggen dat ik dat een heel sterke film vond?

Morisson was echt wel een poeet in een belangrijk deel van zijn teksten.

stuart
Wat ik van Morrison weet , was ie dat zeker (ik kan het zelf echter niet beoordelen)...of is het Morisson (1 r en 2 's-en)

avatar van Kronos
Het is Morrison, stuart. Net zoals Van Morrison.

De eerste keer dat ik dit album hoorde, was mijn eerste echte kennismaking met The Doors, en heb ik een hele tijd gedacht dat dit een Best Of album was.

Zegt veel over de nummers die er op staan denk ik...

Het is wel een best of van de begin periode van The Doors volgens mij. Dit is echter bij veel bands zo. Dat viel mij op aan dat Live at the Matrix concert. Dat concert is van voor het debuut is uitgebracht maar toch staat meer dan de helft van de nummers van Strange Days daar ook al op de setlist. Strange Days zou je daarom wel een beetje als een restmateriaal album kunnen zien. Maakt het overigens niet minder goed.

Goed album, maar ik vind niet elk nummer even sterk. Break on Through, Light My Fire en The End vind ik erg goed. Back Door Man en Soul Kitchen doen het goed in de ''tweede divisie'', met de rest heb ik wat minder.

Ik ben niet zo heel erg gecharmeerd van Morrison's stem (ik zal vast gaan schuilen in de kelder...) en de muziek is me net iets te traag. Al met al toch heel aardig.

Stijn_Slayer schreef:
en de muziek is me net iets te traag. Al met al toch heel aardig.

Tsja, je moet wel van psychedelische orgeltjes houden . En ik zou inderdaad maar rap gaan schuilen in de kelder haha.

avatar van Droombolus
aerogp1 schreef:
En ik zou inderdaad maar rap gaan schuilen in de kelder haha.

Gelukkig weten we dat je muzikale hart op de goede plaats zit Stijn ...........

Het orgelwerk vind ik eigenlijk wel het sterkste aan deze plaat. En wat betreft Morrison: ik stoor me niet aan zijn stem, ik vind het alleen niet helemaal het einde, zeg maar.

avatar van musician
Stijn_Slayer schreef:

Je hoeft echt niet te schuilen in de kelder Stijn! Een beetje gefundeerde mening, op basis van het feit dat je toch goed geluisterd hebt, is altijd goed.

Ik vind de plaat beter dan jij, maar misschien is hij wel op mijn snelheid aangepast

Ik geef wel toe, dat de over het algemeen sombere, niet vrolijke (de teksten al helemaal niet) muziek van de Doors om die reden niet voor iedereen is weggelegd. Maar er zijn wel meer platen die je pas later beter gaat vinden!

[Roel]
kelder, gefundeerd. wat een spitsvondigheid hier

avatar van aerogp1
En dat volkomen onbewust volgens mij .

De enige link met kelder en fundering is trouwens dat beiden zicht meestal onder het maaiveld bevinden...

avatar van musician
aerogp1 schreef:
En dat volkomen onbewust volgens mij .

Móét ik eigenlijk ook nog ingaan op hersenspinsels van iemand anders?

En dat bij een cd van The Doors

musician schreef:
En dat bij een cd van The Doors

Jim Morrison klinkt vaak alsof hij ook maar liever onder het maaiveld was . Zie! Daar is alweer een link met the Doors .

Daar ben ik alweer.

Ik heb ondertussen ook enkele andere albums van The Doors beluisterd. Als ik deze vergelijk met Waiting for the Sun, Morrison Hotel en L.A. Woman vind ik deze denk ik toch nog ietsjes beter dan die 3. Wat dus inhoudt dat deze een verhoging krijgt.

avatar van gd90
wat is Light my Fire toch een heerlijk nummer!!

avatar van Madjack71
Idd. een lichtvoetige klassieker die wat stof heeft doen oplaaien destijds. Die Robbie Krieger toch. In de film van The Doors is het ook leuk om te zien hoe e.e.a tot stand kwam.

Lukk0
Hier blijken uiteindelijk gewoon alleen maar topnummers op te staan. Eerst had ik me blijkbaar een beetje blind gestaard op het geweldige The End, maar ook de rest is van ongekend niveau. Alleen Alabama Song vind ik nog steeds een beetje misstaan, maar zelfs die kan me nu goed smaken. Een verhoging dan ook naar het maximum van vijf sterren en een plaatsje in de cd-speler .

Father McKenzie
Lukk0 schreef:

Aan deze plaat heb ik al behoorlijk wat geld gespendeerd. Vooreerst kocht ik destijds het album gewoon op vinyl. Later op cd en enkele jaren terug kocht ik de geremasterde cd, waarvan de klank toch stukken beter is.
Dit weekend kocht ik de dvd over the making of.... in de serie "Classic Albums".
Ik besteedde dus al heel wat geld, en niet enkel aan deze van The Doors, maar in uitbreiding aan alles wat je maar van The Doors kon en kunt vinden.... het moest maar niet zo tijdloos sterk zijn....
Dit vind ik misschien wel het beste debuutalbum ever!
Waarvoor hulde!

avatar van muismat
Soul Kitchen is het beste nummer, The End is ook goed, maar raakt mij minder.
's Avonds, alleen aan het water, en dan deze cd+een kampvuurtje erbij= garantie voor een heerlijke belevenis.

haveman
Ludwig schreef:
Men leek een prachtig episch nummer te willen maken en zo komt het op mij ook over; een beetje geforceerd. Bovendien vind ik het niet zo passen bij de andere nummers, maar daar zullen de meningen ook wel over verdeeld zijn.

Met alle respect voor jou mening uiteraard, maar als er toch iemand ze hele ziel en zaligheid in zijn muziek stopte........

Damn, wat kunnen mensen toch verschillend denken.

avatar van devel-hunt
The Doors zijn heilig verklaard daar MAG je niets kritisch over zeggen, is 'not done', maar toch irriteert dat langdurige gepingel op dat orgel van die lange meneer achter dat orgel mij vreselijk bij deze band, eveneens de verafgoding van de mega zelfkikker "Jim", die in zijn nadagen op Elvis in zijn nadagen leek. Neemt niet weg dat ze een paar prima nummers hebben gemaakt maak ook veel mindere nummers.

avatar van Von Helsing
devel-hunt schreef:

Dat heb ik nu ook, heb hem zojuist afgezet, zo ongeveer halverwege. Een punt eraf. Was even vergeten hoe eentonig The Doors eigenlijk klinken.

avatar van OmeWillem
Ongelooflijk. Gisteren weer het hele album geluisterd na een half jaar ongeveer. Maar The Doors is echt zeker weten 1 van mijn favoriete bands. Juist omdat het gepiel helemaal niet saai wordt. Ze hebben wellicht een paar slechte nummers, zoals alabama song op dit album, maar over het algemeen is het een zeer hoog niveau. L.A Woman vind ik nog net iets beter omdat Jim daarop nog meer 'schreeuwt' maar dit debuut is 4.5 ster meer dan waard.

haveman
devel-hunt schreef:

Ik ben juist in voor meer kritische berichten bij heilige huisjes!

Vaak geven mensen die een lagere beoordeling geven geen uitleg, niet dat het verplicht is.

Maar als ik bij The Beatles een minder positief bericht plaats word ik ook neergesabeld hoor.

En dat van die zelfkikker begrijp ik niet helemaal, kun je dat verduidelijken?

avatar van orbit
Dat het een ijdele op zichzelf geilende sexbom was.. maar dat staat uiteraard los van zijn fenomenale stem en teksten

avatar van Lee Malone
OmeWillem schreef:
slechte nummers, zoals alabama song

Kan je mij nog zo een paar slechte nummers aanraden?

Atypisch of niet in het geheel passend, zoiets zou ik nog kunnen begrijpen. Maar slecht? Mijn week is goed als ik dit toevallig nog eens op de radio hoor...