Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van avdj

avatar van c-moon
avdj schreef:

Mooi samengevat, avdj...
Inderdaad lang op gewacht.. en tja... enfin....

avatar van KampF
3*, het is dat ik het vergelijk met de andere albums van Coldplay.

0,5
verlaag mijn stem naar 0.5 ...

Voor mij is dit zonder twijfel het mooiste album van Coldplay! Weer een stukje beter dan A Rush of Blood to the Head en Parachutes.

Op dit album staat eigenlijk geen enkel slecht nummer, alleen X&Y vind ik wat minder. Vooral van het nummer 'The Hardest Part' ben ik erg gecharmeerd. Op het album mist een grote uitspatter zoals 'Clocks' dat was op A Rush of Blood to the Head, maar het zijn stuk voor stuk geweldige nummers.

Als je vaker het album luistert, ga je het steeds meer waarderen. Wat mij betreft zit Coldplay nog steeds in een stijgende lijn en het is steeds meer mijn favoriete band geworden.

5* dus

avatar van bloempje24
esteban schreef:
Geen herhaling van al het vorige werk en alleen daarom al, respecteer ik 'X & Y'.

esteban schreef:
In plaats van makkelijk te scoren gooien ze het gedeeltelijk over een ander boeg. Met succes.

esteban schreef:
Deze zonder twijfel minder toegankelijke songs (vaarwel massapubliek) zijn een stuk ingetogener.

Hebben we het hier over X&Y...?

Ronald-Jan schreef:

Juist door dit album is het minder en minder mijn favoriete band geworden... Slappe kopie van A Rush... Hoezo stijgende lijn

shappy1010
Kan er wel inkomen, X&Y is voor mij ook de album die ik het meest heb gedraaid, en ik had niet het commerciele succes verwacht, aangezien nummers als fix you and talk nou niet echt toegankelijke top 40 hitjes zijn, echter zoals ik al eerder aangaf, ik denk dat Coldplay het echt op een andere boeg moet gooien de volgende keer.

shappy1010 schreef:
en ik had niet het commerciele succes verwacht

Huh? Kom nou! Op elke straathoek hing een poster van dit album, je werd er helemaal mee doodgegooid, dus hoezo onverwacht???

Vergeet de trams niet

En de bussen.

Ruby1966
Taxi's

driewielers.

Steppen

Ruby1966
Tot en met mijn bericht was het nog serieus hier, die 2 laatste figuren maken er weer een zootje van

Mojo Pin
Skelters.

Waar slaat dat nou op?

Mojo Pin
Vervoermiddelen toch?

avatar van avdj
Op werkelijk alle stations waren posters van dit album te vinden. Maar op steppen ben ik ze niet tegen gekomen.

avatar van orbit
Ruby1966 schreef:

Gelukkig heeft nog niemand iets over pubers gezegd

Mojo Pin schreef:
Vervoermiddelen toch?

I know...

mijn eerste en enige album van coldplay, waarvan de meeste nummers erg mooi zijn. minpuntje van dit album is wel dat het tegen het einde een beetje inzakt. coldplay is een mooie band en de stijl ligt me wel.

De eerste 2 cd's van coldplay heb ik bijna grijs gedraaid, ook het nieuwe (deze dus) gekocht, maar ik kan er niet intens van genieten.

Ik denk dat ik coldplay een beetje ontgroeid ben... Het album verraste mij niet meer... De liedjes lijken voor mij in elkaars verlengde te staan.

Misschaoz schreef:

Ik denk dat zo'n 80% hier Coldplay ontgroeid is

Ik hoop niet dat dat er voor mij in zit.

avatar van Droid
Dit album is een beetje teleurstellend in vergelijking met de twee voorafgaande meesterwerken. Ze gaan nogal geforceerd de mainstream-rock kant op en vergeten de mooie piano-liedjes die Coldplay zo fascinerend maakt (B-kantje "Gravity" had gewoon op dit album gemoeten).
Het begin is top, "Square One" en "What If" zijn prachtige nummers, maar daarna vervlakt het Coldplay-geluid ietwat. "Talk" is leuk, maar wel een schaamteloze Kraftwerk rip-off. Dan hadden ze nog beter dat nummer kunnen coveren. "Twisted Logic" is wel weer erg fraai.
Toch blijft Coldplay mooie plaatjes maken en vanwege het geweldige begin geef ik X&Y een 3,5*.

ik vind dit album niet zo slecht eigenlijk hoor ! Compleet mee akkoord dat hier songs a la clocks , the scientist, yellow ontbreken , maar dat maakt dit album net interesanter. Hier staan ook goede nummers op zoals What If, Swallowed In The Sea en vooral The Hardest Part !

avdj schreef:
Zoals het hele album. Ongelooflijke tegenvaller na 3 jaar wachten.

Ik vind het een top album