Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
Toine Rorije schreef:
Nee, want dan was het nog steeds de zelfde plaat geweest, die gewoon niet goed is. De verkoopcijfers zouden dan wél anders zijn, want niemand zit te wachten op een hele matige plaat van een onbekende band.

Ik weet zeker dat sommige recensies beter waren geweest als deze band onbekend zou zijn geweest. Veel mensen laten zich beïnvloeden door commercie. Veel mensen hebben een hekel aan commerciële bands.

Deze band is bekend en veel mensen hebben daardoor hogere verwachtingen gekregen.

Ik geef toe dat de eerste twee platen beter waren, maar het publiek zou lovender zijn dan dat ze nu zijn, als dit hun debuutplaat zou zijn.

avatar van avdj
Misschien komt het ook omdat hun singles elk uur van de dag voorbij komen. Wie kan er na wekenlang Radio 538/Slam FM nou nog genieten van Talk?

avdj schreef:

Goede liedjes worden verkracht door radiostations als radio 538.

Ik hoorde laatst een andere versie van "Talk" en dat was gewoonweg een verademing, omdat ik de radioversie spuugzat ben.

The same with "Speed of Sound".

avatar van avdj
Speed of Sound heb ik nu een paar maanden niet meer gehoord en die kan ik wel weer aanhoren. Niet dat ik het een topnummer vindt trouwens. Maar Talk...tja.... Radio

avatar van Nicolage Rico
Maar goed, dat is bij elk lied zo. Als je nummers van bijvoorbeeld Radiohead om het uur hoort, gaan ze ook ongelooflijk irriteren.

Toine Rorije
Nicolage Rico schreef:

Er was ook nog best een aantal tamelijk positieve recensies. En de negatieve (die ik heb gelezen) waren gewoon goed onderbouwd (die in het parool bijv). En er zijn altijd wel lieden die denken dat alles wat commercieel is, meteen kut is. Maar echt veel zullen er dat hier niet zijn. Ikzelf had het gewoon fijn gevonden als Coldplay een goede plaat had afgeleverd (zonder daarbij bepaalde verwachtingen te hebben), maar dat hebben ze naar mijn mening gewoon niet gedaan. En zo zal het in meerdere gevallen zijn gegaan, dus zo'n hypothetsch argument als dat van VanDeGriend lijkt me nou niet echt van toepassing.

avatar van avdj
Recensies zeggen nooit zo veel. In het Vernonica blad werd Dinand van Kane een keer geïntervieuwd. Een week later stond er een recensie van Fearless in het blad en die kreeg....5 sterren! Verassend! En o ja, ook X&Y kreeg er 5.

Toine Rorije
Nu is het Veronica-blad ook hét tijdschrift voor de muziekliefhebber

avatar van avdj
....maar wel één van de meest verkochte, en dus gelezen.

avdj schreef:
....maar wel één van de meest verkochte, en dus gelezen.

Haha.

En een recensie uit een blad blijft een mening, hoe objectief ze ook proberen te zijn. Bovendien heeft zo'n criticus ook een hogere verwachting gekregen vanwege de eerste twee albums van Coldplay.

Als dit een debuutplaat was geweest, was deze plaat beter ontvangen dan nu het geval is.

deze plaat krijgt de laatste tijd wel veel slechte recensies, moet ik zeggen;
terwijl ik het gewoon een verdomd goeie plaat vind...
en waarom zouden ze eventueel hun ingeslagen weg moeten veranderen of verbreden als het zo goed is?

dat de radio ze kapot draait, tja...

avatar van avdj
Dat ligt inderdaad niet aan Coldplay.
Maar ik mis de ziel van Parachtutes/A Rush of....

volgens mij verliest vrijwel elke artiest/band de ziel na de eerste albums, maar teren meer op hun kunde ipv die kunde te bewijzen

ettettummu schreef:

Nouu dat is toch niet helemaal waar. Beatles als voorbeeld.

nou, hun ziel was op Beatles For Sale ook ver te zoeken...

avatar van avdj
En het latere werk van Pink Floyd/Stones/Led Zeppelin is ook alleen maar beter dan de twee eerste albums.
De ziel kan dus wel degelijk jaren aanwezig zijn. Maar als je 3 jaar na je tweede album al je ziel verlies denk ik niet dat Coldplay mij nog veel zal boeien de komende jaren.

ettettummu schreef:
nou, hun ziel was op Beatles For Sale ook ver te zoeken...

Na die plaat dan..

avatar van avdj
Tja maar dat is een andere tijd.
Je zal een derde album moeten nemen van een nieuwere band, The Strokes bijvoorbeeld. Of Radiohead.

avatar van HiLL
Bij Radiohead is het dan toevalligerwijs Ok Computer...toch één van de betere.

Het zou leuk zijn als die jongens van Coldplay zich eens een tijdje lekker terugtrekken op het Engelse platteland (denk: James Herriot). Weg uit hun ongetwijfeld flinke villa's en terug naar de basis. En dan in een of andere donkere, lokale bar, met een krakende houten vloer en ouden van dagen aan de stamtafel, een plaat maken. Heel spontaan. Kleine liedjes, zoals ze dat zo mooi deden op Parachutes. Kortom: terug naar de basis. Al moet ik toegeven dat ik X&Y ook heel best te verteren vond hoor. Het is wat een van jullie hiervoor al zegt: als dit hun debuutplaat was geweest, waren ze de hemel ingeschreven. Het heeft dus allemaal te maken met verwachtingen.

ben ik het niet mee eens;
ze zijn gewoon een bepaalde weg ingeslagen en wijken er (voorlopig) niet van af, niks mis mee

J Casablancas
ptelintel schreef:
.. Het is wat een van jullie hiervoor al zegt: als dit hun debuutplaat was geweest, waren ze de hemel ingeschreven. Het heeft dus allemaal te maken met verwachtingen.

Dat betwijfel ik, ik denk eerder dat het tegenovergestelde.

avatar van Marty
Meest bombastische plaate van het gezelschap, maar in tegenstelling tot veel andere MM-ers, vind ik het helemaal geen beroerd album. OK, ik ben ook liefhebber van symfonische (hard)rock, maar ook de oude Coldplay behaagt mij.

avatar van ZERO
Nicolage Rico schreef:

Hier ben ik het niet mee ens eigenlijk. Misschien gaan ze op den duur wel irriteren, maar zeker niet zo snel als bepaalde Coldplay nummers, simpelweg omdat bij nummers van Radiohead bij elke luisterbeurt weer iets nieuw tevoorschijn komt zeg maar.

Ik heb de laatste 2 weken énkel Kid A (de cd) op mijn mp3-speler staan en ben hem nog lang niet bij. True love waits heb ik ooit 2 uur aan een stuk geluisterd, en het werd met de minuut mooier!

Veel te commercieel. Gatverdamme, ik erger me echt dood aan dat deuntje van Talk.

avatar van Hans Brouwer
ll_sparrow schreef:

Meen je dat nou??

Wat mij betreft is Talk nog wel te pruimen. Ik baal meer van opvulling zoals Fix You en Swallowed in the sea. Ik begin overigens ook de "puzzels" waar Chris Martin niet meer uit komt ongelofelijk zat te worden. Wat een tenenkrommende slechte teksten komen op dit album voorbij zeg.

Ja inderdaad, in wel drie nummers van Coldplay komt voor dat er een puzzel is en het missende stukje gevonden moet worden

avatar van musicfriek
Ja, Chris moet het zeker niet van zijn teksten hebben wat ik persoonlijk erg jammer vind. Dat had zoveel beter gekund! Ach, hij is nog jong en wie weet wat hij nog in petto heeft voor ons in de toekomst....

De betere tekstschrijvers op deze aardbol hebben dat niet na hun 29e pas geleerd. Wanneer je het schrijftalent ontbeert is er op dit niveau maar één oplossing: uitbesteden!