Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
haveman schreef:
Ik heb alle Coldplay albums in huis, maar draai het zelden. Vandaag in de herwaardering gezet en dan kom ik tot de conclusie dat dit mijn favoriete Coldplayer is.

Ik snap ook niet waarom de waardering van deze veel lager is dan de andere albums.

De eerste 2 albums zijn simpelweg veel beter en de laatste krijgt een hoge waardering omdat Viva la vida zo'n mieters nummer is.

(willie) schreef:

De eerste 2 albums zijn simpelweg veel beter.

OK dan weet ik dat.

Misterfool
(willie) schreef:

persoonlijk vind ik dit album het slechste van alle coldplay albums. viva la vida is voor mij mooier door het klankenpallet dat uitgebreid is en natuurlijk die mieterse productie van eno. de voorgaande albums vond ik beter om dat het gevoelsmatig mooier is. zit gewoon meer ziel in.

avatar van Demolisher
Toch zijn the Hardest Part en Fix You wel pareltjes. En die waardeer ik eigenlijk pas vrij kort echt een beetje. Vandaar een half puntje erbij .

avatar van echoes
Misterfool wrote:

Als er ergens ziel in zit is het wel Fix You. Misschien is X&Y niet de beste Coldplay plaat, maar Fix You toch wel één van de allermooiste Coldplay songs IMHO.

haveman
Ik dacht eigenlijk dat ik één van de weinige was die dit het beste album van Coldplay vind.

Maar zie nu eigenlijk pas dat dit album zo hoog in de top 250 staat.

avatar van KKOPPI
Jeanneman schreef:
Grootste missers zijn What If en The Hardest Part wat mij betreft. Speed Of Sound was ooit wel een aardig nummer, maar kan ik nu echt niet meer naar luisteren, maar dat is de schuld van de radio. Zelfde geldt eigenlijk voor Talk.

inderdaad. de piano stukken bij what if zijn prachtig, maar het refrein verpest alles. the hardest part vind ik alleen live mooi en speed of sound moet je inderdaad niet vaak luisteren.

haveman
Laat The Hardest Part samen met Talk nou net mijn favoriete track zijn.

Ach ja, smaken verschillen.

echoes schreef:

Smaken verschillen, als er één nummer van Coldplay niet om aan te horen is, is het wel Fix You wat mij betreft. Verschrikkelijk, die holle kerkorgelsound.

Doe mij dan ook maar The Hardest Part (het had zo een REM-nummer kunnen zijn) of Talk, al is dat eigenlijk ook een veredelde (maar wel goed gevonden) cover.

avatar van KKOPPI
herman schreef:

ik vind dat áls er iets minder zou zijn aan fix you, dat je dat misschien de hoge stem zou vinden. maar dat orgel vind ik juist prachtig

avatar van Ice Cream Man
Wat een lage waardering zeg. Wat mij betreft zonder enige twijfel hun beste. Heerlijke sound, en machtige, openbloeiende juwelen van songs. Masterpiece!

avatar van Ampivinni
inderdaad vreemd dat sommige albums die heel hoog staan in de top 250 een veel lagere waardering hebben dan sommige albums die laag in de top 250 staan

avatar van Mctijn
Ampivinni schreef:

De top-250 op MuMe is een lijst van alle ingevulde top10's van gebruikers. Een nummer 1 in een lijst krijg 10 punten etc.
Dat is de reden waarom er veel "nieuwere" muziek in de lijst staat en de topplaten van vroeger wat minder aan bod komen.

Over deze plaat: Coldplay op z'n retour. Minste van de Coldplay platen tot nu toe.

avatar van bikkel2
Tja .... retour ? ..... Het is gewoon hun sound en je kunt ze inderdaad verdenken van een zekere herhaling , maar er staan toch ook wel wonderschone liedjes op .
Het zijn wel melodietjes die in je kop blijven hangen .

Ik ben Til Kingdom Come overigens erg gaan waarderen . Vind ik dus echt een meesterwerkje . Coldplay wat naakter en ontdaan van bombast . Ik hoop eigenlijk dat zij die kant een beetje gaan bewandelen .

Maar verder een weinig echt verrassende opvolger van de vorige 2 .
Degelijk met een paar uitschieters .

avatar van Ampivinni
Mctijn schreef:

ik weet heus wel hoe het systeem werkt hoor
het ging mij er meer om dat het best logisch is als een
album met een hoge top 250 positie ook een hoog gemiddelde heeft .

avatar van Mctijn

ik weet heus wel hoe het systeem werkt hoor
het ging mij er meer om dat het best logisch is als een
album met een hoge top 250 positie ook een hoog gemiddelde heeft .

Zou logisch zijn. In het geval van dit album is het puur de aandacht die Coldplay heeft gekregen de laatste jaren doorslaggevend voor de ranking van dit album.

JanBetonde2e
De meningen over dit album lopen uiteen van geniaal tot dramatisch slecht, ik hoor bij de eerste groep(misschien ook wel omdat ik helemaal gek ben van Coldplay) maar bij mij gaat het erom wat muziek met je doet, en elke keer als ik Coldplay luister, in dit geval X&Y daar word ik gewoon gelukkig van, top album! met toppers als Square One, Fix You en Swallowed In The Sea

JanBetonde2e
Maar voor 5 sterren moeten ze eigenlijk wel allemaal goed zijn of niet? Als er 3 exceptionele songs op staan en 1 is er minder is 5 sterren ook nog wel mogelijk, maar niet allemaal goed is geen kwalificatie voor 5 sterren in mijn ogen. [/quote]

ik begrijp trouwens niet hoe je een 1.5 kan stemmen voor dit album, oke als het je muziek niet is, moet je er niet naar luisteren, want het is toch minstens wel een voldoende waard, stem dan gewoon niet.. en laat het gaan, want het is niks voor jou

Gerben-DT
Ik weet nooit wat ik nou het beste Coldplay-album vind. Elke keer als ik er een luister denk ik: dit is hem, het beste Coldplay album. Maar dat heb ik bij alle 4.. Ze zijn alle vier erg goed! Zo ook deze..

JanBetonde2e
naar mijn mening staat er een echt minder nummer op en dat is Twisted Logic, volgens mij ook echt het enige Coldplay nummer dat ik nooit luister

avatar van shylaa
Waarom heeft dit album zo'n lage score tov hun drie andere albums? Ik ga er nog geen getal op plakken, maar ik vind dit toch niet zwaar onderdoen voor de anderen in elk geval!

De eerste sluit mooi aan bij het geluid van Jeff Buckley.
De tweede heeft natuurlijk Clocks.
Deze jat alles aan elkaar wat Britpop heeft gebracht.
De vierde is een geslaagde revenge, met een goede flirt met electronica.

shylaa schreef:

Dit album is ook niet zoveel minder, ik vind het album X&Y nog steeds een goed album, het is wel iets minder dan de andere 3 albums, maar op dit album heeft Coldplay een hele andere sound als op de eerdere 2, en veel mensen die gehecht waren aan het geluid op de eerste 2 albums die vinden dit waarschijnlijk gewoon minder, ik ben er zelf blij mee dat coldplay op elk album anders klinkt

avatar van spruitje
In tegenstelling tot velen hier mijn favoriete CP. Die hiervoor (AROBTTH) is eigenlijk beter, maar dat vreselijke, platgedraaide 'Clocks' weerhoud me er telkens van om die plaat op te leggen... nee dank u, ik prefereer deze...

avatar van hoi123
Daarvoor bestaan skipknoppen..

avatar van The_CrY
Na Viva la Vida mijn absolute favoriet. Ik vind die combinatie van keyboards/synthesizers en die elektrische gitaartoon echt mieters, en dan nog even de mooie stem van Chris Martin er doorheen... wauw. Zwakt wel wat af in het midden, vind ik. Met name White Shadows vind ik echt super.

JanBetonde2e
Opvallend is dat, veel mensen vinden dan juist van dit album dan alleen nog Talk, Speed Of Sound echt goed, ik zelf vind dit album niet veel minder dan de rest, White Shadows is inderdaad ook echt geweldig

Hoi Joram, beetje zelfde smaak, geloof ik. Ik ben het met je eens White Shadows springt er bij ook uit , zoals ook een paar andere nummers. Maar het begin van 't nummer is heerlijk up tempo (wat een drumpartij!). Ik heb het album opgehoogd naar 5*. Niet omdat ik 'm even goed van dan Viva, maar hij is gewoon heel anders, gewoon niet te vergelijken. Maar een kwaliteit waar je U tegen zegt. Ik vind het ook steeds moeilijker worden als je veel platen of cd's van een artiest/groep hoort welke nou beter is. Soms zijn ze zó verschillend. Het "apples en perenverhaal" zullen we maar zeggen.

avatar van musicfriek
Hoe meningen toch kunnen verschillen zeg.. Ik vind dit dus echt een inspiratieloos ding, zeker na de 2 eerdere albums die vandaag de dag nog steeds prima zijn, maar dit werkje? Dit album klinkt als Coldplay op de automatische piloot en dan die verschrikkelijk simpele teksten.. Nee, wat mij betreft een enorme miskleun van een band die ik anders wel graag mag horen.

Dat mag jij vinden, musicfreak. Ieder het zijne. Maar mijn vorige reaktie ging eigenlijk over iets anders: het beter vinden van de ene dan de andere. Maar jij hebt je punt gemaakt. Jij vind het een kutplaat. Het is genoteerd.