Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van HiLL
Benninf schreef:

Ja, wanneer komt er eens een échte top100, gebaseerd op stemgemiddelden

HiLL schreef:

Dat is niet gebaseerd op de stemgemiddelden..

avatar van HiLL
Nicolage Rico schreef:

Dat is niet gebaseerd op de stemgemiddelden..

Nee op hoeveelheid..maar toch
Nee maar die wil ik ook wel eens zien op stemgemiddelden.

avatar van tevelenco
ZWAAR tegenvallende cd van coldplay.
Met totaal geen vernieuwing en of frisheid.
Bijna alle nummers lijken op elkaar, en ook lijken ze allemaal om te komen in dramatische ellenlange bombast.
En ook de gelijkenis met u2 is niet van de lucht.
Enkele redelijke nummers zijn "talk" en "speed of sound".
Maar ook deze zitten op den duur tegen de irritatiegrens aan.
Zelfs met dit mooie weer werd ik er behoorlijk sjagerijnig van.
Nee voor mij is dit nu al DE tegenvaller van 2005.

avatar van bloempje24
Gezien de verkoopcijfers heeft men dit album masssaal ingekocht op basis van Speed of Sound (Clocks 2). Dit was het enige nummer dat de grote massa van X&Y kende zo'n 3 weken geleden.

Ook ik heb in de voorverkoop dit album besteld.

Vaak kopen mensen op verwachtingen uit het verleden, zeker bij een groep die een goede naam heeft. 95% wist echt niet wat er op X&Y zou komen, maar kocht op basis van Parachutes, AROBTTH, Clocks.

Alleen de echte fans speuren uitgelekte tracks op op internet. Ik weet zeker dat vrijwel niemand wist welke kant het uiging. Zelfs op BOL.com stond het al weken voor de releasedatum van het album vol met recensies van groupies die het natuurlijk "helemaal geweldig vonden". Erg verdacht.

Indien niet mee eens, graag argumenten!

Ik heb zelf Z samengesteld, limited EP van Coldplay
Alleen die vier tracks die wél leuk zijn

bloempje24 schreef:

Indien niet mee eens, graag argumenten!

Ik ben dan wel fan van Coldplay, maar het was echt niet moeilijk om de nieuwe tracks te vinden op het internet. Het waren dan wel live-uitvoeringen, maar ik wist dus al snel waar het album heen ging.

avatar van otherfool
Ink schreef:

Ik heb zelf Z samengesteld, limited EP van Coldplay
Alleen die vier tracks die wél leuk zijn

Een leuk idee

Als ik een verzamelceedeetje met pak hem beet 12 tracks zou maken zouden alleen Square One en White Shadows overleven denk ik.

avdj schreef:

Deze Top 100 zegt toch niet zoveel, slechts van een handjevol mensen die een Top 10 heeft ingevuld

En in een 3.87 kan ik me prima vinden

Naja, toch 478 mensen... Je moet het ook procentueel bekijken.

otherfool schreef:

Een leuk idee

Wel een leuke naam geven dan he!
iets van A Rush of Safety Trouble Parachutes Put a X&Y Smile Upon ..

Ik zou de cd P & AROBTTH noemen, met 2 bonustracks

avatar van The Scientist
1,0
Ik vind hem wel minder dan de eerste twee, maar ik blijf er (half ongemerkt) toch continu naar luisteren en ik heb er geen moeite mee. Ik doe er dus een halfje bijop naar 4*

The Scientist schreef:

Heb precies hetzelfde. Draai em grijs..Bij mij ook 4*. Er staan gewoon hele goeie nummers op, zoals a message en x&y. Maar het geheel is minder en commercieler.

avatar van The Scientist
1,0
Bas666 schreef:

Er staan gewoon hele goeie nummers op, zoals a message en x&y.

Precies de nummers die ik ook het best vind, en "talk" en "white shadows" trouwens ook

avatar van bloempje24
Talk vinden de meesten wel een goed nummer. Voor mij ook de beste van de cd, samen met The Hardest Part.

Bas666 schreef:

Ik vind het juist minder commercieel. Ik weet zeker dat dit bij een minder groot publiek aanspreekt, ondanks de hoge verkoop tot dusverre.

malkovich schreef:

Het is misschien meer commerciëel, omdat er meer reclame wordt gemaakt. De muziek zelf is net zo commerciëel als AROBTTH, maar wel commerciëler dan Parachutes.

avatar van bloempje24
Het feit dat de 1e single een Clocks rip-off is (i.i.g. het nummer van X&Y dat het meeste lijkt op clocks) geeft aan dat Coldplay een stuk commercieler dent dan vroeger.

De kwaliteit en moed om een Kid A (maar dan op de Coldplay manier) te maken hebben ze niet. Jammer, want ik dacht echt dat ze de kwaliteiten hiervoor in huis hadden.

avatar van musicfriek
Cd nu paar keer geluisterd en eigenlijk best wel teleurgesteld... Niks nieuws onder de zon en zelfs de stem van Martin gaat me vervelen. De eerste 2 helemaal top, maar ik kom met deze voorlopig niet verder dan 4 sterren (neig zelfs naar 3,5*).

bloempje24 schreef:

Pfff.... Radiohead zit ook niet iedereen op te wachten hoor. Of je moet graag van een brug af willen springen.

malkovich schreef:

Dan moet je ook niet naar Coldplay luisteren. Ze hebben altijd in de schaduw van Radiohead willen staan en waren laatst in tranen toen Tom Yorke Coldplay "lifestyle music" noemde.

Coldplay heeft gewoon geen eigen gezicht. Ze beseffen zelf niet hoe groot ze zijn. Een band met de status van Coldplay hoeft niet op U2 of Radiohead te lijken.

De Simple Minds was ook zo'n groep, kijk wat er nu van terecht is gekomen...

avatar van bloempje24
Trouwens schreef ik duidelijk: een Kid A (muzikale omslag) OP DE COLDPLAY MANIER.

Dus juist niet een kopie van Radiohead.

Juist onderscheiden.

bloempje24 schreef:

Bloempje; wat niet is kan nog komen, toch ?
Ik denk dat ze zeker de kwaliteiten daarvoor hebben.
Deze cd is inderdaad niet erg vernieuwend, maar wel prima muziek hoor. Maarre, van mij mag de volgende cd ook wel iets experimenteler..
Wel aardig: ik vind 'a message' wel het beste Coldplay nummer van de drie cd's.

Nog even de link naar jou Radiohead. De bends was ook een behoorlijk commerciele (en goeie !) cd. Daarna kwam OK Computer, hun meesterwerk. Vergelijk de bends dan maar met x&Y.

helemaal mee eens!!

avatar van musicfriek
Ik begin een beetje moe te worden dat Coldplay steeds met Radiohead vergeleken wordt. Vind ik totaal geen noodzaak. Beoordeel de band op hun eigen kwaliteiten en haal er niet steeds andere bands bij. Radiohead kan wat mij betreft absoluut niet tippen aan Coldplay. Punt. Waarom? Omdat Coldplay gewoon heel erg hun eigen sound hebben. Je houdt ervan of niet.

avatar van Eddie
Mijn probleem met coldplay is juist dat ze geen eigen sound hebben, ik vind het te veel U2 en inderdaad ook weer Radio head. Als ergens Invloeden inzitten van een band heb ik er niet zo veel problemen mee, maar bij coldplay heb ik soms het idee dat ik naar U2 of Radio head zit te luisteren en dan hoefd het voor mij niet meer. maargoed ik ben ook niet zo'n fan van coldplay (noch van radiohead en U2) dus zullen ze mij als fan ook wel niet missen.

bloempje24 schreef:

Hier kan ik het echt niet mee eens zijn. Wie zegt dat ze in de schaduw van Radiohead hebben willen staan? Ik geloof echt niet dat ze dat zelf hebben gezegd.

En waarom al die vergelijkingen inderdaad? Coldplay heeft toch écht een eigen sound.

avatar van musicfriek
Daar moet ik je wel gelijk in geven eigenlijk. Met vorige 2 albums had ik daar geen last van, maar met deze is het inderdaad of je af en toe naar U2 zit te luisteren... Radiohead hoor ik niet zo, maar goed, hun luister ik ook amper..

avatar van gemaster

Auw!

avatar van avdj
Ik vind het een beetje vreemd dat iedereen hier X&Y opeens commercieel gaat noemen.
Weten die eigenlijk wel dat Coldplay vóór het album X&Y uitkwam allemaal opnames de prullenbak ingegooid hebben? Geeft toch wel aan dat ze echt wel serieus bezig zijn.