Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)

Na twee dikke negens nu een keer een acht. Mag het een keer ietsje minder zijn? Dat gezeur over die cruciale derde. Het is andermaal mooie muziek, steviger en met meer bombast, anders dus. IK mis de mooie, ingetogen liedjes, maar blijf X&Y een goede plaat vinden.

Marcel²
sebas schreef:
IK mis de mooie, ingetogen liedjes, maar blijf X&Y een goede plaat vinden.

Daar ben ik het mee eens alleen vind ik X&Y als je hem vaak hoort toch een beetje vervelend worden.

Bij mij op de vinyl versie zit een sticker op de voorkant waarop staat : Their Best Yet! (zowieso al vervelend dàt er een sticker op zit) Ik vind het niet hun beste. Persoonlijk vind ik parachutes hun beste. Maar ik vind dit ook wel OK. Alleen moet je het niet te vaak achter elkaar luisteren, omdat het anders niet leuk meer is. Vooral de laatste 2 nummers + bonus track vind ik goed. Fix You, Talk vind ik ook goede nummers, maar die worden platgedraaid op de radio, waar ik niet goed van word. Zwakste nummer vind ik Speed of sound. Totaal niet boeiend, imitatie van zichzelf.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik handhaaf mijn 3* nog even. Ik ben niet zo'n frequent radioluisteraar, dus ik kan nog volop genieten van songs als White shadows, Fix you en Talk (welke je inderdaad niet te vaak moet horen, terwijl het wel zéér goede nummers zijn). Maar ja... een hele plaat lang is het wat veel van hetzelfde (wat ik bij AROBTTH ook al had). Dus pak de beste songs van beide op één cd... nee, dat werkt ook niet.

avatar van SiSsY bOY
Till Kingdom Come is een lekker nummer

SiSsY bOY schreef:
Till Kingdom Come is een lekker nummer

Vind je??

Xander
Ik heb vandaag de "Special Dutch Edition" met 6 extra nummers gekocht, ik moest nog iets van Coldplay aanschaffen... Heel erg bizar dat deze zo'n (relatief), laag gemiddelde heeft. Ik vind deze cd zeker niet slecht, zelf heel erg goed. Het is niet omdat het nogal in de lijn van de vorige twee albums ligt dat het dan ook meteen minder goed is, aldus mijn bescheiden mening. Ik denk nog eens na over mijn stem, er zullen ongetwijfeld nog enkele luisterbeurten voor nodig zijn, maar mijn eerste indruk is toch 4*, zeker niet minder! Sterk album!

avatar van Paalhaas
Als het al bizar is dat het gemiddelde een halfje onder je eigen score zit, dan gebeuren er hier veel bizarre dingen op de site.

Hans Brouwer schreef:

Vind je??

Vind ik zelf juist het minste nummer van het hele album. Chris Martin zingt zo zeikerig...

avatar van Nicolage Rico
Maar 4* is zijn eerste indruk. Waarschijnlijk gaat zijn score nog omhoog. Bovendien is ruim een halve ster best veel voor 314 stemmen.

avatar van Paalhaas
Ach, bij mij zit de gemiddelde score een vol punt boven de mijne. Mij hoor je toch ook niet klagen?

avatar van Nicolage Rico
Paalhaas schreef:

Haha, hij klaagt toch ook niet?

avatar van Paalhaas
Da's waar ook. Puntje voor jou.

Xander
Nicolage Rico schreef:

Idd!

avatar van animalkrullie
In één woord GEWELDIG, maar niet perfect.

avatar van musicfriek
The Hardest Part wordt de 4e single medio april. Ben ik zelf erg blij mee. Vind het een sterk nummer. Een van mijn favorieten van dit album itt tot vele andere users hier. Vooral het stuk vanaf 2:43 vind ik puur genieten!

Trouwens ook net een duet gedownload via i-Tunes (alleen daar te verkrijgen!). Chris Martin met Michael Stipe wel te verstaan. In the Sun heet het nummer en is uitgebracht nav de ramp van orkaan Katrina. Daar gaat de opbrengst dus heen. Heb het nummer nu meerdere keren gehoord en vind het een toppertje. (Tsja, wat wil je, mijn 2 helden die een duet gaan zingen...)

avatar van Music4ever
Mischien komt het omdat ik een baaldag heb maar wat staan hier kutnummers op zeg. Wederom mijn stem verlaagd, van 4 naar 3,5. Nee, geef mij Dungen maar............

avatar van HiLL
hahaa Music4ever

Music4ever schreef:
....wederom mijn stem verlaagd, van 4 naar 3,5.

Nog even........dan zit je op 0,5

avatar van VanDeGriend
Nee Hans, voor dergelijke scores hebben ze hele andere genres uitgevonden. Sowieso is het zaak voorzichtig te zijn met scores van 0,5, welke vaak (maar niet altijd) voortkomen uit een algehele irritatie aangaande de artiest en/of genre en weinig meer te maken hebben met een objectief oordeel. X&Y is gewoon een degelijke, niet al te bijzondere, maar ook zeker geen slechte plaat. Ik kan me voorstellen dat deze cd voor liefhebbers van Parachutes wat koud op t dak valt, maar dat doet weinig af aan het gebodene. Toch een paar prima nummers op te vinden.Mocht het een debuutalbum geweest zijn, waren de kritieken allicht wat lovender hier

Beste VanDeGriend,

't Is dat ik weet dat je Depeche Mode ook zo goed vindt. Anders zou ik toch serieus gaan twijfelen

avatar van Hans Brouwer
Sorry, ik heb ergens beloofd dat ik mij niet meer zal uitlaten over Coldplay. Nogmaals excuses

avatar van Paalhaas
Sorry, ik heb ergens beloofd dat ik mij niet meer zal uitlaten over Depeche Mode. Nogmaals excuses

Wat een lelijke hoes hé? What Were They Thinking?

Fucker schreef:
Wat een lelijke hoes hé? What Were They Thinking?

Het teken op de hoes betekent X&Y, in een codeertaal die tijdens de oorlog werd gebruikt.

avatar van avdj
Dat is dan ook gelijk het enige originele van de plaat.
Ik ben het met Music4ever eens dat het eigenljk helemaal geen degelijke plaat is. Bedenk je wel dat Coldplay DRIE! jaar hieraan gewerkt heeft. En zie het resultaat...

Toine Rorije
VanDeGriend schreef:
Nee, want dan was het nog steeds de zelfde plaat geweest, die gewoon niet goed is. De verkoopcijfers zouden dan trouwens wél anders zijn geweest, want niemand zit te wachten op een hele matige plaat van een onbekende band.

avatar van musicfriek
Als dit hun debuut was geweest, dan durf ik niet te zeggen dat dit album niet goed is. Maar we zijn verwend geraakt door hun vorige 2 albums. Deze kan daar gewoon niet aan tippen.

avatar van avdj
Met een debuutalbum zijn er inderdaad minder verwachtingen en zoals TR al zegt: lagere verkoopcijfers.