Jay-Z & Kanye West - Watch the Throne (2011)

Label: Roc Nation

1. No Church in the Wild (4:23)

met Frank Ocean

2. Lift Off (4:26)

met Beyoncé

3. Niggas in Paris (3:39)
  4. Otis (2:58)

met Otis Redding

5. Gotta Have It (2:21)
  6. New Day (4:33)
  7. That's My Bitch (3:23)
  8. Welcome to the Jungle (2:54)
  9. Who Gon Stop Me? (4:17)
  10. Murder to Excellence (5:10)
  11. Made in America (4:52)

met Frank Ocean

12. Why I Love You (3:21)

met Mr. Hudson

13. Illest Motherfucker Alive * (8:23)
  14. H•A•M * (4:36)
  15. Primetime * (3:19)
  16. The Joy * (5:18)

met Curtis Mayfield

avatar van Bedorvenkebab
Jij mag natuurlijk best je kennis komen te verspreiden, maar misschien is je formulering wat onhandig vind ik. Kan met niet voorstellen dat iemand ineens zal denken van hey wacht eens even, ik ben niet hiphop omdat ik dit vet vind. Sowieso een bagger cliche onderwerp tegenwoordig.
Laat gewoon gaan.

avatar van MB23
Rene1979 schreef:
Ik hoef ook niet aardig gevonden te worden om mijn uitspraken. Zit hier niet op populair te zijn maar puur om mijn mening te geven en mijn kennis te verspreiden. Mensen hoeven mij niet te respecteren, hoeven niet te luisteren naar wat ik vind. Hoeven helemaal niets.. Ik mag vinden wat ik vind ook met betrekking tot dit album. En ja Jay-Z heeft hits gehad en dat vind ik fijn, want daar heeft hij hard voor gewerkt, maar die hits waren hits zonder zichzelf of Hip Hop uit te verkopen. Dat doet hij op dit album wel naar mijn mening. En Kanye is al aan het uitverkopen sinds 808. Al dacht ik dat zijn vorige album daar weer een beetje verandering in bracht heb ik het fout want nu komen ze met deze rotzooi.

Nou ik vind anders dat Jay-Z zich af en toe in het verleden ook wel heeft 'uitverkocht' bijvoorbeeld met Hard Knock Life en Anything... gelukkig is het allemaal lang niet zo erg als wat Snoop Doggy Dogg tegenwoordig doet.

avatar van Delars
Volgens mij maakt Jay-Z gewoon de muziek die hij maken wil, zoals hij ook aangeeft in elk interview.
Dat hebben wij maar te accepteren.
Ik vind hem hier ook niet super, maar als hij dit mooi vind om te maken, wie weerhoud hem daar dan van?
Kunnen we wel gaan speculeren waarom hij dat gedaan heeft maar daar schiet je geen reet mee op.

avatar van Rhythm & Poetry
Harco schreef:
Ik zie net dat Illest Motherfucker Alive geproduceerd is door South Side. Die zit - net als Lex Luger - bij 1017 Brick Squad. Vond het al vies veel Lex Luger-invloeden bevatten.

Mooie steek naar Kanye; de twee hardste beats van dit album zijn (grotendeels) afkomstig van producers die normaal gesproken niet serieus worden genomen in de wat serieuzere hiphopkringen.

Niet overdrijven Harco. Kanye produceert op beide treacks mee en ik weet dat jij Lift Off ook bijzonder hard vindt.

avatar van PJC
PJC
Rene1979 schreef:

alsof dit de eerste keer is dat Jay-Z een sellout is omdat hij met hits komt. Jay-Z is gewoon een big money making machine die al véél commerciële poephits heeft gemaakt maar tegelijk ook gewoon een rasartiest is die kwaliteitsmuziek brengt. Ok, verhoudingsgewijs heeft hij ondertussen al meer bagger dan goeie shit gemaakt denk ik. Maar je kan een track als Otis moeilijk een commerciële toegeving noemen, die track brengt die rauwe soulvibe terug zoals ik hem al lang niet meer gehoord heb.

avatar van Z-Z
Z-Z
Ik zat nogal uit te kijken naar dit album, maar na één keer luisteren weet je al dat 't minder is dan Jay-Z z'n albums of die oude albums van Kanye West.

Maar nu ik deze cd drie keer beluisterd heb hoor ik toch steeds meer nummerkes die ik nice vind. Gotta have it, Welcome to the jungle, Murder to excellence vind ik wel de toppertjes.
De bonustracks Primetime en The Joy hadden wel gewoon op 't album gemogen. Lift off, That's my bitch en Who gon stop me vind ik de grootste minpuntjes.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik vraag me ook af wat dit album dan meer pop moet maken dan een ander hiphopalbum? Is dit het subtiele gebruik van autotune zo nu en dan? Of is dit de veelzijdigheid aan beats? Soms zijn het echte knallers (zoals Niggas in Paris, Illest Motherfucker Alive en H*A*M), andere momenten zijn ze zeer ingetogen (zoals RZA's New Day) en andere producties bevatten heerlijk rauwe soul (zoals Otis en The Joy). Of is het wellicht de bijdrage van de uitstekend zingende Frank Ocean, die eenvoudige zinnen met erg veel gevoel zingt zonder dat het aanstellerig wordt. Of is het de bijdrage van Beyonce, die met zoveel bombast in haar stem een krachtige perfomance levert? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik Watch the Throne een fenomenaal album vindt, met de sterk rappende Jay-Z en Kanye West die vermakelijke zinnen aan elkaar rijgen alsof het pinda's zijn.

avatar van Mark17
Ik ben geen liefhebber van dit soort muziek, maar Who Gon Stop Me? is echt te gruwelijk. Wel jammer dat Kanye West Otis Redding moet gebruiken. Laat deze legende toch gewoon met rust!
Frank Ocean is overigens nog een lichtpuntje op dit album. Zingt heerlijk die man.

avatar van Mark17
Prachtige review op BBC Music: Watch The Throne

Kort samengevat: Aardige resultaat, maar men slaagt er niet in om consistent en evenwichtig te zijn.

Rene1979 schreef:
Dit bedoel ik dus weer. Ik heb niets tegen het commercieel maken van Jay-Z noch Kanye West en het op nummer 1 staan zullen ze dan verdient hebben. Ik vind deze klinken als goedkope pop rotzooi, zonder daarmee pop muziek af te zeiken. JAWEL GOEDKOPE POP!

**KNIP**

Vergelijk Reasonable Doubt nou eens met dit album.. Dan is dit toch gewoon rotzooi of zie ik dit nou heel erg verkeerd. Ook de eerste 2/3 Kanye albums waren puur genieten en mag niet eens in het zelfde rijtje staan als deze zooi.

Reasonable Doubt vergelijken met dit album is gewoon zielig. Reasonable Doubt is een classic album. Productie op dat album was fantastisch met Ski, DJ Premier & Clark Kent. Je ziet het dus absoluut niet verkeerd, Jay was een geweldige MC toen hij RD uitbracht, nu is daar (bijna) niks meer van over. Waar is de Jay-Z van Can I Live en D'Evils kun je, jezelf afvragen, maar dat niveau gaat hij nooit meer halen.

avatar van UmindC
Je kan toch ook niet verwachten dat Jay-Z vandaag de dag nog een album als Reasonable Doubt uitbrengt? De beste man is inmiddels ook heel wat jaartjes ouder geworden en we bevinden ons in een heel ander tijdsbeeld. Sowieso was het genre hiphop toen heel anders dan vandaag de dag. Mensen moeten eens ophouden met terug kijken naar het verleden.

UmindC schreef:

Ik had helemaal geen verwachtingen, maar een album waar de lyrics gewoon zuigen en de productie ook gewoon nergens op slaat vind ik gewoon slecht. Ik nam RD erbij omdat ik wou laten zien dat Jay-Z ooit wel heel wat in zijn mars had en dit zie je gewoon niet meer terug van hem, niet eens een beetje. Blueprint 3 vond ik dramatisch en ook dit album vind ik dramatisch. Hij heeft al zo vaak een beat van DJ Premier afgewezen en kijk wat voor beats hij in plaats daarvan gebruikt voor zijn laatste albums. Hij is gewoon een sell-out. Ik geloof niet dat hij het niet meer kan, maar hij heeft zijn geld en dan ga je niet denken: Ik ga me best doen voor dit album. Zo zie ik het en dat heb ik niet alleen bij Jay-Z hoor, maar bij heel veel artiesten.

avatar van Snoeperd
Lekker album hoor, vooral Jay-Z rapt fantastisch en ook de ietwat poppy nummers zijn goed.

Rene1979
UmindC schreef:

Waarom kan je dat niet vergelijken ik vind van wel. En Hip Hop is geen genre, Rap is een genre. Hip Hop een levenstijl. En mensen houden niet op met terug kijken omdat het toen meer puur was dan nu. Mensen maken misbruik van de muziek binnen Hip Hop. En jongeren zeggen hou eens op met terug kijken omdat ze nu niet meer zo leven als toen. Ere wie Ere toekomt maar dat is ver te zoeken in de hedendaagse "Hip Hop".. Artiesten als Roc Marciano bijvoorbeeld maken nog echte Hip Hop.

avatar van MJ_DA_MAN
Rap is geen genre; rap is onderdeel van hiphop. Hiphop is een genre, maar ook een cultuur.

Verder zijn de tijden veranderd; dat het vroeger zogenaamd allemaal beter en puurder was kan best en ik zou die periode ook prefereren boven de cultuur van nu (ondanks dat ik het niet bewust heb meegemaakt), alleen wil dat niet zeggen dat je per se terug moet kijken op die tijd anno 2011. Alsof je bij elk album dat je slecht vindt terug moet grijpen of gaan vergelijken op de zogenaamde ''goede oude tijd''. Misbruik maken van het genre kan volgens mij ook niet gezien nergens zwart of wit staat hoe hiphop moet zijn, dat is juist het mooie: dat bepaalt iedereen zelf, ook al beweren gedateerde wijsneuzen als KRS-One wellicht iets anders.

avatar van Bedorvenkebab
Ik kan me ook moeilijk voorstellen waarom je dit album zou willen luisteren wanneer je die tijdperiode als maatstaaf gebruikt voor je luisterplezier.

Rene1979
Omdat je soms hoopt op lichtpuntjes, zoals een Roc Marciano, Hassaan Mackey en dergelijke.

avatar van Ashton
Wat een hoop gezeur over in welke hoek je dit precies moet plaatsen. Dit zijn gewoon twee integere artiesten die, net als 99% van alle mensen in de wereld, naarmate ze ouder worden andere prioriteiten hebben en een andere visie op de wereld ontwikkelen. Resultaat is een spontane plaat, die nergens memorabel wordt.

avatar van Delars
Rene1979 schreef:

Bij het zien van de tracklist kon ik je ook wel vertellen dat Hassaan Mackey hier niet te vinden is..

Delars schreef:

Het gaat erom dat hij bedoelt dat hij hoopt dat de muziek zo goed wordt zoals dat van bijvoorbeeld Hassaan Mackey en dat kan je niet vooraf weten, daarvoor moet je eerst naar de muziek luisteren. Ik vind zelf ook dat er nog wat goede producers en rappers zijn zoals Black Milk, Apollo Brown, Elzhi, K-Rino, Aceyalone, Gift of Gab, J-Live. Mijn hoop is meer gericht op de underground-scene, maar ik wil niks missen dus blijf ik wel gewoon kijken naar wat er wordt uitgebracht, ook al word ik dan vaak teleurgesteld.

avatar van Harderwiek
Begrijp niet zo goed waar iedereen zich druk om maakt. Natuurlijk heeft zowel de cultuur als het genre Hiphop een verandering doorgemaakt sinds het ontstaan. Of je dit nou wel of niet positief vindt, het gaat erom waar jij je tot aangetrokken voelt. Ik weet zeker dat er ook in 2011 voor iedereen wel wat te vinden is, of dat nou Atmosphere, The Throne, Roc Marciano, Pharoahe Monch, Long Arm,Phill Most Chill of weet ik veel wie is. Dit betekend nog niet dat niet iedereen mag beluisteren wat die wilt en daar zijn mening over mag geven, of dit nou betrekking op het verleden heeft of niet. Het is toch niet raar dat er naar het verleden van een rapper wordt gekeken op het moment dat die een nieuw album uitbrengt.... Als McDonalds met een nieuwe hamburger op de markt komt, gaan mensen die ook vergelijken met bestaande hamburgers en als de mensen van tevoren al denken dat het niks is, mogen ze die nieuwe hamburger nog wel proeven.

avatar van thgryda
Wow dit is em dan? Ik wist niet eens dat dit album al uit was, ik was er erg benieuwd naar maar aan de reacties die ik hier lees, vrees ik dat het album zal tegenvallen. Al zijn sommige toch positief.

avatar van Norim
Hangt helemaal van jezelf en je verwachtingen af.

Verwacht je een album vol met soul samples en """pure""" raps dan zul je van een koude kermis thuiskomen.

Ben je van alle markten thuis en openminded over hiphop en popmuziek dan zul je er waarschijnlijk veel plezier aan beleven.

Veel hiphop fans zijn redelijk zwart-wit in het geven van een mening maar missen daardoor wel een hoop goede muziek.

Maar goed, ieder zijn eigen mening

avatar van thgryda
Openminded ja en nee, 808s vond ik er ver over met al die auto tune en ik vrees met featurings als beyonce en frank ocean dat dit niets voor mij wordt. Ik ben niet tegen popinvloeden en ik vind dat kanye dit in het verleden vaak mooi heeft gecombineerd (behalve op 808) maar ik zie ook otis redding als featuring en dat is natuurlijk belachelijk... Ik denk niet dat het over zwart-wit gaat, niet alle underground hh is per definitie goed en andere muziekstijlen (zelfs pop) zijn ook niet per definitie slecht, in tegendeel ! Maar rene heeft zeker een punt, wanneer pop in de hip hop wordt gebruikt, is het 99% van de tijd inderdaad waardeloze r&b rommel... We zullen zien (of ja horen).

avatar van Robbie Keane
Helemaal gemist deze hype
Misschien maar eens achteraan gaan... al houd het cijfer van R&P me tegen.

Onvindbaar overigens

Harco
Rhythm & Poetry schreef:

Daarom zet ik het woordje "grotendeels" ook tussen haakjes. En kijk eens naar het aantal producers op Lift Off.

avatar van UmindC
LIQUIDSWORDS schreef:

Jay-Z is altijd een sell-out geweest en zal altijd een sell-out blijven, dat was ten tijde van Reasonable Doubt ook al zo. En wat DJ Premier betreft, ik denk niet dat hij vandaag de dag nog iets beters kan produceren dan Kanye West. Dus in dat opzicht doet Hova er goed aan om zijn beats af te wijzen (hoe kom je er overigens bij dat Jay-Z de laatste jaren Premo-beats afwijst?).

Rene1979 schreef:

Wat is dan precies ''echte Hip Hop''? Bestaat er een handleiding waar in staat hoe Hip Hop dan wel precies moet klinken? Volgens mij niet. Het mooie van muziek is juist dat iedereen zijn eigen draai er aan kan geven, en dat kan je bevallen of niet. Jou bevalt dit duidelijk niet, jammer, maar daar is niets mis mee.

avatar van Stapler
Lol.. Jay-Z is nu opeens een sellout? en in '96 nog niet terwijl die nummers maakte met Foxy Brown, Lil Kim, Shaq, Ma$e en P. Diddy? Kom op zeg..

avatar van ThingMan
Rene1979 schreef:

daar is niets mis mee. [/quote]

Rap is inderdaad het genre. Hip Hop is de hele levensstijl. Gangsta rap, jazzy rap, harcore rap zijn allemaal genres. Hip Hop is alles wat daarbij hoort. De kleding, het praten (min of meer), het gedrag, de zogenaamde bling bling. Dat zijn allemaal dingen die onder het hip hop vallen. Er bestaan ook hip hop woordenboeken. Check maar.

Wat Jay-Z en geldt ook voor Kanye. Als het sell out zijn waren ze dat altijd al want het gaat tenslotte om de poen en de roem. Daar doen ze het allemaal voor. Alleen de een iets anders dan de ander. En Jay-Z en Kanye hebben gewoon talent. En daar kom je ver mee. Het zijn ergens ook wanna be gangsters. Maar dat maakt hun muziek niet altijd slecht. In tegendeel!